Život

Subota, 08.08.2015.

12:43

Ose ubice paukove pretvaraju u zombije

Veliki broj ljudi pati od arahnofobije (straha od paukova) ali i paukovi bi mogli da razviju svoju fobiju od osa.

Izvor: RT.com

Default images
YouTubeScreenshot

Naime, novo istraživanje je pokazalo da ose mogu da “kontrolišu” pauka i da ga pretore u zombija kako bi im napravio mrežu i na taj način zaštitio njihove larve.

Neverovatno otkriće je objavljeno u Žurnalu eksperimentalne biologije i objašnjava kako osa može da nadjača bespomoćnog pauka.

Keizo Takasuka sa Kob Univerziteta radio je sa svojim timom na ovom istraživanju i do otkrića su došli nakon prikupljanja paukova vrste “Cyclosa argenteoalba”.

Naime, osa zvaničnog naziva Reklinerverus Nilseni koja se nalazi u Australiji i Japanu, može pomoću otrova da savlada nervni sistem pauka.

Početak procesa je neupadljiv jer osa dok polaže larve na paukovu mrežu ona ujedno pauku ubrizgava i otrov.

Nakon otprilike 10 dana, larve polako počinju da preuzimaju kontrolu nad paukom jer se on hrani njihovim telesnim tečnostima. Pauk zatim počinje da pravi mrežu kako bi zaštitio larve, a taj proces traje 10 sati.

Nakon što je mreža završena, larve ubijaju pauka jer im više nije potreban.

Neverovatno je da su ove mreže izuzetno jake, čak tri puta jače od mreža koje paukovi inače naprave.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Region

Stiže velika promena u bankama

S poslednjim danom juna ističe rok od godinu dana tokom kojeg su banke u Hrvatskoj sa svojim klijentima koji imaju prećutno prekoračenje na računima trebalo da ugovore novo, dopušteno prekoračenje u istom iznosu.

14:10

30.6.2024.

1 d

Podeli: