Film Anđeline Džoli je "rasistički" i "antijapanski"

Film “Unbroken” Anđeline Džoli o američkom ratnom zarobljeniku Luiju Zamperiniju, ocenjen je kao “rasistički”, a japanski nacionalisti tvrde da Džolijeva “mrzi” njihovu zemlju. Sada, više od godinu dana nakon kontroverze, mali nezavisni distributer želi prvi put da prikaže taj film u Japanu

Život

Izvor: Independent

Petak, 05.02.2016.

11:41

Film Anđeline Džoli je
Lui Zamperini i Anðelina Džoli (Foto: Gettyimages)

U filmu, Džek O’Konel igra Zamperinija, atletičara koji se kvalifikovao za Olimpijske igre u Berlinu 1936. i koji je upoznao Hitlera. Tokom Drugog svetskog rata, bio je zarobljenik japanskih vojnika i navodno trpeo užasna mučenja, a nakon bekstva preživeo 47 dana plutajući Pacifikom.

Japan, međutim, nema nikakve zvanične podatke o Zamperinijevom zarobljeništvu, iako generalno nema problem sa priznavanjem svoje uloge u Drugom svetskom ratu.

“Mislim da ljudima nije važno nešto što se dogodilo tako davno”, kaže Jukiko Išida, koja vodi kafić nedaleko od mesta na kom je bio logor u kom je Zamperini boravio. Mnogi Japanci ne znaju ni da su Amerikanci uopšte bili u japanskim zatvorima u ratu.

Međutim, Kinue Tokudome, izvršna direktorka Američko-japanskog dijaloga o ratnim zarobljenicima, zna da je Zamperini bio jedan od čak 30.000 zarobljenika u Japanu, od kojih je 10 odsto umrlo. “Ljudi ne znaju taj deo istorije”, kaže ona. “Mora da su videli namučene belce na selu. Kako se ne sećaju toga i ne razgovaraju o tome?”

Samo u kampu Naoecu je između 1942. i 1945. umrlo oko 60 Australijanaca, a nakon završetka rata, osam stražara tog logora osuđeno je na smrt.

Zamperinijev mučitelj Mucuhiro Vatanabe, koji je imao nadimak “Ptica”, nikad nije izveden pred lice pravde.

Japanska “istorijska amnezija”, kako je nazivaju britanski mediji, dodatno je osnažena pod vlašću premijera Šinzo Abe, kaže Mindi Kotler, direktorka vašingtonske organizacije Asia Policy Point.

“Premijerova administracija je ustuknula po svim pitanjima odgovornosti za rat”, tvrdi ona.

Ranije je japansko Ministarstvo obrazovanja naložilo da školski udžbenici moraju odražavati državno stanovište po pitanju istorije i teritorijalnih problema, čime su razvodnjene sve reference koje se tiču rata.

Abe je lično ponudio izvinjenje, ali je rekao da Japan “ne sme dozvoliti budućim generacijama da budu osuđene da se izvinjavaju”.

On ima mnogo pristalica, pa čak i onih sa mnogo ekstremnijim stanovištima. Jedna ultradesničarska grupa preti da će bukom sabotirati premijeru filma "Unbroken", koje jedan distributer želi prvi put da prikaže u Japanu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

69 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: