Da li pas sme da se kupa šamponom koji je namenjen za ljudsku upotrebu?

Sigurno vam se desilo da vam je ponestalo šampona za vašeg ljubimca, pa ste se pitali da li je dopušteno psa kupati šamponom za ljude.

Izvor: B92

Četvrtak, 26.12.2019.

11:15

Da li pas sme da se kupa šamponom koji je namenjen za ljudsku upotrebu?
Foto: Depositphotos/edu1971

Korišćenje šampona za ljudsku upotrebu na vašem ljubimcu nešto je što nikada ne biste trebali da uradite. Ako to uradite, dovodite zdravlje svog psa u veliku opasnost. Za "Quick and Dirty Tips", veterinarka Ana Sakila govori o negativnim učincima koje naši šamponi imaju na pse.

Balans pH-vrednosti može da im bude uništen

Šampon za ljude može da poremeti pH-vrednost pseće kože koja mora ostati nepromenjena. Naš šampon sadrži previše kiselina koje će dehidrirati kožu psa i učiniti je savršenom za nastanjivanje bakterija. Psi moraju imati šampon koji je pravljen isključivo za pranje njihove dlake i koji poseduje tačnu koncentraciju alkalina. Alkalin čini da koža vašeg psa ostane hidrirana.

Koža vašeg psa je preosetljiva

Ljudski su šamponi pregrubi za pseću kožu i dlaku. Kada okupate psa našim šamponom, njegove hemikalije i mirisne note uticaće na pseću prirodnu, samostalnu sposobnost održavanja dlake čistom i sjajnom. Pas će nakon kupanja mirisati lepše nego pre, ali će njihovo krzno postati krajnje oštećeno.

Njihova prirodna zaštita će nestati

Vaš pas poseduje ulja i druge forme prirodnih zaštita koje se nalaze u njegovoj dlaci. Kao što smo u prethodnoj tački opisali, kupanjem ljubimca sa neadekvatnim šamponom sprečavate im ove prirodne zaštite, piše Klix.ba. Ona je važna kako zbog održavanja dlake, tako i zbog borbe kože protiv bakterija i parazita. Kao i kod poremećene pH-vrednosti, tako i kod nedostatka prirodnih ulja, pas postaje podložniji raznim bolestima.

Rešenje problema

Vašem psu potreban je šampon koji je posebno dizajniran za pse. Možete ga kupiti u bilo kojoj prodavnici za kućne ljubimce. Nisu mnogo skuplji od šampona za ljude, a sačuvaće njihovu kožu i dlaku. Oni su napravljeni kako bi zadovoljili različite potrebe, kao i tipove kože pasa. Hipoalergenski šamponi i šamponi na bazi zobi najbolji su za vašeg psa. Šampon na bazi zobi za osetljivu je kožu, manje je štetan za vašeg psa i nakon kupanja ovim šamponom vaš ljubimac mirisaće prelepo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: