NASA i Boeing prave najveću raketu u istoriji

Raketa koju priprema NASA u saradnji sa Boeingom, postaće najveća ikada napravljena.

Život

Izvor: Daily Mail

Petak, 04.07.2014.

12:41

Default images

Američka svemirska agencija sklopila je 2,8 milijardi vredan ugovor sa proizvođačem aviona za proizvodnju SLS rakete (Space Launch System) koja bi ljude trebalo da odvedena Mars.

Prvi probni letovi trebalo bi da budu izvedeni 2017. a služiće i kao svojevrstan teretnjak za prenošenje astronauta i robe do Međunarodne svemirske stanice.

"Ova raketa obećava transformaciju naučnih istraživanja kosmosa", kaže Džon Grunsfild, astronaut i jedan od administratora u NASA sedištu u Vašingtonu.

Za misije do Marsa, na primer, SLS će moći da izvede stvari koje su trenutno nemoguće, poput slanja veće naučne letelice saa više instrumenata do dalekih destinacija.

Inženjerski i naučni timovi NASA proučavaju potencijalne koristi od lansiranja robota u svemir, poput Europa Clippera, koji bi trebalo da istražuje jedan od Jupiterovih ledenih meseca.

Zahvaljujući SLS, letelice bi mogle da idu direktno do svojih destinacija, umesto da koriste planetarne gravitacije kako bi dostigle potrebnu brzinu. Time bi bilo značajno skraćeno vreme putovanja.

Poređenja radi, nekadašnji šatlovi lansirali su uređaje poput NASA Hubble svemirski teleskop koji je bio veličine školskog autobusa. Sa SLS raketom, moći će da se prenose letelice veće od šatla koji je prevozio Hubble.
Foto: NASA / MSFC
.
Foto: NASA / MSFC
.
Foto: NASA / MSFC
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

22 h

Podeli: