Život

Ponedeljak, 05.01.2009.

10:00

Kad srce kuca desno

Dragutin Pajić iz Jadranske Lešnice kod Loznice je medicinski fenomen, jer mu je srce na desnoj strani grudi. Ali ne samo srce. I svi drugi unutrašnji organi su mu na suprotnoj strani tela, kao u ogledalu.

Izvor: B92

Default images

Ova totalna inverzija unutrašnjih organa naziva se "situs inversus" i izuzetno je retka.

Svi Dragutinovi organi su normalne funkcije i veličine, i kako kaže, zbog neuobičajenog rasporeda organa nikada nije imao zdravstvenih problema.

Uvek je, međutim, prilikom sistematskih pregleda zbunjivao lekare, koji su uzalud stetoskopom tražili da njegovo srce čuju na levoj strani.

"Uglavnom se zbune kad ne mogu da “nađu” srce, a kada rade EKG, moraju drugačije da podese aparat, da bi mogli da obave pregled", priča Dragutin.

Lekari su "situs inversus" Dragutinu otkrili prilikom sistematskog pregleda, kada je imao dve ipo godine. U prvi mah su procenili da je srčani bolesnik, ali su, kako se ispostavilo, pogrešili.

Kada je imao 16 godina, lekari su mu zabranili da igra fudbal, ali je on posle specijalističkih pregleda dobio odobrenje da se bavi tim sportom i aktivno je igrao 17 godina.

Sada je fudbalski trener i svakodnevno se po najmanje sat bavi nekom sportskom aktivnošću: trčanjem, dizanjem tegova ili vožnjom bicikla.

Kaže da niko u porodici nema, niti je imao inverziju unutrašnjih organa. Lekari mu nikada nisu objasnili zašto su mu organi tako postavljeni i da li znaju nekoga sa istim slučajem.

No, pošto su se novinari zainteresovali za njegov slučaj, nedavno mu se javio jedan 79-godišnji stanovnik Oplenca, koji takođe ima "situs invertus" i normalno živi.

Njih dvojica će se uskoro i videti, a Dragutin očekuje da će mu se javiti još neko sa tom retkom pojavom, kako bi razmenili iskustva.

Želja mu je da poseti neki naučni institut u inostranstvu gde bi mu stručnjaci otkrili tajnu pojave inverzije organa.

Tomislav Živanović, Beta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski potpisao

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski implementirao je odluku Veća za nacionalnu sigurnost i odbranu uvođenjem novih sankcija protiv šest osoba i više od 40 kompanija iz Irana, Kine i Rusije.

9:57

20.9.2024.

1 d

Podeli: