Sarkastična reakcija u Hrvatskoj oko dizajna kovanice - "Nadam se da je kupljena sa nekog stock-a"

Hrvatska će kao nacionalnu valutu uvesti evro, ali nije to ono što je podiglo prašinu na internetu, već dizajn kovanice na kojoj se nalazi kuna.

Život

Izvor: 24sata.hr

Subota, 05.02.2022.

08:46

Sarkastična reakcija u Hrvatskoj oko dizajna kovanice -
Foto:EPA/CLAUDIO ONORATI

Premijer Andrej Plenković predstavio je u petak na Veću za uvođenje evra, nacrte nacionalne strane hrvatskih kovanica evra i centa. Na kovanici od 2 evra biće karta Hrvatske, na 1 evro - kuna (kopnena životinja), na 50, 20 i 10 centi Nikola Tesla, dok će na 5, 2, 1. centu glagoljicom biti ispisano Hrvatska.

Autor najboljeg dizajna za kunu je Stjepan Pranjković, magistar primenjenih umetnosti.

Otkriveno kako će izgledati hrvatska kovanica sa Teslinim likom FOTO

Njegovi dizajni za hrvatski novac i glagoljicu osvojili su drugo mesto. Nagrada za svakog od njih je 35 hiljada kuna, dok je za 'kunu' osvojio 70.000 kuna.

"Hrvati su neznalice, nemaju svoju istoriju pa kradu tuđu"; Još jednom - čiji je Tesla? VIDEO

Prihvaćeno je 295 predloga dizajna kovanog novca kune, a zatim je Komisija za izbor predloga likovnog dizajna Nacionalne strane Republike Hrvatske odabrala devet najuspješnijih dizajna u opticaju za kovanicu eura i dostavila ih HNB-u.

Hrvati opet prisvajaju Teslu i u tome im pomaže Evropska unija

Potom je u drugom krugu takmičenja Komisija za novac HNB-a odabrala tri najuspešnija predloga dizajna i predala ih po rangu. Odluku o izboru najuspešnijih predloga dizajna donela je Komisija za novac 3. decembra 2021. godine.

Istoričar: Nije problem što se Hrvati ponose Teslom, problem je kada se njegovo poreklo negira

"Banalan izgled" fotografije koju su pokazali izazvala je sarkastični podsmeh.

Predstavljen dizajn kovanice evra je očigledno dočekan sa sarkazmom, jer se na internetu razvila debata o tome da li je zaista ovo specijalan primerak ili je samo neka fotografija koju su mogli da skinu i sa interneta.

Uz komentar: "Bar se nadam da je kupljena sa nekog stocka". O temi koja se tiče prisvajanja lika i dela Tesle su na TV Prva govorili istoričar Dejan Ristić i Marko Loopušina, publicista i direktor Tesline fondacije u Filadelfiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

234 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: