Subota, 05.02.2022.

14:23

Tesla na kovanici je najmanji "problem" za Hrvatsku, izgleda da je motiv kune falsifikat?

Izvor: index.hr

Tesla na kovanici je najmanji "problem" za Hrvatsku, izgleda da je motiv kune falsifikat? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

81 Komentari

Sortiraj po:

Original falsifikata

pre 2 godine

A šta očekivati od naroda koji je i sam falsifikat. Pa polovina njih još krije pravoslavnu ikonu svojih dedova po raznim podrumima i tavanima.
Mi ćemo da stavimo cara Konstantin osnivača Hrišćanstva rođenog u Nišu.
Baš da vidimo kako će reagovati Italijani.
A možemo da stavimo i Čokolindicu i to u kupaćem, bio bi to najtrsženiji novčić na svetu.

ketiS

pre 2 godine

@Milos ...."Velik dio danas zivucih Hrvata je rodjen u SRFJ, dakle vecina Hrvata su u stvari Jugoslaveni...."

Ta cinjeica samo govori o "mladosti" vase danasnje drzave i ni o cemu vise. S druge strane, naravno da su Hrvati kao gradjani ondasnje Jugoslavije bili Jugoslaveni. Ali s obzirom da od 1991-e godine postoji drzava Hrvatska, nastala na "razvalinama" te Jugoslavije, njeni gradjani su postali drzavljani te "novopecene" drzave. Dakle, sta je tu tako posebno?

Red rider

pre 2 godine

Nista novo ovde nema. Sve sto imaju su ukrali. Sta reci za naciju koje se odrekao i cuveni nobelovac Ivo Andric. Video covek kakvi su I nije hteo da ima posla sa njima.

Zoran Knezevic

pre 2 godine

Tesla je Srbin, rođen i odrastao u Kraljevini Hrvatskoj, Slavoniji i Dalmaciji, pokrajini unutar Austrougarske s najvećom autonomijom od svih pokrajina. Učio je hrvatski jezik u školi. Sve provjerene informacije s dokumentima. Hrvatsku je smatrao svojom domovinom.
U izlaganju gradskoj vijećnici u Zagrebu povodom elektrifikacije je rekao: "Smatram svojom dužnošću da kao rođeni sin svoje zemlje pomognem Gradu Zagrebu u svakom pogledu savjetom i činom".
Ako ćemo mjeriti on ima puno veće veze s Hrvatskom nego sa Srbijom.
Osim što je Srbin, sa Srbijom nema nikakve veze. Bio je jedan dan u Srbiji. Oporuku nije ostavio, nije po njegovoj želji svirano Tamo daleko na sprovodu, njegova urna i stvari nisu u Beogradu njegovom željom nego željom njegova nećaka. On nije imao posmrtnih želja.
(Miro ZG, 5. februar 2022 17:06)
---------
Mozes se roditi u stali ali, neces postati bik ili konj, nego ono sto su ti otac i mati. Hrvati su idtrebili Tesle u Smiljanu zsto sto su Srbi. Potom su i 1941., kao i 1991. spalili spomen kucu Nikole Tesle i minirali njegov spomenik ZATO STO JE SRBIN. Kako vas nije sramota, mada licemeri ne znaju za sramotu, da ga danas kao "velikog Hrvata" i zaljubljenika u Hrvatsku stavljate na kovanice eura? Ja bih se stideo da mi neko na.moju monetu okaci Bana Jelacica uprkos tome sto je rodjen u Srbiji?! Da li vi na ovaj nacin ponovo pokazujete onu "mesicevsku" mudrost po kojoj coveka mozete razapeti a onda ga slaviti kao sveca?!

nix

pre 2 godine

Jel ima Hrvatska drzava neki Teslin dokument, izdat od strane hrvatske drzave; licnu kartu, putovnicu, izvod, bilo sta, nema?
A vidite imamo njegove izjave, i cinjenicu da mu je otac bio svestenik Srpske pravoslavne crkve.
Hvala!

Miloš

pre 2 godine

Samo da malo elaboriram koristeći hrvatske teze.
Velik dio danas živućih Hrvata je rođen u SFRJ, dakle većina Hrvata su u stvari Jugoslaveni.
A sada to porecite, ali argumentima.

sturmmann

pre 2 godine

Citiram: "...da ne pominjem miniranje Teslinog spomenika u Gospiću 1991."

Poštovani gospodine, spomenik Tesli je najpre oboren a glava spomenika je RAZLUPANA MALJEM, udarac je bio u potiljak. To je učinjeno povijesnim hrvatskim izumom zvani "SRBOMLAT".

Zvuči poznato, zar ne!?

Jovo

pre 2 godine

SVAKA REKLAMA JE DOBRA REKLAMA! Zbog ovog falsifikata kune će ceo svet pričati o hrvatskom evru, a bitno da Tesla ko hrvatski izumitelj nije nikome problem, pa ni Srpskoj banci?

miro split

pre 2 godine

Šta se svađate oko ovog električara?
Meni je on samo donija probleme u životu.Svaki misec račun za struju.Draže su mi kune.
U mom takuinu.

Čačak

pre 2 godine

Šta će Srbi stavit na svoj evro, koji je to uopšte izvorni srpski simbol, kojeg je to velikana Srbija dala svetu?
(Mali Vuk, 05. februar 2022 18:22)

Milutin Milanković, na prvom mestu!
Svi ga zaboravljaju, a svi naučnici iz njegove oblasti znaju za njega i veoma cene njegove rezultate. Samo u Srbiji nepismen narod ne vidi dalje od Tesle i Đokovića. Za Đokovića je i jasno, zaboraviće ga čim se penzioniše, a za Teslu ta većina i ne zna šta je izmislio, svi misle da je izmislio struju!

U SAD je među naučnicima od svih naučnika srpskog porekla poznatiji i priznatiji Pupin od Tesle, jer Pupin je bio naučnik, a Tesla pronalazač, kao i Edison.


Potom od naučnika (neki su još živi, pa za mesto na novčanici mora da se pričeka): Mihailo Petrović Alas, Jovan Cvijić, Josif Pančić, Vujica Jevđević, Gordana Vunjak Novaković, Ana Deletić, Zaviša Janjić, itd.

Pored naučnika, tu su i Đorđe Vajfert (nije poznat samo po pivu), dobrotvori Ilija Kolarac i kapeta Miša Anastasijević, itd.


Ako bismo morali da stavimo lik nekog naučnika srpskog porekla, odabrao bih da to bude Milutin Milanković!

Inače, možemo na papirne novčanice da stavimo i pirotski ćilim, šljivovicu, ariljsku malinu, leskovački ajvar (ima dodeljen žig po Lisabonskom aranžmanu za zaštitu oznaka porekla proizvoda), da ne pominjem srednjevekovne manastire, tako da Srbija ima šta da stavi...


A Hrvatska? Može da stavi samo Dubrovnik, koji istorijski veze nema sa Hrvatskom do nastanka Jugoslavije!

Veliki brat

pre 2 godine

Šta će Srbi stavit na svoj evro, koji je to uopšte izvorni srpski simbol, kojeg je to velikana Srbija dala svetu?
(Mali Vuk, 05. februar 2022 18:22)

Теслу.

А има још: Пупина, Миланковића, Руђера Бошковића, Андрића, Мешу Селимовића, Саву Владиславића, Дучића, Гундулића...
(Боске, 5. februar 2022 19:39)
Na sreću većina njih nije živjela i djelovala u sferi utjecaja tadašnje Srbije i uređenja u kojem je tadašnja Srbija egzostirala jer ne bi napravili to što jesu. Ne kitite se tuđim perjem. Postavljeno je dobro pitanje. Što to imate, a da je izvorno vaše? Tesla to sigurno nije iako je Srbin.
(Miro ZG, 5. februar 2022 21:50)

Sva sreća da Tesla u ključnom periodu svoje karijere nije živeo i delovao u sferi utecaja ondašnje "Hrvatske", a posebno što tu nije bio u periodu od 1941. godine, inače bi umesto što je umro na pravoslavni Božić 1943. godine, u svojoj hotelskoj sobi u Njujorku, bio zaklan od strane "vojnika" te "lijepe vaše"!

Oni iz tvoje istorije kojima se diviš poklali većinu njegovih rođaka u Hrvatskoj, potom 90-ih pobili i prognali one koje nisu uspeli da likvidiraju u Drugom svetskom ratu, a sad vas nije sramota da ga svojatate i stavljate kao državni simbol gde stignete.

ketiS

pre 2 godine

@Miro ZG "....Sta to vi imate sto je izvorno vase....?"

Neverovatno da takvo pitanje postavlja stanovnik drzave koja je nedavno "napunila" 30 godina. Vase pitanje daleko vise govori o vasem neznaju, no o Srbiji, te povesti i kulturi Srba. Sve u postu pomenute istorijske licnosti, a na koji (post) vi imate prigovor, deo su ukupne srpske etno-kulturne matrice, pri cemu treba istaci da se politcke i kulturne granice vrlo cesto ne podudaraju, a to je upravo slucaj i kod Srba. Stavise, vase pitanje je i prilicno smesno, uzimajuci u obzir cinjenicu da je upravo vasa drzava, pravi primer odsutstva drzavnog i kulturno-istorijskog identitea, zbog cega i upraznjavate politku prisvajanja povesnih licnosti i kulturnog nasledja koji pripadaju drugim drzavnim i etno-kulturnim identitetima. Prosto receno, ko nema svoje, poseze za tudjim! A to upravo vi radite u slucaju Tesle i ne samo njega!

Max

pre 2 godine

Stavili Teslu na kovanicu. Lepo!
Koga bi stavili da se taj isti Tesla zatekao u Smiljanima za vreme II svetskog rata i sta bi bilo sa njim. Verovatno bi imao istu sudbinu kao i njegovi rodjaci. Stvarno licemerno ali legitimno. Ducic je lepo opisao drage nam komsije.

Miro ZG

pre 2 godine

Šta će Srbi stavit na svoj evro, koji je to uopšte izvorni srpski simbol, kojeg je to velikana Srbija dala svetu?
(Mali Vuk, 05. februar 2022 18:22)

Теслу.

А има још: Пупина, Миланковића, Руђера Бошковића, Андрића, Мешу Селимовића, Саву Владиславића, Дучића, Гундулића...
(Боске, 5. februar 2022 19:39)
Na sreću većina njih nije živjela i djelovala u sferi utjecaja tadašnje Srbije i uređenja u kojem je tadašnja Srbija egzostirala jer ne bi napravili to što jesu. Ne kitite se tuđim perjem. Postavljeno je dobro pitanje. Što to imate, a da je izvorno vaše? Tesla to sigurno nije iako je Srbin.

Cinik

pre 2 godine

Pa svi znaju da su 17 rimskih careva bili Srbi, rođeni u Srbiji, tako da bi se Rimsko carstvo slobodno moglo zvati Srpsko carstvo!
Koliko rođaka Nikole Tesle je skončalo život od ustaške kame, a ovi imaju obraza da ga stave na svoj novac, da ne pominjem miniranje Teslinog spomenika u Gospiću 1991. ili ruiniranje njegove rodne kuće!
Hrvati su najbesramniji narod na svetu!

sturmmann

pre 2 godine

Da li ste znali?

Nikola Тesla је bio sin prоtojereja Мilutina Теsle, pravoslavnog sveštenika i Georgine Đuke Маndić, ćerke pravoslavnog sveštenika.

Da li znate sudbinu Srba u njegovom rodnom mestu? Njegove kuće, spomenika posvećenog njemu?

Pitanja su upućena Hrvatima.

nikos

pre 2 godine

@Ikar .... Tesla je Hrvat, rodjen u Hrvatskoj, skolovan u Hrvatskoj, putovao po svijetu s hrvatskom putovnicom, po vjeri ateist. Otac mu je bio pravoslavni pop, ali nikakav clan SPC jer crkva s tim nazivom nije ni postojala do 1918.g. Postojala je samo pravoslavna eparhija gornjo-karlovacka, a njeni clanovi nisu nuzno bili Srbi, na tome prostoru su prije nacionalnih definicija zivjeli razni pravoslavci Morlaci. Vlasi, Hrvatì...Vjera i nacija nisu jedno te isto.

Boze, covece koje gluposti napisa: Tesla je Hrvat koliko sam i ja Budist. Niti je Hrvat (Srbin je), niti je rodjen u Hrvatskoj (rodjen je u Austrijskom carstvu), niti se skolovao u Hrvatskoj (niste postojali u to vreme) a najveca glupost da je po svetu putovao sa hrvatskim pasosem (prvi puta cujem da postoji pasos a ne postoji drzava koja ga je izdala). Znas da SPC nije postojala pre 1918. a ne znas da Hrvatska nije postojala u "Teslino" vreme, cak ni AustroUgarska kada se Tesla rodio (samo Austrijska monarhija).
Velika je zbrka kod tebe. Bolje se posveti kuni.

ban

pre 2 godine

Ja stvarno ne znam šta je problem sa tim da Tesla bude na njihovom novcu. Oni smatraju da je on njihov predak i ne vidim problem u tome. Mi smatramo da je naš pa ga i mi imamo na novcu. Ne znam čemu cela drama oko toga

Miloš Bg

pre 2 godine

Ma druga jedna stvar se ovde podvaljuje na mnogo perfidniji način od ovog tragičnog svojatanja srpskog naučnika Nikole Tesle ili od svojatanja ove nesrećne kune, a to je takozvana hrvatska glagoljica. Ta priča o navodnoj hrvatskoj uglastoj glagoljici se zasniva na jednom jedinom materijalnom nazovi dokazu za koji se osnovano pretpostavlja da je falsifikat, a reč je o "Baščanskoj ploči". Ta ploča sadrži klasičnu glagoljicu koja je deformisana iz jednog prostog razloga, a to je što je uklesana u kamenu, a u kamenu se zaobljena slova teško urezuju, pa su iz praktičnih razloga glagoljička slova ukesana pod pravim uglom i to je u 19. veku, kada je i stvarana nova hrvatska nacija, predstavljeno kao neka posebna vrsta pisma i glagoljice, što naravno nema veze sa zdravom pameću, a sve iz tog razloga što su Srbi već tada znali za svoju glagoljicu. Nasuprot "Baščanskoj ploči" srpski narod raspolaže sa sijaset prastarih dokumenata na glagoljici sačuvanih u originali i na pergamentu od Dimitrijevih zapisa s kraja 10. veka pa na ovamo, preko još nekoliko desetina drugih sličnih dokumenata i materijalnih dokaza.

Banja Luka

pre 2 godine

(Teslić, 5. februar 2022 18:27)

Hrvatska prvi put postoji kao drzava 1991 god. Do tad je to bila teritorija vecih konglomerata. Da li je posteno da Srbi prisvajaju rimske careve? Nikakve veze Tesla nema sa Hrvatskom, kao ni sa Srbijom. Covek je Srbin, kao sto mu pise u diplomama u Becu. Austrougarski stanovnik, posle Amerikanac.

VREME ČUDA

pre 2 godine

Znate li da u Izraelu na svakom koraku imate reč Horvat, na svim arheološkim lokalitetima, jer Horvat na hebrejskom-izraelskom jeziku znači ruševina(drevna-arheološka!). Ne zna se da li su to Hrvatske ruševine ili su ih Hrvati rušili, ali kako je moguće da se o tome ćuti, jer neke su stare i oko 9000g?
Horvat Kur
Horvat Uza
Horvat Qarta
Horvat Burgin
Horvat Hamama
Horvat Midras

ENDE

pre 2 godine

Tesla je srbin i to nitko ne spori, ali činjenica da je rodjen na teritoriju Hrvatske, školovao se u Hrvatskoj i učio hrvatski jezik itd, što ne bi bio i hrvatski naučnik.
@(Teslić, 5. februar 2022 18:27)




Ne može da bude hrvatski naučnik, bratstvo i jedinstvo je propalo, više ne postoji i sad svakom svoje, nema više mi šta da delimo sa vama, jer sve čega se vi diohvatite pre ili kasnije ukradete i prisvojite zauvek! Znači Tesla je Srbin i srpsko-američki naučnik i tačka!

Kuna

pre 2 godine

Žalosno kako Hrvati pljuju po svom identitetu, tako da odbace svoju Kunu i uzmu Evro, na kojem stave Srbina, šahovnicu sa stolnjaka, a najjače od svega tu kiflu od države, kažu strašnog i krvoločnog zmaja, (Hrvatska kao zmaj)? A inače, od svih Južnih Slovena jedino Hrvati imaju svoj autohtoni novac, da baš tu Kunu. Kunino krzno ko sredstvo plaćanja, kod Hrvata se koristilo još od 13veka (zvala se i Kunovina). U novo doba Banovina Hrvatska je isto koristila Kunu, a onda nastavile i Ustaše u NDH. Sa druge strane, Dinar je iz stare Grčke, a došao je ovde sa pravoslavljem, ko i ćirilica i 4c i dvoglavi orao...

David

pre 2 godine

Tesla je srbin i to nitko ne spori, ali činjenica da je rodjen na teritoriju Hrvatske, školovao se u Hrvatskoj i učio hrvatski jezik itd, što ne bi bio i hrvatski naučnik.
(Teslić, 5. februar 2022 18:27)

Isto kao kada bi Ajnštajn bio Nemac i nemački naučnik.
Nemci imaju muzej posvećen Ajnštajnu iz pijeteta ali nikako da bi ga prisvajali kao Nemca, pobogu.

Боске

pre 2 godine

Šta će Srbi stavit na svoj evro, koji je to uopšte izvorni srpski simbol, kojeg je to velikana Srbija dala svetu?
(Mali Vuk, 05. februar 2022 18:22)

Теслу.

А има још: Пупина, Миланковића, Руђера Бошковића, Андрића, Мешу Селимовића, Саву Владиславића, Дучића, Гундулића...

Ikar

pre 2 godine

Tesla je Hrvat, rodjen u Hrvatskoj, skolovan u Hrvatskoj, putovao po svijetu s hrvatskom putovnicom, po vjeri ateist. Otac mu je bio pravoslavni pop, ali nikakav clan SPC jer crkva s tim nazivom nije ni postojala do 1918.g. Postojala je samo pravoslavna eparhija gornjo-karlovacka, a njeni clanovi nisu nuzno bili Srbi, na tome prostoru su prije nacionalnih definicija zivjeli razni pravoslavci Morlaci. Vlasi, Hrvatì...Vjera i nacija nisu jedno te isto.

Flash

pre 2 godine

Njegoš je Srbin iz Crne Gore to čak piše i u njegovom Gorskom Vjencu, a Vajfert iako nije bio Srbin bio je građanin Srbije, Tesla je bio građanin Austrije, pa građanin Austro-Ugarske i na kraju građanin Amerike, a sve to vreme je bio Srbin, tako da nije isto!
(..., 05. februar 2022 16:55)
Njegoš niti je bio Crnogorac niti srbijanac.rođen u osmanskom carstvu te je bio njihov građanin. Isto kao i obrenovići , karađorđevići. Ovi zadnji imaju čak i tursko prezime.

dada

pre 2 godine

Evo ljudi, procitajte pasos Nikole Tesle i bit ce jasno zasto je Hrvatskom euru https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Putovnica_Nikola_Tesla_01082.JPG

bistro, bistro, bistro bre!

pre 2 godine

Moze Tesla, ali da bude oruzen zvezdicama, i to da bude jedna zvezdica za jednog ubijenog ( zaklanog ) clana njegove porodice. Em ce lepo izgledati, zvezdano nebo, munjovodi, i ostale novohrvatske reci, a i srce ce prosecnom hrvatu da zaigra kada zna koliko su Srba pobili. Iskreno, neka pogledaju u ogledalo pa nek kazu da ne bi zaklali i samog Nikolu da je slucajno tada bio u hrvatskoj, al posteno!

Teslić

pre 2 godine

Tesla je srbin i to nitko ne spori, ali činjenica da je rodjen na teritoriju Hrvatske, školovao se u Hrvatskoj i učio hrvatski jezik itd, što ne bi bio i hrvatski naučnik.

ban Kulin

pre 2 godine

Kradljiva kuna, kafanski karirani stolnjak, Srbin Tesla... Na zalost nista sto je samo hrvatoidno jer malo je toga. Tudjmana su trebali da stave ili Antu Pavelica. Njihove drzavotvorce. Tu ne bi promasili.

(Big Bang, 5. februar 2022 17:23)









Ne može čak ni Tuđman, jer ni on nije njihov! Pa samo to prezime sugeriše na stranca "Tuđ-" od reči tuđinac ili stranac i "-man" od germanske reči der Man što znači čovek i kad se spoji u "Tuđman" to se prevodi kao Tuđičovek. Baš na ovom tuđmanskom prezimenu se najbolje vidi mešovito poreklo današnjih hrvatijanaca, oni su miks ratličitih pokatoličenjaka: pokatoličenih Turaka, pokatoličenih Nemaca, Mađara, Vlaha, Srba, Bugara i drugih, međutim hrvatijanci se najviše nerviraju kad im kažeš da su srpskog porekla, a s druge strane se ni približno toliko ne bune kad im kažeš da su germanskog, mađarskog, turskog ili vlaškog porekla, to je najverovatnije zbog kompleksa jer su svesni toga da govore srpski jezik, pa se onda najviše bune oni hrvatijanci koji su turskog, vlaškog i mađarskog porekla, to je verovatno instinktivno.

Kuna

pre 2 godine

Žalosno kako Hrvati pljuju po svom identitetu, tako da odbace svoju Kunu i uzmu Evro, na kojem stave Srbina, šahovnicu sa stolnjaka, a najjače od svega tu kiflu od države, kažu strašnog i krvoločnog zmaja, (Hrvatska kao zmaj)? A inače, od svih Južnih Slovena jedino Hrvati imaju svoj autohtoni novac, da baš tu Kunu. Kunino krzno ko sredstvo plaćanja, kod Hrvata se koristilo još od 13veka (zvala se i Kunovina). U novo doba Banovina Hrvatska je isto koristila Kunu, a onda nastavile i Ustaše u NDH. Sa druge strane, Dinar je iz stare Grčke, a došao je ovde sa pravoslavljem, ko i ćirilica i 4c i dvoglavi orao...

Miro ZG

pre 2 godine

Tesla je Srbin, rođen i odrastao u Kraljevini Hrvatskoj, Slavoniji i Dalmaciji, pokrajini unutar Austrougarske s najvećom autonomijom od svih pokrajina. Učio je hrvatski jezik u školi. Sve provjerene informacije s dokumentima. Hrvatsku je smatrao svojom domovinom.
U izlaganju gradskoj vijećnici u Zagrebu povodom elektrifikacije je rekao: "Smatram svojom dužnošću da kao rođeni sin svoje zemlje pomognem Gradu Zagrebu u svakom pogledu savjetom i činom".
Ako ćemo mjeriti on ima puno veće veze s Hrvatskom nego sa Srbijom.
Osim što je Srbin, sa Srbijom nema nikakve veze. Bio je jedan dan u Srbiji. Oporuku nije ostavio, nije po njegovoj želji svirano Tamo daleko na sprovodu, njegova urna i stvari nisu u Beogradu njegovom željom nego željom njegova nećaka. On nije imao posmrtnih želja.

Big Bang

pre 2 godine

Kradljiva kuna, kafanski karirani stolnjak, Srbin Tesla... Na zalost nista sto je samo hrvatoidno jer malo je toga. Tudjmana su trebali da stave ili Antu Pavelica. Njihove drzavotvorce. Tu ne bi promasili.

Beogradjanin

pre 2 godine

Vajfert je Nijemac, a Njegoš Crnogorac, pa se nalaze na srpskom dinaru. U čemu je problem s Teslom?
(skblzzzz, 05. februar 2022 16:25)
Hvala vam na glasu.
Oboje su se ponosili ,jer su Srbi.

Mika

pre 2 godine

@Pera : ne pretjeruj.. Vidim da nemate drugog posla..Tesla se uvijek spominje po tome što je rođen u HR. Sjećam se da je to i rekao profesor elektrotehnike kada sam još studirao. Tako da se na svjetskoj razini spaja sa HR. To što vas to boli nikoga ne zanima.

Tesla

pre 2 godine

mislim da je Tesla na kovanici kako bi Srbi u trećem tisućljeću imali barem nekakav dodir sa EU monetarnim sustavom pa bi bilo prikladnije zahvaliti Hrvatima.

Kuna

pre 2 godine

Žalosno kako Hrvati pljuju po svom identitetu, tako da odbace svoju Kunu i uzmu Evro, na kojem stave Srbina, šahovnicu sa stolnjaka, a najjače od svega tu kiflu od države, kažu strašnog i krvoločnog zmaja, (Hrvatska kao zmaj)? A inače, od svih Južnih Slovena jedino Hrvati imaju svoj autohtoni novac, da baš tu Kunu. Kunino krzno ko sredstvo plaćanja, kod Hrvata se koristilo još od 13veka (zvala se i Kunovina). U novo doba Banovina Hrvatska je isto koristila Kunu, a onda nastavile i Ustaše u NDH. Sa druge strane, Dinar je iz stare Grčke, a došao je ovde sa pravoslavljem, ko i ćirilica i 4c i dvoglavi orao... nema ko to da piše?

...

pre 2 godine

Vajfert je Nijemac, a Njegoš Crnogorac, pa se nalaze na srpskom dinaru. U čemu je problem s Teslom?
(skblzzzz, 5. februar 2022 16:25)



Njegoš je Srbin iz Crne Gore to čak piše i u njegovom Gorskom Vjencu, a Vajfert iako nije bio Srbin bio je građanin Srbije, Tesla je bio građanin Austrije, pa građanin Austro-Ugarske i na kraju građanin Amerike, a sve to vreme je bio Srbin, tako da nije isto!

ivan

pre 2 godine

Tesla na kovanici nije nikakav problem, mozda samo u srpskim glavama a ostatak EU ne. A ova fotografija bi mogla biti problem, jako je slican dizajn i dizajner bi trebao objasniti neka stvari.

Pera

pre 2 godine

Kuna ko kuna. Nego sta cemo sa tim sto kuna istorijski i nije hrvatska moneta nego slavonska, a da podsetimo da je do postepenog sjedinjenja sa Hrvatskom usled turskih osvajanja, Slavonija bila posebna banovina, nikada ranije u sklopu Hrvatske.

Predrag

pre 2 godine

Ovde nije prekršen nijedan zakon, jer možete uzeti bilo koju fotografiju i na osnovu nje napraviti sliku ili skulpturu... Time ste kreirali novo autorsko delo, bez obzira što je nastala na osnovu fotografije... Da je suprotno, bilo bi kršenje autorskih prava kada fotografišete sliku ili skulpturu u muzeju!

JJ

pre 2 godine

Istom logikom faklsifikovan je i oblik hrvatske koji je isti kao sa geografske karte, lik teske isto kao na fotografiji tesle, kuna kao sa slike kune .. neverovatno.

kinez

pre 2 godine

NEMA VEZE SA OVOM SLIKOM, KUNA JE ZIVOTINJA ISTA KAO U PRIRODI I KAKO MOZE BITI FALSFIKAT.SAMO LJUBOMORA I ZAVIST MOGU DA UTICU NA SUPLJU PRICU.

Milan

pre 2 godine

Ovo sa Teslom je nevidjena bruka za Hrvatsku.
Zamisli da Srbija kao jedinog i najveceg svog "predstavnika" stavi Josipa Jelacica. Pa svi bi nam se sa pravom smijali. A mi nismo ni poklali Jelacicvu rodibnu kao Hrvati Teslinu.

split

pre 2 godine

Tesla dokovic mihajlovic peda stojakovic.. sta ima veze tko je na kovanici.. glavno da uvodimo euro i da idemo korak po korak sa zapadnom europom

Pera

pre 2 godine

Prvo pobijes sve Tesle, oko 90 dusa, samom Nikoli srusis do temelja spomenik i onda ga stavš na novcanicu. Tako je to kad nemaš svoje, pa su i Srbina Gundulica takođe stavili na novčanicu. To mogu samo zli Hrvati i oni koji ih podstiču na zla i čuvaju im leđa.

Pera

pre 2 godine

Prvo pobijes sve Tesle, oko 90 dusa, samom Nikoli srusis do temelja spomenik i onda ga stavš na novcanicu. Tako je to kad nemaš svoje, pa su i Srbina Gundulica takođe stavili na novčanicu. To mogu samo zli Hrvati i oni koji ih podstiču na zla i čuvaju im leđa.

Pera

pre 2 godine

Kuna ko kuna. Nego sta cemo sa tim sto kuna istorijski i nije hrvatska moneta nego slavonska, a da podsetimo da je do postepenog sjedinjenja sa Hrvatskom usled turskih osvajanja, Slavonija bila posebna banovina, nikada ranije u sklopu Hrvatske.

split

pre 2 godine

Tesla dokovic mihajlovic peda stojakovic.. sta ima veze tko je na kovanici.. glavno da uvodimo euro i da idemo korak po korak sa zapadnom europom

ivan

pre 2 godine

Tesla na kovanici nije nikakav problem, mozda samo u srpskim glavama a ostatak EU ne. A ova fotografija bi mogla biti problem, jako je slican dizajn i dizajner bi trebao objasniti neka stvari.

Milan

pre 2 godine

Ovo sa Teslom je nevidjena bruka za Hrvatsku.
Zamisli da Srbija kao jedinog i najveceg svog "predstavnika" stavi Josipa Jelacica. Pa svi bi nam se sa pravom smijali. A mi nismo ni poklali Jelacicvu rodibnu kao Hrvati Teslinu.

Beogradjanin

pre 2 godine

Vajfert je Nijemac, a Njegoš Crnogorac, pa se nalaze na srpskom dinaru. U čemu je problem s Teslom?
(skblzzzz, 05. februar 2022 16:25)
Hvala vam na glasu.
Oboje su se ponosili ,jer su Srbi.

...

pre 2 godine

Vajfert je Nijemac, a Njegoš Crnogorac, pa se nalaze na srpskom dinaru. U čemu je problem s Teslom?
(skblzzzz, 5. februar 2022 16:25)



Njegoš je Srbin iz Crne Gore to čak piše i u njegovom Gorskom Vjencu, a Vajfert iako nije bio Srbin bio je građanin Srbije, Tesla je bio građanin Austrije, pa građanin Austro-Ugarske i na kraju građanin Amerike, a sve to vreme je bio Srbin, tako da nije isto!

Teslić

pre 2 godine

Tesla je srbin i to nitko ne spori, ali činjenica da je rodjen na teritoriju Hrvatske, školovao se u Hrvatskoj i učio hrvatski jezik itd, što ne bi bio i hrvatski naučnik.

dada

pre 2 godine

Evo ljudi, procitajte pasos Nikole Tesle i bit ce jasno zasto je Hrvatskom euru https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Putovnica_Nikola_Tesla_01082.JPG

kinez

pre 2 godine

NEMA VEZE SA OVOM SLIKOM, KUNA JE ZIVOTINJA ISTA KAO U PRIRODI I KAKO MOZE BITI FALSFIKAT.SAMO LJUBOMORA I ZAVIST MOGU DA UTICU NA SUPLJU PRICU.

Big Bang

pre 2 godine

Kradljiva kuna, kafanski karirani stolnjak, Srbin Tesla... Na zalost nista sto je samo hrvatoidno jer malo je toga. Tudjmana su trebali da stave ili Antu Pavelica. Njihove drzavotvorce. Tu ne bi promasili.

Mika

pre 2 godine

@Pera : ne pretjeruj.. Vidim da nemate drugog posla..Tesla se uvijek spominje po tome što je rođen u HR. Sjećam se da je to i rekao profesor elektrotehnike kada sam još studirao. Tako da se na svjetskoj razini spaja sa HR. To što vas to boli nikoga ne zanima.

JJ

pre 2 godine

Istom logikom faklsifikovan je i oblik hrvatske koji je isti kao sa geografske karte, lik teske isto kao na fotografiji tesle, kuna kao sa slike kune .. neverovatno.

Ikar

pre 2 godine

Tesla je Hrvat, rodjen u Hrvatskoj, skolovan u Hrvatskoj, putovao po svijetu s hrvatskom putovnicom, po vjeri ateist. Otac mu je bio pravoslavni pop, ali nikakav clan SPC jer crkva s tim nazivom nije ni postojala do 1918.g. Postojala je samo pravoslavna eparhija gornjo-karlovacka, a njeni clanovi nisu nuzno bili Srbi, na tome prostoru su prije nacionalnih definicija zivjeli razni pravoslavci Morlaci. Vlasi, Hrvatì...Vjera i nacija nisu jedno te isto.

Predrag

pre 2 godine

Ovde nije prekršen nijedan zakon, jer možete uzeti bilo koju fotografiju i na osnovu nje napraviti sliku ili skulpturu... Time ste kreirali novo autorsko delo, bez obzira što je nastala na osnovu fotografije... Da je suprotno, bilo bi kršenje autorskih prava kada fotografišete sliku ili skulpturu u muzeju!

sturmmann

pre 2 godine

Da li ste znali?

Nikola Тesla је bio sin prоtojereja Мilutina Теsle, pravoslavnog sveštenika i Georgine Đuke Маndić, ćerke pravoslavnog sveštenika.

Da li znate sudbinu Srba u njegovom rodnom mestu? Njegove kuće, spomenika posvećenog njemu?

Pitanja su upućena Hrvatima.

Tesla

pre 2 godine

mislim da je Tesla na kovanici kako bi Srbi u trećem tisućljeću imali barem nekakav dodir sa EU monetarnim sustavom pa bi bilo prikladnije zahvaliti Hrvatima.

nikos

pre 2 godine

@Ikar .... Tesla je Hrvat, rodjen u Hrvatskoj, skolovan u Hrvatskoj, putovao po svijetu s hrvatskom putovnicom, po vjeri ateist. Otac mu je bio pravoslavni pop, ali nikakav clan SPC jer crkva s tim nazivom nije ni postojala do 1918.g. Postojala je samo pravoslavna eparhija gornjo-karlovacka, a njeni clanovi nisu nuzno bili Srbi, na tome prostoru su prije nacionalnih definicija zivjeli razni pravoslavci Morlaci. Vlasi, Hrvatì...Vjera i nacija nisu jedno te isto.

Boze, covece koje gluposti napisa: Tesla je Hrvat koliko sam i ja Budist. Niti je Hrvat (Srbin je), niti je rodjen u Hrvatskoj (rodjen je u Austrijskom carstvu), niti se skolovao u Hrvatskoj (niste postojali u to vreme) a najveca glupost da je po svetu putovao sa hrvatskim pasosem (prvi puta cujem da postoji pasos a ne postoji drzava koja ga je izdala). Znas da SPC nije postojala pre 1918. a ne znas da Hrvatska nije postojala u "Teslino" vreme, cak ni AustroUgarska kada se Tesla rodio (samo Austrijska monarhija).
Velika je zbrka kod tebe. Bolje se posveti kuni.

Miro ZG

pre 2 godine

Šta će Srbi stavit na svoj evro, koji je to uopšte izvorni srpski simbol, kojeg je to velikana Srbija dala svetu?
(Mali Vuk, 05. februar 2022 18:22)

Теслу.

А има још: Пупина, Миланковића, Руђера Бошковића, Андрића, Мешу Селимовића, Саву Владиславића, Дучића, Гундулића...
(Боске, 5. februar 2022 19:39)
Na sreću većina njih nije živjela i djelovala u sferi utjecaja tadašnje Srbije i uređenja u kojem je tadašnja Srbija egzostirala jer ne bi napravili to što jesu. Ne kitite se tuđim perjem. Postavljeno je dobro pitanje. Što to imate, a da je izvorno vaše? Tesla to sigurno nije iako je Srbin.

Cinik

pre 2 godine

Pa svi znaju da su 17 rimskih careva bili Srbi, rođeni u Srbiji, tako da bi se Rimsko carstvo slobodno moglo zvati Srpsko carstvo!
Koliko rođaka Nikole Tesle je skončalo život od ustaške kame, a ovi imaju obraza da ga stave na svoj novac, da ne pominjem miniranje Teslinog spomenika u Gospiću 1991. ili ruiniranje njegove rodne kuće!
Hrvati su najbesramniji narod na svetu!

ban

pre 2 godine

Ja stvarno ne znam šta je problem sa tim da Tesla bude na njihovom novcu. Oni smatraju da je on njihov predak i ne vidim problem u tome. Mi smatramo da je naš pa ga i mi imamo na novcu. Ne znam čemu cela drama oko toga

David

pre 2 godine

Tesla je srbin i to nitko ne spori, ali činjenica da je rodjen na teritoriju Hrvatske, školovao se u Hrvatskoj i učio hrvatski jezik itd, što ne bi bio i hrvatski naučnik.
(Teslić, 5. februar 2022 18:27)

Isto kao kada bi Ajnštajn bio Nemac i nemački naučnik.
Nemci imaju muzej posvećen Ajnštajnu iz pijeteta ali nikako da bi ga prisvajali kao Nemca, pobogu.

Kuna

pre 2 godine

Žalosno kako Hrvati pljuju po svom identitetu, tako da odbace svoju Kunu i uzmu Evro, na kojem stave Srbina, šahovnicu sa stolnjaka, a najjače od svega tu kiflu od države, kažu strašnog i krvoločnog zmaja, (Hrvatska kao zmaj)? A inače, od svih Južnih Slovena jedino Hrvati imaju svoj autohtoni novac, da baš tu Kunu. Kunino krzno ko sredstvo plaćanja, kod Hrvata se koristilo još od 13veka (zvala se i Kunovina). U novo doba Banovina Hrvatska je isto koristila Kunu, a onda nastavile i Ustaše u NDH. Sa druge strane, Dinar je iz stare Grčke, a došao je ovde sa pravoslavljem, ko i ćirilica i 4c i dvoglavi orao...

ENDE

pre 2 godine

Tesla je srbin i to nitko ne spori, ali činjenica da je rodjen na teritoriju Hrvatske, školovao se u Hrvatskoj i učio hrvatski jezik itd, što ne bi bio i hrvatski naučnik.
@(Teslić, 5. februar 2022 18:27)




Ne može da bude hrvatski naučnik, bratstvo i jedinstvo je propalo, više ne postoji i sad svakom svoje, nema više mi šta da delimo sa vama, jer sve čega se vi diohvatite pre ili kasnije ukradete i prisvojite zauvek! Znači Tesla je Srbin i srpsko-američki naučnik i tačka!

Боске

pre 2 godine

Šta će Srbi stavit na svoj evro, koji je to uopšte izvorni srpski simbol, kojeg je to velikana Srbija dala svetu?
(Mali Vuk, 05. februar 2022 18:22)

Теслу.

А има још: Пупина, Миланковића, Руђера Бошковића, Андрића, Мешу Селимовића, Саву Владиславића, Дучића, Гундулића...

Banja Luka

pre 2 godine

(Teslić, 5. februar 2022 18:27)

Hrvatska prvi put postoji kao drzava 1991 god. Do tad je to bila teritorija vecih konglomerata. Da li je posteno da Srbi prisvajaju rimske careve? Nikakve veze Tesla nema sa Hrvatskom, kao ni sa Srbijom. Covek je Srbin, kao sto mu pise u diplomama u Becu. Austrougarski stanovnik, posle Amerikanac.

Max

pre 2 godine

Stavili Teslu na kovanicu. Lepo!
Koga bi stavili da se taj isti Tesla zatekao u Smiljanima za vreme II svetskog rata i sta bi bilo sa njim. Verovatno bi imao istu sudbinu kao i njegovi rodjaci. Stvarno licemerno ali legitimno. Ducic je lepo opisao drage nam komsije.

bistro, bistro, bistro bre!

pre 2 godine

Moze Tesla, ali da bude oruzen zvezdicama, i to da bude jedna zvezdica za jednog ubijenog ( zaklanog ) clana njegove porodice. Em ce lepo izgledati, zvezdano nebo, munjovodi, i ostale novohrvatske reci, a i srce ce prosecnom hrvatu da zaigra kada zna koliko su Srba pobili. Iskreno, neka pogledaju u ogledalo pa nek kazu da ne bi zaklali i samog Nikolu da je slucajno tada bio u hrvatskoj, al posteno!

Miloš Bg

pre 2 godine

Ma druga jedna stvar se ovde podvaljuje na mnogo perfidniji način od ovog tragičnog svojatanja srpskog naučnika Nikole Tesle ili od svojatanja ove nesrećne kune, a to je takozvana hrvatska glagoljica. Ta priča o navodnoj hrvatskoj uglastoj glagoljici se zasniva na jednom jedinom materijalnom nazovi dokazu za koji se osnovano pretpostavlja da je falsifikat, a reč je o "Baščanskoj ploči". Ta ploča sadrži klasičnu glagoljicu koja je deformisana iz jednog prostog razloga, a to je što je uklesana u kamenu, a u kamenu se zaobljena slova teško urezuju, pa su iz praktičnih razloga glagoljička slova ukesana pod pravim uglom i to je u 19. veku, kada je i stvarana nova hrvatska nacija, predstavljeno kao neka posebna vrsta pisma i glagoljice, što naravno nema veze sa zdravom pameću, a sve iz tog razloga što su Srbi već tada znali za svoju glagoljicu. Nasuprot "Baščanskoj ploči" srpski narod raspolaže sa sijaset prastarih dokumenata na glagoljici sačuvanih u originali i na pergamentu od Dimitrijevih zapisa s kraja 10. veka pa na ovamo, preko još nekoliko desetina drugih sličnih dokumenata i materijalnih dokaza.

VREME ČUDA

pre 2 godine

Znate li da u Izraelu na svakom koraku imate reč Horvat, na svim arheološkim lokalitetima, jer Horvat na hebrejskom-izraelskom jeziku znači ruševina(drevna-arheološka!). Ne zna se da li su to Hrvatske ruševine ili su ih Hrvati rušili, ali kako je moguće da se o tome ćuti, jer neke su stare i oko 9000g?
Horvat Kur
Horvat Uza
Horvat Qarta
Horvat Burgin
Horvat Hamama
Horvat Midras

Miro ZG

pre 2 godine

Tesla je Srbin, rođen i odrastao u Kraljevini Hrvatskoj, Slavoniji i Dalmaciji, pokrajini unutar Austrougarske s najvećom autonomijom od svih pokrajina. Učio je hrvatski jezik u školi. Sve provjerene informacije s dokumentima. Hrvatsku je smatrao svojom domovinom.
U izlaganju gradskoj vijećnici u Zagrebu povodom elektrifikacije je rekao: "Smatram svojom dužnošću da kao rođeni sin svoje zemlje pomognem Gradu Zagrebu u svakom pogledu savjetom i činom".
Ako ćemo mjeriti on ima puno veće veze s Hrvatskom nego sa Srbijom.
Osim što je Srbin, sa Srbijom nema nikakve veze. Bio je jedan dan u Srbiji. Oporuku nije ostavio, nije po njegovoj želji svirano Tamo daleko na sprovodu, njegova urna i stvari nisu u Beogradu njegovom željom nego željom njegova nećaka. On nije imao posmrtnih želja.

Flash

pre 2 godine

Njegoš je Srbin iz Crne Gore to čak piše i u njegovom Gorskom Vjencu, a Vajfert iako nije bio Srbin bio je građanin Srbije, Tesla je bio građanin Austrije, pa građanin Austro-Ugarske i na kraju građanin Amerike, a sve to vreme je bio Srbin, tako da nije isto!
(..., 05. februar 2022 16:55)
Njegoš niti je bio Crnogorac niti srbijanac.rođen u osmanskom carstvu te je bio njihov građanin. Isto kao i obrenovići , karađorđevići. Ovi zadnji imaju čak i tursko prezime.

ban Kulin

pre 2 godine

Kradljiva kuna, kafanski karirani stolnjak, Srbin Tesla... Na zalost nista sto je samo hrvatoidno jer malo je toga. Tudjmana su trebali da stave ili Antu Pavelica. Njihove drzavotvorce. Tu ne bi promasili.

(Big Bang, 5. februar 2022 17:23)









Ne može čak ni Tuđman, jer ni on nije njihov! Pa samo to prezime sugeriše na stranca "Tuđ-" od reči tuđinac ili stranac i "-man" od germanske reči der Man što znači čovek i kad se spoji u "Tuđman" to se prevodi kao Tuđičovek. Baš na ovom tuđmanskom prezimenu se najbolje vidi mešovito poreklo današnjih hrvatijanaca, oni su miks ratličitih pokatoličenjaka: pokatoličenih Turaka, pokatoličenih Nemaca, Mađara, Vlaha, Srba, Bugara i drugih, međutim hrvatijanci se najviše nerviraju kad im kažeš da su srpskog porekla, a s druge strane se ni približno toliko ne bune kad im kažeš da su germanskog, mađarskog, turskog ili vlaškog porekla, to je najverovatnije zbog kompleksa jer su svesni toga da govore srpski jezik, pa se onda najviše bune oni hrvatijanci koji su turskog, vlaškog i mađarskog porekla, to je verovatno instinktivno.

Zoran Knezevic

pre 2 godine

Tesla je Srbin, rođen i odrastao u Kraljevini Hrvatskoj, Slavoniji i Dalmaciji, pokrajini unutar Austrougarske s najvećom autonomijom od svih pokrajina. Učio je hrvatski jezik u školi. Sve provjerene informacije s dokumentima. Hrvatsku je smatrao svojom domovinom.
U izlaganju gradskoj vijećnici u Zagrebu povodom elektrifikacije je rekao: "Smatram svojom dužnošću da kao rođeni sin svoje zemlje pomognem Gradu Zagrebu u svakom pogledu savjetom i činom".
Ako ćemo mjeriti on ima puno veće veze s Hrvatskom nego sa Srbijom.
Osim što je Srbin, sa Srbijom nema nikakve veze. Bio je jedan dan u Srbiji. Oporuku nije ostavio, nije po njegovoj želji svirano Tamo daleko na sprovodu, njegova urna i stvari nisu u Beogradu njegovom željom nego željom njegova nećaka. On nije imao posmrtnih želja.
(Miro ZG, 5. februar 2022 17:06)
---------
Mozes se roditi u stali ali, neces postati bik ili konj, nego ono sto su ti otac i mati. Hrvati su idtrebili Tesle u Smiljanu zsto sto su Srbi. Potom su i 1941., kao i 1991. spalili spomen kucu Nikole Tesle i minirali njegov spomenik ZATO STO JE SRBIN. Kako vas nije sramota, mada licemeri ne znaju za sramotu, da ga danas kao "velikog Hrvata" i zaljubljenika u Hrvatsku stavljate na kovanice eura? Ja bih se stideo da mi neko na.moju monetu okaci Bana Jelacica uprkos tome sto je rodjen u Srbiji?! Da li vi na ovaj nacin ponovo pokazujete onu "mesicevsku" mudrost po kojoj coveka mozete razapeti a onda ga slaviti kao sveca?!

Red rider

pre 2 godine

Nista novo ovde nema. Sve sto imaju su ukrali. Sta reci za naciju koje se odrekao i cuveni nobelovac Ivo Andric. Video covek kakvi su I nije hteo da ima posla sa njima.

Kuna

pre 2 godine

Žalosno kako Hrvati pljuju po svom identitetu, tako da odbace svoju Kunu i uzmu Evro, na kojem stave Srbina, šahovnicu sa stolnjaka, a najjače od svega tu kiflu od države, kažu strašnog i krvoločnog zmaja, (Hrvatska kao zmaj)? A inače, od svih Južnih Slovena jedino Hrvati imaju svoj autohtoni novac, da baš tu Kunu. Kunino krzno ko sredstvo plaćanja, kod Hrvata se koristilo još od 13veka (zvala se i Kunovina). U novo doba Banovina Hrvatska je isto koristila Kunu, a onda nastavile i Ustaše u NDH. Sa druge strane, Dinar je iz stare Grčke, a došao je ovde sa pravoslavljem, ko i ćirilica i 4c i dvoglavi orao...

Veliki brat

pre 2 godine

Šta će Srbi stavit na svoj evro, koji je to uopšte izvorni srpski simbol, kojeg je to velikana Srbija dala svetu?
(Mali Vuk, 05. februar 2022 18:22)

Теслу.

А има још: Пупина, Миланковића, Руђера Бошковића, Андрића, Мешу Селимовића, Саву Владиславића, Дучића, Гундулића...
(Боске, 5. februar 2022 19:39)
Na sreću većina njih nije živjela i djelovala u sferi utjecaja tadašnje Srbije i uređenja u kojem je tadašnja Srbija egzostirala jer ne bi napravili to što jesu. Ne kitite se tuđim perjem. Postavljeno je dobro pitanje. Što to imate, a da je izvorno vaše? Tesla to sigurno nije iako je Srbin.
(Miro ZG, 5. februar 2022 21:50)

Sva sreća da Tesla u ključnom periodu svoje karijere nije živeo i delovao u sferi utecaja ondašnje "Hrvatske", a posebno što tu nije bio u periodu od 1941. godine, inače bi umesto što je umro na pravoslavni Božić 1943. godine, u svojoj hotelskoj sobi u Njujorku, bio zaklan od strane "vojnika" te "lijepe vaše"!

Oni iz tvoje istorije kojima se diviš poklali većinu njegovih rođaka u Hrvatskoj, potom 90-ih pobili i prognali one koje nisu uspeli da likvidiraju u Drugom svetskom ratu, a sad vas nije sramota da ga svojatate i stavljate kao državni simbol gde stignete.

Kuna

pre 2 godine

Žalosno kako Hrvati pljuju po svom identitetu, tako da odbace svoju Kunu i uzmu Evro, na kojem stave Srbina, šahovnicu sa stolnjaka, a najjače od svega tu kiflu od države, kažu strašnog i krvoločnog zmaja, (Hrvatska kao zmaj)? A inače, od svih Južnih Slovena jedino Hrvati imaju svoj autohtoni novac, da baš tu Kunu. Kunino krzno ko sredstvo plaćanja, kod Hrvata se koristilo još od 13veka (zvala se i Kunovina). U novo doba Banovina Hrvatska je isto koristila Kunu, a onda nastavile i Ustaše u NDH. Sa druge strane, Dinar je iz stare Grčke, a došao je ovde sa pravoslavljem, ko i ćirilica i 4c i dvoglavi orao... nema ko to da piše?

ketiS

pre 2 godine

@Miro ZG "....Sta to vi imate sto je izvorno vase....?"

Neverovatno da takvo pitanje postavlja stanovnik drzave koja je nedavno "napunila" 30 godina. Vase pitanje daleko vise govori o vasem neznaju, no o Srbiji, te povesti i kulturi Srba. Sve u postu pomenute istorijske licnosti, a na koji (post) vi imate prigovor, deo su ukupne srpske etno-kulturne matrice, pri cemu treba istaci da se politcke i kulturne granice vrlo cesto ne podudaraju, a to je upravo slucaj i kod Srba. Stavise, vase pitanje je i prilicno smesno, uzimajuci u obzir cinjenicu da je upravo vasa drzava, pravi primer odsutstva drzavnog i kulturno-istorijskog identitea, zbog cega i upraznjavate politku prisvajanja povesnih licnosti i kulturnog nasledja koji pripadaju drugim drzavnim i etno-kulturnim identitetima. Prosto receno, ko nema svoje, poseze za tudjim! A to upravo vi radite u slucaju Tesle i ne samo njega!

Čačak

pre 2 godine

Šta će Srbi stavit na svoj evro, koji je to uopšte izvorni srpski simbol, kojeg je to velikana Srbija dala svetu?
(Mali Vuk, 05. februar 2022 18:22)

Milutin Milanković, na prvom mestu!
Svi ga zaboravljaju, a svi naučnici iz njegove oblasti znaju za njega i veoma cene njegove rezultate. Samo u Srbiji nepismen narod ne vidi dalje od Tesle i Đokovića. Za Đokovića je i jasno, zaboraviće ga čim se penzioniše, a za Teslu ta većina i ne zna šta je izmislio, svi misle da je izmislio struju!

U SAD je među naučnicima od svih naučnika srpskog porekla poznatiji i priznatiji Pupin od Tesle, jer Pupin je bio naučnik, a Tesla pronalazač, kao i Edison.


Potom od naučnika (neki su još živi, pa za mesto na novčanici mora da se pričeka): Mihailo Petrović Alas, Jovan Cvijić, Josif Pančić, Vujica Jevđević, Gordana Vunjak Novaković, Ana Deletić, Zaviša Janjić, itd.

Pored naučnika, tu su i Đorđe Vajfert (nije poznat samo po pivu), dobrotvori Ilija Kolarac i kapeta Miša Anastasijević, itd.


Ako bismo morali da stavimo lik nekog naučnika srpskog porekla, odabrao bih da to bude Milutin Milanković!

Inače, možemo na papirne novčanice da stavimo i pirotski ćilim, šljivovicu, ariljsku malinu, leskovački ajvar (ima dodeljen žig po Lisabonskom aranžmanu za zaštitu oznaka porekla proizvoda), da ne pominjem srednjevekovne manastire, tako da Srbija ima šta da stavi...


A Hrvatska? Može da stavi samo Dubrovnik, koji istorijski veze nema sa Hrvatskom do nastanka Jugoslavije!

nix

pre 2 godine

Jel ima Hrvatska drzava neki Teslin dokument, izdat od strane hrvatske drzave; licnu kartu, putovnicu, izvod, bilo sta, nema?
A vidite imamo njegove izjave, i cinjenicu da mu je otac bio svestenik Srpske pravoslavne crkve.
Hvala!

sturmmann

pre 2 godine

Citiram: "...da ne pominjem miniranje Teslinog spomenika u Gospiću 1991."

Poštovani gospodine, spomenik Tesli je najpre oboren a glava spomenika je RAZLUPANA MALJEM, udarac je bio u potiljak. To je učinjeno povijesnim hrvatskim izumom zvani "SRBOMLAT".

Zvuči poznato, zar ne!?

miro split

pre 2 godine

Šta se svađate oko ovog električara?
Meni je on samo donija probleme u životu.Svaki misec račun za struju.Draže su mi kune.
U mom takuinu.

Miloš

pre 2 godine

Samo da malo elaboriram koristeći hrvatske teze.
Velik dio danas živućih Hrvata je rođen u SFRJ, dakle većina Hrvata su u stvari Jugoslaveni.
A sada to porecite, ali argumentima.

ketiS

pre 2 godine

@Milos ...."Velik dio danas zivucih Hrvata je rodjen u SRFJ, dakle vecina Hrvata su u stvari Jugoslaveni...."

Ta cinjeica samo govori o "mladosti" vase danasnje drzave i ni o cemu vise. S druge strane, naravno da su Hrvati kao gradjani ondasnje Jugoslavije bili Jugoslaveni. Ali s obzirom da od 1991-e godine postoji drzava Hrvatska, nastala na "razvalinama" te Jugoslavije, njeni gradjani su postali drzavljani te "novopecene" drzave. Dakle, sta je tu tako posebno?

Original falsifikata

pre 2 godine

A šta očekivati od naroda koji je i sam falsifikat. Pa polovina njih još krije pravoslavnu ikonu svojih dedova po raznim podrumima i tavanima.
Mi ćemo da stavimo cara Konstantin osnivača Hrišćanstva rođenog u Nišu.
Baš da vidimo kako će reagovati Italijani.
A možemo da stavimo i Čokolindicu i to u kupaćem, bio bi to najtrsženiji novčić na svetu.

Jovo

pre 2 godine

SVAKA REKLAMA JE DOBRA REKLAMA! Zbog ovog falsifikata kune će ceo svet pričati o hrvatskom evru, a bitno da Tesla ko hrvatski izumitelj nije nikome problem, pa ni Srpskoj banci?

Pera

pre 2 godine

Prvo pobijes sve Tesle, oko 90 dusa, samom Nikoli srusis do temelja spomenik i onda ga stavš na novcanicu. Tako je to kad nemaš svoje, pa su i Srbina Gundulica takođe stavili na novčanicu. To mogu samo zli Hrvati i oni koji ih podstiču na zla i čuvaju im leđa.

split

pre 2 godine

Tesla dokovic mihajlovic peda stojakovic.. sta ima veze tko je na kovanici.. glavno da uvodimo euro i da idemo korak po korak sa zapadnom europom

ivan

pre 2 godine

Tesla na kovanici nije nikakav problem, mozda samo u srpskim glavama a ostatak EU ne. A ova fotografija bi mogla biti problem, jako je slican dizajn i dizajner bi trebao objasniti neka stvari.

Pera

pre 2 godine

Kuna ko kuna. Nego sta cemo sa tim sto kuna istorijski i nije hrvatska moneta nego slavonska, a da podsetimo da je do postepenog sjedinjenja sa Hrvatskom usled turskih osvajanja, Slavonija bila posebna banovina, nikada ranije u sklopu Hrvatske.

Milan

pre 2 godine

Ovo sa Teslom je nevidjena bruka za Hrvatsku.
Zamisli da Srbija kao jedinog i najveceg svog "predstavnika" stavi Josipa Jelacica. Pa svi bi nam se sa pravom smijali. A mi nismo ni poklali Jelacicvu rodibnu kao Hrvati Teslinu.

Big Bang

pre 2 godine

Kradljiva kuna, kafanski karirani stolnjak, Srbin Tesla... Na zalost nista sto je samo hrvatoidno jer malo je toga. Tudjmana su trebali da stave ili Antu Pavelica. Njihove drzavotvorce. Tu ne bi promasili.

...

pre 2 godine

Vajfert je Nijemac, a Njegoš Crnogorac, pa se nalaze na srpskom dinaru. U čemu je problem s Teslom?
(skblzzzz, 5. februar 2022 16:25)



Njegoš je Srbin iz Crne Gore to čak piše i u njegovom Gorskom Vjencu, a Vajfert iako nije bio Srbin bio je građanin Srbije, Tesla je bio građanin Austrije, pa građanin Austro-Ugarske i na kraju građanin Amerike, a sve to vreme je bio Srbin, tako da nije isto!

Teslić

pre 2 godine

Tesla je srbin i to nitko ne spori, ali činjenica da je rodjen na teritoriju Hrvatske, školovao se u Hrvatskoj i učio hrvatski jezik itd, što ne bi bio i hrvatski naučnik.

Cinik

pre 2 godine

Pa svi znaju da su 17 rimskih careva bili Srbi, rođeni u Srbiji, tako da bi se Rimsko carstvo slobodno moglo zvati Srpsko carstvo!
Koliko rođaka Nikole Tesle je skončalo život od ustaške kame, a ovi imaju obraza da ga stave na svoj novac, da ne pominjem miniranje Teslinog spomenika u Gospiću 1991. ili ruiniranje njegove rodne kuće!
Hrvati su najbesramniji narod na svetu!

Beogradjanin

pre 2 godine

Vajfert je Nijemac, a Njegoš Crnogorac, pa se nalaze na srpskom dinaru. U čemu je problem s Teslom?
(skblzzzz, 05. februar 2022 16:25)
Hvala vam na glasu.
Oboje su se ponosili ,jer su Srbi.

Mika

pre 2 godine

@Pera : ne pretjeruj.. Vidim da nemate drugog posla..Tesla se uvijek spominje po tome što je rođen u HR. Sjećam se da je to i rekao profesor elektrotehnike kada sam još studirao. Tako da se na svjetskoj razini spaja sa HR. To što vas to boli nikoga ne zanima.

sturmmann

pre 2 godine

Da li ste znali?

Nikola Тesla је bio sin prоtojereja Мilutina Теsle, pravoslavnog sveštenika i Georgine Đuke Маndić, ćerke pravoslavnog sveštenika.

Da li znate sudbinu Srba u njegovom rodnom mestu? Njegove kuće, spomenika posvećenog njemu?

Pitanja su upućena Hrvatima.

Боске

pre 2 godine

Šta će Srbi stavit na svoj evro, koji je to uopšte izvorni srpski simbol, kojeg je to velikana Srbija dala svetu?
(Mali Vuk, 05. februar 2022 18:22)

Теслу.

А има још: Пупина, Миланковића, Руђера Бошковића, Андрића, Мешу Селимовића, Саву Владиславића, Дучића, Гундулића...

Miro ZG

pre 2 godine

Šta će Srbi stavit na svoj evro, koji je to uopšte izvorni srpski simbol, kojeg je to velikana Srbija dala svetu?
(Mali Vuk, 05. februar 2022 18:22)

Теслу.

А има још: Пупина, Миланковића, Руђера Бошковића, Андрића, Мешу Селимовића, Саву Владиславића, Дучића, Гундулића...
(Боске, 5. februar 2022 19:39)
Na sreću većina njih nije živjela i djelovala u sferi utjecaja tadašnje Srbije i uređenja u kojem je tadašnja Srbija egzostirala jer ne bi napravili to što jesu. Ne kitite se tuđim perjem. Postavljeno je dobro pitanje. Što to imate, a da je izvorno vaše? Tesla to sigurno nije iako je Srbin.

dada

pre 2 godine

Evo ljudi, procitajte pasos Nikole Tesle i bit ce jasno zasto je Hrvatskom euru https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Putovnica_Nikola_Tesla_01082.JPG

nikos

pre 2 godine

@Ikar .... Tesla je Hrvat, rodjen u Hrvatskoj, skolovan u Hrvatskoj, putovao po svijetu s hrvatskom putovnicom, po vjeri ateist. Otac mu je bio pravoslavni pop, ali nikakav clan SPC jer crkva s tim nazivom nije ni postojala do 1918.g. Postojala je samo pravoslavna eparhija gornjo-karlovacka, a njeni clanovi nisu nuzno bili Srbi, na tome prostoru su prije nacionalnih definicija zivjeli razni pravoslavci Morlaci. Vlasi, Hrvatì...Vjera i nacija nisu jedno te isto.

Boze, covece koje gluposti napisa: Tesla je Hrvat koliko sam i ja Budist. Niti je Hrvat (Srbin je), niti je rodjen u Hrvatskoj (rodjen je u Austrijskom carstvu), niti se skolovao u Hrvatskoj (niste postojali u to vreme) a najveca glupost da je po svetu putovao sa hrvatskim pasosem (prvi puta cujem da postoji pasos a ne postoji drzava koja ga je izdala). Znas da SPC nije postojala pre 1918. a ne znas da Hrvatska nije postojala u "Teslino" vreme, cak ni AustroUgarska kada se Tesla rodio (samo Austrijska monarhija).
Velika je zbrka kod tebe. Bolje se posveti kuni.

Banja Luka

pre 2 godine

(Teslić, 5. februar 2022 18:27)

Hrvatska prvi put postoji kao drzava 1991 god. Do tad je to bila teritorija vecih konglomerata. Da li je posteno da Srbi prisvajaju rimske careve? Nikakve veze Tesla nema sa Hrvatskom, kao ni sa Srbijom. Covek je Srbin, kao sto mu pise u diplomama u Becu. Austrougarski stanovnik, posle Amerikanac.

ENDE

pre 2 godine

Tesla je srbin i to nitko ne spori, ali činjenica da je rodjen na teritoriju Hrvatske, školovao se u Hrvatskoj i učio hrvatski jezik itd, što ne bi bio i hrvatski naučnik.
@(Teslić, 5. februar 2022 18:27)




Ne može da bude hrvatski naučnik, bratstvo i jedinstvo je propalo, više ne postoji i sad svakom svoje, nema više mi šta da delimo sa vama, jer sve čega se vi diohvatite pre ili kasnije ukradete i prisvojite zauvek! Znači Tesla je Srbin i srpsko-američki naučnik i tačka!

ban

pre 2 godine

Ja stvarno ne znam šta je problem sa tim da Tesla bude na njihovom novcu. Oni smatraju da je on njihov predak i ne vidim problem u tome. Mi smatramo da je naš pa ga i mi imamo na novcu. Ne znam čemu cela drama oko toga

JJ

pre 2 godine

Istom logikom faklsifikovan je i oblik hrvatske koji je isti kao sa geografske karte, lik teske isto kao na fotografiji tesle, kuna kao sa slike kune .. neverovatno.

Miloš Bg

pre 2 godine

Ma druga jedna stvar se ovde podvaljuje na mnogo perfidniji način od ovog tragičnog svojatanja srpskog naučnika Nikole Tesle ili od svojatanja ove nesrećne kune, a to je takozvana hrvatska glagoljica. Ta priča o navodnoj hrvatskoj uglastoj glagoljici se zasniva na jednom jedinom materijalnom nazovi dokazu za koji se osnovano pretpostavlja da je falsifikat, a reč je o "Baščanskoj ploči". Ta ploča sadrži klasičnu glagoljicu koja je deformisana iz jednog prostog razloga, a to je što je uklesana u kamenu, a u kamenu se zaobljena slova teško urezuju, pa su iz praktičnih razloga glagoljička slova ukesana pod pravim uglom i to je u 19. veku, kada je i stvarana nova hrvatska nacija, predstavljeno kao neka posebna vrsta pisma i glagoljice, što naravno nema veze sa zdravom pameću, a sve iz tog razloga što su Srbi već tada znali za svoju glagoljicu. Nasuprot "Baščanskoj ploči" srpski narod raspolaže sa sijaset prastarih dokumenata na glagoljici sačuvanih u originali i na pergamentu od Dimitrijevih zapisa s kraja 10. veka pa na ovamo, preko još nekoliko desetina drugih sličnih dokumenata i materijalnih dokaza.

Tesla

pre 2 godine

mislim da je Tesla na kovanici kako bi Srbi u trećem tisućljeću imali barem nekakav dodir sa EU monetarnim sustavom pa bi bilo prikladnije zahvaliti Hrvatima.

David

pre 2 godine

Tesla je srbin i to nitko ne spori, ali činjenica da je rodjen na teritoriju Hrvatske, školovao se u Hrvatskoj i učio hrvatski jezik itd, što ne bi bio i hrvatski naučnik.
(Teslić, 5. februar 2022 18:27)

Isto kao kada bi Ajnštajn bio Nemac i nemački naučnik.
Nemci imaju muzej posvećen Ajnštajnu iz pijeteta ali nikako da bi ga prisvajali kao Nemca, pobogu.

Max

pre 2 godine

Stavili Teslu na kovanicu. Lepo!
Koga bi stavili da se taj isti Tesla zatekao u Smiljanima za vreme II svetskog rata i sta bi bilo sa njim. Verovatno bi imao istu sudbinu kao i njegovi rodjaci. Stvarno licemerno ali legitimno. Ducic je lepo opisao drage nam komsije.

Ikar

pre 2 godine

Tesla je Hrvat, rodjen u Hrvatskoj, skolovan u Hrvatskoj, putovao po svijetu s hrvatskom putovnicom, po vjeri ateist. Otac mu je bio pravoslavni pop, ali nikakav clan SPC jer crkva s tim nazivom nije ni postojala do 1918.g. Postojala je samo pravoslavna eparhija gornjo-karlovacka, a njeni clanovi nisu nuzno bili Srbi, na tome prostoru su prije nacionalnih definicija zivjeli razni pravoslavci Morlaci. Vlasi, Hrvatì...Vjera i nacija nisu jedno te isto.

Predrag

pre 2 godine

Ovde nije prekršen nijedan zakon, jer možete uzeti bilo koju fotografiju i na osnovu nje napraviti sliku ili skulpturu... Time ste kreirali novo autorsko delo, bez obzira što je nastala na osnovu fotografije... Da je suprotno, bilo bi kršenje autorskih prava kada fotografišete sliku ili skulpturu u muzeju!

kinez

pre 2 godine

NEMA VEZE SA OVOM SLIKOM, KUNA JE ZIVOTINJA ISTA KAO U PRIRODI I KAKO MOZE BITI FALSFIKAT.SAMO LJUBOMORA I ZAVIST MOGU DA UTICU NA SUPLJU PRICU.

ban Kulin

pre 2 godine

Kradljiva kuna, kafanski karirani stolnjak, Srbin Tesla... Na zalost nista sto je samo hrvatoidno jer malo je toga. Tudjmana su trebali da stave ili Antu Pavelica. Njihove drzavotvorce. Tu ne bi promasili.

(Big Bang, 5. februar 2022 17:23)









Ne može čak ni Tuđman, jer ni on nije njihov! Pa samo to prezime sugeriše na stranca "Tuđ-" od reči tuđinac ili stranac i "-man" od germanske reči der Man što znači čovek i kad se spoji u "Tuđman" to se prevodi kao Tuđičovek. Baš na ovom tuđmanskom prezimenu se najbolje vidi mešovito poreklo današnjih hrvatijanaca, oni su miks ratličitih pokatoličenjaka: pokatoličenih Turaka, pokatoličenih Nemaca, Mađara, Vlaha, Srba, Bugara i drugih, međutim hrvatijanci se najviše nerviraju kad im kažeš da su srpskog porekla, a s druge strane se ni približno toliko ne bune kad im kažeš da su germanskog, mađarskog, turskog ili vlaškog porekla, to je najverovatnije zbog kompleksa jer su svesni toga da govore srpski jezik, pa se onda najviše bune oni hrvatijanci koji su turskog, vlaškog i mađarskog porekla, to je verovatno instinktivno.

Miro ZG

pre 2 godine

Tesla je Srbin, rođen i odrastao u Kraljevini Hrvatskoj, Slavoniji i Dalmaciji, pokrajini unutar Austrougarske s najvećom autonomijom od svih pokrajina. Učio je hrvatski jezik u školi. Sve provjerene informacije s dokumentima. Hrvatsku je smatrao svojom domovinom.
U izlaganju gradskoj vijećnici u Zagrebu povodom elektrifikacije je rekao: "Smatram svojom dužnošću da kao rođeni sin svoje zemlje pomognem Gradu Zagrebu u svakom pogledu savjetom i činom".
Ako ćemo mjeriti on ima puno veće veze s Hrvatskom nego sa Srbijom.
Osim što je Srbin, sa Srbijom nema nikakve veze. Bio je jedan dan u Srbiji. Oporuku nije ostavio, nije po njegovoj želji svirano Tamo daleko na sprovodu, njegova urna i stvari nisu u Beogradu njegovom željom nego željom njegova nećaka. On nije imao posmrtnih želja.

VREME ČUDA

pre 2 godine

Znate li da u Izraelu na svakom koraku imate reč Horvat, na svim arheološkim lokalitetima, jer Horvat na hebrejskom-izraelskom jeziku znači ruševina(drevna-arheološka!). Ne zna se da li su to Hrvatske ruševine ili su ih Hrvati rušili, ali kako je moguće da se o tome ćuti, jer neke su stare i oko 9000g?
Horvat Kur
Horvat Uza
Horvat Qarta
Horvat Burgin
Horvat Hamama
Horvat Midras

Flash

pre 2 godine

Njegoš je Srbin iz Crne Gore to čak piše i u njegovom Gorskom Vjencu, a Vajfert iako nije bio Srbin bio je građanin Srbije, Tesla je bio građanin Austrije, pa građanin Austro-Ugarske i na kraju građanin Amerike, a sve to vreme je bio Srbin, tako da nije isto!
(..., 05. februar 2022 16:55)
Njegoš niti je bio Crnogorac niti srbijanac.rođen u osmanskom carstvu te je bio njihov građanin. Isto kao i obrenovići , karađorđevići. Ovi zadnji imaju čak i tursko prezime.

Kuna

pre 2 godine

Žalosno kako Hrvati pljuju po svom identitetu, tako da odbace svoju Kunu i uzmu Evro, na kojem stave Srbina, šahovnicu sa stolnjaka, a najjače od svega tu kiflu od države, kažu strašnog i krvoločnog zmaja, (Hrvatska kao zmaj)? A inače, od svih Južnih Slovena jedino Hrvati imaju svoj autohtoni novac, da baš tu Kunu. Kunino krzno ko sredstvo plaćanja, kod Hrvata se koristilo još od 13veka (zvala se i Kunovina). U novo doba Banovina Hrvatska je isto koristila Kunu, a onda nastavile i Ustaše u NDH. Sa druge strane, Dinar je iz stare Grčke, a došao je ovde sa pravoslavljem, ko i ćirilica i 4c i dvoglavi orao...

bistro, bistro, bistro bre!

pre 2 godine

Moze Tesla, ali da bude oruzen zvezdicama, i to da bude jedna zvezdica za jednog ubijenog ( zaklanog ) clana njegove porodice. Em ce lepo izgledati, zvezdano nebo, munjovodi, i ostale novohrvatske reci, a i srce ce prosecnom hrvatu da zaigra kada zna koliko su Srba pobili. Iskreno, neka pogledaju u ogledalo pa nek kazu da ne bi zaklali i samog Nikolu da je slucajno tada bio u hrvatskoj, al posteno!

Kuna

pre 2 godine

Žalosno kako Hrvati pljuju po svom identitetu, tako da odbace svoju Kunu i uzmu Evro, na kojem stave Srbina, šahovnicu sa stolnjaka, a najjače od svega tu kiflu od države, kažu strašnog i krvoločnog zmaja, (Hrvatska kao zmaj)? A inače, od svih Južnih Slovena jedino Hrvati imaju svoj autohtoni novac, da baš tu Kunu. Kunino krzno ko sredstvo plaćanja, kod Hrvata se koristilo još od 13veka (zvala se i Kunovina). U novo doba Banovina Hrvatska je isto koristila Kunu, a onda nastavile i Ustaše u NDH. Sa druge strane, Dinar je iz stare Grčke, a došao je ovde sa pravoslavljem, ko i ćirilica i 4c i dvoglavi orao... nema ko to da piše?

Kuna

pre 2 godine

Žalosno kako Hrvati pljuju po svom identitetu, tako da odbace svoju Kunu i uzmu Evro, na kojem stave Srbina, šahovnicu sa stolnjaka, a najjače od svega tu kiflu od države, kažu strašnog i krvoločnog zmaja, (Hrvatska kao zmaj)? A inače, od svih Južnih Slovena jedino Hrvati imaju svoj autohtoni novac, da baš tu Kunu. Kunino krzno ko sredstvo plaćanja, kod Hrvata se koristilo još od 13veka (zvala se i Kunovina). U novo doba Banovina Hrvatska je isto koristila Kunu, a onda nastavile i Ustaše u NDH. Sa druge strane, Dinar je iz stare Grčke, a došao je ovde sa pravoslavljem, ko i ćirilica i 4c i dvoglavi orao...

Zoran Knezevic

pre 2 godine

Tesla je Srbin, rođen i odrastao u Kraljevini Hrvatskoj, Slavoniji i Dalmaciji, pokrajini unutar Austrougarske s najvećom autonomijom od svih pokrajina. Učio je hrvatski jezik u školi. Sve provjerene informacije s dokumentima. Hrvatsku je smatrao svojom domovinom.
U izlaganju gradskoj vijećnici u Zagrebu povodom elektrifikacije je rekao: "Smatram svojom dužnošću da kao rođeni sin svoje zemlje pomognem Gradu Zagrebu u svakom pogledu savjetom i činom".
Ako ćemo mjeriti on ima puno veće veze s Hrvatskom nego sa Srbijom.
Osim što je Srbin, sa Srbijom nema nikakve veze. Bio je jedan dan u Srbiji. Oporuku nije ostavio, nije po njegovoj želji svirano Tamo daleko na sprovodu, njegova urna i stvari nisu u Beogradu njegovom željom nego željom njegova nećaka. On nije imao posmrtnih želja.
(Miro ZG, 5. februar 2022 17:06)
---------
Mozes se roditi u stali ali, neces postati bik ili konj, nego ono sto su ti otac i mati. Hrvati su idtrebili Tesle u Smiljanu zsto sto su Srbi. Potom su i 1941., kao i 1991. spalili spomen kucu Nikole Tesle i minirali njegov spomenik ZATO STO JE SRBIN. Kako vas nije sramota, mada licemeri ne znaju za sramotu, da ga danas kao "velikog Hrvata" i zaljubljenika u Hrvatsku stavljate na kovanice eura? Ja bih se stideo da mi neko na.moju monetu okaci Bana Jelacica uprkos tome sto je rodjen u Srbiji?! Da li vi na ovaj nacin ponovo pokazujete onu "mesicevsku" mudrost po kojoj coveka mozete razapeti a onda ga slaviti kao sveca?!

nix

pre 2 godine

Jel ima Hrvatska drzava neki Teslin dokument, izdat od strane hrvatske drzave; licnu kartu, putovnicu, izvod, bilo sta, nema?
A vidite imamo njegove izjave, i cinjenicu da mu je otac bio svestenik Srpske pravoslavne crkve.
Hvala!

Miloš

pre 2 godine

Samo da malo elaboriram koristeći hrvatske teze.
Velik dio danas živućih Hrvata je rođen u SFRJ, dakle većina Hrvata su u stvari Jugoslaveni.
A sada to porecite, ali argumentima.

Red rider

pre 2 godine

Nista novo ovde nema. Sve sto imaju su ukrali. Sta reci za naciju koje se odrekao i cuveni nobelovac Ivo Andric. Video covek kakvi su I nije hteo da ima posla sa njima.

Čačak

pre 2 godine

Šta će Srbi stavit na svoj evro, koji je to uopšte izvorni srpski simbol, kojeg je to velikana Srbija dala svetu?
(Mali Vuk, 05. februar 2022 18:22)

Milutin Milanković, na prvom mestu!
Svi ga zaboravljaju, a svi naučnici iz njegove oblasti znaju za njega i veoma cene njegove rezultate. Samo u Srbiji nepismen narod ne vidi dalje od Tesle i Đokovića. Za Đokovića je i jasno, zaboraviće ga čim se penzioniše, a za Teslu ta većina i ne zna šta je izmislio, svi misle da je izmislio struju!

U SAD je među naučnicima od svih naučnika srpskog porekla poznatiji i priznatiji Pupin od Tesle, jer Pupin je bio naučnik, a Tesla pronalazač, kao i Edison.


Potom od naučnika (neki su još živi, pa za mesto na novčanici mora da se pričeka): Mihailo Petrović Alas, Jovan Cvijić, Josif Pančić, Vujica Jevđević, Gordana Vunjak Novaković, Ana Deletić, Zaviša Janjić, itd.

Pored naučnika, tu su i Đorđe Vajfert (nije poznat samo po pivu), dobrotvori Ilija Kolarac i kapeta Miša Anastasijević, itd.


Ako bismo morali da stavimo lik nekog naučnika srpskog porekla, odabrao bih da to bude Milutin Milanković!

Inače, možemo na papirne novčanice da stavimo i pirotski ćilim, šljivovicu, ariljsku malinu, leskovački ajvar (ima dodeljen žig po Lisabonskom aranžmanu za zaštitu oznaka porekla proizvoda), da ne pominjem srednjevekovne manastire, tako da Srbija ima šta da stavi...


A Hrvatska? Može da stavi samo Dubrovnik, koji istorijski veze nema sa Hrvatskom do nastanka Jugoslavije!

miro split

pre 2 godine

Šta se svađate oko ovog električara?
Meni je on samo donija probleme u životu.Svaki misec račun za struju.Draže su mi kune.
U mom takuinu.

Jovo

pre 2 godine

SVAKA REKLAMA JE DOBRA REKLAMA! Zbog ovog falsifikata kune će ceo svet pričati o hrvatskom evru, a bitno da Tesla ko hrvatski izumitelj nije nikome problem, pa ni Srpskoj banci?

sturmmann

pre 2 godine

Citiram: "...da ne pominjem miniranje Teslinog spomenika u Gospiću 1991."

Poštovani gospodine, spomenik Tesli je najpre oboren a glava spomenika je RAZLUPANA MALJEM, udarac je bio u potiljak. To je učinjeno povijesnim hrvatskim izumom zvani "SRBOMLAT".

Zvuči poznato, zar ne!?

ketiS

pre 2 godine

@Miro ZG "....Sta to vi imate sto je izvorno vase....?"

Neverovatno da takvo pitanje postavlja stanovnik drzave koja je nedavno "napunila" 30 godina. Vase pitanje daleko vise govori o vasem neznaju, no o Srbiji, te povesti i kulturi Srba. Sve u postu pomenute istorijske licnosti, a na koji (post) vi imate prigovor, deo su ukupne srpske etno-kulturne matrice, pri cemu treba istaci da se politcke i kulturne granice vrlo cesto ne podudaraju, a to je upravo slucaj i kod Srba. Stavise, vase pitanje je i prilicno smesno, uzimajuci u obzir cinjenicu da je upravo vasa drzava, pravi primer odsutstva drzavnog i kulturno-istorijskog identitea, zbog cega i upraznjavate politku prisvajanja povesnih licnosti i kulturnog nasledja koji pripadaju drugim drzavnim i etno-kulturnim identitetima. Prosto receno, ko nema svoje, poseze za tudjim! A to upravo vi radite u slucaju Tesle i ne samo njega!

Veliki brat

pre 2 godine

Šta će Srbi stavit na svoj evro, koji je to uopšte izvorni srpski simbol, kojeg je to velikana Srbija dala svetu?
(Mali Vuk, 05. februar 2022 18:22)

Теслу.

А има још: Пупина, Миланковића, Руђера Бошковића, Андрића, Мешу Селимовића, Саву Владиславића, Дучића, Гундулића...
(Боске, 5. februar 2022 19:39)
Na sreću većina njih nije živjela i djelovala u sferi utjecaja tadašnje Srbije i uređenja u kojem je tadašnja Srbija egzostirala jer ne bi napravili to što jesu. Ne kitite se tuđim perjem. Postavljeno je dobro pitanje. Što to imate, a da je izvorno vaše? Tesla to sigurno nije iako je Srbin.
(Miro ZG, 5. februar 2022 21:50)

Sva sreća da Tesla u ključnom periodu svoje karijere nije živeo i delovao u sferi utecaja ondašnje "Hrvatske", a posebno što tu nije bio u periodu od 1941. godine, inače bi umesto što je umro na pravoslavni Božić 1943. godine, u svojoj hotelskoj sobi u Njujorku, bio zaklan od strane "vojnika" te "lijepe vaše"!

Oni iz tvoje istorije kojima se diviš poklali većinu njegovih rođaka u Hrvatskoj, potom 90-ih pobili i prognali one koje nisu uspeli da likvidiraju u Drugom svetskom ratu, a sad vas nije sramota da ga svojatate i stavljate kao državni simbol gde stignete.

Original falsifikata

pre 2 godine

A šta očekivati od naroda koji je i sam falsifikat. Pa polovina njih još krije pravoslavnu ikonu svojih dedova po raznim podrumima i tavanima.
Mi ćemo da stavimo cara Konstantin osnivača Hrišćanstva rođenog u Nišu.
Baš da vidimo kako će reagovati Italijani.
A možemo da stavimo i Čokolindicu i to u kupaćem, bio bi to najtrsženiji novčić na svetu.

ketiS

pre 2 godine

@Milos ...."Velik dio danas zivucih Hrvata je rodjen u SRFJ, dakle vecina Hrvata su u stvari Jugoslaveni...."

Ta cinjeica samo govori o "mladosti" vase danasnje drzave i ni o cemu vise. S druge strane, naravno da su Hrvati kao gradjani ondasnje Jugoslavije bili Jugoslaveni. Ali s obzirom da od 1991-e godine postoji drzava Hrvatska, nastala na "razvalinama" te Jugoslavije, njeni gradjani su postali drzavljani te "novopecene" drzave. Dakle, sta je tu tako posebno?