Život

Sreda, 06.06.2012.

10:15

Pogledajte tranzit Venere (FOTO)

Ljudi širom sveta imali su poslednju priliku u životu da vide i snime retku astronomsku pojavu – prelazak Venere preko sunčevog diska. Zbog oblaka, stanovnici Srbije su uglavnom bili uskraćeni za ovaj fenomen.

Izvor: B92

Default images

Kompletan prelaz trajao je 6 sati i 40 minuta, a bio je vidljiv iz celog sveta. Stanovnici Severne i Centralne Amerike kao i severnijih delova Južne Amerike imali su priliku da 5. juna uveče vide početak tranzita.

Ceo tranzit bio je vidljiv iz istočne Azije i zapadnog Pacifika, dok su Evropljani i stanovnici Bliskog istoka i Južne Azije mogli da posmatraju sam kraj ovog fenomena 6. juna, tokom izlaska sunca.

Stanovnici Srbije su tranzit Venere, usled velike oblačnosti, uglavnom propustili. Redak fenomen su u našoj zemlji videli samo srećnici, pa se tako tranzit nazirao kroz oblake u Bačkoj Palanci od samog izlaska Sunca (4:56) do 6:55 časova, po našem vremenu.

Sledeći put sa Zemlje ovaj prizor će moći da se ponovo vidi tek 2117, odnosno za 105 godina. Od vremena Galilea do danas video se samo sedam puta, a poslednji put dogodio se 8. juna 2004.

Iako su oblaci sprečili građane Srbije da uživaju u ovom retkom fenomenu, više fotografija tranzita Venere širom sveta pogledajte u našoj Galeriji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: