Život

Utorak, 11.01.2011.

12:30

Psujte decu da biste ih očvrsli

Ejmi Čua, Amerikanka kineskog porekla, izazvala je žučnu polemiku na Internetu novinskim člankom u kojem hvali strogi kineski metod vaspitavanja dece.

Izvor: B92

Default images

Čua, profesor prava na Jejl univerzitetu, postala je slavna zahvaljujući članku objavljenom u Vol strit žurnalu u kojem ističe efikasnost kineskih tehnika vaspitavanja dece koje podrazumevaju zabranu spavanja kod druga ili drugarice, odlaska kod druga ili drugarice radi igre, igranja u školskim prostorijama, gledanja televizije, igranja na kompjuteru i dobijanja manje ocene od petice.

Cilj ove metode, tvrdi ona, je da deca psihološki očvrsnu tako što neće pristati ni na kakav poraz.

Dobiti četvorku umesto petice predstavlja neoprostivu grešku, smatra Čua koja kaže da ne treba prezati ni od psovki i pogrdnih reči kako biste detetu omogućili da se od najranijih godina suoči sa životnim problemima.

Kineska majka, navodi ona, ne smatra da će to kod deteta izazvati psihičke posledice, već će mu pomoći da postane stabilnije, što nije slučaj sa decom na Zapadu koja su, prema njenom mišljenju, razmažena.

Čua objašnjava da deca u Kini osećaju dug prema roditeljima koji moraju da plaćaju celog života tako što će biti ponosna i poslušna.

Na Internetu, međutim, njen članak izazvao je buru negodovanja. Neki su se čak zapitali da li ona to ozbiljno misli ili je posredi satiričan napis.

Međutim, polemika joj je dobro došla kao promocija njene knjige o vaspitavanju dece koja uskoro treba da izađe iz štampe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

15 h

Podeli: