Petak, 09.02.2007.

11:17

Restoran Arhiv

Za autentičan ukus Vojvodine preporučujemo ćuretinu sa mlincima. Naručuje se udvoje i to samo ako su dvoje gladni i ješni. Mnogo, mnogo belog mesa i testa, obilno zaliveno bešamel sosom, a suviše dobro da se ne pojede do kraja.

Izvor: B92

Default images

Kuhinja: nacionalna, vojvođanska

Adresa: Ilije Ognjanovića 16, Novi Sad
Tel: 021 472-2176
E-mail: nibini@eunet.yu

Radno vreme: 09.00 – 24.00 (kuhinja radi do 23.00)
Kartice: Visa, MasterCard, Maestro, Dina, Diners, American Express
Parking: ne
Prevoz: Bus - 1, 4 , 7
Bašta: da, sa 40 mesta
Muzika: živa muzika od utorka do subote (pijanista svira evergrin i popularnu klasiku)
Extra: Zaposleni govore nemački i engleski

Obrok za dvoje, bez vina: srednje-niska cena

Restoran je smešten u starinskom podrumu velike visine, s elegantnim elipsastim svodovima i zidovima u natur opeci. U isto vreme toplo i minimalistički svedeno, sa vinskom kolekcijom kao jedinim detaljem. Sala od ukupno 50 mesta podeljena je na tri celine sa po četiri-pet stolova, što stvara prijatnu, intimnu atmosferu.
Arhiv smo posetili čak dva puta, dan za danom. Meni je srazmerno kratak; tri različita glavna jela koja smo probali predstavljaju gotovo polovinu ukupne ponude. Ali, budući da su sva jela koja smo probali zaista specijaliteti, meni ćemo radije nazvati probranim nego ograničenim.
Za početak – čorba od praziluka i pečuraka, servirana u izdubljenoj pogači, bogato začinjena rendanim kačkavaljem – izuzetan slučaj. Unutrašnja strana pogače se polako topi od vruće čorbe i čini je gušćom i boljom.

Za autentičan ukus Vojvodine preporučujemo ćuretinu sa mlincima. Naručuje se udvoje i to samo ako su dvoje gladni i ješni. Mnogo, mnogo belog mesa i testa, obilno zaliveno bešamel sosom, a suviše dobro da se ne pojede do kraja.
Ako biste nešto neobičnije, tu je pileći batak sa kruškom i bademom u sosu od crnog vina. Zvuči ekstravagantno, a i jeste – ovo sigurno nećete naći na trpezi vojvođanskih domaćica. Bataci su sa komadima kruške umesto kostiju, umotani u listiće od badema i lagano prženi. Dobro zvuči, a još bolje je kad se proba.

Deserti... kladili bismo se da su dobri, ali do njih nismo uspeli da doguramo.
Kuhinji Arhiva, dakle, sve pohvale.

Izbor vina u Arhivu je više nego solidan – nekoliko punih vitrina nudi štošta i odgovara restoranu koji pretenduje na naslov „ugledan“. Budući da najveći deo menija čine piletina i ćuretina na vojvođanske načine, preporučujemo domaće belo vino Triumf Barrique Aleksandrović u reprezentativnim prilikama, ili Bouvier Vršačkih vinograda kada se pazi na budžet.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Totalni preokret: Sneg

Hrvatski Državni hidrometeorološki zavod objavio da ovog vikenda sledi oproštaj od paklenog leta i da u tu zemlju stiže ozbiljno zahlađenje.

11:30

6.9.2024.

1 d

Podeli: