Život

Utorak, 04.01.2011.

16:11

Šta žene žele od muškaraca

Nedavno britansko istraživanje, čije rezultate prenosi londonski "Telegraf", pokazalo je da žene i dalje žele da se udaju za muškarce koji su obrazovaniji i zarađuju više od njih.

Izvor: B92

Default images

Verovanje da žene ne vole da finansijski zavise od muškaraca je mit, jer broj žena koje žele da budu izdržavane je danas veći nego 40-ih godina prošlog veka, tvrdi vođa istraživanja dr Ketrin Hakim sa Londonske ekonomske škole.

Nakon višedecenijske kampanje u korist jednakosti polova, ženama je danas prosto teže da priznaju da žele da budu domaćice umesto da grade karijeru.

Muškarci zauzimaju većinu vodećih funkcija zbog toga što mnogim ženama jednostavno nije cilj da imaju duge poslovne karijere, objašnjava dr Hakim.

Uprkos 40-godišnjim naporima u korist jednakosti polova na radnom mestu, finansijska zavisnost od muškaraca u očima žena nije ništa izgubila od svoje privlačnosti, smatra ova naučnica.

U studiji koju je objavio Centar za političke studije, dr Hakim navodi da "težnja žena da se dobro udaju, po mogućstvu za muškarca koji je obrazovaniji i ima visoku platu, prisutna je u većini evropskih zemalja".

Analize pokazuju da se 1949. godine u Britaniji 20 odsto žena udalo za muškarce sa znatno višim obrazovanjem od njihovog, a da ih je krajem 90-ih bilo gotovo duplo više. Slična situacija zapaža se i u većini evropskih zemalja, kao i u SAD i Australiji.

Ideal "simetričnih uloga" u porodici, u kojoj bi muškarac i žena podjednako čuvali decu, obavljali kućne poslove i radili, popularan je među visokoobrazovanom elitom, ali to svakako nije cilj kojem teži većina parova, navodi dr Hakim.

"Ženama je neprijatno da kažu da žele da budu domaćice. To je postalo politički nekorektno, tako da većina njih to krije", zaključuje ona.

Foto: Louisa Stokes / FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: