Švajcarska - zemlja satova i čokolada, ali čega još?

Prva asocijacija na Švajcarsku su satovi, sirevi, čokolada. Da li se ikada zapitate šta još čini Švajcarsku privredu jakom, odnosno šta je to čini jednom od vodećih evropskih ekonomija?

Život

Izvor: B92

Utorak, 15.10.2019.

09:37

Švajcarska - zemlja satova i čokolada, ali čega još?
Radnja i majstorska radionica Kaspara Alberta Geberta/Foto: Promo

Švajcarska se nalazi između dve sile, Francuske i Nemačke, obe kroz istoriju poznate po svojim osvajačkim i kolonizatorskim afinitetima. Teritorijalno mala, morala je da se izdigne iznad ovih sila na neki drugi način i vekovima unazad je to činila. Surova ali prelepa priroda je takođe išla u prilog očuvanju mira i teritorija. Švajcarci su snalažljiv i vredan narod i upravo im je to pomoglo da se izdignu iznad svojih velikih suseda.

Konstantno podizanje industrije učinilo ju je prepoznatljivom u svetskim okvirima. Kvalitet bilo kog švajcarskog proizvoda niko nikada nije mogao da ospori, a ni da dostigne.

Zanimljiv, ali retko kome poznat, podatak je da upravo jednom Švajcarcu treba da zahvalimo što imamo kupatila koja danas poznajemo. Švajcarska je zemlja izuma prvog vodokotlića. Bilo je to davne 1905. godine kada je švajcarski inovator Kaspar Albert Gebert u svojoj maloj majstorskoj radionici napravio prvi drveni vodokotlić, koji se, ni dan danas, osim u materijalu i načinu proizvodnje ne razlikuje mnogo od tog prvog, starog više od 100 godina. Patentiran nekoliko godina kasnije, postao je osnova za rast multinacionalne kompanije Geberit.

Geberit ugradna tehnika
Prototip prvog drvenog vodokotliæa iz 1905. godine/Foto: Promo
Kao i svaki švajcarski proizvod, najviše se ulagalo u razvoj njegovog kvaliteta i pouzdanosti. Kompanija je rasla, interesovanja i potrebe su se menjali, a Geberit je sve vreme stajao na čelu kolone proizvođača ove vrste proizvoda. Modernizacija i savremeni tokovi doveli su do toga da je danas vodokotlić postao dizajnerski proizvod, ugrađuje se u zid, estetika izbija u prvi plan, a kvalitet, po kome je Geberit najpoznatiji, se podrazumeva. Danas Geberit vodokotlić ventilira neprijatne mirise iz WC šolje, čime rešava problem apsolutno svakog kupatila na svetu.

- Geberit DuoFresh
Potvrda o patentiranju prvog vodokotliæa/Foto: Promo
Prvi model vodokotlića je bio izum koji je za sva vremena promenio koncepciju korišćenja kupatila. Niko nije mogao da zna da će tako jednostavan proizvod ostaviti toliko dubok trag i da će postati neizbežan u svakodnevnom životu.
Geberit vodokotliæ sakriven je iza zida i njegovo funkcionisanje je besprekorno/Foto: Promo

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: