Subota, 05.02.2022.

08:46

Sarkastična reakcija u Hrvatskoj oko dizajna kovanice - "Nadam se da je kupljena sa nekog stock-a"

Izvor: 24sata.hr

Sarkastièna reakcija u Hrvatskoj oko dizajna kovanice - "Nadam se da je kupljena sa nekog stock-a" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

234 Komentari

Sortiraj po:

Милева

pre 2 godine

Само желим да похвалим комшије, ово је велика прекратница у њиховој историји. Чињеница да су грађани Хрватске изабрали Николу Теслу је само потврда да напокон после доста векова, по први пут мирно, прихватају и интернационално промовишу своје српско порекло. Верујем да би пре гласали за Јосипа Броза - Тита да је био у понуди и он је рођен у Хрватској. А ово са крађом фотографије куне, најбоље описује каква сте сада нација и колико цените што сте држава чланица ЕУ.
Све похвале, само тако наставите!!!

volim istinu

pre 2 godine

Putovnica (Pasos) Nikole Tesle (1883)
Путовница (пасош) Николе Тесле (1883):

https://de.wikipedia.org/wiki/Nikola_Tesla#/media/Datei:Putovnica_Nikola_Tesla_01082.JPG

mario

pre 2 godine

prva hidroelektrana jeste podignuta tamo, ali tesla nije imao veze sa njom, a cak i da jeste nekoliko godina pre toga je pomogao da beograd medju prvima dobije naizmeničnu struju i termoelektranu. tako da hrvati iskulirajte sa vasim fantazijama.
(se, 5. februar 2022 19:09)
Kada se piše tek toliko da se nešto napiše.
A kada si već pisao onda si mogao prvo savladati gramatiku,pa ne bi Tesla napisao tesla ili Beograd beograd.
Sedi jedan.

Srbimir

pre 2 godine

A onda pokatolicenim Srbima smeta sto Tesla nije "Srbijanac"..
A koliko Jevreja nikad nije videlo Izraela pa im nije smetalo da celog zivota budu i ostanu Jevreji?!

Paja

pre 2 godine

Mene bih bilo sramota da sam hrvat. Sva idtorija se zasniva na laganju,prikrivanju,falsifikovanju,evo sad i prisvajanju tudjeg. I ja sam rodjen u Cro i ne mogu nikad biti hrvat. Lav moze da se rodi i u zoloskom vrtu ali i dalje je lav. Stavite Jasenovac to je vas ponos.

Istoricar

pre 2 godine

Nikola Tesla nije bio samo inteligentan pronalazac (naucnik), vec i VIZIONAR!
Zasto, zato, jer je predpostavljao sta bi se dogodilo s njim da je ostao u NDH,
kao i njegovim mnogim pripadnicima Srpske nacionalnosti. Zato je pravovremeno
otisao u Ameriku, da nebi dozivio istu strasnu sudbinu u logoru Jasenovac,
kao i ostali Srbi rodjeni u NDH.

Da je bio SRBIN vidi se iz mnogih citata u nemackom googlu, a onaj ko zna
nemacki jezik sve ce razumeti.

"Nikola Tesla wurde als viertes von fünf Kindern serbischstämmiger Eltern in dem Dorf Smiljan geboren".
"Nein Nikola Tesla ist kein Kroate, sondern Serbe..."

Sendvič

pre 2 godine

Karadjordjevici su od usta odvajali da bi pomogli Tesli a Mira Markovic i
Slobodan Milosevic su gladovali da bi pomogli Novaku to i vrapci znaju. Naravno ne treba zaboraviti ni nesebicnu pomoc SPC.
(Prle, 5. februar 2022 20:39) # Link komentara
Kad pises sarkasticno moras na kraju staviti smiley :-) jer ce pola naroda misliti da stvarno tako mislis.

Mitropolit Jovan

pre 2 godine

Mi smo neverovatni a šta je sa Ruđerom Boškovićem, Ivom Andrićem, Stanislavom Biničkim, Josifom Pančićem.... u ostalom i da je Tesla Srbin pa zar se niko nikada ne zapita a gde je Tesla rođen u Valjevu, gde je Pupin rođen u Čačku gde nam je Marin Držić iz Leskovca gde nam je JEDNO, JEDNOOOO književno delo nastalo na prostoru Srbije pre 19.veka ej 19. veka pa to je u istorijskom smislu bilo juče! Aman gde nam je jedna crkva sagrađena pre skoro druge polovine 19.veka! Mi smo ti koji nemamo ništa svoje a ne drugi mi smo ti što krademo tuđe a niko ne krade od nas i mi smo ti koji se kitimo tuđim perjem!
(MIRO, 5. februar 2022 09:45)
-------------
Mesto rodjenja nema nikakve veze. Mozes se roditi kao rimski impetrator u Srbiji, podici velelepna zdanja pa ces opet biti Rimljanin. Mozes se roditi i u stali ali, neces biti bik ili konj vec ono sto su ti otac i majka. Ako se zena porodi u avionu, verujte to dete nece meti da leti kao ptica. Hrvati su unistili familiju Tesle u Smiljanu zato sto su Srbi. Poru[ili su spomenik Nikoli Tesli i spalili mu spomen kucu i 1941 i 1991 godine, zato sto je Srbin. Sada, ne mogu da razumem kakav je to narod koji ga posle svega stavlja na svoje novcanice i slavi kao Hrvata?! Miro, da li je u pitanju tipicno hrvatsko licemerje ili, nesto jos nize i gore?

Nikola

pre 2 godine

EU prva hidroelektrana jeste podignuta tamo, ali tesla nije imao veze sa njom, a cak i da jeste nekoliko godina pre toga je pomogao da beograd medju prvima dobije naizmeničnu struju i termoelektranu. tako da hrvati iskulirajte sa vasim fantazijama.
(se, 5. februar 2022 19:09)

Napravljena je prema njegovim patentima, a s nekakvim termoelektranama Tesla nije imao veze. Iskuliraj ili pati!

Nestorovic

pre 2 godine

Bio on srbin ili aboridzin dolazio iz gruzije ili nikaragve ima da bude da hrvatskom euru a sta to znaci i kako ce ga svijet dozivljavat rodjaci nemojte da vam moram crtat. Dzabe vam vas aerodrom nikola tesla kad tamo placas sa evropskom monetom na kojoj su Tesla na sahovnici planetarno prepoznatljivom uzorku - Hrvatskom ! Malo se cvrljite sad a? Ma i vi cete placat sa nasim Teslom sta se sekirate. A zamislite kad odete u njemacku pa tamo vam vrati kusur na kiosku a ono sahovnica i Tesla! Vama ce suza da krene momentalno kako vam se smili.

Evo ti Tesla na dlanu

pre 2 godine

Slavite ili kukajte, kako vam paše, ali Evropa i svet će imati, na dlanu,dokaze o tome da je Tesla hrvatski izumitelj.
Jednim potezom uništena srpska propaganda od 95g....

Bogda

pre 2 godine

Мислим да би "комшијама " требало захвалити зато научника и сина православног свештеника и Србина величају и стављају на кованице....
Можда сутрадан буду у избору за жиг на кованицама Новак Ђоковић ,Никола Јокић...

Zoran

pre 2 godine

Prvo pominjanje Hrvata je u 18 veku,uglavnom Srba koji su prešli iz Pravoslavlja u Katoličanstvo.
(Beogradjanin, 5. februar 2022 15:33)

Svjetske enciklopedije kažu da je Bartol Kašić 1599. napisao hrvatsko-talijanski rječnik. Izgleda da je on bio vizonar kad je pisao o nečemu što će se pojaviti 200 godina kasnije. :-) Ne smatram to važnim u životu normalnih ljudi, niti to govori je li jedan narod bolji ili lošiji od drugog, ali, za tvoju informaciju, to je ipak puno prije od Vukove gramatike.

Darko

pre 2 godine

Drago nam je da su hrvati stavili naseg srbina na euro, e sada ako gledamo nacionalasnost po tome, gde je ko ziveo ili rodjen je totalna glupost.Vazno je samo kako se taj covek izjasnjava.Mislim da Tesla nikad nije rekao da je hrvat vec srbin.U Srbiji zivi puno bosnjaka i niko nece reci da je srbin , i ako svi imaju srpski pasos.

oddy

pre 2 godine

A dobro, najlakse je kritizirati kad se nesto novo uvodi a da pritom sam ne dajes nikakav prijedlog. Mi kao susjedi se moramo malo podbadati, vi nas sad za izgled eura, mi cemo vas kad budete uvodili rublju i tako. Svako dobro.

Prle

pre 2 godine

Karadjordjevici su od usta odvajali da bi pomogli Tesli a Mira Markovic i
Slobodan Milosevic su gladovali da bi pomogli Novaku to i vrapci znaju. Naravno ne treba zaboraviti ni nesebicnu pomoc SPC.

se

pre 2 godine

@EU prva hidroelektrana jeste podignuta tamo, ali tesla nije imao veze sa njom, a cak i da jeste nekoliko godina pre toga je pomogao da beograd medju prvima dobije naizmeničnu struju i termoelektranu. tako da hrvati iskulirajte sa vasim fantazijama.

kolovrat

pre 2 godine

ovde se vidi koliko su zapravo slovenski narodi gluplji od germana i ostalih, oni se i nakon 200 godina prepifu ciji je tesla a ameri za to vreme koriste njegovu tehnologiju, dok je najvece dostignuce slovena da ispecu prase i rakiju hahahahaha

Moram reci

pre 2 godine

Treba da stave na jednu novcanicu Jasenovac,i to je poznato u Hrvatskoj. To su kompleksi malih nacija,pripajanje tudjeg,laziranje istorije. Mozete stavit i Dublin,jos malo ce vas vise biti u Dublinu nego u Zagrebu bedo bedna.

glineni golubovi

pre 2 godine

MEMORIJALNI CENTAR NIKOLA TESLA 2019g je imao preko 100.000 posetioca, a ša mislite koliko će ih imati, kad turisti vide Teslu na hrvatskom evru i giglaju i vide da im je tu blizu, pored vekovne hrvatske obale?
(Smiljan, 5. februar 2022 13:17)

Zamisli da moraš 100.000 puta da objašnjavaš turistima kako se na hrvatskom evru nalazi mrski vam Srbin, a vi protiv tih Srba ratovali. Ako bude neki provokator pa pita kada ćete da vratite "vekovno more" Italijanima, biće nezgodno...

Još ako pitaju kako to da Srbija već godinama ima aerodrom Nikola Tesla gde je promet preko 6.000.000 putnika godišnje, i da li je istina da ste Tesli celu familiju pobili 1941., a srušili spomenik i kuću zapalili 90-ih, biće baš, baš nezgodno.

I tako 100.000 puta...

Teška priča.

uskok

pre 2 godine

@MIRO

Kako misliš da se mi kitimo tuđim perjem? kad kažeš ''Mi'', misliš na Srbe, Hrvate, Bošnjake...?
Tuđim perjem se kite , pre svega , SAD. Svim podesnim imigrantima su se okitili, među njima bijaše i Tesla.
Što se tiče istorije Balkana, a da je vredno pomena, je Grčka/Vizantija i tursko osvajanje. U ostalim istorijsko-povijesnim događajima i zbivanjima uči ukupno 10 sholastičara u Evropi, dakle nebitno potpuno.
Ovo što je nama ovde ovako, to smo si sami krivi, niti su nam krivi Turci, niti Srbi, ni Hrvati...sami smo sebi zakuvali čorbu a jedina stvar koja nas je mogla dovesti u red je bila Jugoslavija, od kraljevine pa do njenog logičkog sleda-republike. Kako ni to nismo znali sačuvati i unaprediti, zar je je zaista bitno što je Selimović govorio da je Srbin, što je Ruđer bio katolik ili što je Tesla rođen na teritoriji današnje Hrvatske. Mogli smo pred svet izići sa tim imenima ponosno, umesto da se sada koljemo oko njihovog nasleđa kao bedne rodbinske krvopije....

glineni golubovi

pre 2 godine

Probali su prvo da poture ovde da je Hrvat - nije prošlo. Tesla je Srbin.

Probali su sa "vlah", "Hrvat pravoslavac" - nije prošlo. Tesla je Srbin.

Probali su sa "rođen je u kraljevini Hrvatskoj" - nije prošlo. Tesla je rođen u AU monarhiji, Hrvatske tada nije bilo ni na mapi. Jedina međunarodno priznata država na tom prostoru kad se Tesla rodio je bila AU monarhija. "Kraljevina Hrvatska" je postojala jedino tamo gde su postojali i grobovi "hrvatskih kraljeva" - u njihovim glavama.

Kad su sve probali i pukli, ostalo im je samo da pominju da je Tesla sagradio HE kod Šibenika. Nije Tesla sagradio istu, već je pomenuta HE sagrađena po njegovim nacrtima, isto kao što je po njegovim nacrtima sagrađena HE kod Užica 1900.

Razlika je samo što je u prvom slučaju po Teslinim nacrtima sagrađena HE u AU monarhiji kod Šibenika, dok je u drugom slučaju sagrađena u međunarodno priznatoj kraljevini Srbiji kod Užica. Velika razlika, baš velika. Šta da vam radimo kad vas niko živi nije priznavao sve do 1991. Pomenuta HE kod Šibenika sagrađena je da služi i Hrvatima i Srbima kojih je bio priličan broj u tim krajevima.

Najveća razlika je što su se Srbi za pomenutu HE kod Užica zahvalili lepom pločom na kojo piše čijom zaslugom je napravljena HE, a Hrvati su se zahvalili tako što su mu familiju pobili 1941., celo rodno mesto satrli, a spomenik i kuću zapalili 90-ih, da pokažu do kraja svoju zahvalnost.

Lepo kaže Dučić - stvarno se ničega ne stidite.

glineni golubovi

pre 2 godine

Probali su prvo da poture ovde da je Hrvat - nije prošlo. Tesla je Srbin.

Probali su sa "vlah", "Hrvat pravoslavac" - nije prošlo. Tesla je Srbin.

Probali su sa "rođen je u kraljevini Hrvatskoj" - nije prošlo. Tesla je rođen u AU monarhiji, Hrvatske tada nije bilo ni na mapi. Jedina međunarodno priznata država na tom prostoru kad se Tesla rodio je bila AU monarhija. "Kraljevina Hrvatska" je postojala jedino tamo gde su postojali i grobovi "hrvatskih kraljeva" - u njihovim glavama.

Kad su sve probali i pukli, ostalo im je samo da pominju da je Tesla sagradio HE kod Šibenika. Nije Tesla sagradio istu, već je pomenuta HE sagrađena po njegovim nacrtima, isto kao što je po njegovim nacrtima sagrađena HE kod Užica 1900.

Razlika je samo što je u prvom slučaju po Teslinim nacrtima sagrađena HE u AU monarhiji kod Šibenika, dok je u drugom slučaju sagrađena u međunarodno priznatoj kraljevini Srbiji kod Užica. Velika razlika, baš velika. Šta da vam radimo kad vas niko živi nije priznavao sve do 1991. Pomenuta HE kod Šibenika sagrađena je da služi i Hrvatima i Srbima kojih je bio priličan broj u tim krajevima.

Najveća razlika je što su se Srbi za pomenutu HE kod Užica zahvalili lepom pločom na kojo piše čijom zaslugom je napravljena HE, a Hrvati su se zahvalili tako što su mu familiju pobili 1941., celo rodno mesto satrli, a spomenik i kuću zapalili 90-ih, da pokažu do kraja svoju zahvalnost.

Lepo kaže Dučić - stvarno se ničega ne stidite.

Zoran Knezevic

pre 2 godine

Cast je da na hrvatskoj kovanici evra bude jedan veliki Srbin, koji je, da se ne lazemo, u najvecem delu hrvatskog pucanstva, i to u pricentu od barem 90%, obican cetnik, kao i svi Srbi, uostalom. Srbe ne nervira pokusaj da se Hrvatska okiti i predstavi u nekom drugacijem svetlu pomocu jednog Srbina. Postoji jedna srpska izreka koja kaze da, "Za dobru svinju nema losih pomija". Prema tome moramo shvatiti njihov oportunizam, koji ih tera da uzmu nesto i od onih koje najvise mrze. Nama je cudno, i nelogicno, zasto su tokom rata pobili stotinak clanova familije Tesla, zasto su rusili njegov spomenik, Pravoslavnu crkvu u kojn je svestenik bio njegov otac i u kojoj je Nikola krsten, zasto su spalili njegovu kucu u Smiljanu?! Cudi nas i to sto su to sve isto ponovili i tokom 90. u Hrvatskoj?! Siguran sam da bi i Nikola Tesla, da se zadesio u Hrvatskoj 1941 godine zavrsio u nekoj od bezbrojnih jama. Ubili bi ga kao i Savu Sumanovica, uostalom.

Hammer

pre 2 godine

Baranjac...zvanični-službeni hrvatski jezik u celoj zemlji ti je ijekavica i on je iz centralne Hrvatske iz Zagreba i okolice. I tako si plantu svega, jer Hrvati jedini od Južnih Slovena imaju baš sva narečja, ekavicu i jekavicu i ijekavicu i čakavicu i štokavicu i kajkavicu i to ti jasno dokazuje da su svi južnoslovenski jezici hrvatski...znaš to i sam bez lažnog nika?

@(Mikizg, 5. februar 2022 10:54)







Ekavica, ijekavica i ikavica NISU narečja, nego DIJALEKTI, a narečja su: štokavica, čakavica i ijekavica, eto ustvari koliko ti je validan ovaj tvoj komentar i koliko ti ustvari znaš nešto o jeziku kojim se koristiš, da ne kažem da nemaš pojma! Dijalekti se dalje dele na subdijalekte, pa cela šema jednog jezika otprilike izgleda ovako: narečje > dijalekt > subdijalekt!

Drugo, različita narečja su obavezno i različiti jezici, jer je u lingvistici slovenskih jezika granica između dva različita jezika njihovo narečje, tako da jedan jezik nikako ne može u sebi da ima dva ili više narečja, da bi ti bilo jasnije, narečje shvati kao sinonim za jezik ili uprošćeno i matematički gledano to otprilike izgleda ovako: jedan jezik = jedno narečje!

Vi se danas dominantno koristite štokavskim narečjem, odnosno štokavskim jezikom i to vam je čak i književni jezik, a štokavica je po svim istorijskim i lingvističkim parametrima srpski jezik, bez obzira na dijalekt, tako da kad god se koristite štokavicom vi govorite srpski jezik.

mario

pre 2 godine

Netko je napisao da mu je Srbija plaćala školovanje eto koja je to laž i lažni mit, a Srbija ga nije htjela primiti ni u SANU i odbijala mu je dati bilo što ,ali to se ne objavljuje.
Zato je i bio u Srbiji 24 sata samo, a eto Hrvatsku nije volio, pa je zato u Šibeniku izgradio prvu hidroelektranu to vam ne govore u Srbiji.

Beogradjanin

pre 2 godine

(MIRO, 05. februar 2022 09:45)
Uh, al si se raspisao...ako Srbin Tesla ,kaže sa je Srbin, a rodjen u AU, jel treba da mu ne verujemo...nemoj o kradji,jel svi narodi iz bivše Jugoslavije baštine Srpsku istoriju...Rudjer Bošković se sam iznjašnjavao kao Srbin,ja mu moram verovati.

Beogradjanin

pre 2 godine

Tesla je Hrvat vlaškog porijekla. Na prostore današnje Hrvatske su se Turcima naselila vlaška plemena. Kasnije za vrijeme Austrije su Vlasi dobili i svoj statut STATUTO VALAHORUM. Austrja ih je popisala i dala im prezimena. Tek krajem devetnaestog vijeka oni su se posrbili. Takozvani Neslovenski Srbi porijeklom uglavnom iz Rumunije.
(Marko, 05. februar 2022 09:42)
Pomešao si...ovo gore je o Hrvatima...Prvo pominjanje Hrvata je u 18 veku,uglavnom Srba koji su prešli iz Pravoslavlja u Katoličanstvo.

Srdjan

pre 2 godine

Na zalost, za Teslu nije uradio niko nista dobro. Srbija nista, Hrvatska nije ni postojala. Sada ga svi svojataju. Covek bi trebalo da bude na americkom dolaru jer je tamo uradio sve.

Svinjar

pre 2 godine

Tesla je toliki Srbin da je u Hrvatskoj, a ne u Srbiji, izgradio prvu hidroelektranu u Evropi. Tako je doveo struju u prvom gradu Evrope, u hrvatskom Šibeniku....to se ne sme pisati u Srbiji? Na osnovu čega ga Srbija svojata, koja ostavština?
(EU, 05. februar 2022 13:22)

Ne budi smešan.
Prva hidroelektrana u evropi a druga u svetu se nalazi u srbiji u uzicu i zaostavstina je Tesle.

Oftalmolog

pre 2 godine

Tesla je toliki Srbin da je u Hrvatskoj, a ne u Srbiji, izgradio prvu hidroelektranu u Evropi. Tako je doveo struju u prvom gradu Evrope, u hrvatskom Šibeniku....to se ne sme pisati u Srbiji? Na osnovu čega ga Srbija svojata, koja ostavština?
(EU, 05. februar 2022 13:22)

Nije u Hrvatskoj, nego u Austrougarskoj. I moj đed je živeo u Austrougarskoj, i krajina je bila "vojna krajina Austrougarske" koja je branila carstvo od Otomanskog carstva. To koliku historiju vi Hrvati imate, i to koliko ste kvalitetnih ljudi dali čovečanstvu, najbolje govori to što na svojim glavnim novčanicama stoje Srbi... Nikola Tesla, Ruđer Bošković..itd. I treba da stoje, nemam ništa protiv, to sve govori o vama. Tesla je Srbin, sin pravoslavnog sveštenika, u srodstvu sa svim Teslama pobijenim u Jasenovcu, čovek koji je na svoju želju sahranjen uz "Tamo daleko"...itd.
A ti srama nemaš, ni srama ni obraza, ali ništa čudno, ti si Hrvat.

@sve kurbate ove

pre 2 godine

Stepen vaše jadnosti i napacenosti, jednom recju jadosti se najbolje ogleda vašim konstantnim prisustvom ovde i lajanjem, posto ni za šta drugo niste sposobni, hiljadugodišnji kmetovi i sluge dok vam Srbi nisu dali i doneli slobodu.. hrani pašče da te ugrize!
А браћо Срби не комуницирајте са овим хрваћанским опскурним појавама јер има она наша народна која нам говори у шта се не дира!

Beogradjanin

pre 2 godine

(Mljevenik, 05. februar 2022 09:00)
Hrvati kao i obično pišu o Srpskoj istoriji, jer njihova stane u dve prosto proširene rečenice.Jeste li primetili da svaka rasprava ili svadja na internetu , je rasprava oko Srpske istorije,nikada oko Hrvatske.

Hoce, kako da nece

pre 2 godine

Vuk Karadžić, u predgovoru svojemu "Srpskom bukvaru" iz 1818g je napisao: "Već ima blizu iljada godina kako Srblji imaju svoja slova i pismo, a do danas još ni u kakvoj knjizi nemaju pravoga svog jezika!".
(Mljevenik, 5. februar 2022 13:14)

Ali zato sad ti isti Srblji nastoje ispraviti cega se Vuk nije sjetio. Prisvojiti Marina Drzica i Ivana Gundulica. Stotine godina pod Turcima koje su ih lisile humanizma, renesanse i baroka ce potezom pera ispraviti prisvajajuci tudje i svrstati se uz bok europskog knjizevnog naslijedja.

Aleksandar veliki

pre 2 godine

Srbija mu je plaćala školovanje i boravak u Americi, nije to sigurno radila Hrvatska država koja tada nije ni postojala.
(Guns N Roses, 05. februar 2022 10:55)

Preporučujem ti da pročitaš jednu od Teslinih Biografija, sve jedno iz koje zemlje sveta osim Srbije. Tako ćeš imat priliku da čitaš nešto bez cenzure i da vidiš šta je istina.

Guns N Roses

pre 2 godine

(omniameamecumporto, 5. februar 2022 13:19)

O cemu ti to? pa sam je redovno pisao pisma u kojima je molio prvo Obrenovice pa zatim Karadjordjevice da mu finansijski pomognu, sto su i jedni i drugi uradili. Tesla je vrlo malo zaradio tokom zivota bez obzira sto je velike stvari postigao.

Na kraju krajeva njegovi posmrtni ostaci su u Beogradu.

lol

pre 2 godine

Cekaj, jel moguce da srbi pisu o jeziku?
Prvi srpski roman napisan je u 19 stoljecu. Gramatike i rjecnici takodjer.
Usporedjivati hr knjizevnost sa srpskom je nebuloza u rangu usporedbe hr i srpskog nogometa ili turizma: niste ni blizu.

Cak i jezicni utjecaj- u hrvatskoj ne postoje rijeci koje su nastale u srbiji ali vi svakog dana govorite kroatizme koje su izmislili hr jezikoslovci kao toplomjer, kisobran, sladoled, racunovodstvo, velegrad, kosarka, rukomet itd itd.

Umjesto da se pokrijete usima i sutite jer vam povijest knjizevnosti stane na list toalet papira i zato sto ste se opismenili tek u 20 stoljecu, vi se ovdje bahatite i glumite baje.
Ne na nasoj strazi.

Smiljan

pre 2 godine

MEMORIJALNI CENTAR NIKOLA TESLA 2019g je imao preko 100.000 posetioca, a ša mislite koliko će ih imati, kad turisti vide Teslu na hrvatskom evru i giglaju i vide da im je tu blizu, pored vekovne hrvatske obale?

Mljevenik

pre 2 godine

.....Vuk Karadžić, u predgovoru svojemu "Srpskom bukvaru" iz 1818g je napisao: "Već ima blizu iljada godina kako Srblji imaju svoja slova i pismo, a do danas još ni u kakvoj knjizi nemaju pravoga svog jezika!".

Toraxx

pre 2 godine

Zamislite vi zagorelog četnika, kad uzme hrvatski evro sa šahovnicom i Teslom? REZAT ĆE ŽILE?
(Evo ti Tesla na dlanu, 05. februar 2022 12:30)

Kako znaš da se zove Žile?

omniameamecumporto

pre 2 godine

Kažeš, Srbija mu plaćala školovanje i boravak u Americi....smiješno istina je da ste odbili stipendiju koju je tražio,to je jedino tražio od vas i nije dobio ta mantra da ste mu vi plaćali život je smiješna. Pa nije on bio balavac bez novca, on stvarao tamo. Ali pošto nije bio mešetar mnogi su ga preveslali i završio je u siromaštvu ali i tada živio je od svojih patenata koje se je prodavao bud za što a ne od neke Srbije koja nije imala sluha niti za stipendiju. I da vam je zamjerio jeste kad ste mu odbili novac za školovanje sagradio je prvu elektranu na svijetu na Krki kod Šibenika a ne na Drini ili Moravi.

Mc

pre 2 godine

Mljevenik...Ovde svi Srbi pišu hrvatskom latinicom i odbacili vizantijsku ćirilicu? Hoće li odbaciti i njenu podelu i mržnju, to krivoslavno, harlotsko zlo? Da se vrate papi i braći svojoj, svojim korenima, zajedništvu i slozi...?
Hrvati jedini od Južnih Slovena imaju baš sva narečja, ekavicu i jekavicu i ijekavicu i čakavicu i štokavicu i kajkavicu i to ti jasno dokazuje da su svi južnoslovenski jezici hrvatski. Analiza gena ti isto dokazuje da su baš Hrvati taj najstariji južnoslovenski narod jer taj gen imaju u najveći odsto u Evropi šta znači da su svi Južni Sloveni zapravo Hrvati. Zato je Hrvate trebalo smanjiti ili skroz izbrisati ili staviti u starateljstvo jer jedino sa tom istinom mogu ti južni Sloveni da se ujedine a to je opasnost posle za italijane i germane i francuze... Stvore zajedničku državu svih Južnih Slovena i ne nazovu je Srbija da se ne sramote pred istorijom i ne dozvole da se zove Hrvatska i nazovu je veštačkim imenom Jugoslavija.
@(Slaven Horvat, 5. februar 2022 12:10)




Zanimljiva logika po kojoj je ćirilica "vizantijsko" pismo, a latinica je hrvatsko pismo samo se eto slučajno zove latinica kao oni stari Latini,
hahahaha

Boga mi kako ste kranuli, vi ćete na kraju prisvojiti ne samo Teslu, nego i celo latinsko Rimsko carstvo, samo da vas papa ne čuje hahahaha,
Za početak nađite grobove hrvatskih kraljeva, inače smešni ste

EU

pre 2 godine

Tesla je toliki Srbin da je u Hrvatskoj, a ne u Srbiji, izgradio prvu hidroelektranu u Evropi. Tako je doveo struju u prvom gradu Evrope, u hrvatskom Šibeniku....to se ne sme pisati u Srbiji? Na osnovu čega ga Srbija svojata, koja ostavština?

glineni golubovi

pre 2 godine

Samo su svemir i glupost hrvatskih botova na srpskim sajtovima večni.

Kako se pojavi neka vest o Tesli stiže navala bot brigada iz kolindinovaca, lako ih je prepoznati, uvek isti komentari samo copy paste, geni, more, EU, nebitno što nema veze sa temom. Izgleda da su HDZ sendviči na ceni, čim se toliko trude, ali...

Uzalud vam trud svirači. Srbija je obnovila svoju državnost na Berlinskom kongresu 1878., nađite mi datum kada je to uradila Hrvatska. Ništa do 1991.? Pa kako je onda Tesla rođen u "kraljevini Hrvatskoj" kada ista nije bila međunarodno priznata od bilo koje druge države niti na nekom takvom kongresu velikih sila?

Pa i Srbija je bila kneževina posle drugog srpskog ustanka 1815., ali nije bila priznata kao samostalna država sve do 1878. i berlinskog kongresa. Kada je "kraljevina Hrvatska" priznata kao samostalna država? Zašto onda evropska istorija, ne izmišljena vaša domoljubna "povijest", pominje jedino AU monarhiju kao državu na tim prostorima u to vreme do kraja 1. svetskog rata?

Zašto posle 1. svetskog rata niste proglasili samostalnu "kraljevinu Hrvatsku" i zašto vas niko živi tada nije priznavao od velikih sila kao zasebnu državu? Nije valjda da su im pravoslavni Srbi bili draži od najvećih katolika posle Pape?

Možete da botujete ovde do sutra, jedino ste uspeli da priznate da ste kao deo AU monarhije izvršili agresiju na kraljevinu Srbiju i iz tog agresorskog rata izašli ste kao PORAŽENI.

Bruka

pre 2 godine

Šokiran sam.
Tesla na kovanici baš lići na Teslu.
Kuna na kovanici ista kuna u prirodi.
Teritorija Hrvatske ista kao na politićkoj karti.
Šahirano polje isto kao na grbu.

Isto tako na kunama mrki medo isto kao u prirodi, kukuruz, maslina, tuna, duvan, hrast sve isto kao u prirodi.
Nema tu nikakvog dizajna.

Rode

pre 2 godine

Da li je Tesla bio srbin, bugarin ili austrougarin...najbolje da se pogleda njegov pasos...na pasosu pise da je putovnica, a ne pasos, i na toj putovnici pise da se izaje u ime Franje Josipa cesara austrijanskog, kralja ugarskog, dalmatinskog, hrvatskog i slavonskog...zasto to pise ako nije postojalo? Dakle, madjarsko kraljevstvo je postojalo, a sve ovo dalje navedeno nije, ali pise uz ugarsko kraljevstvo? Lol Zasto je ta ista hrvatska imala bana i sabor, ako nije postojala? Znaci bolje je bit pod turcima i nemati bana i sabor, to onda znaci da imas vecu drzavnost lol
Slican dokument ne mozemo naci za srbiju u vreme osmanskog carstva, da pise pasos i kraljevina srbija lol

Марко

pre 2 godine

Ништа, ми да ставимо Бана Јелачића. Место рођења му је Петроварадин… дакле…

Slaven Horvat

pre 2 godine

Mljevenik...Ovde svi Srbi pišu hrvatskom latinicom i odbacili vizantijsku ćirilicu? Hoće li odbaciti i njenu podelu i mržnju, to krivoslavno, harlotsko zlo? Da se vrate papi i braći svojoj, svojim korenima, zajedništvu i slozi...?
Hrvati jedini od Južnih Slovena imaju baš sva narečja, ekavicu i jekavicu i ijekavicu i čakavicu i štokavicu i kajkavicu i to ti jasno dokazuje da su svi južnoslovenski jezici hrvatski. Analiza gena ti isto dokazuje da su baš Hrvati taj najstariji južnoslovenski narod jer taj gen imaju u najveći odsto u Evropi šta znači da su svi Južni Sloveni zapravo Hrvati. Zato je Hrvate trebalo smanjiti ili skroz izbrisati ili staviti u starateljstvo jer jedino sa tom istinom mogu ti južni Sloveni da se ujedine a to je opasnost posle za italijane i germane i francuze... Stvore zajedničku državu svih Južnih Slovena i ne nazovu je Srbija da se ne sramote pred istorijom i ne dozvole da se zove Hrvatska i nazovu je veštačkim imenom Jugoslavija.

glineni golubovi

pre 2 godine

Samo su svemir i glupost hrvatskih botova na srpskim sajtovima večni.

Kako se pojavi neka vest o Tesli stiže navala bot brigada iz kolindinovaca, lako ih je prepoznati, uvek isti komentari samo copy paste, geni, more, EU, nebitno što nema veze sa temom. Izgleda da su HDZ sendviči na ceni, čim se toliko trude, ali...

Uzalud vam trud svirači. Srbija je obnovila svoju državnost na Berlinskom kongresu 1878., nađite mi datum kada je to uradila Hrvatska. Ništa do 1991.? Pa kako je onda Tesla rođen u "kraljevini Hrvatskoj" kada ista nije bila međunarodno priznata od bilo koje druge države niti na nekom takvom kongresu velikih sila?

Pa i Srbija je bila kneževina posle drugog srpskog ustanka 1815., ali nije bila priznata kao samostalna država sve do 1878. i berlinskog kongresa. Kada je "kraljevina Hrvatska" priznata kao samostalna država? Zašto onda evropska istorija, ne izmišljena vaša domoljubna "povijest", pominje jedino AU monarhiju kao državu na tim prostorima u to vreme do kraja 1. svetskog rata?

Zašto posle 1. svetskog rata niste proglasili samostalnu "kraljevinu Hrvatsku" i zašto vas niko živi tada nije priznavao od velikih sila kao zasebnu državu? Nije valjda da su im pravoslavni Srbi bili draži od najvećih katolika posle Pape?

Možete da botujete ovde do sutra, jedino ste uspeli da priznate da ste kao deo AU monarhije izvršili agresiju na kraljevinu Srbiju i iz tog agresorskog rata izašli ste kao PORAŽENI.

Линия жизни

pre 2 godine

Hrvatska uvodi euro 10 godina nakon ulaska u EU. Znači da će na kovanici eura iz Srbije možda biti izumitelj letećeg automobila ili slično ..
Medo

da, a mozda i "cacanska rana;)

kaokakao

pre 2 godine

Po ovoj logici, Tesla je Austrougarin
(kaokakao, 5. februar 2022 10:26)..... Uvijek se preskačem da je Hrvatska u carevini imala svoj grb, zastavu, jezik i Sabor..Hr. Grb je bio i u sklopu simbola carevini.. Modernim rječnikom, nešto kao federalnu jedinica. I niko u Hr. ne spori da je Tesla etnički Srbin. Proći će nekoliko evolucijskih ciklusa dok se na Balkanu ne ukapira razlika državljanstvo-nacionalnost.
(Konfeder i EU, 5. februar 2022 11:01)




Možeš da imaš i 100 grbova, kad nemaš svoju zakonodavnu, sudsku i izvršnu vlast, kad nemaš svoju vojsku, svoju teritoriju i u ono vreme svoju vladarsku dinastiju, onda su pod okupacijom, batali se zastava i grbova, Srbi su u vreme Osmanlija imali i svoje kneževa, pa opet ništa od navedenog ne može da negira okupaciju ako nemaš osnovne elemente državnosti, a vi ste pod okupacijom bili bezmalo 1000 godina, ako ste uopšte i postojali tada, niko toliko dugo nije bio pod nekim podređen i potčinjen i za sve to vreme nijedan rat, velika sramota.

Guns N Roses

pre 2 godine

Ako je osoba rodjena u Smiljanu Hrvat, bez obzira ko su otac i majka, koje je nacionalnosti osoba rodjena u avionu, tokom leta?
(pfff, 5. februar 2022 11:16)

I Vojvoda Djujic je znaci Hrvat?

nnn

pre 2 godine

Jasno je da Srbijom kao i ovim medijima vlada ustaško fasisticko komunistički klan.
Patrijarsija srpske pravoslavne crkve je na udaru vec od 1878.
Jednostavan odgovor zasto
Pa ona upravo pokazuje prave granice stare Srbije.
Slovenacki mađarski rumunski bugarski do Turske manastiri pripadaju srpskoj patrijarsiji.
Hilandar je jedinstven dokaz tome.
Jedren(Jadran) danasnji Edirne je Turskoj prodan od Bugara koji su izdali Srbe.
Na hiljade topomina po Turskoj Grckoj dokazuju dokle su Srbi živeli.
Ovo danas ili bolje receno od 1878 je rat koji traje.
Trajace jos dugo dok Srbija i Vatikan postoje.
Ovi klinci balavci sto ovo komentarisu su samo produkt te tisucljetne demokracije stvarane na ubijanju krvi zlocinu smrti...
Nikola Tesla Srbin američkog pasoša rođen u okupiranoj Krajini od Austrije
(Mirko Kojotovski, 05. februar 2022 11:41)


dakle kad Srbi negdje žive to mora biti da je od vajkada a ako neko drugi tu živi mora biti da je to oteo? Jel ima šanse da ste tokom istorije nešto osvojili pa se onda tu naselili i izgradili crkve? Znaš li da se može i obratno desiti, tu istu teritoriju neko zauzme pa on tu dovede svoj narod?

MIRO

pre 2 godine

crni@ A to su oni hrabri đenerali što su pobegli 1000 kilometara od bojišta i ostavili svoj jadni goloruki narod da se neprijatelj iživljava nad njima! A oni su i započeli taj kako ti kažeš WW1. Što bi rekao jedan veliki pesnik Vojvođanin: Pevaju u slavu noževa, pevaju pa ondak begaju....

Igorsulic

pre 2 godine

Citajte malo. Jos 830 godine hrvatski velikas Ljudevit Posavski napravio je vojnu i dosao do raske, gdje se pleme Rasljana bilo odvojilo od hrvatske matice i sebe pocelo nazivati "Rasljani "!
Tu je pocelo razhrvacivanje srba. Sto se vjere tice-Stefan Nemanja i Dusan Silni bili su krsteni, sto??Pa katolici, naravno..

Pijani zlotvor

pre 2 godine

Tesla nije hrvat i zato ga nismo trebali stavit na kovanicu. No s obzirom na to da srbi kradu dubrovacku knjizevnost, ivu andrica itd ovo mu dodje kao neka poetska pravda.
Da se mene pitalo, stavio bih fausta vrancica, krlezu ili nasa 3 nobelovaca.
Dnevni podsjetnik da niti jedan narod iz sfrj nema nobelovce osim hrvata.
Analizirao sam broj nobelovaca iz zemalja u okruzenju i shvatio da bugari imaju jednog nobelovca ali je zidov; svi rumunjski nobelovci su nijemci ili zidovi. Grcka ima samo 2 nobelovca. Cesi imaju 5-6, ni jedan nije etnicki ceh. Slovacka 0 bodova. Madjari imaju 13, no 10 su zidovi/svabe. Znaci, brutalno dominiramo nad zemljama u siroj regiji srednja europa-balkan.

Tesla

pre 2 godine

Jel moguće da ste toliko ograničeni?Pola srbije zivi u Nemačkoj i deca koja se tamo radjaju su Nemci??? Kako da ne,imate i poštansku marku koju je Tesla primio u čast za Serbian aamerican genius.Da je bio hrvat rekao bi napištie Hrvatsko Američki genije.Moj drug se rodio i živi u Australiji ali je Srbin.

crni

pre 2 godine

@aleksander veliki vidi se da nikad nusi nista procitao kada je bila parada u New York povodom kraja WW1 raspitaj se čije je generale primio i poklounu se Tesla sigurno ne sa Hrvatskim izvinjavam se nije ni postojala tj Dmonobranima sigurno ne njima

Kler Frejzer

pre 2 godine

A evo tu su Mario i Vera da nam objasne koliko su Hrvati posten i hrabar narod cija istorija ima veci znacaj od srpske i koji su se uvek borili na strani pravednika. I oni ne kraju poreklo Tesle. Cekaj, a da...

dača

pre 2 godine

Sad može i Nemačka da stavi Ajnštajna na kovanicu i pored njega gvozdeni krst i orla. A Srbija jednog dana može da stavi Bana Jelačića sa bradom i kokardom na kovanicu.

Mojnilo

pre 2 godine

Tesla, šahovnica, glagoljica, Kuna, himna slobodi....
ŠTA DA SRBI STAVE NA SVOJ EVRO A DA JE ČISTO SRPSKI SIMBOL?
(Mali Vuk, 5. februar 2022 09:19)

Dobricua Ćosić na prednju stranu a na suprotnu riječ "laž"

Horvat

pre 2 godine

Hrvatska država od osamostanjelja u samo 30 godina ostvarila je sve svoje strateške nacionalne ciljeve. Sve! Sad se možemo zabavljati sa slatkim detaljima poput stavljanja lika svjetskog izumitelja Tesle na kovanicu Eura. Zato jer to možemo.

VUK

pre 2 godine

Ima li Srbija nekoga ili nešto da je baš s područja Srbije? Pa nemoguće je da vam svi sve kradu, a da vi nemate baš ništa iz Srbije? Čovjek bi pomislio da vi kradete iz okolnih zemalja?
Dajte nabrojite nekoga da je rodjen u Srbiji? Nešto povijesno da je baš u Srbiji starije od 19. stoljeć? Dajte neko književno djelo napisano na tom srpskom baš u Srbiji? Neku operu? Dramu?
(Nešto?, 05. februar 2022 10:33) Evo stariji od XIX stoljeća Srbin je Knez Pavle Karađorđević koji je prvi zagovornik da se1918 godine ispred Skupštine Srbije , kasnije Jugoslavije , iz pobacanih stegova, barjaka i zastava poraženih divizija Austrougarske vojske u I sv.ratu, izdvoje zastave naše braće preko Drine, Une ,Kupe ,Dunava,Dinare . Eto on je sa istomišljenicima ubio dve Kraljevine .Srbiju i Crnu Goru. Stvorio Jugoslaviju i kasnije sve uradio da decentralizuje banovine na teritoriji koja je danas Hrvstska. Kada je dolazio u Zagreb nije mu trebalo obezbeđenje. Iako je tada Zagrebom harao Pavelić sa svojim pokretom. Više je doprineo taj Srbijanac da danas imate državu ,nego i jedan Hrvat u povjesti. I nema spomenik u Zagrebu !?!? Nemoj pisati po portalima. Pitaj nekog povjesnig znanstvenika u Hrvatskoj .

Tesla

pre 2 godine

"Drago mi je što me i Hrvati smatraju svojim jer su moji preci hrvatski koljenovići Draganići iz Zadra. Kao hrvatski plemići u 16. stoljeću došli su u Liku i tu ostali. U Liku su moji prepreci došli preko Novog Vinodola. Preci moje majke, Kalinići, također su hrvatski plemići iz Novog Vinodola. Moj pradjed stjecajem okolnosti morao je otići u Bosansku krajinu (turska Hrvatska) i tamo se oženio pravoslavnom djevojkom i prešao na pravoslavlje. On je imao isturene prednje zube pa ga je narod prozvao Tesla prema alatki kojom se obrađuje drvo i otud i moje sadašnje prezime Tesla. To je zapravo nadimak. Moj djed je bio časnik u ličkoj regimenti, a moj otac pravoslavni prota!“

Konfeder i EU

pre 2 godine

Po ovoj logici, Tesla je Austrougarin
(kaokakao, 5. februar 2022 10:26)..... Uvijek se preskačem da je Hrvatska u carevini imala svoj grb, zastavu, jezik i Sabor..Hr. Grb je bio i u sklopu simbola carevini.. Modernim rječnikom, nešto kao federalnu jedinica. I niko u Hr. ne spori da je Tesla etnički Srbin. Proći će nekoliko evolucijskih ciklusa dok se na Balkanu ne ukapira razlika državljanstvo-nacionalnost.

Mirko Kojotovski

pre 2 godine

Jasno je da Srbijom kao i ovim medijima vlada ustaško fasisticko komunistički klan.
Patrijarsija srpske pravoslavne crkve je na udaru vec od 1878.
Jednostavan odgovor zasto
Pa ona upravo pokazuje prave granice stare Srbije.
Slovenacki mađarski rumunski bugarski do Turske manastiri pripadaju srpskoj patrijarsiji.
Hilandar je jedinstven dokaz tome.
Jedren(Jadran) danasnji Edirne je Turskoj prodan od Bugara koji su izdali Srbe.
Na hiljade topomina po Turskoj Grckoj dokazuju dokle su Srbi živeli.
Ovo danas ili bolje receno od 1878 je rat koji traje.
Trajace jos dugo dok Srbija i Vatikan postoje.
Ovi klinci balavci sto ovo komentarisu su samo produkt te tisucljetne demokracije stvarane na ubijanju krvi zlocinu smrti...
Nikola Tesla Srbin američkog pasoša rođen u okupiranoj Krajini od Austrije

KRAJ

pre 2 godine

Odmah posle Oluje 95 godine, a da su pre toga digli u vazduh spomenik da opruže Hrvate, kreće očajnička propaganda Beograda da otme Teslu, jer nisu uspeli da Hrvatima uzmu ništa, a ne njegove Smiljne. Sad je napokon došlo vreme da Evropa i svet pa i Srbi, u svojim rukama jasno vide čije je Tesla, a i kakve je sve velikane i heroje svetu dala jedna mala Hrvatska. Da ne govorimo o potencijalu u turizmu....

Servia

pre 2 godine

Nemački arheolozi su (oko 2015g) našli jedan rimski mač, a pored njega kramp (pijuk), na tom krampu je pisalo SERVE. Nemci zato staviše senzacionalan naslov, o kojem i danas ćuti cela Srbija: NAŠLI SMO SRBE SA RIMLJANIMA U NEMAČKOJ! To samo potvrđuje da reč srbi dolazi od reči sluge - servantes, serve, serbe, serbus, srbi...Rimski mač goni robove Serve sa krampom na mukotrpan rad...jer to su robovi Rimskog carstva, koje su Iliri(Hrvati) primili i prihvatili ko svoje i na svoje zlo, a koje je posle Vizantija iskoristila protiv njih. Hrvate sa tim imenom i tom istorijom je lako odvojila i popravoslavila i stvorila novi pravoslavni narod, Srbe. Osmanlije isto tako uradiše sa Bošnjacima...ali svi znamo i analiza gena nam to potvrđuje, da su svi Južni Sloveni zapravo Hrvati.

Fenomen

pre 2 godine

Trebalo je da na kovanicu bude i slika porušenog Teslinog spomenika...radi balansa. Tesla nije rođen u Hrvatskoj nego u Austrougarskoj, ali kad nemaš svoje moraš krasti tuđe.

MALI MARINKO

pre 2 godine

Propustena je prilika da se na Euro stavi i Hrvat Josip Broz Tito...uz Teslu jedina osoba svjetskog znacaja sa svih ovih južnoslavenskih prostora....Dobio je u glasanju hrvatskih građana za prijedlog izgleda Eura drugi najveći broj glasova, odmah iza Tesle....
Autoput Zagreb-Split nazvati po Nikoli Tesli i milijunima turista koji tu prolaze kroz njegovu rodnu Liku biti ce sve jasno....

EU

pre 2 godine

Šta niste tužili Evropskoj Komisiji, da Hrvati svojataju svog građanina iz Smiljana, da i to čujemo? Evropi ćutite, a po svim srpskim medijima širite mržnju i svojatate hrvatskog izumitelja?
Da je Tesla srpski izumitelj EU ne bi dozvolila da bude na hrvatskom evru, ali on je hrvatski izumitelj i nema nikakve veze sa Srbijom i.

Nikola

pre 2 godine

Nagradno pitanje za Hrvate:
S obzirom da Šokci u Slavoniji govore ikavski, Zagorci i Međimurci ekavski, Istrani ikavski, Dalmatinci ikavski - u kojim delovima Hrvatske Hrvati izvorno govore ijekavski?
(Baranjac, 5. februar 2022 10:25)

Ako si nekada čitao nešto od Vuka Karadžića, mogao se primijetiti da piše isključivo ijekavskim narječjem

ban Kulin

pre 2 godine

(Mljevenik, 5. februar 2022 09:00)










hrvatijanci su posle 1000 godina neprekidnog boravka po bečkim štalama zaboravili da govore, pa su počeli da njaču i da frkću kao i ugarski konji i magarci od kojih se nisu odvajali čak ni noću jer su spavali po štalama, a onda se vatikanska UDBA dosetila da im preko Austreo-Ugara pribavi srpski jezik od Vuka Karadžića ne bi li naučila hrvatijanske mutavce da mogu da govore, ta krađa poznata je pod nazivom "Bečki književni dogovor", od tada pa do danas bečki mutavci ponovo znaju da govore, govore sve više, ali sve gluplje jer iako su im poklonili jezik, pamet im nisu mogli pokloniti.

Medo

pre 2 godine

Hrvatska uvodi euro 10 godina nakon ulaska u EU. Znači da će na kovanici eura iz Srbije možda biti izumitelj letećeg automobila ili slično ..

zg232

pre 2 godine

Ima li Srbija nekoga ili nešto da je baš s područja Srbije? Pa nemoguće je da vam svi sve kradu, a da vi nemate baš ništa iz Srbije? Čovjek bi pomislio da vi kradete iz okolnih zemalja?
Dajte nabrojite nekoga da je rodjen u Srbiji? Nešto povijesno da je baš u Srbiji starije od 19. stoljeć? Dajte neko književno djelo napisano na tom srpskom baš u Srbiji? Neku operu? Dramu?
(Nešto?, 5. februar 2022 10:33)


Kako da ne. Rođena su 2 Josipa, 2 hrvatska velikana svako u svom području Josip Pančić i hrvatski ban Josip Jelačić. Starije od 19. stoljeća imaju turski simbol ropstva Ćele kulu, Beograd je bio mađarski grad prije turskog osvajanja. Književnici 19. stoljeća Branislav Nušić, cincar, i Branko Radičević, koji je napisao odu Hrvatima.

Srbija u 20. i 21. stoljeću nema političare i vladare rođene u Srbiji, a ne barem 2 generacije. Karađorđe, crnogorsko-albanske nacije, Obrenovići i Karađorđevići miješani s drugim nacijama, poznati po ubojstvima vlastitih dinastija. Koliko im je mala Crna Gora dala vladara, kao i BH, Srbija bi se mogla zvati Herceg Bosanska Crna Srbija.
Možda imaju pravo neki povjesničari da su Srbi nastali od otpadnika susjednih naroda.

Слободан Миливојевић

pre 2 godine

Па могли су и Саву Шумановића, он је рођен у Винковцима а како је и где и зашто окончао свој живот?!?

Ahab

pre 2 godine

@mlin
Tipican si skolarac falsifikovanja istorije.
To je ona stara skola izmisljotina tipa prvi kralj Tomislav (nepostojeci), knez Viseslav "iz Nina" i ostale nebuloze.
Ali koliko god se trudio, genetika je vec rekla svoje a svakim danom samo potvrdjuje da su Srbi i najdominantniji i najduze na ovim prostorima.
Veroispovest je jedino sto pravi razliku izmedju Srba, Hrvata i bosnjaka, jer su neki Srbi menjali veru zbog raznoraznih razloga, a uglavnom zbog spasavanja glave i porodice.
Mozda i nemamo mnogo veze sa vincanskom i kulturom Lepenskog vira, ali u zadnjih 14 vekova su Srbi i meso i mirodjija u svakoj corbi na Balkanu :)

crni

pre 2 godine

@aleksander veliki vidi se da nikad nusi nista procitao kada je bila parada u New York povodom kraja WW1 raspitaj se čije je generale primio i poklounu se Tesla sigurno ne sa Hrvatskim izvinjavam se nije ni postojala već Dmonobranima sigurno ne njima

mr.wolf

pre 2 godine

Dali ste ime aerodromu po hrvatskom izumitelju iz Smiljana, a mogli ste ga komotno nazvati Brus Li jer i on ima veze sa Srbijom koliko i Tesla. Ma jeste Zoki komunjara, ali vam ga sa tom izjavom uterao, ono. Istorijski. Hajde se stavi na mesto bilo kojeg turista koji dođe u Beograd i pita gde je rođen taj Tesla, gde mu je kuća, gde je prvi put imao vizije, a prvi Srbin mu odgovori da je to u drugoj državi, u Hrvatskoj, u Smiljane...Kad se Tesla rodio Srbija nije postajala jer je bila Tursko carstvo, Hrvatska je u Austrougarskoj imala svoju autonomiju i Sabor i bana i zvala se Kraljevina Hrvatska i Slavonija a posle i Trodelna kraljevina Hrvatska imali su i svoje hrvatskougarske kraljeve...problem je u tome šta se to u Srbiji ne sme pisati. Toliko je Srbin da je Hrvatima izgradio prvu hidroelektranu u Everopi i to u Šibeniku? Samo ta činjenica je dovoljna da EU zatvori usta Srpskoj banci koja priča o srpskom nasleđu kojeg NEMA, a ne vidi tamo hrvatsko nasleđe... Srbi kad uzmu Evro stavljaju jednu nacrtanu kap-suzu vekovnog srpskog mora, da ga imaju bar na kovanici, jer im ga maestralno izbiše iz glave 95g. Tesla i Smiljani su hrvatski jer je Oluja oduvala plan da budu srpski i.
(Smiljan, 05. februar 2022 09:05)

Ma, kakavi, jos u Rimskom carstvu ste imali svoje pokrajne i svog kralja. Mada, neki kazu da ste jednu piramidu vi napravili zajedno sa Egipcanima.Je u to vec ne verujem. A u sve ostalo verujem.... Rvacka najjace Carstvo !

Ljubisa Livac

pre 2 godine

@mario

Niti je Cosic "otac nacije" niti je to napisao u licno ime. To je odlomak iz romana koji ima sasvim drugi kontekst i koji kazuje jedan od negativnih likova. Ali vi to spinujete vec duze vreme.

Nikola

pre 2 godine

Nagradno pitanje za Hrvate:
S obzirom da Šokci u Slavoniji govore ikavski, Zagorci i Međimurci ekavski, Istrani ikavski, Dalmatinci ikavski - u kojim delovima Hrvatske Hrvati izvorno govore ijekavski?
(Baranjac, 5. februar 2022 10:25)

Ako si nekada čitao nešto od Vuka Karadžića, mogao se primijetiti da piše isključivo ijekavskim narječjem

Ljubisa Livac

pre 2 godine

@mario

Hahhaah. I Konstantin Veliki je rodjen na tlu danasnje Srbije. Jel on onda srpski ili rimski car? Shvatas li koliko nema logike to sto pises?

Arheo

pre 2 godine

PREPORUKA REDAKCIJI!
Znate li da u Izraelu na svakom koraku imate reč Horvat na svim arheološkim lokalitetima, jer Horvat na hebrejskom znači ruševina i ne zna se da li su to Hrvatske ruševine ili su ih Hrvati rušili, ali kako je moguće da se o tome ćuti jer neke su stare i oko 9000g?
Horvat Kur
Horvat Uza
Horvat Qarta
Horvat Burgin

Iswinite akosam ne pisnem

pre 2 godine

Ja hrvate ne razumem. Ratovali da budu samostalni, a trcali sto brze u savez EU i uvedu € gde EZB diktira finansisku politiku. Ima li jedan hrvat da mi to obijasni?

petrovic petar

pre 2 godine

ode im ustaška kuna. zar su se za to borili. c,c,c.
a tesla na centima, baš se to zagleda. da je na 50 evra pa ajde. hrvatijanci si zabili samogol (autogol).

miki

pre 2 godine

Nikola Tesla je sin pravoslavnog Srbina, dakle Srbin koji je otisao u Ameriku, a rođen je u tadašnjoj Austrougarskoj. XrvaCka se tu nigde ne slominje

21VEK

pre 2 godine

Nema laganja i mitova i teorija sada u 21veku pored jasne i egzaktne analize gena, a Evropska analiza (82 evropska instituta za genetiku po uzorku krvi građana) od 2009- 2013g je uništila sve srpske laži. Pokazala je da Srbi nisu narod jer imaju najšareniju kartu gena u Evropi, a po genima su 33% Južnosloveni-Hrvati(plavo) i 13% Severnosloveni(žuto) i zamislite vi to ČAK 20% Grci(svetlocrvena), a to je očito i razlog zašto su oni odvojeni pravoslavci sa Vizantijom dok su Hrvati i dalje ostali katolici sa Papom... Srpska karta gena je najšarenija na svetu, to je đubrište gena od svih osvajača kroz istoriju... brilliantmaps.com/the-genetic-map-of-europe/
Šta vi mislite, kako bi sada bilo da se nije desio raskol Crkve u 11veku, da smo i dalje svi ostali braća i papini katolici, ma pitate li se vi to nekada? Svi su ovde zapravo Hrvati i katolici, neki poturčeno Hrvatsko cvijeće, a neki popravoslavljeno Vizantijsko smeće? Bez uvrede, samo neko mora i istinu napisati.

DnK (°~°)

pre 2 godine

Evo vam Teslin izvod iz maticne knjige naravno na cirilici https://fr.m.wikipedia.org/wiki/Fichier:Nikola_Tesla_birth_certificate.png

miki

pre 2 godine

Mogli su i Svetog Savu ili Stefana Nemanju da stave na kovanicu. Dodje mu na isto.
(Max, 5. februar 2022 09:46)

Stefana Nemanju su i mogli prije nego Teslu, on i jeste bio katolik, kako vi kazete Hrvat. A sto se tice Tesle, mislim da on nije bio uopste opterecen kojem stadu pripada i ko mu je coban...

Dalmatinac

pre 2 godine

Dok je bio ziv za Teslu se nisu grabili,ni Srbija ni Hrvatska.A sad ga svojataju.To je kao da polemišu ko može sunce da stavi na novcanicu.Tesla je svetski covek.
(Bljuzgo Drpović)

Prvi grad u svijetu osvijetljen Teslinom izmjeničnom strujom je Šibenik. prije Buffala, iako je hidroelektrana na rijeci Niagari izgrađena prije one na rijeci Krki kod Šibenika.

mario

pre 2 godine

Masakriras coveku citavu porodicu samo i jedino zbog nacionalne pripadnosti i onda mu stavis lik na kovanicu. To mogu samo Hrvati. Kakva iskrivljena logika. Niti je rodjen u Hrvatskoj, vec geografski u Austrougarskoj, niti se iznasnjavao kao Hrvat vec iskljicivo kao Srbin. Po njihovoj logici i Ban Jelacic im je Srbin jer je rodjen u Petrovaradinu, jel' te?
(Ljubisa Livac, 05. februar 2022 09:45)
Rođen je na tlu današnje Hrvatske školovao se u Hrvatskoj, Češkoj i Austriji, a Srbija mu nije dala ništa i bio je u Srbiji čak 24 sata toliko o tome.

Vera

pre 2 godine

Max...Harlot - odvojena crkva, kurva, bludnica, koja će obmanjivati narod da ga odvoji od Boga, tako da dočekaju antihrista. Svi smo se mi pokatoličili iz Slovenskog višebožja sa Perunom u tada jedino Papino hrišćanstvo u 7-8 veku ali pitaš li se ti koliko je posle Srba prodalo veru za večeru i odvojilo se od Hrvata i Pape i popravoslavilo se kad se Crkva cepala u 11veku i kad im je Vizantija u 13 veku sa Savom davala sve i Srbiju na tri mora, a onda im Bog dao kaznu ropstvo 500g a Vizantiju izbrisao i očistio i dao je Turcima? Rimski Papa kruniše prvog srpskog kralja 1217g a Sava huška i obrće narod po nalogu Vizantije koja odmah 1219g autokefiše SPC... Sava ti nije svetac, on je vizantijski huškač i delitelj, šizmatik!

mario

pre 2 godine

Hrvati su 35% srbi, 45 % italijani, ostalo je mix turaka i madjara!
Jezik stavraju godinama samo da odbace srpski, ima u srpskom jeziku puno turcizama, a ima i u hrvatskom puno nemackih, engleskih, italijanskih reci!
Narod ko narod, drago mi je sto na kraju sami shvataju da bez srba nema ni njih, Tesla je jedan od dokaza za to!
(Milos Grzoni, 05. februar 2022 09:54)
A vi ste onda 85% turci pošto vas veže 500 godina prijateljstva.
Kako nema nas bez vas, a svi su pobjegli od vas toliko ste bitni.

нс бој

pre 2 godine

Јој значи сви Срби,Хрвати који су рођени у Немачкој сад су Немци.Тесла је рођен у Аустроугарској,данашњој Хрватској као и 700.000 Срба убијених у ндх и као 700.000 Срба протераних 90их.
Кад смо ми својатали Модрића ко ви Ђоковића никад,рецимо Дражену и Аци Петровић је отац Србин,никад их нисмо називали Србима,они се изјаснили као Хрвати и ето им.Отац Николе Тесле Милутин( није Анте) био је српски свештеник у Српској Православној Цркви,Никола је крштен у Српској Православној Цркви.Не знам потребу лагања самог себе.Мислим да су га ставили на кованици зато што је највећи научник са њихових простора,имају право,никако га нису ставили што је Хрват,тиме се не залуђују.

Igorsulic

pre 2 godine

Zasluzeno!A konkurencija je ogromna-Mazuranic, Krleza,Drzic, Ujevic Matos Senoa, Gundulic, Getaldic (ghetaldus optika) , nobelovci Ruzicka, Prelog , Izumitelj kemijske Penkala, .....Ma bezbroj naucnika, pisaca, pronalazaca....Ali eto, Tesla je pobijedio...Iduci je Ruder Boskovic..

Koren

pre 2 godine

"Srbi su otkinuti dio hrvatskog katoličkog stabla"!
Definicija Srbina: Prevareni i obamnjeni i zatrovani Hrvat, kojeg su Vizantija i Sava odvojili od Pape i braće Hrvata kad se Crkva cepala i popravoslavili ga, a onda ih Bog toliko pravoslavne kaznio sa 500g ropstva i Vizantiju pretvorio u muslimansku Tursku! A celo to vreme se punio sa mržnjom prema toj braći Hrvatima, zato jer su ostali i dalje katolici sa Papom i Gospom pa zato i ostali nepokoreni! A posle i on krenuo na tu svoju braću i od njih napravio ubice i koljače, da se od njega brane dok sa tim Vizantijskim krivoslavnim zlom podele i mržnje izbija na to njihovo, vekovno hrvatsko katoličko more, šta braća katolici sprečiše i 40ih sa Ustašama i 90ih sa Braniteljima...
"Srbima je svetac Sava koji ih odvajo od Pape a Hrvatima je svetac Stepinac koji je i život dao samo da to ne uradi".

Baranjac

pre 2 godine

Nagradno pitanje za Hrvate:
S obzirom da Šokci u Slavoniji govore ikavski, Zagorci i Međimurci ekavski, Istrani ikavski, Dalmatinci ikavski - u kojim delovima Hrvatske Hrvati izvorno govore ijekavski?

NS

pre 2 godine

Pa što si vređate Stepinca? Zar ne zaslužuje da ga turite na novčić? Gotovina? Tuđman? Žaba krastača umesto kune? Kakvo razočarenje od ovih mladih kroata..

Magdeburška katedrala

pre 2 godine

Cela srpska istorija je laž, Šešelj vas u huškanju 90ih lagao ali BAŠ ZA SVE! Novinari HRT-a su bili u katedrali u Magdeburgu i ptali su sveštenika, da li je na ulazu u katedralu pisalo "čuvaj nas Bože od kuge i Hrvata". On im je u šoku odgovorio, da li vi stvarno mislite da na katedrali može pisati nešto tako protiv nekog naroda, to je laž! Istraživanjem dalje se došlo do Nemačkih protestantskih knjiga, u kojima piše da su Hrvati ratovali protiv njih na strani Pape, u Tridesetogodišnjem ratu. Ali, piše da zločine nisu radili oni, nego njihovi plaćenici-sluge koje su za njih ratovale, verovali vi ili ne SRBI i Vlasi(Rumuni), a zbog njihovih zločina ih švedski kralj Gustav, isto protestant, zove "Novim plemićima đavola". To je još jedan primer kako je Šešelj istinu samo izokrenuo, i 1000puta ponavljao Srbima... Njemačka knjiga "CARSKI HERETICI I HRVATI” tiskana nakon Velikog rata 1918. otkriva da su Srbi kao vojne sluge Hrvata činili zločine u Tridesetogodišnjem ratu!

Mikizg

pre 2 godine

Baranjac...zvanični-službeni hrvatski jezik u celoj zemlji ti je ijekavica i on je iz centralne Hrvatske iz Zagreba i okolice. I tako si plantu svega, jer Hrvati jedini od Južnih Slovena imaju baš sva narečja, ekavicu i jekavicu i ijekavicu i čakavicu i štokavicu i kajkavicu i to ti jasno dokazuje da su svi južnoslovenski jezici hrvatski...znaš to i sam bez lažnog nika?

Vera

pre 2 godine

Milos Gozni...Vuk ti je stvoeio srpaki jezik tako da ga orwpisao od Hrvata j prvom sepako, bukvaru i jasan ostavio sve turcizme da se razlikuje od Hrvata koji i danas štite svoj jezik i glagoljicu čak? A za gene imaš Evropsku kartu gena koja ti uništila sve srpske laži pa se o njoj niti ne sme posati; brilliantmaps.com/the-genetic-map-of-europe/

Boris

pre 2 godine

Tesla je bio svoj i svetski.
Žalosne su sve te prepirke koje uglavnom služe da onima koji nemaju nikakva svoja dostignuća bude bolje. Kao oni su nešto jer i istom narodu se rodio takav genije.
A oni su i dalje isto tako glupi i/ili neobrazovani i ta činjenica neće ništa promeniti. Primeti se da što je čovek veća neznalica, slabijeg kapaciteta ili jednostavno neostvaren to sa većim žarom priča o takvim ljudima sa kojima zaista nema zajedničke tačke. Niti mentalni kapacitet da pojmi njegova ostvarenja.
Tako da, drago mi je da se Teslin rad i njegova dostignuća prepoznaju. Ali za to nikakve zasluge nema obični Perica bez obzira da li je iz istočnog ili zapadnog plemena.

Милош Радунковић

pre 2 godine

Разумем да желе да прикажу државу као нацију која је изнедрила великана као што је Никола Тесла, али молим вас. Тесла није живео пре хиљаду година тако да се не знају детаљи о његовој породици и пореклу. И отац и мајка Срби. Чак штавише, отац је био православни свештеник. У то доба држава у којој се родио била је под другим именом, и све Ово није било довољно да се одустане од овакве лакрдије. Заиста, Хрвати су се са овим веома обрукали.

Cicvara

pre 2 godine

Tesla je rođen u Hrvatskoj, živio, radio i smrt dočekao u SAD čiji je bio državljanin. Srbijanci su dvolični kao i uvijek, sve što je u Srbiji je srpsko a što je u Hrvatskoj e onda ne može, pa može, vidite da može.

Aleksandar veliki

pre 2 godine

Dal mi može neko objasnit po čemu je Tesla bio Srbin?
Koliko ja vidim on je rođen kad Srbije nije bilo, to je bila sve Turska (osmani).
Srpska pravoslavni Crkva nije postojala u to vreme.

A Hrvatska je bila autonomna kraljevina u Austro Ugarskoj, imali su svog Hrvatskog kralja.

Rodjen je u kraljevine Hrvatske, školovan u Hrvatskoj, studirao u Hrvatskoj, radio na svom ideje me, sve dok je otišao za Graz.

Po tom što u svim europskim i svjetskim knjigama pise je on bio Hrvat sa "možda" srpskim lozama.

On je sve više bio nego Srbin.
Srpska matica 2 puta odbila da ga financijski podrže, u cijelom životu je bio ukupno 2 sata u BG na aerodromu.
Nije hteo da ide uopste za Srbiju jer ga ništa nije vezalo tamo.

Jedino koliko sam vidi srpske knjige malo nešto drugo pišu.

žungul

pre 2 godine

Svim Srbima kojima smeta Tesla sa šahovnicom na kovanici,neka je se demonstrativno odreknu i uplate za neku dobrotvornu svrhu.Pokazate i ponos i dobro srce.Osim ako im mrski euro nije draži od toliko deklariranog ddomoljublja.I moji Hrvati su isti, licemjerje na kub.

Biblija

pre 2 godine

Reče Isus, Petru: Ti si Petar stena na kojoj ću izgraditi Crkvu svoju, da je ni vrata paklena neće nadvladati… Zato su, Vizantiju koja je podelila Isusovu crkvu u 11veku, Osmanlije ne samo nadvladale nego i izbrisale sa lica zemlje, koju pretvoriše u Tursku. Samo su muslimani spas od tog vizantijskog i harlotskog i krivoslavnog zla, jer mira je ionako na Balaknu bilo samo tih 500g dok su oni to zlo držali u ropstvu da miruje, a posle njih je pokrenulo sve Balkanske i Svetske ratove i genocide. Neki katolički fratri su, još u 16veku dok je cela južna-pravoslavna Evropa bila u ropstvu, pisali da su Osmanlije samo "Mač Božji", koji je očistio "Bizantsko zlo" sa ovoga sveta. Neće na Balkanu biti mira sve dok ne dođe sultan Erdogan sa vojskom, da dignu minarete i na Savin hram u Beograd?

Nostradamus

pre 2 godine

Opet je tema Nikola Tesla i vecita dilema cini je, he, he, he?. Tesla je Srbin, a ja znam Jos najmanje tri velika Srbina, a to su Ivo Andric, Mesa Selimovic i Emir Kusturica. Svi oni su u prelqznom roku presli kod nas i sada igraju za nas tim. Imamo problema sa Einsteinom, jer nece da zaigra kod nas, a legao bi nam kao „kec na desetku“. Lep,pozdrav svima i samo mirno nastavite da se svadjate jer ionako nemate sta drugo da radite.

21VEK

pre 2 godine

U knjizi rođenih u Gospiću (Glavna opština) piše da je imenom Nikolaj Tesla, rođen u Kkraljevini Hrvatskoj i Slavoniji, vera Grčko istočna, a nacionalnosti nema jer se tada nije ni pisala...niti jedan srpski portal o tome nije pisao. ZAŠTO?

jedna zivotinja

pre 2 godine

strava jedna koliko je ovde ogranicenih ljudi, strava i nista drugo.
da je tesla bolovao kao balkanskim slicna plemena ne bi se dugo patio.

Guns N Roses

pre 2 godine

Rođen je na tlu današnje Hrvatske školovao se u Hrvatskoj, Češkoj i Austriji, a Srbija mu nije dala ništa i bio je u Srbiji čak 24 sata toliko o tome.
(mario, 5. februar 2022 10:22)

Srbija mu je plaćala školovanje i boravak u Americi, nije to sigurno radila Hrvatska država koja tada nije ni postojala.

Mislilac

pre 2 godine

Neverovatno koliko lupetanja u komentarima, posebno od komentatora iz Hrvatske koji su zadojeni svojom tabloidnom štampom i nategnutim teorijama izmišljenim da bi se Hrvatska nacija odvojila od srpske.

Tesla je Srbin, sam se izjašnjavao kao Srbin, svestan da je rođen na teritoriji Hrvatske. Nepobitna je činjenica da su mu Hrvati pobili brdo familije, a da je ostao u toj istoj Hrvatskoj ubili bi i njega. Tu se svaka dalja priča o Tesli kao Hrvatu završava.

Dalje, budalaština o vlaškim Srbima je izmišljotina Austrougarske koja je vekovima ovim teritorijama vladala izmišljajući i potom negujući razlike između stanovnika Balkana. Želela je da pokaže kako mi svi nismo Srbi, a Krajišnike po mogućstvu odvoji od njihovog nacionalnog nasleđa. Srećom da je Austrougarska propala: to je grobnica Slovenskih naroda i Slovenske/Srpske nacionalne svesti na ovim prostorima zbog čega se i danas svađamo i koljemo: Austriji nikako ne bi odgovarala velika Slovenska/Srpska država na Balkanu koja bi je ugrožavala. Od Dušanovog carstva i Rim nikako nije želeo ponovno kreiranje takve bogate i opasne države.

A tek komentari o DNK, kao Srbi su 30% Hrvati i šta znam… Genije koji je to napisao mora da bude svestan da su Srbi i Hrvati genetski identični i razlike između nas postoje koliko između dve hrvatske porodice koje žive u susednim zgradama u Zagrebu (ili srpske, svejedno).

A da Hrvati najbolje čuvaju srpski jezik, to je tačno. Mi smo preuzeli mnogo tuđica jer smo morali (posebno Srbi muslimani) i mislim da je SANU takođe objavio da moramo naš jezik učiniti bližim hrvatskom da se ne bi Hrvati pod uticajem katoličkog i drugih političkih lobija zaista trajno odvojili.

Po meni, realan politički cilj Hrvata i Srba treba da bude spajanje u jednu državu i jedan narod, ponovo, ali će, na žalost, preduslov za to morati biti izmirenje dve crkve i spajanje u jednu. Kad se spoje, a moraće da se spoje da bi se oduprle islamu, više neće biti razloga da i dalje budemo dva naroda, samo ćemo morati da smislimo neko zajedničko ime. Do tada se treba odupreti pokušajima stranih elita da nas dele, a mi smo, za sada, dovoljno glupi da sledimo lažne “naučnike” i “istoričare” koji izmišljaju i veličaju razlike između nas po sistemu “divide et imperum” (zavadi pa vladaj) i to uspešno rade vekovima.

Usijane hrvatske glave moraju znati da su ljudi u Srbiji odavno prevazišli fazu da “mrze” Hrvate, iako su im mnogo zla naneli, već ih samo žale što se ponašaju kako se ponašaju prema rođenoj braći zavedeni sjajem Vatkana i slepi kod očiju.

Sabo

pre 2 godine

"Svi smo mi jedno. Ljudi su međusobno povezani nevidljivim silama"

Rece Nikola Tesla, covjek koji je cio zivot radio za dobrobit covjecanstva
a ne za novac i kao takav nije mogao biti ni Srbin ni Hrvat a pogotovo
Amer. Ono gore citirano govori ko je bio a mi se upinjemo da je bio nas.
Jos nisam cuo da neko besplatno radi a on je radio. Dakle...

Futog

pre 2 godine

To mogu samo Srbi ! Kaze hrvatski sportski komentator hahaha
Inace mogli su Severinu staviti, njen video je pogledalo pola planete a ne pricam o muzici !
Po meni ona je najpoznatiji hrvat u njihovoj bednoj istoriji, posle nje zna se pavelic, pa tudjman i svi veliki bolesni umovi !

Svi smo mi HORVATI

pre 2 godine

-Najčešće prezime među Slavenskim narodima je Horvat (Horwath), a i hrvatsko prezime Novak, dok Srb ili Srbić nema niko, u Srbiji ga jedva ima.
-Analiza gena je pokazala da je najveći odsto južnoslovenskog gena u Evropi eto baš kod Hrvata, a svi o tome ćute.
-Poljski kardinal i učenjak Stanislav Hojus u 16 veku piše da je hrvatski jezik MAJKA SVIH SLAVENSKIH JEZIKA.
-Legenda o ČEHU LEHU MEHU govori o tome da su Česi i Slovaci i Poljaci nastali od Hrvata koji su došli iz Hrvatske.
-Konstanrin Porfirogenet piše da reč Hrvati znači "zemljovlasnici - oni koji imaju mnoge zemlje".
-Možete li zamisliti šta bi srpski mediji pisali, ma kakvo bi to ludilo bilo, da je prezime Srb namesto Horvat najčešće Slavensko prezime... Croativ.net FASCINANTNO!? Ovo HRVATSKO PREZIME broj 1 je i u – još tri države!

Nemanja

pre 2 godine

Ne samo da su stavili najvećeg Srbina na kovanici od 1 evra već su stavili celu srpsku Jadransku obalu na kovanicu od 2 evra. Nemaju nikakva srama.

Nemoj da lažaš

pre 2 godine

Hrvati su nacija bez srama...
(Irina

Nemoj da lažeš. Vi stavite opanak i rijec LAŽ na euro. Svi ce biti ugodno iznenadeni kako originalno i bit cete prepoznati u svijetu.

iskvarena verzija austrijskog

pre 2 godine

Ocekujem protest na kreativan nacin. Svaku novcanicu sa Teslom da se označava sa 4C i da se poseca ne genocid koji su hrvati počinili na srpskom narodu tako i Teslima...

Matori englez

pre 2 godine

Tesla je Hrvat vlaškog porijekla. Na prostore današnje Hrvatske su se Turcima naselila vlaška plemena.
(Marko, 05. februar 2022 09:42)

Ma šta mi napriča.

DnK (°~°)

pre 2 godine

Pre neki dan hrvati poludeli sto smo mi neke pisce ubacili u nasu grupu pisaca a ladno uzimaju teslu i koknu ga na 50cts umesto na 2e sram vas bilo ,o tome da li je srbin pravoslavac po korenima a po nacionalnosti austrougar pa jugosloven pa hrvat i srbin to cemo da vodimo bitku jos vekovima

EU

pre 2 godine

Šta niste tužili Evropskoj Komisiji, da Hrvati svojataju svog građanina iz Smiljana, da i to čujemo? Evropi ćutite, a po svim srpskim medijima širite mržnju i svojatate hrvatskog izumitelja?
Da je Tesla srpski izumitelj EU ne bi dozvolila da bude na hrvatskom evru, ali on je hrvatski izumitelj i nema nikakve veze sa Srbijom i.

Baja

pre 2 godine

Znači ovi Hrvati su neverovatni. Nivo njihovog laganja je zrelo za stručno preispitivanje od strane najpoznatijih svetskih psihijatara.
Pazi, oni stave lik čoveka kod koga su se svojski trudili da mu pobiju i zatru svakoga ko je imao bilo kakvu vezu sa njegovim prezimenom na svoje kovanice???. Ej bre!!!
Peoglašavaju čoveka kome su i otac čistokrvni Srbin (pravoslavni sveštenik) i majka čistokrvna Srpkinja (njen otac takođe pravoslavni sveštenik) Hrvatom.
Nema dalje.

Baranjac

pre 2 godine

Nagradno pitanje za Hrvate:
S obzirom da Šokci u Slavoniji govore ikavski, Zagorci i Međimurci ekavski, Istrani ikavski, Dalmatinci ikavski - u kojim delovima Hrvatske Hrvati izvorno govore ijekavski?

Nikola

pre 2 godine

Зар Србија није хтјела уложити жалбу? Гдје су толики српски савезници унутар ЕУ попут Грчке, Мађарске, Словачке, Чешке који су могли уложити вето на њихов одабир? Само једна једина чланица је то могла зауставити.
(Марко, 5. februar 2022 09:36)

Decko, clanice EU su saveznici medjusobno. I Grcka, Madjarska, Slovacka, Ceska su veci saveznici sa Hrvatskom nego Srbijom. Srbija nije EU, ende! Zar je tako tesko shvatiti koncept EU..

aco

pre 2 godine

@Mljevenik
Српски речник има преко 100 000 речи, а око 4 000 речи су турског порекла, а у употреби је далеко мање. Око 35% речи у српском језику су турског порекла?! Наведите извор за такву бесмислицу. Српски језик има више речи страног порекла него хрватски, али ни приближно као нпр. енглески језик.

Mislav

pre 2 godine

Bravo za hrvate.Staviti najvećeg Srbina na svoju kovanicu je za aplauz.Mislim da naše kovanice ne bi mogli krasiti hrvati.
(KoleCZ, 05. februar 2022 08:56)

Zašto ne npr Ivo Andrić, Josip Pančić itd?
Mnogi Hrvati su ostavili trag u Srbiji?
Od jednog Bobeka pa evo bila je vijest neki dan da je umro tvorac plazma keksa (prije toga i domaćice).Dva najbolja keksa na ovim prostorima

Nešto?

pre 2 godine

Ima li Srbija nekoga ili nešto da je baš s područja Srbije? Pa nemoguće je da vam svi sve kradu, a da vi nemate baš ništa iz Srbije? Čovjek bi pomislio da vi kradete iz okolnih zemalja?
Dajte nabrojite nekoga da je rodjen u Srbiji? Nešto povijesno da je baš u Srbiji starije od 19. stoljeć? Dajte neko književno djelo napisano na tom srpskom baš u Srbiji? Neku operu? Dramu?

Nova sreća

pre 2 godine

MIRO, 05. februar 2022 09:45
teško takvu nelogičnost možete prodati Srbima. Vidite, za sve te cenjene ljude koje ste nabrojali u arhivama stoji da su za sebe rekli da su Srbi, da imaju srpske korene, pravoslavne ili katoličke. A zanimljivo je da ne znate šta je napisano u Srbiji i na srpskom jeziku pre Vuka Stefanovića Karadžića, to govori samo koliko su Vaši argumenti respektabilan

mario

pre 2 godine

@Bljuzgo Drpović, mozda je Tesla morao otici u Ameriku da bi uspeo, ali Srbija je ta koja mu je placala hotel do kraja zivota, kao i dzeparac i sahranu. Hrvati su mu, sa druge strane, popalili selo, pobili familiju i pokusali zatreti seme. Stvarno su najhrabriji narod - ne zato sto se niceg ne place, vec zato sto se niceg ne stide.
(miki, 05. februar 2022 09:25)
Šteta što tebi Srbija nije platila školovanje.
Nego kako je ono vas opisao otac nacije Dobriša Čosić
"Mi lažemo da bismo obmanuli sebe, da utešimo drugoga; lažemo iz samilosti, lažemo iz stida, da ohrabrimo, da sakrijemo svoju bedu, lažemo zbog poštenja. Lažemo zbog slobode. Laž je vid srpskog patriotizma i potvrda naše urođene inteligencije. Lažemo stvaralački, maštovito, inventivno", rekao je Dobrica Ćosić opisujući povijest, sadašnjost, a kako se čini i budućnost srpske politike

Mljevenik

pre 2 godine

Hrvati su bili 800g u Austrougarskoj a imaju manje od 1% mađarizma, Srbi imaju oko 35% turcizma. Zašto da Srbi štite vizantijsku ćirilicu i svoj u 500g poturčeni hrvatski jezik, a polako gube i pismo i jezik? Poturčeno "Hrvatsko cvijeće", koje se naziva Bošnjacima, bar ponosno veliča svoje turcizme.
Istorija-povijest, Geografija-zemljopis, Zvanično-službeno, Hiljada-tisuća, Obezbeđenje-osiguranje, Porodica-obitelj, Vaspitanje-odgoj, Komšija-susjed, Penzija-mirovina, Direktor-ravnatelj, Štampa-tisak, Advokat-odvjetnik, Saobraćaj-promet, Flaša-boca, Gas-plin, Trotoar-nogostup, Šarafciger-odvijač, Frižider-hladnjak, Šnicla-odrezak, Pištolj-samokres, Mitraljez-strojnica, Kundrak-usadnik, Nišan-ciljnik, Šaržer-spremnik, Lenjir-ravnalo, Amanet-zavjet, Kajiš-opasač, Brushalter-grudnjak, Jelek-prsluk, Barjak-stijeg, Kasa-blagajna, Kajmak-vrhnje, Pasulj-grah, Šerpa-teća, Supa-juha, Pazar-tržnica, Ćebe-pokrivač, Ekser-čavao, Kapija-porta, Pantalone-hlače, Oluk-žlijeb, Paradajz-rajčica, Kašika-žlica, Česma-slavina, Sunđer-spužva, Ortak-suradnik, Bakšiš-napojnica, Dželat-krvnik, Avet-utvara, Apoteka-ljekarna, Bešika-mjehur, Fabrika-tvornica, Selfi-sebić, Ekran-zaslon, Sekretarica-tajnica, Bekstejdž-zapozorje, Tastatura-tipkovnica, Ležeći policajac-uspornik, Vakcina-cjepivo, Pandemija-velepošast, Dezinficijans-raskuživač, Respirator-dišnik, Influenser-utjecajnik, Frontmen-predvodnik, Fudbal-nogomet, Golman-vratar, Ofsajd-zaleđe, Penal-jedanajesterac, Faul-prekršaj, Selektor-izbornik...

Marko Jugovski

pre 2 godine

Glagoljica nije Abeceda već Azbuka. Az Buki Vedi Glagol, to znači ABVG a ne ABCD... Ćirilica jeste glagoljica ali ispisana grčkim slovima i nekoliko iz glagoljice, ali eto hvala puno EU jer je to Makedonska azbuka.

Irina

pre 2 godine

Jako je bedno staviti na novcanicu pripadnika naroda nad kojim si izvrsio genocid i etnicko ciscenje u pokusaju da ga prisvojis. Jos bednije je sto nemaju nikog svog koga mogu da stave. Hrvati su nacija bez srama...

Ostoja

pre 2 godine

Hvala komšiama na ovako lepom gestu. Ja kao zvezdaš bih se odužio stavljanjem lika Roberta Prosinečkog na neku od budućih kovanica dinara.

Moje mišljenje ne smrdi samo meni

pre 2 godine

Koliko je EU projekat u stvari projekat šeme svetske banke, koja je objedinila EU kao bankarski lobi, plasirajući svoje naštampane kredite, globalno, držeći EU kao dobar piramidalni blok. Dom je čitav sistem sa evropskim parlamentom, pretvoren u jednu konformističku političku horsku "pesma" predivnih idealnih želja... Najpovoljnije finansijske odluke stizale "odozgo", a parlament bio dosadna skupština savršenih eksperata, koji su toliko savršeni da nisu morali ni da debatuju, nego samo dođu limuzinama, svojim vozačima, odsednu u luksuznim hotelima, igraju tenis, golf, uz masaže, poslovne ručakove, večere, skupe dnevnice i luksuzne nekretnine, uz najbitniji osećaj diplomatske važnosti. Dok ne ustade mali Najdžel Faranž i popljuva taj parlament od svilene paučine, pa do Bregzita.
Ovaj EU projekat jedino poštuje inerciju ogromnog kapitala, kojim poput mašinerije instalira svoje kreditirane konglomerate po svim zemljama članicama, i one koje bi da se asimiliraju u tu mašineriju. Tu kultura tradicija, istorija mogu da opstanu kao autentični začini i arome, ako je domorocima baš do njih toliko stalo, da ih neguju... Niko ne utvrđuje istinu, gaze se sva kulturna i nacionalna dobra, favorizujući one koji bespogovorno koformistički prihvataju € srebrnjake...
Marginalizujući one koji se odupiru ili postavljaju neka istorijska nepotrebna pitanja, usporavajući i osporavajući projektovani "napredak".
Dolazimo do toga da akademici i istoričari sa ovih prostora ne mogu da dokažu pravu istinu... Da je ta beskrupulozna keš mašinerija, jača od istine i argumenata, da ne postoji sud koji tu istinu može u ime nacionalbe svesti i kulture da odbrani?
Dame i gospodo intelektualci uzmite šaku Tesla srebrnjaka, i ostanite intelektualci rodoljubi, parltriote, naučnici...

S1pac

pre 2 godine

Ovim su riješene sve dileme čiji je tesla.
(let 3, 05. februar 2022 08:58)

Šta tu ima da se rešava? Ko donosi rešenje i u čije ime? Šta se otimate za nešto što ste terali pa sad na tome želite graditi nacionalni identitet u koji ste nesigurni i koji vam manjka?! Koliko god da ga svojatate vi ste svesni ko je i šta je Tesla…

Vera

pre 2 godine

Goca.... Tesla je stavljen zato šta je to najveći um u istoriji ljudskog roda, kojeg je svetu dala jedna mala HRVATSKA!
A kakav Dioklecijan, koji je bio okupator i robovlasnik Rimskog carstva, to samo Srbi mogu da se ponose svojim robovlasnicima i da i dan danas koriste njihov turski jezik?

Ljubisa Livac

pre 2 godine

Masakriras coveku citavu porodicu samo i jedino zbog nacionalne pripadnosti i onda mu stavis lik na kovanicu. To mogu samo Hrvati. Kakva iskrivljena logika. Niti je rodjen u Hrvatskoj, vec geografski u Austrougarskoj, niti se iznasnjavao kao Hrvat vec iskljicivo kao Srbin. Po njihovoj logici i Ban Jelacic im je Srbin jer je rodjen u Petrovaradinu, jel' te?

crni

pre 2 godine

nesto se 90-tih miste brinuli za te "hrvatske srbe " danas ih nazivate"e srbin" intersuje me dali ce na proslavi biti pozvani potomci od Tesle ili ce ga Tompson opjevati sada ,stvarno su hrabar narod

bruder

pre 2 godine

I to je ta tisuceljetnja kultura, od svih velikih rvata stave Srbina cije su selo spalili do temelja i pobili skoro celu rodbinu koja se tu zatekla. Au covece sta se desava u ovoj dimenziji, strasno. Ja ne znam kako oni mogu da zive sami sa sobom.

miki

pre 2 godine

@Bljuzgo Drpović, mozda je Tesla morao otici u Ameriku da bi uspeo, ali Srbija je ta koja mu je placala hotel do kraja zivota, kao i dzeparac i sahranu. Hrvati su mu, sa druge strane, popalili selo, pobili familiju i pokusali zatreti seme. Stvarno su najhrabriji narod - ne zato sto se niceg ne place, vec zato sto se niceg ne stide.

Miloš CH

pre 2 godine

„1000 puta izgovorena laz postaje istina“…
Hrvati se vode time i za sve iz EU koji drze hrvatski novac sa Teslinim likom bice prva asocijacija da je bio Hrvat. A najgore u svemu je sto mi ti nista ne mozemo da ucinimo, osim da gledamo kako nam se na lukav i podmukao nacin menja istorija…

Marko

pre 2 godine

Tesla je Hrvat vlaškog porijekla. Na prostore današnje Hrvatske su se Turcima naselila vlaška plemena. Kasnije za vrijeme Austrije su Vlasi dobili i svoj statut STATUTO VALAHORUM. Austrja ih je popisala i dala im prezimena. Tek krajem devetnaestog vijeka oni su se posrbili. Takozvani Neslovenski Srbi porijeklom uglavnom iz Rumunije.

MIRO

pre 2 godine

Mi smo neverovatni a šta je sa Ruđerom Boškovićem, Ivom Andrićem, Stanislavom Biničkim, Josifom Pančićem.... u ostalom i da je Tesla Srbin pa zar se niko nikada ne zapita a gde je Tesla rođen u Valjevu, gde je Pupin rođen u Čačku gde nam je Marin Držić iz Leskovca gde nam je JEDNO, JEDNOOOO književno delo nastalo na prostoru Srbije pre 19.veka ej 19. veka pa to je u istorijskom smislu bilo juče! Aman gde nam je jedna crkva sagrađena pre skoro druge polovine 19.veka! Mi smo ti koji nemamo ništa svoje a ne drugi mi smo ti što krademo tuđe a niko ne krade od nas i mi smo ti koji se kitimo tuđim perjem!

Smiljan

pre 2 godine

Dali ste ime aerodromu po hrvatskom izumitelju iz Smiljana, a mogli ste ga komotno nazvati Brus Li jer i on ima veze sa Srbijom koliko i Tesla. Ma jeste Zoki komunjara, ali vam ga sa tom izjavom uterao, ono. Istorijski. Hajde se stavi na mesto bilo kojeg turista koji dođe u Beograd i pita gde je rođen taj Tesla, gde mu je kuća, gde je prvi put imao vizije, a prvi Srbin mu odgovori da je to u drugoj državi, u Hrvatskoj, u Smiljane...Kad se Tesla rodio Srbija nije postajala jer je bila Tursko carstvo, Hrvatska je u Austrougarskoj imala svoju autonomiju i Sabor i bana i zvala se Kraljevina Hrvatska i Slavonija a posle i Trodelna kraljevina Hrvatska imali su i svoje hrvatskougarske kraljeve...problem je u tome šta se to u Srbiji ne sme pisati. Toliko je Srbin da je Hrvatima izgradio prvu hidroelektranu u Everopi i to u Šibeniku? Samo ta činjenica je dovoljna da EU zatvori usta Srpskoj banci koja priča o srpskom nasleđu kojeg NEMA, a ne vidi tamo hrvatsko nasleđe... Srbi kad uzmu Evro stavljaju jednu nacrtanu kap-suzu vekovnog srpskog mora, da ga imaju bar na kovanici, jer im ga maestralno izbiše iz glave 95g. Tesla i Smiljani su hrvatski jer je Oluja oduvala plan da budu srpski i.

cros

pre 2 godine

Bravo za hrvate.Staviti najvećeg Srbina na svoju kovanicu je za aplauz.Mislim da naše kovanice ne bi mogli krasiti hrvati.
(KoleCZ, 5. februar 2022 08:56)

Stavite Andrica

johnny bee

pre 2 godine

Mogli su da stave kralja Tomislava... Mogli da je postojao.. Nije.. Tesla jeste,samo što nije njihov.. A rođen je.. Tada austro-ugarskoj..Tada hrvatske nije bilo ni u mašti...

VUK

pre 2 godine

A na papirnoj novčanici bi mogli sa jedne strane da oslikaju likove Tesline porodice koje su ustaše poklale 1941-1944 , a na dugoj strani npr. slika srušenog spomenika Tesli koju su izveli hrabri borci poslednjeg Domovinskog rata u trenutku kada je najbliže vozilo vojske Srba bilo kod Dervente.

Марко

pre 2 godine

Зар Србија није хтјела уложити жалбу? Гдје су толики српски савезници унутар ЕУ попут Грчке, Мађарске, Словачке, Чешке који су могли уложити вето на њихов одабир? Само једна једина чланица је то могла зауставити.

Orbiter

pre 2 godine

Od svih tolikih velikih Croata oni izabrali izabrali najvećeg Srbina ?
(станарчић, 05. februar 2022 08:59)

i jos ga stavili na šahovnicu....valjda se tako Tesla ugodnije osjeca....

Istoricar i poznavalac HR

pre 2 godine

Protputovao sam svetom, ali naciju sa ovolikim kompleksima manje
vrednosti nisam nigde uocio i upoznao. Neznam, cime i s kim se oni
mogu pohvaliti i biti ponosni, da bi stavili nekoga na nove kovanice
ili novcanice. Da postoje i zive jos vekovima, oni nece imati nekoga
vrednog da ga stave bilo gde.

Joca

pre 2 godine

Ako ikad udete u eu i budete imali svoj euro vi stavite cistog srbina sto nema ni 0.0001% veze sa hrvatskom ni na koji nacin. Eto tesla npr nema nista sa hr, pa andric, pa mozete vojnike slavne srpske vojske krlezu i stepinca,pa dokovica on je 100% cist i tako ima ih koliko oces.

PARE

pre 2 godine

DRUGA OLUJA pišu neki rvatski komentatori! Uterali smo ga četnicima da pored njihove propagande od 96g ceo svet u svojim rukama vidi čiji je Tesla. A tek kad to turisti skontaju i vide koliko su Smiljani blizu mora imaće milone od Teslinog imena...

Vera

pre 2 godine

pseoudonim... znači drago ti je šta će EU i svet, pored tolike srpske propagande kd 95 godine, da u svojim rukama vide čiji je Tesla, ovako na hrvatskom evru, preko hrvatske šahovnice, gde pored njega piše HRVATSKA? Srpska banka pokušala da kuka Evropi, ali je brzo odustala da se ne sramoti?

Orbiter

pre 2 godine

A zasto bas Tesla, zasto ne Dioklecijana. Mozda stvarno bez aSrbina nema ni Hrvata!
(Goca, 05. februar 2022 09:02)

tako je Goca....sad ces gledati Teslu na šahovnici i jos ih u dzepovima imati.....

Milos Grzoni

pre 2 godine

Hrvati su 35% srbi, 45 % italijani, ostalo je mix turaka i madjara!
Jezik stavraju godinama samo da odbace srpski, ima u srpskom jeziku puno turcizama, a ima i u hrvatskom puno nemackih, engleskih, italijanskih reci!
Narod ko narod, drago mi je sto na kraju sami shvataju da bez srba nema ni njih, Tesla je jedan od dokaza za to!

Dara iz Karlobaga

pre 2 godine

Koga briga za Teslu, kakve on veze ima sa Srbijom?
Samo, oni su lepo stavili svoju kartu države na kovanici, lepo sa celom Jadranskom obalom i sa CELIM vekovnim srpskim morem!
A za to svi ćute i lupaju o Tesli ALOOOOOOOOOOOOO

Bljuzgo Drpović

pre 2 godine

Dok je bio ziv za Teslu se nisu grabili,ni Srbija ni Hrvatska.A sad ga svojataju.To je kao da polemišu ko može sunce da stavi na novcanicu.Tesla je svetski covek.

Ljubisa Livac

pre 2 godine

Masakriras coveku citavu porodicu samo i jedino zbog nacionalne pripadnosti i onda mu stavis lik na kovanicu. To mogu samo Hrvati. Kakva iskrivljena logika. Niti je rodjen u Hrvatskoj, vec geografski u Austrougarskoj, niti se iznasnjavao kao Hrvat vec iskljicivo kao Srbin. Po njihovoj logici i Ban Jelacic im je Srbin jer je rodjen u Petrovaradinu, jel' te?

MIRO

pre 2 godine

Mi smo neverovatni a šta je sa Ruđerom Boškovićem, Ivom Andrićem, Stanislavom Biničkim, Josifom Pančićem.... u ostalom i da je Tesla Srbin pa zar se niko nikada ne zapita a gde je Tesla rođen u Valjevu, gde je Pupin rođen u Čačku gde nam je Marin Držić iz Leskovca gde nam je JEDNO, JEDNOOOO književno delo nastalo na prostoru Srbije pre 19.veka ej 19. veka pa to je u istorijskom smislu bilo juče! Aman gde nam je jedna crkva sagrađena pre skoro druge polovine 19.veka! Mi smo ti koji nemamo ništa svoje a ne drugi mi smo ti što krademo tuđe a niko ne krade od nas i mi smo ti koji se kitimo tuđim perjem!

Bljuzgo Drpović

pre 2 godine

Dok je bio ziv za Teslu se nisu grabili,ni Srbija ni Hrvatska.A sad ga svojataju.To je kao da polemišu ko može sunce da stavi na novcanicu.Tesla je svetski covek.

Mljevenik

pre 2 godine

Hrvati su bili 800g u Austrougarskoj a imaju manje od 1% mađarizma, Srbi imaju oko 35% turcizma. Zašto da Srbi štite vizantijsku ćirilicu i svoj u 500g poturčeni hrvatski jezik, a polako gube i pismo i jezik? Poturčeno "Hrvatsko cvijeće", koje se naziva Bošnjacima, bar ponosno veliča svoje turcizme.
Istorija-povijest, Geografija-zemljopis, Zvanično-službeno, Hiljada-tisuća, Obezbeđenje-osiguranje, Porodica-obitelj, Vaspitanje-odgoj, Komšija-susjed, Penzija-mirovina, Direktor-ravnatelj, Štampa-tisak, Advokat-odvjetnik, Saobraćaj-promet, Flaša-boca, Gas-plin, Trotoar-nogostup, Šarafciger-odvijač, Frižider-hladnjak, Šnicla-odrezak, Pištolj-samokres, Mitraljez-strojnica, Kundrak-usadnik, Nišan-ciljnik, Šaržer-spremnik, Lenjir-ravnalo, Amanet-zavjet, Kajiš-opasač, Brushalter-grudnjak, Jelek-prsluk, Barjak-stijeg, Kasa-blagajna, Kajmak-vrhnje, Pasulj-grah, Šerpa-teća, Supa-juha, Pazar-tržnica, Ćebe-pokrivač, Ekser-čavao, Kapija-porta, Pantalone-hlače, Oluk-žlijeb, Paradajz-rajčica, Kašika-žlica, Česma-slavina, Sunđer-spužva, Ortak-suradnik, Bakšiš-napojnica, Dželat-krvnik, Avet-utvara, Apoteka-ljekarna, Bešika-mjehur, Fabrika-tvornica, Selfi-sebić, Ekran-zaslon, Sekretarica-tajnica, Bekstejdž-zapozorje, Tastatura-tipkovnica, Ležeći policajac-uspornik, Vakcina-cjepivo, Pandemija-velepošast, Dezinficijans-raskuživač, Respirator-dišnik, Influenser-utjecajnik, Frontmen-predvodnik, Fudbal-nogomet, Golman-vratar, Ofsajd-zaleđe, Penal-jedanajesterac, Faul-prekršaj, Selektor-izbornik...

Istoricar i poznavalac HR

pre 2 godine

Protputovao sam svetom, ali naciju sa ovolikim kompleksima manje
vrednosti nisam nigde uocio i upoznao. Neznam, cime i s kim se oni
mogu pohvaliti i biti ponosni, da bi stavili nekoga na nove kovanice
ili novcanice. Da postoje i zive jos vekovima, oni nece imati nekoga
vrednog da ga stave bilo gde.

EU

pre 2 godine

Tesla je toliki Srbin da je u Hrvatskoj, a ne u Srbiji, izgradio prvu hidroelektranu u Evropi. Tako je doveo struju u prvom gradu Evrope, u hrvatskom Šibeniku....to se ne sme pisati u Srbiji? Na osnovu čega ga Srbija svojata, koja ostavština?

mario

pre 2 godine

@Bljuzgo Drpović, mozda je Tesla morao otici u Ameriku da bi uspeo, ali Srbija je ta koja mu je placala hotel do kraja zivota, kao i dzeparac i sahranu. Hrvati su mu, sa druge strane, popalili selo, pobili familiju i pokusali zatreti seme. Stvarno su najhrabriji narod - ne zato sto se niceg ne place, vec zato sto se niceg ne stide.
(miki, 05. februar 2022 09:25)
Šteta što tebi Srbija nije platila školovanje.
Nego kako je ono vas opisao otac nacije Dobriša Čosić
"Mi lažemo da bismo obmanuli sebe, da utešimo drugoga; lažemo iz samilosti, lažemo iz stida, da ohrabrimo, da sakrijemo svoju bedu, lažemo zbog poštenja. Lažemo zbog slobode. Laž je vid srpskog patriotizma i potvrda naše urođene inteligencije. Lažemo stvaralački, maštovito, inventivno", rekao je Dobrica Ćosić opisujući povijest, sadašnjost, a kako se čini i budućnost srpske politike

VUK

pre 2 godine

A na papirnoj novčanici bi mogli sa jedne strane da oslikaju likove Tesline porodice koje su ustaše poklale 1941-1944 , a na dugoj strani npr. slika srušenog spomenika Tesli koju su izveli hrabri borci poslednjeg Domovinskog rata u trenutku kada je najbliže vozilo vojske Srba bilo kod Dervente.

Irina

pre 2 godine

Jako je bedno staviti na novcanicu pripadnika naroda nad kojim si izvrsio genocid i etnicko ciscenje u pokusaju da ga prisvojis. Jos bednije je sto nemaju nikog svog koga mogu da stave. Hrvati su nacija bez srama...

21VEK

pre 2 godine

U knjizi rođenih u Gospiću (Glavna opština) piše da je imenom Nikolaj Tesla, rođen u Kkraljevini Hrvatskoj i Slavoniji, vera Grčko istočna, a nacionalnosti nema jer se tada nije ni pisala...niti jedan srpski portal o tome nije pisao. ZAŠTO?

omniameamecumporto

pre 2 godine

Kažeš, Srbija mu plaćala školovanje i boravak u Americi....smiješno istina je da ste odbili stipendiju koju je tražio,to je jedino tražio od vas i nije dobio ta mantra da ste mu vi plaćali život je smiješna. Pa nije on bio balavac bez novca, on stvarao tamo. Ali pošto nije bio mešetar mnogi su ga preveslali i završio je u siromaštvu ali i tada živio je od svojih patenata koje se je prodavao bud za što a ne od neke Srbije koja nije imala sluha niti za stipendiju. I da vam je zamjerio jeste kad ste mu odbili novac za školovanje sagradio je prvu elektranu na svijetu na Krki kod Šibenika a ne na Drini ili Moravi.

Nešto?

pre 2 godine

Ima li Srbija nekoga ili nešto da je baš s područja Srbije? Pa nemoguće je da vam svi sve kradu, a da vi nemate baš ništa iz Srbije? Čovjek bi pomislio da vi kradete iz okolnih zemalja?
Dajte nabrojite nekoga da je rodjen u Srbiji? Nešto povijesno da je baš u Srbiji starije od 19. stoljeć? Dajte neko književno djelo napisano na tom srpskom baš u Srbiji? Neku operu? Dramu?

glineni golubovi

pre 2 godine

Samo su svemir i glupost hrvatskih botova na srpskim sajtovima večni.

Kako se pojavi neka vest o Tesli stiže navala bot brigada iz kolindinovaca, lako ih je prepoznati, uvek isti komentari samo copy paste, geni, more, EU, nebitno što nema veze sa temom. Izgleda da su HDZ sendviči na ceni, čim se toliko trude, ali...

Uzalud vam trud svirači. Srbija je obnovila svoju državnost na Berlinskom kongresu 1878., nađite mi datum kada je to uradila Hrvatska. Ništa do 1991.? Pa kako je onda Tesla rođen u "kraljevini Hrvatskoj" kada ista nije bila međunarodno priznata od bilo koje druge države niti na nekom takvom kongresu velikih sila?

Pa i Srbija je bila kneževina posle drugog srpskog ustanka 1815., ali nije bila priznata kao samostalna država sve do 1878. i berlinskog kongresa. Kada je "kraljevina Hrvatska" priznata kao samostalna država? Zašto onda evropska istorija, ne izmišljena vaša domoljubna "povijest", pominje jedino AU monarhiju kao državu na tim prostorima u to vreme do kraja 1. svetskog rata?

Zašto posle 1. svetskog rata niste proglasili samostalnu "kraljevinu Hrvatsku" i zašto vas niko živi tada nije priznavao od velikih sila kao zasebnu državu? Nije valjda da su im pravoslavni Srbi bili draži od najvećih katolika posle Pape?

Možete da botujete ovde do sutra, jedino ste uspeli da priznate da ste kao deo AU monarhije izvršili agresiju na kraljevinu Srbiju i iz tog agresorskog rata izašli ste kao PORAŽENI.

Smiljan

pre 2 godine

Dali ste ime aerodromu po hrvatskom izumitelju iz Smiljana, a mogli ste ga komotno nazvati Brus Li jer i on ima veze sa Srbijom koliko i Tesla. Ma jeste Zoki komunjara, ali vam ga sa tom izjavom uterao, ono. Istorijski. Hajde se stavi na mesto bilo kojeg turista koji dođe u Beograd i pita gde je rođen taj Tesla, gde mu je kuća, gde je prvi put imao vizije, a prvi Srbin mu odgovori da je to u drugoj državi, u Hrvatskoj, u Smiljane...Kad se Tesla rodio Srbija nije postajala jer je bila Tursko carstvo, Hrvatska je u Austrougarskoj imala svoju autonomiju i Sabor i bana i zvala se Kraljevina Hrvatska i Slavonija a posle i Trodelna kraljevina Hrvatska imali su i svoje hrvatskougarske kraljeve...problem je u tome šta se to u Srbiji ne sme pisati. Toliko je Srbin da je Hrvatima izgradio prvu hidroelektranu u Everopi i to u Šibeniku? Samo ta činjenica je dovoljna da EU zatvori usta Srpskoj banci koja priča o srpskom nasleđu kojeg NEMA, a ne vidi tamo hrvatsko nasleđe... Srbi kad uzmu Evro stavljaju jednu nacrtanu kap-suzu vekovnog srpskog mora, da ga imaju bar na kovanici, jer im ga maestralno izbiše iz glave 95g. Tesla i Smiljani su hrvatski jer je Oluja oduvala plan da budu srpski i.

Aleksandar veliki

pre 2 godine

Dal mi može neko objasnit po čemu je Tesla bio Srbin?
Koliko ja vidim on je rođen kad Srbije nije bilo, to je bila sve Turska (osmani).
Srpska pravoslavni Crkva nije postojala u to vreme.

A Hrvatska je bila autonomna kraljevina u Austro Ugarskoj, imali su svog Hrvatskog kralja.

Rodjen je u kraljevine Hrvatske, školovan u Hrvatskoj, studirao u Hrvatskoj, radio na svom ideje me, sve dok je otišao za Graz.

Po tom što u svim europskim i svjetskim knjigama pise je on bio Hrvat sa "možda" srpskim lozama.

On je sve više bio nego Srbin.
Srpska matica 2 puta odbila da ga financijski podrže, u cijelom životu je bio ukupno 2 sata u BG na aerodromu.
Nije hteo da ide uopste za Srbiju jer ga ništa nije vezalo tamo.

Jedino koliko sam vidi srpske knjige malo nešto drugo pišu.

Rode

pre 2 godine

Da li je Tesla bio srbin, bugarin ili austrougarin...najbolje da se pogleda njegov pasos...na pasosu pise da je putovnica, a ne pasos, i na toj putovnici pise da se izaje u ime Franje Josipa cesara austrijanskog, kralja ugarskog, dalmatinskog, hrvatskog i slavonskog...zasto to pise ako nije postojalo? Dakle, madjarsko kraljevstvo je postojalo, a sve ovo dalje navedeno nije, ali pise uz ugarsko kraljevstvo? Lol Zasto je ta ista hrvatska imala bana i sabor, ako nije postojala? Znaci bolje je bit pod turcima i nemati bana i sabor, to onda znaci da imas vecu drzavnost lol
Slican dokument ne mozemo naci za srbiju u vreme osmanskog carstva, da pise pasos i kraljevina srbija lol

Miloš CH

pre 2 godine

„1000 puta izgovorena laz postaje istina“…
Hrvati se vode time i za sve iz EU koji drze hrvatski novac sa Teslinim likom bice prva asocijacija da je bio Hrvat. A najgore u svemu je sto mi ti nista ne mozemo da ucinimo, osim da gledamo kako nam se na lukav i podmukao nacin menja istorija…

Nikola

pre 2 godine

Зар Србија није хтјела уложити жалбу? Гдје су толики српски савезници унутар ЕУ попут Грчке, Мађарске, Словачке, Чешке који су могли уложити вето на њихов одабир? Само једна једина чланица је то могла зауставити.
(Марко, 5. februar 2022 09:36)

Decko, clanice EU su saveznici medjusobno. I Grcka, Madjarska, Slovacka, Ceska su veci saveznici sa Hrvatskom nego Srbijom. Srbija nije EU, ende! Zar je tako tesko shvatiti koncept EU..

miki

pre 2 godine

@Bljuzgo Drpović, mozda je Tesla morao otici u Ameriku da bi uspeo, ali Srbija je ta koja mu je placala hotel do kraja zivota, kao i dzeparac i sahranu. Hrvati su mu, sa druge strane, popalili selo, pobili familiju i pokusali zatreti seme. Stvarno su najhrabriji narod - ne zato sto se niceg ne place, vec zato sto se niceg ne stide.

Marko

pre 2 godine

Tesla je Hrvat vlaškog porijekla. Na prostore današnje Hrvatske su se Turcima naselila vlaška plemena. Kasnije za vrijeme Austrije su Vlasi dobili i svoj statut STATUTO VALAHORUM. Austrja ih je popisala i dala im prezimena. Tek krajem devetnaestog vijeka oni su se posrbili. Takozvani Neslovenski Srbi porijeklom uglavnom iz Rumunije.

Mc

pre 2 godine

Mljevenik...Ovde svi Srbi pišu hrvatskom latinicom i odbacili vizantijsku ćirilicu? Hoće li odbaciti i njenu podelu i mržnju, to krivoslavno, harlotsko zlo? Da se vrate papi i braći svojoj, svojim korenima, zajedništvu i slozi...?
Hrvati jedini od Južnih Slovena imaju baš sva narečja, ekavicu i jekavicu i ijekavicu i čakavicu i štokavicu i kajkavicu i to ti jasno dokazuje da su svi južnoslovenski jezici hrvatski. Analiza gena ti isto dokazuje da su baš Hrvati taj najstariji južnoslovenski narod jer taj gen imaju u najveći odsto u Evropi šta znači da su svi Južni Sloveni zapravo Hrvati. Zato je Hrvate trebalo smanjiti ili skroz izbrisati ili staviti u starateljstvo jer jedino sa tom istinom mogu ti južni Sloveni da se ujedine a to je opasnost posle za italijane i germane i francuze... Stvore zajedničku državu svih Južnih Slovena i ne nazovu je Srbija da se ne sramote pred istorijom i ne dozvole da se zove Hrvatska i nazovu je veštačkim imenom Jugoslavija.
@(Slaven Horvat, 5. februar 2022 12:10)




Zanimljiva logika po kojoj je ćirilica "vizantijsko" pismo, a latinica je hrvatsko pismo samo se eto slučajno zove latinica kao oni stari Latini,
hahahaha

Boga mi kako ste kranuli, vi ćete na kraju prisvojiti ne samo Teslu, nego i celo latinsko Rimsko carstvo, samo da vas papa ne čuje hahahaha,
Za početak nađite grobove hrvatskih kraljeva, inače smešni ste

Magdeburška katedrala

pre 2 godine

Cela srpska istorija je laž, Šešelj vas u huškanju 90ih lagao ali BAŠ ZA SVE! Novinari HRT-a su bili u katedrali u Magdeburgu i ptali su sveštenika, da li je na ulazu u katedralu pisalo "čuvaj nas Bože od kuge i Hrvata". On im je u šoku odgovorio, da li vi stvarno mislite da na katedrali može pisati nešto tako protiv nekog naroda, to je laž! Istraživanjem dalje se došlo do Nemačkih protestantskih knjiga, u kojima piše da su Hrvati ratovali protiv njih na strani Pape, u Tridesetogodišnjem ratu. Ali, piše da zločine nisu radili oni, nego njihovi plaćenici-sluge koje su za njih ratovale, verovali vi ili ne SRBI i Vlasi(Rumuni), a zbog njihovih zločina ih švedski kralj Gustav, isto protestant, zove "Novim plemićima đavola". To je još jedan primer kako je Šešelj istinu samo izokrenuo, i 1000puta ponavljao Srbima... Njemačka knjiga "CARSKI HERETICI I HRVATI” tiskana nakon Velikog rata 1918. otkriva da su Srbi kao vojne sluge Hrvata činili zločine u Tridesetogodišnjem ratu!

Smiljan

pre 2 godine

MEMORIJALNI CENTAR NIKOLA TESLA 2019g je imao preko 100.000 posetioca, a ša mislite koliko će ih imati, kad turisti vide Teslu na hrvatskom evru i giglaju i vide da im je tu blizu, pored vekovne hrvatske obale?

bruder

pre 2 godine

I to je ta tisuceljetnja kultura, od svih velikih rvata stave Srbina cije su selo spalili do temelja i pobili skoro celu rodbinu koja se tu zatekla. Au covece sta se desava u ovoj dimenziji, strasno. Ja ne znam kako oni mogu da zive sami sa sobom.

Svi smo mi HORVATI

pre 2 godine

-Najčešće prezime među Slavenskim narodima je Horvat (Horwath), a i hrvatsko prezime Novak, dok Srb ili Srbić nema niko, u Srbiji ga jedva ima.
-Analiza gena je pokazala da je najveći odsto južnoslovenskog gena u Evropi eto baš kod Hrvata, a svi o tome ćute.
-Poljski kardinal i učenjak Stanislav Hojus u 16 veku piše da je hrvatski jezik MAJKA SVIH SLAVENSKIH JEZIKA.
-Legenda o ČEHU LEHU MEHU govori o tome da su Česi i Slovaci i Poljaci nastali od Hrvata koji su došli iz Hrvatske.
-Konstanrin Porfirogenet piše da reč Hrvati znači "zemljovlasnici - oni koji imaju mnoge zemlje".
-Možete li zamisliti šta bi srpski mediji pisali, ma kakvo bi to ludilo bilo, da je prezime Srb namesto Horvat najčešće Slavensko prezime... Croativ.net FASCINANTNO!? Ovo HRVATSKO PREZIME broj 1 je i u – još tri države!

Tesla

pre 2 godine

"Drago mi je što me i Hrvati smatraju svojim jer su moji preci hrvatski koljenovići Draganići iz Zadra. Kao hrvatski plemići u 16. stoljeću došli su u Liku i tu ostali. U Liku su moji prepreci došli preko Novog Vinodola. Preci moje majke, Kalinići, također su hrvatski plemići iz Novog Vinodola. Moj pradjed stjecajem okolnosti morao je otići u Bosansku krajinu (turska Hrvatska) i tamo se oženio pravoslavnom djevojkom i prešao na pravoslavlje. On je imao isturene prednje zube pa ga je narod prozvao Tesla prema alatki kojom se obrađuje drvo i otud i moje sadašnje prezime Tesla. To je zapravo nadimak. Moj djed je bio časnik u ličkoj regimenti, a moj otac pravoslavni prota!“

Igorsulic

pre 2 godine

Citajte malo. Jos 830 godine hrvatski velikas Ljudevit Posavski napravio je vojnu i dosao do raske, gdje se pleme Rasljana bilo odvojilo od hrvatske matice i sebe pocelo nazivati "Rasljani "!
Tu je pocelo razhrvacivanje srba. Sto se vjere tice-Stefan Nemanja i Dusan Silni bili su krsteni, sto??Pa katolici, naravno..

oddy

pre 2 godine

A dobro, najlakse je kritizirati kad se nesto novo uvodi a da pritom sam ne dajes nikakav prijedlog. Mi kao susjedi se moramo malo podbadati, vi nas sad za izgled eura, mi cemo vas kad budete uvodili rublju i tako. Svako dobro.

Pijani zlotvor

pre 2 godine

Tesla nije hrvat i zato ga nismo trebali stavit na kovanicu. No s obzirom na to da srbi kradu dubrovacku knjizevnost, ivu andrica itd ovo mu dodje kao neka poetska pravda.
Da se mene pitalo, stavio bih fausta vrancica, krlezu ili nasa 3 nobelovaca.
Dnevni podsjetnik da niti jedan narod iz sfrj nema nobelovce osim hrvata.
Analizirao sam broj nobelovaca iz zemalja u okruzenju i shvatio da bugari imaju jednog nobelovca ali je zidov; svi rumunjski nobelovci su nijemci ili zidovi. Grcka ima samo 2 nobelovca. Cesi imaju 5-6, ni jedan nije etnicki ceh. Slovacka 0 bodova. Madjari imaju 13, no 10 su zidovi/svabe. Znaci, brutalno dominiramo nad zemljama u siroj regiji srednja europa-balkan.

Mojnilo

pre 2 godine

Tesla, šahovnica, glagoljica, Kuna, himna slobodi....
ŠTA DA SRBI STAVE NA SVOJ EVRO A DA JE ČISTO SRPSKI SIMBOL?
(Mali Vuk, 5. februar 2022 09:19)

Dobricua Ćosić na prednju stranu a na suprotnu riječ "laž"

glineni golubovi

pre 2 godine

Samo su svemir i glupost hrvatskih botova na srpskim sajtovima večni.

Kako se pojavi neka vest o Tesli stiže navala bot brigada iz kolindinovaca, lako ih je prepoznati, uvek isti komentari samo copy paste, geni, more, EU, nebitno što nema veze sa temom. Izgleda da su HDZ sendviči na ceni, čim se toliko trude, ali...

Uzalud vam trud svirači. Srbija je obnovila svoju državnost na Berlinskom kongresu 1878., nađite mi datum kada je to uradila Hrvatska. Ništa do 1991.? Pa kako je onda Tesla rođen u "kraljevini Hrvatskoj" kada ista nije bila međunarodno priznata od bilo koje druge države niti na nekom takvom kongresu velikih sila?

Pa i Srbija je bila kneževina posle drugog srpskog ustanka 1815., ali nije bila priznata kao samostalna država sve do 1878. i berlinskog kongresa. Kada je "kraljevina Hrvatska" priznata kao samostalna država? Zašto onda evropska istorija, ne izmišljena vaša domoljubna "povijest", pominje jedino AU monarhiju kao državu na tim prostorima u to vreme do kraja 1. svetskog rata?

Zašto posle 1. svetskog rata niste proglasili samostalnu "kraljevinu Hrvatsku" i zašto vas niko živi tada nije priznavao od velikih sila kao zasebnu državu? Nije valjda da su im pravoslavni Srbi bili draži od najvećih katolika posle Pape?

Možete da botujete ovde do sutra, jedino ste uspeli da priznate da ste kao deo AU monarhije izvršili agresiju na kraljevinu Srbiju i iz tog agresorskog rata izašli ste kao PORAŽENI.

Vera

pre 2 godine

Milos Gozni...Vuk ti je stvoeio srpaki jezik tako da ga orwpisao od Hrvata j prvom sepako, bukvaru i jasan ostavio sve turcizme da se razlikuje od Hrvata koji i danas štite svoj jezik i glagoljicu čak? A za gene imaš Evropsku kartu gena koja ti uništila sve srpske laži pa se o njoj niti ne sme posati; brilliantmaps.com/the-genetic-map-of-europe/

Guns N Roses

pre 2 godine

Ako je osoba rodjena u Smiljanu Hrvat, bez obzira ko su otac i majka, koje je nacionalnosti osoba rodjena u avionu, tokom leta?
(pfff, 5. februar 2022 11:16)

I Vojvoda Djujic je znaci Hrvat?

Vera

pre 2 godine

Goca.... Tesla je stavljen zato šta je to najveći um u istoriji ljudskog roda, kojeg je svetu dala jedna mala HRVATSKA!
A kakav Dioklecijan, koji je bio okupator i robovlasnik Rimskog carstva, to samo Srbi mogu da se ponose svojim robovlasnicima i da i dan danas koriste njihov turski jezik?

crni

pre 2 godine

nesto se 90-tih miste brinuli za te "hrvatske srbe " danas ih nazivate"e srbin" intersuje me dali ce na proslavi biti pozvani potomci od Tesle ili ce ga Tompson opjevati sada ,stvarno su hrabar narod

ban Kulin

pre 2 godine

(Mljevenik, 5. februar 2022 09:00)










hrvatijanci su posle 1000 godina neprekidnog boravka po bečkim štalama zaboravili da govore, pa su počeli da njaču i da frkću kao i ugarski konji i magarci od kojih se nisu odvajali čak ni noću jer su spavali po štalama, a onda se vatikanska UDBA dosetila da im preko Austreo-Ugara pribavi srpski jezik od Vuka Karadžića ne bi li naučila hrvatijanske mutavce da mogu da govore, ta krađa poznata je pod nazivom "Bečki književni dogovor", od tada pa do danas bečki mutavci ponovo znaju da govore, govore sve više, ali sve gluplje jer iako su im poklonili jezik, pamet im nisu mogli pokloniti.

mario

pre 2 godine

Masakriras coveku citavu porodicu samo i jedino zbog nacionalne pripadnosti i onda mu stavis lik na kovanicu. To mogu samo Hrvati. Kakva iskrivljena logika. Niti je rodjen u Hrvatskoj, vec geografski u Austrougarskoj, niti se iznasnjavao kao Hrvat vec iskljicivo kao Srbin. Po njihovoj logici i Ban Jelacic im je Srbin jer je rodjen u Petrovaradinu, jel' te?
(Ljubisa Livac, 05. februar 2022 09:45)
Rođen je na tlu današnje Hrvatske školovao se u Hrvatskoj, Češkoj i Austriji, a Srbija mu nije dala ništa i bio je u Srbiji čak 24 sata toliko o tome.

cros

pre 2 godine

Bravo za hrvate.Staviti najvećeg Srbina na svoju kovanicu je za aplauz.Mislim da naše kovanice ne bi mogli krasiti hrvati.
(KoleCZ, 5. februar 2022 08:56)

Stavite Andrica

Orbiter

pre 2 godine

A zasto bas Tesla, zasto ne Dioklecijana. Mozda stvarno bez aSrbina nema ni Hrvata!
(Goca, 05. februar 2022 09:02)

tako je Goca....sad ces gledati Teslu na šahovnici i jos ih u dzepovima imati.....

MIRO

pre 2 godine

crni@ A to su oni hrabri đenerali što su pobegli 1000 kilometara od bojišta i ostavili svoj jadni goloruki narod da se neprijatelj iživljava nad njima! A oni su i započeli taj kako ti kažeš WW1. Što bi rekao jedan veliki pesnik Vojvođanin: Pevaju u slavu noževa, pevaju pa ondak begaju....

Mljevenik

pre 2 godine

.....Vuk Karadžić, u predgovoru svojemu "Srpskom bukvaru" iz 1818g je napisao: "Već ima blizu iljada godina kako Srblji imaju svoja slova i pismo, a do danas još ni u kakvoj knjizi nemaju pravoga svog jezika!".

Servia

pre 2 godine

Nemački arheolozi su (oko 2015g) našli jedan rimski mač, a pored njega kramp (pijuk), na tom krampu je pisalo SERVE. Nemci zato staviše senzacionalan naslov, o kojem i danas ćuti cela Srbija: NAŠLI SMO SRBE SA RIMLJANIMA U NEMAČKOJ! To samo potvrđuje da reč srbi dolazi od reči sluge - servantes, serve, serbe, serbus, srbi...Rimski mač goni robove Serve sa krampom na mukotrpan rad...jer to su robovi Rimskog carstva, koje su Iliri(Hrvati) primili i prihvatili ko svoje i na svoje zlo, a koje je posle Vizantija iskoristila protiv njih. Hrvate sa tim imenom i tom istorijom je lako odvojila i popravoslavila i stvorila novi pravoslavni narod, Srbe. Osmanlije isto tako uradiše sa Bošnjacima...ali svi znamo i analiza gena nam to potvrđuje, da su svi Južni Sloveni zapravo Hrvati.

EU

pre 2 godine

Šta niste tužili Evropskoj Komisiji, da Hrvati svojataju svog građanina iz Smiljana, da i to čujemo? Evropi ćutite, a po svim srpskim medijima širite mržnju i svojatate hrvatskog izumitelja?
Da je Tesla srpski izumitelj EU ne bi dozvolila da bude na hrvatskom evru, ali on je hrvatski izumitelj i nema nikakve veze sa Srbijom i.

Slaven Horvat

pre 2 godine

Mljevenik...Ovde svi Srbi pišu hrvatskom latinicom i odbacili vizantijsku ćirilicu? Hoće li odbaciti i njenu podelu i mržnju, to krivoslavno, harlotsko zlo? Da se vrate papi i braći svojoj, svojim korenima, zajedništvu i slozi...?
Hrvati jedini od Južnih Slovena imaju baš sva narečja, ekavicu i jekavicu i ijekavicu i čakavicu i štokavicu i kajkavicu i to ti jasno dokazuje da su svi južnoslovenski jezici hrvatski. Analiza gena ti isto dokazuje da su baš Hrvati taj najstariji južnoslovenski narod jer taj gen imaju u najveći odsto u Evropi šta znači da su svi Južni Sloveni zapravo Hrvati. Zato je Hrvate trebalo smanjiti ili skroz izbrisati ili staviti u starateljstvo jer jedino sa tom istinom mogu ti južni Sloveni da se ujedine a to je opasnost posle za italijane i germane i francuze... Stvore zajedničku državu svih Južnih Slovena i ne nazovu je Srbija da se ne sramote pred istorijom i ne dozvole da se zove Hrvatska i nazovu je veštačkim imenom Jugoslavija.

Nemoj da lažaš

pre 2 godine

Hrvati su nacija bez srama...
(Irina

Nemoj da lažeš. Vi stavite opanak i rijec LAŽ na euro. Svi ce biti ugodno iznenadeni kako originalno i bit cete prepoznati u svijetu.

Matori englez

pre 2 godine

Tesla je Hrvat vlaškog porijekla. Na prostore današnje Hrvatske su se Turcima naselila vlaška plemena.
(Marko, 05. februar 2022 09:42)

Ma šta mi napriča.

Horvat

pre 2 godine

Hrvatska država od osamostanjelja u samo 30 godina ostvarila je sve svoje strateške nacionalne ciljeve. Sve! Sad se možemo zabavljati sa slatkim detaljima poput stavljanja lika svjetskog izumitelja Tesle na kovanicu Eura. Zato jer to možemo.

Toraxx

pre 2 godine

Zamislite vi zagorelog četnika, kad uzme hrvatski evro sa šahovnicom i Teslom? REZAT ĆE ŽILE?
(Evo ti Tesla na dlanu, 05. februar 2022 12:30)

Kako znaš da se zove Žile?

Vera

pre 2 godine

pseoudonim... znači drago ti je šta će EU i svet, pored tolike srpske propagande kd 95 godine, da u svojim rukama vide čiji je Tesla, ovako na hrvatskom evru, preko hrvatske šahovnice, gde pored njega piše HRVATSKA? Srpska banka pokušala da kuka Evropi, ali je brzo odustala da se ne sramoti?

Dalmatinac

pre 2 godine

Dok je bio ziv za Teslu se nisu grabili,ni Srbija ni Hrvatska.A sad ga svojataju.To je kao da polemišu ko može sunce da stavi na novcanicu.Tesla je svetski covek.
(Bljuzgo Drpović)

Prvi grad u svijetu osvijetljen Teslinom izmjeničnom strujom je Šibenik. prije Buffala, iako je hidroelektrana na rijeci Niagari izgrađena prije one na rijeci Krki kod Šibenika.

Orbiter

pre 2 godine

Od svih tolikih velikih Croata oni izabrali izabrali najvećeg Srbina ?
(станарчић, 05. februar 2022 08:59)

i jos ga stavili na šahovnicu....valjda se tako Tesla ugodnije osjeca....

Igorsulic

pre 2 godine

Zasluzeno!A konkurencija je ogromna-Mazuranic, Krleza,Drzic, Ujevic Matos Senoa, Gundulic, Getaldic (ghetaldus optika) , nobelovci Ruzicka, Prelog , Izumitelj kemijske Penkala, .....Ma bezbroj naucnika, pisaca, pronalazaca....Ali eto, Tesla je pobijedio...Iduci je Ruder Boskovic..

Mislav

pre 2 godine

Bravo za hrvate.Staviti najvećeg Srbina na svoju kovanicu je za aplauz.Mislim da naše kovanice ne bi mogli krasiti hrvati.
(KoleCZ, 05. februar 2022 08:56)

Zašto ne npr Ivo Andrić, Josip Pančić itd?
Mnogi Hrvati su ostavili trag u Srbiji?
Od jednog Bobeka pa evo bila je vijest neki dan da je umro tvorac plazma keksa (prije toga i domaćice).Dva najbolja keksa na ovim prostorima

KRAJ

pre 2 godine

Odmah posle Oluje 95 godine, a da su pre toga digli u vazduh spomenik da opruže Hrvate, kreće očajnička propaganda Beograda da otme Teslu, jer nisu uspeli da Hrvatima uzmu ništa, a ne njegove Smiljne. Sad je napokon došlo vreme da Evropa i svet pa i Srbi, u svojim rukama jasno vide čije je Tesla, a i kakve je sve velikane i heroje svetu dala jedna mala Hrvatska. Da ne govorimo o potencijalu u turizmu....

Milos Grzoni

pre 2 godine

Hrvati su 35% srbi, 45 % italijani, ostalo je mix turaka i madjara!
Jezik stavraju godinama samo da odbace srpski, ima u srpskom jeziku puno turcizama, a ima i u hrvatskom puno nemackih, engleskih, italijanskih reci!
Narod ko narod, drago mi je sto na kraju sami shvataju da bez srba nema ni njih, Tesla je jedan od dokaza za to!

Mislilac

pre 2 godine

Neverovatno koliko lupetanja u komentarima, posebno od komentatora iz Hrvatske koji su zadojeni svojom tabloidnom štampom i nategnutim teorijama izmišljenim da bi se Hrvatska nacija odvojila od srpske.

Tesla je Srbin, sam se izjašnjavao kao Srbin, svestan da je rođen na teritoriji Hrvatske. Nepobitna je činjenica da su mu Hrvati pobili brdo familije, a da je ostao u toj istoj Hrvatskoj ubili bi i njega. Tu se svaka dalja priča o Tesli kao Hrvatu završava.

Dalje, budalaština o vlaškim Srbima je izmišljotina Austrougarske koja je vekovima ovim teritorijama vladala izmišljajući i potom negujući razlike između stanovnika Balkana. Želela je da pokaže kako mi svi nismo Srbi, a Krajišnike po mogućstvu odvoji od njihovog nacionalnog nasleđa. Srećom da je Austrougarska propala: to je grobnica Slovenskih naroda i Slovenske/Srpske nacionalne svesti na ovim prostorima zbog čega se i danas svađamo i koljemo: Austriji nikako ne bi odgovarala velika Slovenska/Srpska država na Balkanu koja bi je ugrožavala. Od Dušanovog carstva i Rim nikako nije želeo ponovno kreiranje takve bogate i opasne države.

A tek komentari o DNK, kao Srbi su 30% Hrvati i šta znam… Genije koji je to napisao mora da bude svestan da su Srbi i Hrvati genetski identični i razlike između nas postoje koliko između dve hrvatske porodice koje žive u susednim zgradama u Zagrebu (ili srpske, svejedno).

A da Hrvati najbolje čuvaju srpski jezik, to je tačno. Mi smo preuzeli mnogo tuđica jer smo morali (posebno Srbi muslimani) i mislim da je SANU takođe objavio da moramo naš jezik učiniti bližim hrvatskom da se ne bi Hrvati pod uticajem katoličkog i drugih političkih lobija zaista trajno odvojili.

Po meni, realan politički cilj Hrvata i Srba treba da bude spajanje u jednu državu i jedan narod, ponovo, ali će, na žalost, preduslov za to morati biti izmirenje dve crkve i spajanje u jednu. Kad se spoje, a moraće da se spoje da bi se oduprle islamu, više neće biti razloga da i dalje budemo dva naroda, samo ćemo morati da smislimo neko zajedničko ime. Do tada se treba odupreti pokušajima stranih elita da nas dele, a mi smo, za sada, dovoljno glupi da sledimo lažne “naučnike” i “istoričare” koji izmišljaju i veličaju razlike između nas po sistemu “divide et imperum” (zavadi pa vladaj) i to uspešno rade vekovima.

Usijane hrvatske glave moraju znati da su ljudi u Srbiji odavno prevazišli fazu da “mrze” Hrvate, iako su im mnogo zla naneli, već ih samo žale što se ponašaju kako se ponašaju prema rođenoj braći zavedeni sjajem Vatkana i slepi kod očiju.

zg232

pre 2 godine

Ima li Srbija nekoga ili nešto da je baš s područja Srbije? Pa nemoguće je da vam svi sve kradu, a da vi nemate baš ništa iz Srbije? Čovjek bi pomislio da vi kradete iz okolnih zemalja?
Dajte nabrojite nekoga da je rodjen u Srbiji? Nešto povijesno da je baš u Srbiji starije od 19. stoljeć? Dajte neko književno djelo napisano na tom srpskom baš u Srbiji? Neku operu? Dramu?
(Nešto?, 5. februar 2022 10:33)


Kako da ne. Rođena su 2 Josipa, 2 hrvatska velikana svako u svom području Josip Pančić i hrvatski ban Josip Jelačić. Starije od 19. stoljeća imaju turski simbol ropstva Ćele kulu, Beograd je bio mađarski grad prije turskog osvajanja. Književnici 19. stoljeća Branislav Nušić, cincar, i Branko Radičević, koji je napisao odu Hrvatima.

Srbija u 20. i 21. stoljeću nema političare i vladare rođene u Srbiji, a ne barem 2 generacije. Karađorđe, crnogorsko-albanske nacije, Obrenovići i Karađorđevići miješani s drugim nacijama, poznati po ubojstvima vlastitih dinastija. Koliko im je mala Crna Gora dala vladara, kao i BH, Srbija bi se mogla zvati Herceg Bosanska Crna Srbija.
Možda imaju pravo neki povjesničari da su Srbi nastali od otpadnika susjednih naroda.

21VEK

pre 2 godine

Nema laganja i mitova i teorija sada u 21veku pored jasne i egzaktne analize gena, a Evropska analiza (82 evropska instituta za genetiku po uzorku krvi građana) od 2009- 2013g je uništila sve srpske laži. Pokazala je da Srbi nisu narod jer imaju najšareniju kartu gena u Evropi, a po genima su 33% Južnosloveni-Hrvati(plavo) i 13% Severnosloveni(žuto) i zamislite vi to ČAK 20% Grci(svetlocrvena), a to je očito i razlog zašto su oni odvojeni pravoslavci sa Vizantijom dok su Hrvati i dalje ostali katolici sa Papom... Srpska karta gena je najšarenija na svetu, to je đubrište gena od svih osvajača kroz istoriju... brilliantmaps.com/the-genetic-map-of-europe/
Šta vi mislite, kako bi sada bilo da se nije desio raskol Crkve u 11veku, da smo i dalje svi ostali braća i papini katolici, ma pitate li se vi to nekada? Svi su ovde zapravo Hrvati i katolici, neki poturčeno Hrvatsko cvijeće, a neki popravoslavljeno Vizantijsko smeće? Bez uvrede, samo neko mora i istinu napisati.

EU

pre 2 godine

Šta niste tužili Evropskoj Komisiji, da Hrvati svojataju svog građanina iz Smiljana, da i to čujemo? Evropi ćutite, a po svim srpskim medijima širite mržnju i svojatate hrvatskog izumitelja?
Da je Tesla srpski izumitelj EU ne bi dozvolila da bude na hrvatskom evru, ali on je hrvatski izumitelj i nema nikakve veze sa Srbijom i.

nnn

pre 2 godine

Jasno je da Srbijom kao i ovim medijima vlada ustaško fasisticko komunistički klan.
Patrijarsija srpske pravoslavne crkve je na udaru vec od 1878.
Jednostavan odgovor zasto
Pa ona upravo pokazuje prave granice stare Srbije.
Slovenacki mađarski rumunski bugarski do Turske manastiri pripadaju srpskoj patrijarsiji.
Hilandar je jedinstven dokaz tome.
Jedren(Jadran) danasnji Edirne je Turskoj prodan od Bugara koji su izdali Srbe.
Na hiljade topomina po Turskoj Grckoj dokazuju dokle su Srbi živeli.
Ovo danas ili bolje receno od 1878 je rat koji traje.
Trajace jos dugo dok Srbija i Vatikan postoje.
Ovi klinci balavci sto ovo komentarisu su samo produkt te tisucljetne demokracije stvarane na ubijanju krvi zlocinu smrti...
Nikola Tesla Srbin američkog pasoša rođen u okupiranoj Krajini od Austrije
(Mirko Kojotovski, 05. februar 2022 11:41)


dakle kad Srbi negdje žive to mora biti da je od vajkada a ako neko drugi tu živi mora biti da je to oteo? Jel ima šanse da ste tokom istorije nešto osvojili pa se onda tu naselili i izgradili crkve? Znaš li da se može i obratno desiti, tu istu teritoriju neko zauzme pa on tu dovede svoj narod?

Prle

pre 2 godine

Karadjordjevici su od usta odvajali da bi pomogli Tesli a Mira Markovic i
Slobodan Milosevic su gladovali da bi pomogli Novaku to i vrapci znaju. Naravno ne treba zaboraviti ni nesebicnu pomoc SPC.

mario

pre 2 godine

Hrvati su 35% srbi, 45 % italijani, ostalo je mix turaka i madjara!
Jezik stavraju godinama samo da odbace srpski, ima u srpskom jeziku puno turcizama, a ima i u hrvatskom puno nemackih, engleskih, italijanskih reci!
Narod ko narod, drago mi je sto na kraju sami shvataju da bez srba nema ni njih, Tesla je jedan od dokaza za to!
(Milos Grzoni, 05. februar 2022 09:54)
A vi ste onda 85% turci pošto vas veže 500 godina prijateljstva.
Kako nema nas bez vas, a svi su pobjegli od vas toliko ste bitni.

Cicvara

pre 2 godine

Tesla je rođen u Hrvatskoj, živio, radio i smrt dočekao u SAD čiji je bio državljanin. Srbijanci su dvolični kao i uvijek, sve što je u Srbiji je srpsko a što je u Hrvatskoj e onda ne može, pa može, vidite da može.

Koren

pre 2 godine

"Srbi su otkinuti dio hrvatskog katoličkog stabla"!
Definicija Srbina: Prevareni i obamnjeni i zatrovani Hrvat, kojeg su Vizantija i Sava odvojili od Pape i braće Hrvata kad se Crkva cepala i popravoslavili ga, a onda ih Bog toliko pravoslavne kaznio sa 500g ropstva i Vizantiju pretvorio u muslimansku Tursku! A celo to vreme se punio sa mržnjom prema toj braći Hrvatima, zato jer su ostali i dalje katolici sa Papom i Gospom pa zato i ostali nepokoreni! A posle i on krenuo na tu svoju braću i od njih napravio ubice i koljače, da se od njega brane dok sa tim Vizantijskim krivoslavnim zlom podele i mržnje izbija na to njihovo, vekovno hrvatsko katoličko more, šta braća katolici sprečiše i 40ih sa Ustašama i 90ih sa Braniteljima...
"Srbima je svetac Sava koji ih odvajo od Pape a Hrvatima je svetac Stepinac koji je i život dao samo da to ne uradi".

kaokakao

pre 2 godine

Po ovoj logici, Tesla je Austrougarin
(kaokakao, 5. februar 2022 10:26)..... Uvijek se preskačem da je Hrvatska u carevini imala svoj grb, zastavu, jezik i Sabor..Hr. Grb je bio i u sklopu simbola carevini.. Modernim rječnikom, nešto kao federalnu jedinica. I niko u Hr. ne spori da je Tesla etnički Srbin. Proći će nekoliko evolucijskih ciklusa dok se na Balkanu ne ukapira razlika državljanstvo-nacionalnost.
(Konfeder i EU, 5. februar 2022 11:01)




Možeš da imaš i 100 grbova, kad nemaš svoju zakonodavnu, sudsku i izvršnu vlast, kad nemaš svoju vojsku, svoju teritoriju i u ono vreme svoju vladarsku dinastiju, onda su pod okupacijom, batali se zastava i grbova, Srbi su u vreme Osmanlija imali i svoje kneževa, pa opet ništa od navedenog ne može da negira okupaciju ako nemaš osnovne elemente državnosti, a vi ste pod okupacijom bili bezmalo 1000 godina, ako ste uopšte i postojali tada, niko toliko dugo nije bio pod nekim podređen i potčinjen i za sve to vreme nijedan rat, velika sramota.

mario

pre 2 godine

Netko je napisao da mu je Srbija plaćala školovanje eto koja je to laž i lažni mit, a Srbija ga nije htjela primiti ni u SANU i odbijala mu je dati bilo što ,ali to se ne objavljuje.
Zato je i bio u Srbiji 24 sata samo, a eto Hrvatsku nije volio, pa je zato u Šibeniku izgradio prvu hidroelektranu to vam ne govore u Srbiji.

kolovrat

pre 2 godine

ovde se vidi koliko su zapravo slovenski narodi gluplji od germana i ostalih, oni se i nakon 200 godina prepifu ciji je tesla a ameri za to vreme koriste njegovu tehnologiju, dok je najvece dostignuce slovena da ispecu prase i rakiju hahahahaha

Joca

pre 2 godine

Ako ikad udete u eu i budete imali svoj euro vi stavite cistog srbina sto nema ni 0.0001% veze sa hrvatskom ni na koji nacin. Eto tesla npr nema nista sa hr, pa andric, pa mozete vojnike slavne srpske vojske krlezu i stepinca,pa dokovica on je 100% cist i tako ima ih koliko oces.

Vera

pre 2 godine

Max...Harlot - odvojena crkva, kurva, bludnica, koja će obmanjivati narod da ga odvoji od Boga, tako da dočekaju antihrista. Svi smo se mi pokatoličili iz Slovenskog višebožja sa Perunom u tada jedino Papino hrišćanstvo u 7-8 veku ali pitaš li se ti koliko je posle Srba prodalo veru za večeru i odvojilo se od Hrvata i Pape i popravoslavilo se kad se Crkva cepala u 11veku i kad im je Vizantija u 13 veku sa Savom davala sve i Srbiju na tri mora, a onda im Bog dao kaznu ropstvo 500g a Vizantiju izbrisao i očistio i dao je Turcima? Rimski Papa kruniše prvog srpskog kralja 1217g a Sava huška i obrće narod po nalogu Vizantije koja odmah 1219g autokefiše SPC... Sava ti nije svetac, on je vizantijski huškač i delitelj, šizmatik!

Boris

pre 2 godine

Tesla je bio svoj i svetski.
Žalosne su sve te prepirke koje uglavnom služe da onima koji nemaju nikakva svoja dostignuća bude bolje. Kao oni su nešto jer i istom narodu se rodio takav genije.
A oni su i dalje isto tako glupi i/ili neobrazovani i ta činjenica neće ništa promeniti. Primeti se da što je čovek veća neznalica, slabijeg kapaciteta ili jednostavno neostvaren to sa većim žarom priča o takvim ljudima sa kojima zaista nema zajedničke tačke. Niti mentalni kapacitet da pojmi njegova ostvarenja.
Tako da, drago mi je da se Teslin rad i njegova dostignuća prepoznaju. Ali za to nikakve zasluge nema obični Perica bez obzira da li je iz istočnog ili zapadnog plemena.

S1pac

pre 2 godine

Ovim su riješene sve dileme čiji je tesla.
(let 3, 05. februar 2022 08:58)

Šta tu ima da se rešava? Ko donosi rešenje i u čije ime? Šta se otimate za nešto što ste terali pa sad na tome želite graditi nacionalni identitet u koji ste nesigurni i koji vam manjka?! Koliko god da ga svojatate vi ste svesni ko je i šta je Tesla…

Линия жизни

pre 2 godine

Hrvatska uvodi euro 10 godina nakon ulaska u EU. Znači da će na kovanici eura iz Srbije možda biti izumitelj letećeg automobila ili slično ..
Medo

da, a mozda i "cacanska rana;)

Moram reci

pre 2 godine

Treba da stave na jednu novcanicu Jasenovac,i to je poznato u Hrvatskoj. To su kompleksi malih nacija,pripajanje tudjeg,laziranje istorije. Mozete stavit i Dublin,jos malo ce vas vise biti u Dublinu nego u Zagrebu bedo bedna.

Fenomen

pre 2 godine

Trebalo je da na kovanicu bude i slika porušenog Teslinog spomenika...radi balansa. Tesla nije rođen u Hrvatskoj nego u Austrougarskoj, ali kad nemaš svoje moraš krasti tuđe.

glineni golubovi

pre 2 godine

MEMORIJALNI CENTAR NIKOLA TESLA 2019g je imao preko 100.000 posetioca, a ša mislite koliko će ih imati, kad turisti vide Teslu na hrvatskom evru i giglaju i vide da im je tu blizu, pored vekovne hrvatske obale?
(Smiljan, 5. februar 2022 13:17)

Zamisli da moraš 100.000 puta da objašnjavaš turistima kako se na hrvatskom evru nalazi mrski vam Srbin, a vi protiv tih Srba ratovali. Ako bude neki provokator pa pita kada ćete da vratite "vekovno more" Italijanima, biće nezgodno...

Još ako pitaju kako to da Srbija već godinama ima aerodrom Nikola Tesla gde je promet preko 6.000.000 putnika godišnje, i da li je istina da ste Tesli celu familiju pobili 1941., a srušili spomenik i kuću zapalili 90-ih, biće baš, baš nezgodno.

I tako 100.000 puta...

Teška priča.

jedna zivotinja

pre 2 godine

strava jedna koliko je ovde ogranicenih ljudi, strava i nista drugo.
da je tesla bolovao kao balkanskim slicna plemena ne bi se dugo patio.

Konfeder i EU

pre 2 godine

Po ovoj logici, Tesla je Austrougarin
(kaokakao, 5. februar 2022 10:26)..... Uvijek se preskačem da je Hrvatska u carevini imala svoj grb, zastavu, jezik i Sabor..Hr. Grb je bio i u sklopu simbola carevini.. Modernim rječnikom, nešto kao federalnu jedinica. I niko u Hr. ne spori da je Tesla etnički Srbin. Proći će nekoliko evolucijskih ciklusa dok se na Balkanu ne ukapira razlika državljanstvo-nacionalnost.

Tesla

pre 2 godine

Jel moguće da ste toliko ograničeni?Pola srbije zivi u Nemačkoj i deca koja se tamo radjaju su Nemci??? Kako da ne,imate i poštansku marku koju je Tesla primio u čast za Serbian aamerican genius.Da je bio hrvat rekao bi napištie Hrvatsko Američki genije.Moj drug se rodio i živi u Australiji ali je Srbin.

Слободан Миливојевић

pre 2 godine

Па могли су и Саву Шумановића, он је рођен у Винковцима а како је и где и зашто окончао свој живот?!?

PARE

pre 2 godine

DRUGA OLUJA pišu neki rvatski komentatori! Uterali smo ga četnicima da pored njihove propagande od 96g ceo svet u svojim rukama vidi čiji je Tesla. A tek kad to turisti skontaju i vide koliko su Smiljani blizu mora imaće milone od Teslinog imena...

Nostradamus

pre 2 godine

Opet je tema Nikola Tesla i vecita dilema cini je, he, he, he?. Tesla je Srbin, a ja znam Jos najmanje tri velika Srbina, a to su Ivo Andric, Mesa Selimovic i Emir Kusturica. Svi oni su u prelqznom roku presli kod nas i sada igraju za nas tim. Imamo problema sa Einsteinom, jer nece da zaigra kod nas, a legao bi nam kao „kec na desetku“. Lep,pozdrav svima i samo mirno nastavite da se svadjate jer ionako nemate sta drugo da radite.

Ljubisa Livac

pre 2 godine

@mario

Hahhaah. I Konstantin Veliki je rodjen na tlu danasnje Srbije. Jel on onda srpski ili rimski car? Shvatas li koliko nema logike to sto pises?

VUK

pre 2 godine

Ima li Srbija nekoga ili nešto da je baš s područja Srbije? Pa nemoguće je da vam svi sve kradu, a da vi nemate baš ništa iz Srbije? Čovjek bi pomislio da vi kradete iz okolnih zemalja?
Dajte nabrojite nekoga da je rodjen u Srbiji? Nešto povijesno da je baš u Srbiji starije od 19. stoljeć? Dajte neko književno djelo napisano na tom srpskom baš u Srbiji? Neku operu? Dramu?
(Nešto?, 05. februar 2022 10:33) Evo stariji od XIX stoljeća Srbin je Knez Pavle Karađorđević koji je prvi zagovornik da se1918 godine ispred Skupštine Srbije , kasnije Jugoslavije , iz pobacanih stegova, barjaka i zastava poraženih divizija Austrougarske vojske u I sv.ratu, izdvoje zastave naše braće preko Drine, Une ,Kupe ,Dunava,Dinare . Eto on je sa istomišljenicima ubio dve Kraljevine .Srbiju i Crnu Goru. Stvorio Jugoslaviju i kasnije sve uradio da decentralizuje banovine na teritoriji koja je danas Hrvstska. Kada je dolazio u Zagreb nije mu trebalo obezbeđenje. Iako je tada Zagrebom harao Pavelić sa svojim pokretom. Više je doprineo taj Srbijanac da danas imate državu ,nego i jedan Hrvat u povjesti. I nema spomenik u Zagrebu !?!? Nemoj pisati po portalima. Pitaj nekog povjesnig znanstvenika u Hrvatskoj .

Bruka

pre 2 godine

Šokiran sam.
Tesla na kovanici baš lići na Teslu.
Kuna na kovanici ista kuna u prirodi.
Teritorija Hrvatske ista kao na politićkoj karti.
Šahirano polje isto kao na grbu.

Isto tako na kunama mrki medo isto kao u prirodi, kukuruz, maslina, tuna, duvan, hrast sve isto kao u prirodi.
Nema tu nikakvog dizajna.

Марко

pre 2 godine

Зар Србија није хтјела уложити жалбу? Гдје су толики српски савезници унутар ЕУ попут Грчке, Мађарске, Словачке, Чешке који су могли уложити вето на њихов одабир? Само једна једина чланица је то могла зауставити.

NS

pre 2 godine

Pa što si vređate Stepinca? Zar ne zaslužuje da ga turite na novčić? Gotovina? Tuđman? Žaba krastača umesto kune? Kakvo razočarenje od ovih mladih kroata..

Милош Радунковић

pre 2 godine

Разумем да желе да прикажу државу као нацију која је изнедрила великана као што је Никола Тесла, али молим вас. Тесла није живео пре хиљаду година тако да се не знају детаљи о његовој породици и пореклу. И отац и мајка Срби. Чак штавише, отац је био православни свештеник. У то доба држава у којој се родио била је под другим именом, и све Ово није било довољно да се одустане од овакве лакрдије. Заиста, Хрвати су се са овим веома обрукали.

нс бој

pre 2 godine

Јој значи сви Срби,Хрвати који су рођени у Немачкој сад су Немци.Тесла је рођен у Аустроугарској,данашњој Хрватској као и 700.000 Срба убијених у ндх и као 700.000 Срба протераних 90их.
Кад смо ми својатали Модрића ко ви Ђоковића никад,рецимо Дражену и Аци Петровић је отац Србин,никад их нисмо називали Србима,они се изјаснили као Хрвати и ето им.Отац Николе Тесле Милутин( није Анте) био је српски свештеник у Српској Православној Цркви,Никола је крштен у Српској Православној Цркви.Не знам потребу лагања самог себе.Мислим да су га ставили на кованици зато што је највећи научник са њихових простора,имају право,никако га нису ставили што је Хрват,тиме се не залуђују.

Nemanja

pre 2 godine

Ne samo da su stavili najvećeg Srbina na kovanici od 1 evra već su stavili celu srpsku Jadransku obalu na kovanicu od 2 evra. Nemaju nikakva srama.

Darko

pre 2 godine

Drago nam je da su hrvati stavili naseg srbina na euro, e sada ako gledamo nacionalasnost po tome, gde je ko ziveo ili rodjen je totalna glupost.Vazno je samo kako se taj covek izjasnjava.Mislim da Tesla nikad nije rekao da je hrvat vec srbin.U Srbiji zivi puno bosnjaka i niko nece reci da je srbin , i ako svi imaju srpski pasos.

Baja

pre 2 godine

Znači ovi Hrvati su neverovatni. Nivo njihovog laganja je zrelo za stručno preispitivanje od strane najpoznatijih svetskih psihijatara.
Pazi, oni stave lik čoveka kod koga su se svojski trudili da mu pobiju i zatru svakoga ko je imao bilo kakvu vezu sa njegovim prezimenom na svoje kovanice???. Ej bre!!!
Peoglašavaju čoveka kome su i otac čistokrvni Srbin (pravoslavni sveštenik) i majka čistokrvna Srpkinja (njen otac takođe pravoslavni sveštenik) Hrvatom.
Nema dalje.

glineni golubovi

pre 2 godine

Probali su prvo da poture ovde da je Hrvat - nije prošlo. Tesla je Srbin.

Probali su sa "vlah", "Hrvat pravoslavac" - nije prošlo. Tesla je Srbin.

Probali su sa "rođen je u kraljevini Hrvatskoj" - nije prošlo. Tesla je rođen u AU monarhiji, Hrvatske tada nije bilo ni na mapi. Jedina međunarodno priznata država na tom prostoru kad se Tesla rodio je bila AU monarhija. "Kraljevina Hrvatska" je postojala jedino tamo gde su postojali i grobovi "hrvatskih kraljeva" - u njihovim glavama.

Kad su sve probali i pukli, ostalo im je samo da pominju da je Tesla sagradio HE kod Šibenika. Nije Tesla sagradio istu, već je pomenuta HE sagrađena po njegovim nacrtima, isto kao što je po njegovim nacrtima sagrađena HE kod Užica 1900.

Razlika je samo što je u prvom slučaju po Teslinim nacrtima sagrađena HE u AU monarhiji kod Šibenika, dok je u drugom slučaju sagrađena u međunarodno priznatoj kraljevini Srbiji kod Užica. Velika razlika, baš velika. Šta da vam radimo kad vas niko živi nije priznavao sve do 1991. Pomenuta HE kod Šibenika sagrađena je da služi i Hrvatima i Srbima kojih je bio priličan broj u tim krajevima.

Najveća razlika je što su se Srbi za pomenutu HE kod Užica zahvalili lepom pločom na kojo piše čijom zaslugom je napravljena HE, a Hrvati su se zahvalili tako što su mu familiju pobili 1941., celo rodno mesto satrli, a spomenik i kuću zapalili 90-ih, da pokažu do kraja svoju zahvalnost.

Lepo kaže Dučić - stvarno se ničega ne stidite.

miki

pre 2 godine

Nikola Tesla je sin pravoslavnog Srbina, dakle Srbin koji je otisao u Ameriku, a rođen je u tadašnjoj Austrougarskoj. XrvaCka se tu nigde ne slominje

Ahab

pre 2 godine

@mlin
Tipican si skolarac falsifikovanja istorije.
To je ona stara skola izmisljotina tipa prvi kralj Tomislav (nepostojeci), knez Viseslav "iz Nina" i ostale nebuloze.
Ali koliko god se trudio, genetika je vec rekla svoje a svakim danom samo potvrdjuje da su Srbi i najdominantniji i najduze na ovim prostorima.
Veroispovest je jedino sto pravi razliku izmedju Srba, Hrvata i bosnjaka, jer su neki Srbi menjali veru zbog raznoraznih razloga, a uglavnom zbog spasavanja glave i porodice.
Mozda i nemamo mnogo veze sa vincanskom i kulturom Lepenskog vira, ali u zadnjih 14 vekova su Srbi i meso i mirodjija u svakoj corbi na Balkanu :)

mr.wolf

pre 2 godine

Dali ste ime aerodromu po hrvatskom izumitelju iz Smiljana, a mogli ste ga komotno nazvati Brus Li jer i on ima veze sa Srbijom koliko i Tesla. Ma jeste Zoki komunjara, ali vam ga sa tom izjavom uterao, ono. Istorijski. Hajde se stavi na mesto bilo kojeg turista koji dođe u Beograd i pita gde je rođen taj Tesla, gde mu je kuća, gde je prvi put imao vizije, a prvi Srbin mu odgovori da je to u drugoj državi, u Hrvatskoj, u Smiljane...Kad se Tesla rodio Srbija nije postajala jer je bila Tursko carstvo, Hrvatska je u Austrougarskoj imala svoju autonomiju i Sabor i bana i zvala se Kraljevina Hrvatska i Slavonija a posle i Trodelna kraljevina Hrvatska imali su i svoje hrvatskougarske kraljeve...problem je u tome šta se to u Srbiji ne sme pisati. Toliko je Srbin da je Hrvatima izgradio prvu hidroelektranu u Everopi i to u Šibeniku? Samo ta činjenica je dovoljna da EU zatvori usta Srpskoj banci koja priča o srpskom nasleđu kojeg NEMA, a ne vidi tamo hrvatsko nasleđe... Srbi kad uzmu Evro stavljaju jednu nacrtanu kap-suzu vekovnog srpskog mora, da ga imaju bar na kovanici, jer im ga maestralno izbiše iz glave 95g. Tesla i Smiljani su hrvatski jer je Oluja oduvala plan da budu srpski i.
(Smiljan, 05. februar 2022 09:05)

Ma, kakavi, jos u Rimskom carstvu ste imali svoje pokrajne i svog kralja. Mada, neki kazu da ste jednu piramidu vi napravili zajedno sa Egipcanima.Je u to vec ne verujem. A u sve ostalo verujem.... Rvacka najjace Carstvo !

johnny bee

pre 2 godine

Mogli su da stave kralja Tomislava... Mogli da je postojao.. Nije.. Tesla jeste,samo što nije njihov.. A rođen je.. Tada austro-ugarskoj..Tada hrvatske nije bilo ni u mašti...

Ljubisa Livac

pre 2 godine

@mario

Niti je Cosic "otac nacije" niti je to napisao u licno ime. To je odlomak iz romana koji ima sasvim drugi kontekst i koji kazuje jedan od negativnih likova. Ali vi to spinujete vec duze vreme.

Mirko Kojotovski

pre 2 godine

Jasno je da Srbijom kao i ovim medijima vlada ustaško fasisticko komunistički klan.
Patrijarsija srpske pravoslavne crkve je na udaru vec od 1878.
Jednostavan odgovor zasto
Pa ona upravo pokazuje prave granice stare Srbije.
Slovenacki mađarski rumunski bugarski do Turske manastiri pripadaju srpskoj patrijarsiji.
Hilandar je jedinstven dokaz tome.
Jedren(Jadran) danasnji Edirne je Turskoj prodan od Bugara koji su izdali Srbe.
Na hiljade topomina po Turskoj Grckoj dokazuju dokle su Srbi živeli.
Ovo danas ili bolje receno od 1878 je rat koji traje.
Trajace jos dugo dok Srbija i Vatikan postoje.
Ovi klinci balavci sto ovo komentarisu su samo produkt te tisucljetne demokracije stvarane na ubijanju krvi zlocinu smrti...
Nikola Tesla Srbin američkog pasoša rođen u okupiranoj Krajini od Austrije

lol

pre 2 godine

Cekaj, jel moguce da srbi pisu o jeziku?
Prvi srpski roman napisan je u 19 stoljecu. Gramatike i rjecnici takodjer.
Usporedjivati hr knjizevnost sa srpskom je nebuloza u rangu usporedbe hr i srpskog nogometa ili turizma: niste ni blizu.

Cak i jezicni utjecaj- u hrvatskoj ne postoje rijeci koje su nastale u srbiji ali vi svakog dana govorite kroatizme koje su izmislili hr jezikoslovci kao toplomjer, kisobran, sladoled, racunovodstvo, velegrad, kosarka, rukomet itd itd.

Umjesto da se pokrijete usima i sutite jer vam povijest knjizevnosti stane na list toalet papira i zato sto ste se opismenili tek u 20 stoljecu, vi se ovdje bahatite i glumite baje.
Ne na nasoj strazi.

Guns N Roses

pre 2 godine

Rođen je na tlu današnje Hrvatske školovao se u Hrvatskoj, Češkoj i Austriji, a Srbija mu nije dala ništa i bio je u Srbiji čak 24 sata toliko o tome.
(mario, 5. februar 2022 10:22)

Srbija mu je plaćala školovanje i boravak u Americi, nije to sigurno radila Hrvatska država koja tada nije ni postojala.

Марко

pre 2 godine

Ништа, ми да ставимо Бана Јелачића. Место рођења му је Петроварадин… дакле…

Baranjac

pre 2 godine

Nagradno pitanje za Hrvate:
S obzirom da Šokci u Slavoniji govore ikavski, Zagorci i Međimurci ekavski, Istrani ikavski, Dalmatinci ikavski - u kojim delovima Hrvatske Hrvati izvorno govore ijekavski?

Mikizg

pre 2 godine

Baranjac...zvanični-službeni hrvatski jezik u celoj zemlji ti je ijekavica i on je iz centralne Hrvatske iz Zagreba i okolice. I tako si plantu svega, jer Hrvati jedini od Južnih Slovena imaju baš sva narečja, ekavicu i jekavicu i ijekavicu i čakavicu i štokavicu i kajkavicu i to ti jasno dokazuje da su svi južnoslovenski jezici hrvatski...znaš to i sam bez lažnog nika?

Futog

pre 2 godine

To mogu samo Srbi ! Kaze hrvatski sportski komentator hahaha
Inace mogli su Severinu staviti, njen video je pogledalo pola planete a ne pricam o muzici !
Po meni ona je najpoznatiji hrvat u njihovoj bednoj istoriji, posle nje zna se pavelic, pa tudjman i svi veliki bolesni umovi !

Medo

pre 2 godine

Hrvatska uvodi euro 10 godina nakon ulaska u EU. Znači da će na kovanici eura iz Srbije možda biti izumitelj letećeg automobila ili slično ..

Hoce, kako da nece

pre 2 godine

Vuk Karadžić, u predgovoru svojemu "Srpskom bukvaru" iz 1818g je napisao: "Već ima blizu iljada godina kako Srblji imaju svoja slova i pismo, a do danas još ni u kakvoj knjizi nemaju pravoga svog jezika!".
(Mljevenik, 5. februar 2022 13:14)

Ali zato sad ti isti Srblji nastoje ispraviti cega se Vuk nije sjetio. Prisvojiti Marina Drzica i Ivana Gundulica. Stotine godina pod Turcima koje su ih lisile humanizma, renesanse i baroka ce potezom pera ispraviti prisvajajuci tudje i svrstati se uz bok europskog knjizevnog naslijedja.

Ostoja

pre 2 godine

Hvala komšiama na ovako lepom gestu. Ja kao zvezdaš bih se odužio stavljanjem lika Roberta Prosinečkog na neku od budućih kovanica dinara.

Iswinite akosam ne pisnem

pre 2 godine

Ja hrvate ne razumem. Ratovali da budu samostalni, a trcali sto brze u savez EU i uvedu € gde EZB diktira finansisku politiku. Ima li jedan hrvat da mi to obijasni?

Nikola

pre 2 godine

Nagradno pitanje za Hrvate:
S obzirom da Šokci u Slavoniji govore ikavski, Zagorci i Međimurci ekavski, Istrani ikavski, Dalmatinci ikavski - u kojim delovima Hrvatske Hrvati izvorno govore ijekavski?
(Baranjac, 5. februar 2022 10:25)

Ako si nekada čitao nešto od Vuka Karadžića, mogao se primijetiti da piše isključivo ijekavskim narječjem

Nikola

pre 2 godine

Nagradno pitanje za Hrvate:
S obzirom da Šokci u Slavoniji govore ikavski, Zagorci i Međimurci ekavski, Istrani ikavski, Dalmatinci ikavski - u kojim delovima Hrvatske Hrvati izvorno govore ijekavski?
(Baranjac, 5. februar 2022 10:25)

Ako si nekada čitao nešto od Vuka Karadžića, mogao se primijetiti da piše isključivo ijekavskim narječjem

Zoran Knezevic

pre 2 godine

Cast je da na hrvatskoj kovanici evra bude jedan veliki Srbin, koji je, da se ne lazemo, u najvecem delu hrvatskog pucanstva, i to u pricentu od barem 90%, obican cetnik, kao i svi Srbi, uostalom. Srbe ne nervira pokusaj da se Hrvatska okiti i predstavi u nekom drugacijem svetlu pomocu jednog Srbina. Postoji jedna srpska izreka koja kaze da, "Za dobru svinju nema losih pomija". Prema tome moramo shvatiti njihov oportunizam, koji ih tera da uzmu nesto i od onih koje najvise mrze. Nama je cudno, i nelogicno, zasto su tokom rata pobili stotinak clanova familije Tesla, zasto su rusili njegov spomenik, Pravoslavnu crkvu u kojn je svestenik bio njegov otac i u kojoj je Nikola krsten, zasto su spalili njegovu kucu u Smiljanu?! Cudi nas i to sto su to sve isto ponovili i tokom 90. u Hrvatskoj?! Siguran sam da bi i Nikola Tesla, da se zadesio u Hrvatskoj 1941 godine zavrsio u nekoj od bezbrojnih jama. Ubili bi ga kao i Savu Sumanovica, uostalom.

petrovic petar

pre 2 godine

ode im ustaška kuna. zar su se za to borili. c,c,c.
a tesla na centima, baš se to zagleda. da je na 50 evra pa ajde. hrvatijanci si zabili samogol (autogol).

Kler Frejzer

pre 2 godine

A evo tu su Mario i Vera da nam objasne koliko su Hrvati posten i hrabar narod cija istorija ima veci znacaj od srpske i koji su se uvek borili na strani pravednika. I oni ne kraju poreklo Tesle. Cekaj, a da...

se

pre 2 godine

@EU prva hidroelektrana jeste podignuta tamo, ali tesla nije imao veze sa njom, a cak i da jeste nekoliko godina pre toga je pomogao da beograd medju prvima dobije naizmeničnu struju i termoelektranu. tako da hrvati iskulirajte sa vasim fantazijama.

aco

pre 2 godine

@Mljevenik
Српски речник има преко 100 000 речи, а око 4 000 речи су турског порекла, а у употреби је далеко мање. Око 35% речи у српском језику су турског порекла?! Наведите извор за такву бесмислицу. Српски језик има више речи страног порекла него хрватски, али ни приближно као нпр. енглески језик.

Arheo

pre 2 godine

PREPORUKA REDAKCIJI!
Znate li da u Izraelu na svakom koraku imate reč Horvat na svim arheološkim lokalitetima, jer Horvat na hebrejskom znači ruševina i ne zna se da li su to Hrvatske ruševine ili su ih Hrvati rušili, ali kako je moguće da se o tome ćuti jer neke su stare i oko 9000g?
Horvat Kur
Horvat Uza
Horvat Qarta
Horvat Burgin

Baranjac

pre 2 godine

Nagradno pitanje za Hrvate:
S obzirom da Šokci u Slavoniji govore ikavski, Zagorci i Međimurci ekavski, Istrani ikavski, Dalmatinci ikavski - u kojim delovima Hrvatske Hrvati izvorno govore ijekavski?

Nova sreća

pre 2 godine

MIRO, 05. februar 2022 09:45
teško takvu nelogičnost možete prodati Srbima. Vidite, za sve te cenjene ljude koje ste nabrojali u arhivama stoji da su za sebe rekli da su Srbi, da imaju srpske korene, pravoslavne ili katoličke. A zanimljivo je da ne znate šta je napisano u Srbiji i na srpskom jeziku pre Vuka Stefanovića Karadžića, to govori samo koliko su Vaši argumenti respektabilan

crni

pre 2 godine

@aleksander veliki vidi se da nikad nusi nista procitao kada je bila parada u New York povodom kraja WW1 raspitaj se čije je generale primio i poklounu se Tesla sigurno ne sa Hrvatskim izvinjavam se nije ni postojala tj Dmonobranima sigurno ne njima

glineni golubovi

pre 2 godine

Probali su prvo da poture ovde da je Hrvat - nije prošlo. Tesla je Srbin.

Probali su sa "vlah", "Hrvat pravoslavac" - nije prošlo. Tesla je Srbin.

Probali su sa "rođen je u kraljevini Hrvatskoj" - nije prošlo. Tesla je rođen u AU monarhiji, Hrvatske tada nije bilo ni na mapi. Jedina međunarodno priznata država na tom prostoru kad se Tesla rodio je bila AU monarhija. "Kraljevina Hrvatska" je postojala jedino tamo gde su postojali i grobovi "hrvatskih kraljeva" - u njihovim glavama.

Kad su sve probali i pukli, ostalo im je samo da pominju da je Tesla sagradio HE kod Šibenika. Nije Tesla sagradio istu, već je pomenuta HE sagrađena po njegovim nacrtima, isto kao što je po njegovim nacrtima sagrađena HE kod Užica 1900.

Razlika je samo što je u prvom slučaju po Teslinim nacrtima sagrađena HE u AU monarhiji kod Šibenika, dok je u drugom slučaju sagrađena u međunarodno priznatoj kraljevini Srbiji kod Užica. Velika razlika, baš velika. Šta da vam radimo kad vas niko živi nije priznavao sve do 1991. Pomenuta HE kod Šibenika sagrađena je da služi i Hrvatima i Srbima kojih je bio priličan broj u tim krajevima.

Najveća razlika je što su se Srbi za pomenutu HE kod Užica zahvalili lepom pločom na kojo piše čijom zaslugom je napravljena HE, a Hrvati su se zahvalili tako što su mu familiju pobili 1941., celo rodno mesto satrli, a spomenik i kuću zapalili 90-ih, da pokažu do kraja svoju zahvalnost.

Lepo kaže Dučić - stvarno se ničega ne stidite.

žungul

pre 2 godine

Svim Srbima kojima smeta Tesla sa šahovnicom na kovanici,neka je se demonstrativno odreknu i uplate za neku dobrotvornu svrhu.Pokazate i ponos i dobro srce.Osim ako im mrski euro nije draži od toliko deklariranog ddomoljublja.I moji Hrvati su isti, licemjerje na kub.

Beogradjanin

pre 2 godine

(MIRO, 05. februar 2022 09:45)
Uh, al si se raspisao...ako Srbin Tesla ,kaže sa je Srbin, a rodjen u AU, jel treba da mu ne verujemo...nemoj o kradji,jel svi narodi iz bivše Jugoslavije baštine Srpsku istoriju...Rudjer Bošković se sam iznjašnjavao kao Srbin,ja mu moram verovati.

DnK (°~°)

pre 2 godine

Evo vam Teslin izvod iz maticne knjige naravno na cirilici https://fr.m.wikipedia.org/wiki/Fichier:Nikola_Tesla_birth_certificate.png

miki

pre 2 godine

Mogli su i Svetog Savu ili Stefana Nemanju da stave na kovanicu. Dodje mu na isto.
(Max, 5. februar 2022 09:46)

Stefana Nemanju su i mogli prije nego Teslu, on i jeste bio katolik, kako vi kazete Hrvat. A sto se tice Tesle, mislim da on nije bio uopste opterecen kojem stadu pripada i ko mu je coban...

Dara iz Karlobaga

pre 2 godine

Koga briga za Teslu, kakve on veze ima sa Srbijom?
Samo, oni su lepo stavili svoju kartu države na kovanici, lepo sa celom Jadranskom obalom i sa CELIM vekovnim srpskim morem!
A za to svi ćute i lupaju o Tesli ALOOOOOOOOOOOOO

dača

pre 2 godine

Sad može i Nemačka da stavi Ajnštajna na kovanicu i pored njega gvozdeni krst i orla. A Srbija jednog dana može da stavi Bana Jelačića sa bradom i kokardom na kovanicu.

Beogradjanin

pre 2 godine

Tesla je Hrvat vlaškog porijekla. Na prostore današnje Hrvatske su se Turcima naselila vlaška plemena. Kasnije za vrijeme Austrije su Vlasi dobili i svoj statut STATUTO VALAHORUM. Austrja ih je popisala i dala im prezimena. Tek krajem devetnaestog vijeka oni su se posrbili. Takozvani Neslovenski Srbi porijeklom uglavnom iz Rumunije.
(Marko, 05. februar 2022 09:42)
Pomešao si...ovo gore je o Hrvatima...Prvo pominjanje Hrvata je u 18 veku,uglavnom Srba koji su prešli iz Pravoslavlja u Katoličanstvo.

Hammer

pre 2 godine

Baranjac...zvanični-službeni hrvatski jezik u celoj zemlji ti je ijekavica i on je iz centralne Hrvatske iz Zagreba i okolice. I tako si plantu svega, jer Hrvati jedini od Južnih Slovena imaju baš sva narečja, ekavicu i jekavicu i ijekavicu i čakavicu i štokavicu i kajkavicu i to ti jasno dokazuje da su svi južnoslovenski jezici hrvatski...znaš to i sam bez lažnog nika?

@(Mikizg, 5. februar 2022 10:54)







Ekavica, ijekavica i ikavica NISU narečja, nego DIJALEKTI, a narečja su: štokavica, čakavica i ijekavica, eto ustvari koliko ti je validan ovaj tvoj komentar i koliko ti ustvari znaš nešto o jeziku kojim se koristiš, da ne kažem da nemaš pojma! Dijalekti se dalje dele na subdijalekte, pa cela šema jednog jezika otprilike izgleda ovako: narečje > dijalekt > subdijalekt!

Drugo, različita narečja su obavezno i različiti jezici, jer je u lingvistici slovenskih jezika granica između dva različita jezika njihovo narečje, tako da jedan jezik nikako ne može u sebi da ima dva ili više narečja, da bi ti bilo jasnije, narečje shvati kao sinonim za jezik ili uprošćeno i matematički gledano to otprilike izgleda ovako: jedan jezik = jedno narečje!

Vi se danas dominantno koristite štokavskim narečjem, odnosno štokavskim jezikom i to vam je čak i književni jezik, a štokavica je po svim istorijskim i lingvističkim parametrima srpski jezik, bez obzira na dijalekt, tako da kad god se koristite štokavicom vi govorite srpski jezik.

Aleksandar veliki

pre 2 godine

Srbija mu je plaćala školovanje i boravak u Americi, nije to sigurno radila Hrvatska država koja tada nije ni postojala.
(Guns N Roses, 05. februar 2022 10:55)

Preporučujem ti da pročitaš jednu od Teslinih Biografija, sve jedno iz koje zemlje sveta osim Srbije. Tako ćeš imat priliku da čitaš nešto bez cenzure i da vidiš šta je istina.

Biblija

pre 2 godine

Reče Isus, Petru: Ti si Petar stena na kojoj ću izgraditi Crkvu svoju, da je ni vrata paklena neće nadvladati… Zato su, Vizantiju koja je podelila Isusovu crkvu u 11veku, Osmanlije ne samo nadvladale nego i izbrisale sa lica zemlje, koju pretvoriše u Tursku. Samo su muslimani spas od tog vizantijskog i harlotskog i krivoslavnog zla, jer mira je ionako na Balaknu bilo samo tih 500g dok su oni to zlo držali u ropstvu da miruje, a posle njih je pokrenulo sve Balkanske i Svetske ratove i genocide. Neki katolički fratri su, još u 16veku dok je cela južna-pravoslavna Evropa bila u ropstvu, pisali da su Osmanlije samo "Mač Božji", koji je očistio "Bizantsko zlo" sa ovoga sveta. Neće na Balkanu biti mira sve dok ne dođe sultan Erdogan sa vojskom, da dignu minarete i na Savin hram u Beograd?

crni

pre 2 godine

@aleksander veliki vidi se da nikad nusi nista procitao kada je bila parada u New York povodom kraja WW1 raspitaj se čije je generale primio i poklounu se Tesla sigurno ne sa Hrvatskim izvinjavam se nije ni postojala već Dmonobranima sigurno ne njima

Beogradjanin

pre 2 godine

(Mljevenik, 05. februar 2022 09:00)
Hrvati kao i obično pišu o Srpskoj istoriji, jer njihova stane u dve prosto proširene rečenice.Jeste li primetili da svaka rasprava ili svadja na internetu , je rasprava oko Srpske istorije,nikada oko Hrvatske.

@sve kurbate ove

pre 2 godine

Stepen vaše jadnosti i napacenosti, jednom recju jadosti se najbolje ogleda vašim konstantnim prisustvom ovde i lajanjem, posto ni za šta drugo niste sposobni, hiljadugodišnji kmetovi i sluge dok vam Srbi nisu dali i doneli slobodu.. hrani pašče da te ugrize!
А браћо Срби не комуницирајте са овим хрваћанским опскурним појавама јер има она наша народна која нам говори у шта се не дира!

Oftalmolog

pre 2 godine

Tesla je toliki Srbin da je u Hrvatskoj, a ne u Srbiji, izgradio prvu hidroelektranu u Evropi. Tako je doveo struju u prvom gradu Evrope, u hrvatskom Šibeniku....to se ne sme pisati u Srbiji? Na osnovu čega ga Srbija svojata, koja ostavština?
(EU, 05. februar 2022 13:22)

Nije u Hrvatskoj, nego u Austrougarskoj. I moj đed je živeo u Austrougarskoj, i krajina je bila "vojna krajina Austrougarske" koja je branila carstvo od Otomanskog carstva. To koliku historiju vi Hrvati imate, i to koliko ste kvalitetnih ljudi dali čovečanstvu, najbolje govori to što na svojim glavnim novčanicama stoje Srbi... Nikola Tesla, Ruđer Bošković..itd. I treba da stoje, nemam ništa protiv, to sve govori o vama. Tesla je Srbin, sin pravoslavnog sveštenika, u srodstvu sa svim Teslama pobijenim u Jasenovcu, čovek koji je na svoju želju sahranjen uz "Tamo daleko"...itd.
A ti srama nemaš, ni srama ni obraza, ali ništa čudno, ti si Hrvat.

uskok

pre 2 godine

@MIRO

Kako misliš da se mi kitimo tuđim perjem? kad kažeš ''Mi'', misliš na Srbe, Hrvate, Bošnjake...?
Tuđim perjem se kite , pre svega , SAD. Svim podesnim imigrantima su se okitili, među njima bijaše i Tesla.
Što se tiče istorije Balkana, a da je vredno pomena, je Grčka/Vizantija i tursko osvajanje. U ostalim istorijsko-povijesnim događajima i zbivanjima uči ukupno 10 sholastičara u Evropi, dakle nebitno potpuno.
Ovo što je nama ovde ovako, to smo si sami krivi, niti su nam krivi Turci, niti Srbi, ni Hrvati...sami smo sebi zakuvali čorbu a jedina stvar koja nas je mogla dovesti u red je bila Jugoslavija, od kraljevine pa do njenog logičkog sleda-republike. Kako ni to nismo znali sačuvati i unaprediti, zar je je zaista bitno što je Selimović govorio da je Srbin, što je Ruđer bio katolik ili što je Tesla rođen na teritoriji današnje Hrvatske. Mogli smo pred svet izići sa tim imenima ponosno, umesto da se sada koljemo oko njihovog nasleđa kao bedne rodbinske krvopije....

Sabo

pre 2 godine

"Svi smo mi jedno. Ljudi su međusobno povezani nevidljivim silama"

Rece Nikola Tesla, covjek koji je cio zivot radio za dobrobit covjecanstva
a ne za novac i kao takav nije mogao biti ni Srbin ni Hrvat a pogotovo
Amer. Ono gore citirano govori ko je bio a mi se upinjemo da je bio nas.
Jos nisam cuo da neko besplatno radi a on je radio. Dakle...

iskvarena verzija austrijskog

pre 2 godine

Ocekujem protest na kreativan nacin. Svaku novcanicu sa Teslom da se označava sa 4C i da se poseca ne genocid koji su hrvati počinili na srpskom narodu tako i Teslima...

Svinjar

pre 2 godine

Tesla je toliki Srbin da je u Hrvatskoj, a ne u Srbiji, izgradio prvu hidroelektranu u Evropi. Tako je doveo struju u prvom gradu Evrope, u hrvatskom Šibeniku....to se ne sme pisati u Srbiji? Na osnovu čega ga Srbija svojata, koja ostavština?
(EU, 05. februar 2022 13:22)

Ne budi smešan.
Prva hidroelektrana u evropi a druga u svetu se nalazi u srbiji u uzicu i zaostavstina je Tesle.

Moje mišljenje ne smrdi samo meni

pre 2 godine

Koliko je EU projekat u stvari projekat šeme svetske banke, koja je objedinila EU kao bankarski lobi, plasirajući svoje naštampane kredite, globalno, držeći EU kao dobar piramidalni blok. Dom je čitav sistem sa evropskim parlamentom, pretvoren u jednu konformističku političku horsku "pesma" predivnih idealnih želja... Najpovoljnije finansijske odluke stizale "odozgo", a parlament bio dosadna skupština savršenih eksperata, koji su toliko savršeni da nisu morali ni da debatuju, nego samo dođu limuzinama, svojim vozačima, odsednu u luksuznim hotelima, igraju tenis, golf, uz masaže, poslovne ručakove, večere, skupe dnevnice i luksuzne nekretnine, uz najbitniji osećaj diplomatske važnosti. Dok ne ustade mali Najdžel Faranž i popljuva taj parlament od svilene paučine, pa do Bregzita.
Ovaj EU projekat jedino poštuje inerciju ogromnog kapitala, kojim poput mašinerije instalira svoje kreditirane konglomerate po svim zemljama članicama, i one koje bi da se asimiliraju u tu mašineriju. Tu kultura tradicija, istorija mogu da opstanu kao autentični začini i arome, ako je domorocima baš do njih toliko stalo, da ih neguju... Niko ne utvrđuje istinu, gaze se sva kulturna i nacionalna dobra, favorizujući one koji bespogovorno koformistički prihvataju € srebrnjake...
Marginalizujući one koji se odupiru ili postavljaju neka istorijska nepotrebna pitanja, usporavajući i osporavajući projektovani "napredak".
Dolazimo do toga da akademici i istoričari sa ovih prostora ne mogu da dokažu pravu istinu... Da je ta beskrupulozna keš mašinerija, jača od istine i argumenata, da ne postoji sud koji tu istinu može u ime nacionalbe svesti i kulture da odbrani?
Dame i gospodo intelektualci uzmite šaku Tesla srebrnjaka, i ostanite intelektualci rodoljubi, parltriote, naučnici...

DnK (°~°)

pre 2 godine

Pre neki dan hrvati poludeli sto smo mi neke pisce ubacili u nasu grupu pisaca a ladno uzimaju teslu i koknu ga na 50cts umesto na 2e sram vas bilo ,o tome da li je srbin pravoslavac po korenima a po nacionalnosti austrougar pa jugosloven pa hrvat i srbin to cemo da vodimo bitku jos vekovima

Guns N Roses

pre 2 godine

(omniameamecumporto, 5. februar 2022 13:19)

O cemu ti to? pa sam je redovno pisao pisma u kojima je molio prvo Obrenovice pa zatim Karadjordjevice da mu finansijski pomognu, sto su i jedni i drugi uradili. Tesla je vrlo malo zaradio tokom zivota bez obzira sto je velike stvari postigao.

Na kraju krajeva njegovi posmrtni ostaci su u Beogradu.

mario

pre 2 godine

prva hidroelektrana jeste podignuta tamo, ali tesla nije imao veze sa njom, a cak i da jeste nekoliko godina pre toga je pomogao da beograd medju prvima dobije naizmeničnu struju i termoelektranu. tako da hrvati iskulirajte sa vasim fantazijama.
(se, 5. februar 2022 19:09)
Kada se piše tek toliko da se nešto napiše.
A kada si već pisao onda si mogao prvo savladati gramatiku,pa ne bi Tesla napisao tesla ili Beograd beograd.
Sedi jedan.

Marko Jugovski

pre 2 godine

Glagoljica nije Abeceda već Azbuka. Az Buki Vedi Glagol, to znači ABVG a ne ABCD... Ćirilica jeste glagoljica ali ispisana grčkim slovima i nekoliko iz glagoljice, ali eto hvala puno EU jer je to Makedonska azbuka.

MALI MARINKO

pre 2 godine

Propustena je prilika da se na Euro stavi i Hrvat Josip Broz Tito...uz Teslu jedina osoba svjetskog znacaja sa svih ovih južnoslavenskih prostora....Dobio je u glasanju hrvatskih građana za prijedlog izgleda Eura drugi najveći broj glasova, odmah iza Tesle....
Autoput Zagreb-Split nazvati po Nikoli Tesli i milijunima turista koji tu prolaze kroz njegovu rodnu Liku biti ce sve jasno....

Srdjan

pre 2 godine

Na zalost, za Teslu nije uradio niko nista dobro. Srbija nista, Hrvatska nije ni postojala. Sada ga svi svojataju. Covek bi trebalo da bude na americkom dolaru jer je tamo uradio sve.

Evo ti Tesla na dlanu

pre 2 godine

Slavite ili kukajte, kako vam paše, ali Evropa i svet će imati, na dlanu,dokaze o tome da je Tesla hrvatski izumitelj.
Jednim potezom uništena srpska propaganda od 95g....

Nestorovic

pre 2 godine

Bio on srbin ili aboridzin dolazio iz gruzije ili nikaragve ima da bude da hrvatskom euru a sta to znaci i kako ce ga svijet dozivljavat rodjaci nemojte da vam moram crtat. Dzabe vam vas aerodrom nikola tesla kad tamo placas sa evropskom monetom na kojoj su Tesla na sahovnici planetarno prepoznatljivom uzorku - Hrvatskom ! Malo se cvrljite sad a? Ma i vi cete placat sa nasim Teslom sta se sekirate. A zamislite kad odete u njemacku pa tamo vam vrati kusur na kiosku a ono sahovnica i Tesla! Vama ce suza da krene momentalno kako vam se smili.

Mitropolit Jovan

pre 2 godine

Mi smo neverovatni a šta je sa Ruđerom Boškovićem, Ivom Andrićem, Stanislavom Biničkim, Josifom Pančićem.... u ostalom i da je Tesla Srbin pa zar se niko nikada ne zapita a gde je Tesla rođen u Valjevu, gde je Pupin rođen u Čačku gde nam je Marin Držić iz Leskovca gde nam je JEDNO, JEDNOOOO književno delo nastalo na prostoru Srbije pre 19.veka ej 19. veka pa to je u istorijskom smislu bilo juče! Aman gde nam je jedna crkva sagrađena pre skoro druge polovine 19.veka! Mi smo ti koji nemamo ništa svoje a ne drugi mi smo ti što krademo tuđe a niko ne krade od nas i mi smo ti koji se kitimo tuđim perjem!
(MIRO, 5. februar 2022 09:45)
-------------
Mesto rodjenja nema nikakve veze. Mozes se roditi kao rimski impetrator u Srbiji, podici velelepna zdanja pa ces opet biti Rimljanin. Mozes se roditi i u stali ali, neces biti bik ili konj vec ono sto su ti otac i majka. Ako se zena porodi u avionu, verujte to dete nece meti da leti kao ptica. Hrvati su unistili familiju Tesle u Smiljanu zato sto su Srbi. Poru[ili su spomenik Nikoli Tesli i spalili mu spomen kucu i 1941 i 1991 godine, zato sto je Srbin. Sada, ne mogu da razumem kakav je to narod koji ga posle svega stavlja na svoje novcanice i slavi kao Hrvata?! Miro, da li je u pitanju tipicno hrvatsko licemerje ili, nesto jos nize i gore?

Paja

pre 2 godine

Mene bih bilo sramota da sam hrvat. Sva idtorija se zasniva na laganju,prikrivanju,falsifikovanju,evo sad i prisvajanju tudjeg. I ja sam rodjen u Cro i ne mogu nikad biti hrvat. Lav moze da se rodi i u zoloskom vrtu ali i dalje je lav. Stavite Jasenovac to je vas ponos.

Nikola

pre 2 godine

EU prva hidroelektrana jeste podignuta tamo, ali tesla nije imao veze sa njom, a cak i da jeste nekoliko godina pre toga je pomogao da beograd medju prvima dobije naizmeničnu struju i termoelektranu. tako da hrvati iskulirajte sa vasim fantazijama.
(se, 5. februar 2022 19:09)

Napravljena je prema njegovim patentima, a s nekakvim termoelektranama Tesla nije imao veze. Iskuliraj ili pati!

Bogda

pre 2 godine

Мислим да би "комшијама " требало захвалити зато научника и сина православног свештеника и Србина величају и стављају на кованице....
Можда сутрадан буду у избору за жиг на кованицама Новак Ђоковић ,Никола Јокић...

Sendvič

pre 2 godine

Karadjordjevici su od usta odvajali da bi pomogli Tesli a Mira Markovic i
Slobodan Milosevic su gladovali da bi pomogli Novaku to i vrapci znaju. Naravno ne treba zaboraviti ni nesebicnu pomoc SPC.
(Prle, 5. februar 2022 20:39) # Link komentara
Kad pises sarkasticno moras na kraju staviti smiley :-) jer ce pola naroda misliti da stvarno tako mislis.

Zoran

pre 2 godine

Prvo pominjanje Hrvata je u 18 veku,uglavnom Srba koji su prešli iz Pravoslavlja u Katoličanstvo.
(Beogradjanin, 5. februar 2022 15:33)

Svjetske enciklopedije kažu da je Bartol Kašić 1599. napisao hrvatsko-talijanski rječnik. Izgleda da je on bio vizonar kad je pisao o nečemu što će se pojaviti 200 godina kasnije. :-) Ne smatram to važnim u životu normalnih ljudi, niti to govori je li jedan narod bolji ili lošiji od drugog, ali, za tvoju informaciju, to je ipak puno prije od Vukove gramatike.

Istoricar

pre 2 godine

Nikola Tesla nije bio samo inteligentan pronalazac (naucnik), vec i VIZIONAR!
Zasto, zato, jer je predpostavljao sta bi se dogodilo s njim da je ostao u NDH,
kao i njegovim mnogim pripadnicima Srpske nacionalnosti. Zato je pravovremeno
otisao u Ameriku, da nebi dozivio istu strasnu sudbinu u logoru Jasenovac,
kao i ostali Srbi rodjeni u NDH.

Da je bio SRBIN vidi se iz mnogih citata u nemackom googlu, a onaj ko zna
nemacki jezik sve ce razumeti.

"Nikola Tesla wurde als viertes von fünf Kindern serbischstämmiger Eltern in dem Dorf Smiljan geboren".
"Nein Nikola Tesla ist kein Kroate, sondern Serbe..."

volim istinu

pre 2 godine

Putovnica (Pasos) Nikole Tesle (1883)
Путовница (пасош) Николе Тесле (1883):

https://de.wikipedia.org/wiki/Nikola_Tesla#/media/Datei:Putovnica_Nikola_Tesla_01082.JPG

Srbimir

pre 2 godine

A onda pokatolicenim Srbima smeta sto Tesla nije "Srbijanac"..
A koliko Jevreja nikad nije videlo Izraela pa im nije smetalo da celog zivota budu i ostanu Jevreji?!

Милева

pre 2 godine

Само желим да похвалим комшије, ово је велика прекратница у њиховој историји. Чињеница да су грађани Хрватске изабрали Николу Теслу је само потврда да напокон после доста векова, по први пут мирно, прихватају и интернационално промовишу своје српско порекло. Верујем да би пре гласали за Јосипа Броза - Тита да је био у понуди и он је рођен у Хрватској. А ово са крађом фотографије куне, најбоље описује каква сте сада нација и колико цените што сте држава чланица ЕУ.
Све похвале, само тако наставите!!!

Mljevenik

pre 2 godine

Hrvati su bili 800g u Austrougarskoj a imaju manje od 1% mađarizma, Srbi imaju oko 35% turcizma. Zašto da Srbi štite vizantijsku ćirilicu i svoj u 500g poturčeni hrvatski jezik, a polako gube i pismo i jezik? Poturčeno "Hrvatsko cvijeće", koje se naziva Bošnjacima, bar ponosno veliča svoje turcizme.
Istorija-povijest, Geografija-zemljopis, Zvanično-službeno, Hiljada-tisuća, Obezbeđenje-osiguranje, Porodica-obitelj, Vaspitanje-odgoj, Komšija-susjed, Penzija-mirovina, Direktor-ravnatelj, Štampa-tisak, Advokat-odvjetnik, Saobraćaj-promet, Flaša-boca, Gas-plin, Trotoar-nogostup, Šarafciger-odvijač, Frižider-hladnjak, Šnicla-odrezak, Pištolj-samokres, Mitraljez-strojnica, Kundrak-usadnik, Nišan-ciljnik, Šaržer-spremnik, Lenjir-ravnalo, Amanet-zavjet, Kajiš-opasač, Brushalter-grudnjak, Jelek-prsluk, Barjak-stijeg, Kasa-blagajna, Kajmak-vrhnje, Pasulj-grah, Šerpa-teća, Supa-juha, Pazar-tržnica, Ćebe-pokrivač, Ekser-čavao, Kapija-porta, Pantalone-hlače, Oluk-žlijeb, Paradajz-rajčica, Kašika-žlica, Česma-slavina, Sunđer-spužva, Ortak-suradnik, Bakšiš-napojnica, Dželat-krvnik, Avet-utvara, Apoteka-ljekarna, Bešika-mjehur, Fabrika-tvornica, Selfi-sebić, Ekran-zaslon, Sekretarica-tajnica, Bekstejdž-zapozorje, Tastatura-tipkovnica, Ležeći policajac-uspornik, Vakcina-cjepivo, Pandemija-velepošast, Dezinficijans-raskuživač, Respirator-dišnik, Influenser-utjecajnik, Frontmen-predvodnik, Fudbal-nogomet, Golman-vratar, Ofsajd-zaleđe, Penal-jedanajesterac, Faul-prekršaj, Selektor-izbornik...

Bljuzgo Drpović

pre 2 godine

Dok je bio ziv za Teslu se nisu grabili,ni Srbija ni Hrvatska.A sad ga svojataju.To je kao da polemišu ko može sunce da stavi na novcanicu.Tesla je svetski covek.

MIRO

pre 2 godine

Mi smo neverovatni a šta je sa Ruđerom Boškovićem, Ivom Andrićem, Stanislavom Biničkim, Josifom Pančićem.... u ostalom i da je Tesla Srbin pa zar se niko nikada ne zapita a gde je Tesla rođen u Valjevu, gde je Pupin rođen u Čačku gde nam je Marin Držić iz Leskovca gde nam je JEDNO, JEDNOOOO književno delo nastalo na prostoru Srbije pre 19.veka ej 19. veka pa to je u istorijskom smislu bilo juče! Aman gde nam je jedna crkva sagrađena pre skoro druge polovine 19.veka! Mi smo ti koji nemamo ništa svoje a ne drugi mi smo ti što krademo tuđe a niko ne krade od nas i mi smo ti koji se kitimo tuđim perjem!

Marko

pre 2 godine

Tesla je Hrvat vlaškog porijekla. Na prostore današnje Hrvatske su se Turcima naselila vlaška plemena. Kasnije za vrijeme Austrije su Vlasi dobili i svoj statut STATUTO VALAHORUM. Austrja ih je popisala i dala im prezimena. Tek krajem devetnaestog vijeka oni su se posrbili. Takozvani Neslovenski Srbi porijeklom uglavnom iz Rumunije.

Smiljan

pre 2 godine

Dali ste ime aerodromu po hrvatskom izumitelju iz Smiljana, a mogli ste ga komotno nazvati Brus Li jer i on ima veze sa Srbijom koliko i Tesla. Ma jeste Zoki komunjara, ali vam ga sa tom izjavom uterao, ono. Istorijski. Hajde se stavi na mesto bilo kojeg turista koji dođe u Beograd i pita gde je rođen taj Tesla, gde mu je kuća, gde je prvi put imao vizije, a prvi Srbin mu odgovori da je to u drugoj državi, u Hrvatskoj, u Smiljane...Kad se Tesla rodio Srbija nije postajala jer je bila Tursko carstvo, Hrvatska je u Austrougarskoj imala svoju autonomiju i Sabor i bana i zvala se Kraljevina Hrvatska i Slavonija a posle i Trodelna kraljevina Hrvatska imali su i svoje hrvatskougarske kraljeve...problem je u tome šta se to u Srbiji ne sme pisati. Toliko je Srbin da je Hrvatima izgradio prvu hidroelektranu u Everopi i to u Šibeniku? Samo ta činjenica je dovoljna da EU zatvori usta Srpskoj banci koja priča o srpskom nasleđu kojeg NEMA, a ne vidi tamo hrvatsko nasleđe... Srbi kad uzmu Evro stavljaju jednu nacrtanu kap-suzu vekovnog srpskog mora, da ga imaju bar na kovanici, jer im ga maestralno izbiše iz glave 95g. Tesla i Smiljani su hrvatski jer je Oluja oduvala plan da budu srpski i.

Istoricar i poznavalac HR

pre 2 godine

Protputovao sam svetom, ali naciju sa ovolikim kompleksima manje
vrednosti nisam nigde uocio i upoznao. Neznam, cime i s kim se oni
mogu pohvaliti i biti ponosni, da bi stavili nekoga na nove kovanice
ili novcanice. Da postoje i zive jos vekovima, oni nece imati nekoga
vrednog da ga stave bilo gde.

Milos Grzoni

pre 2 godine

Hrvati su 35% srbi, 45 % italijani, ostalo je mix turaka i madjara!
Jezik stavraju godinama samo da odbace srpski, ima u srpskom jeziku puno turcizama, a ima i u hrvatskom puno nemackih, engleskih, italijanskih reci!
Narod ko narod, drago mi je sto na kraju sami shvataju da bez srba nema ni njih, Tesla je jedan od dokaza za to!

Aleksandar veliki

pre 2 godine

Dal mi može neko objasnit po čemu je Tesla bio Srbin?
Koliko ja vidim on je rođen kad Srbije nije bilo, to je bila sve Turska (osmani).
Srpska pravoslavni Crkva nije postojala u to vreme.

A Hrvatska je bila autonomna kraljevina u Austro Ugarskoj, imali su svog Hrvatskog kralja.

Rodjen je u kraljevine Hrvatske, školovan u Hrvatskoj, studirao u Hrvatskoj, radio na svom ideje me, sve dok je otišao za Graz.

Po tom što u svim europskim i svjetskim knjigama pise je on bio Hrvat sa "možda" srpskim lozama.

On je sve više bio nego Srbin.
Srpska matica 2 puta odbila da ga financijski podrže, u cijelom životu je bio ukupno 2 sata u BG na aerodromu.
Nije hteo da ide uopste za Srbiju jer ga ništa nije vezalo tamo.

Jedino koliko sam vidi srpske knjige malo nešto drugo pišu.

mario

pre 2 godine

@Bljuzgo Drpović, mozda je Tesla morao otici u Ameriku da bi uspeo, ali Srbija je ta koja mu je placala hotel do kraja zivota, kao i dzeparac i sahranu. Hrvati su mu, sa druge strane, popalili selo, pobili familiju i pokusali zatreti seme. Stvarno su najhrabriji narod - ne zato sto se niceg ne place, vec zato sto se niceg ne stide.
(miki, 05. februar 2022 09:25)
Šteta što tebi Srbija nije platila školovanje.
Nego kako je ono vas opisao otac nacije Dobriša Čosić
"Mi lažemo da bismo obmanuli sebe, da utešimo drugoga; lažemo iz samilosti, lažemo iz stida, da ohrabrimo, da sakrijemo svoju bedu, lažemo zbog poštenja. Lažemo zbog slobode. Laž je vid srpskog patriotizma i potvrda naše urođene inteligencije. Lažemo stvaralački, maštovito, inventivno", rekao je Dobrica Ćosić opisujući povijest, sadašnjost, a kako se čini i budućnost srpske politike

EU

pre 2 godine

Tesla je toliki Srbin da je u Hrvatskoj, a ne u Srbiji, izgradio prvu hidroelektranu u Evropi. Tako je doveo struju u prvom gradu Evrope, u hrvatskom Šibeniku....to se ne sme pisati u Srbiji? Na osnovu čega ga Srbija svojata, koja ostavština?

ban Kulin

pre 2 godine

(Mljevenik, 5. februar 2022 09:00)










hrvatijanci su posle 1000 godina neprekidnog boravka po bečkim štalama zaboravili da govore, pa su počeli da njaču i da frkću kao i ugarski konji i magarci od kojih se nisu odvajali čak ni noću jer su spavali po štalama, a onda se vatikanska UDBA dosetila da im preko Austreo-Ugara pribavi srpski jezik od Vuka Karadžića ne bi li naučila hrvatijanske mutavce da mogu da govore, ta krađa poznata je pod nazivom "Bečki književni dogovor", od tada pa do danas bečki mutavci ponovo znaju da govore, govore sve više, ali sve gluplje jer iako su im poklonili jezik, pamet im nisu mogli pokloniti.

Dara iz Karlobaga

pre 2 godine

Koga briga za Teslu, kakve on veze ima sa Srbijom?
Samo, oni su lepo stavili svoju kartu države na kovanici, lepo sa celom Jadranskom obalom i sa CELIM vekovnim srpskim morem!
A za to svi ćute i lupaju o Tesli ALOOOOOOOOOOOOO

Vera

pre 2 godine

Goca.... Tesla je stavljen zato šta je to najveći um u istoriji ljudskog roda, kojeg je svetu dala jedna mala HRVATSKA!
A kakav Dioklecijan, koji je bio okupator i robovlasnik Rimskog carstva, to samo Srbi mogu da se ponose svojim robovlasnicima i da i dan danas koriste njihov turski jezik?

Mislilac

pre 2 godine

Neverovatno koliko lupetanja u komentarima, posebno od komentatora iz Hrvatske koji su zadojeni svojom tabloidnom štampom i nategnutim teorijama izmišljenim da bi se Hrvatska nacija odvojila od srpske.

Tesla je Srbin, sam se izjašnjavao kao Srbin, svestan da je rođen na teritoriji Hrvatske. Nepobitna je činjenica da su mu Hrvati pobili brdo familije, a da je ostao u toj istoj Hrvatskoj ubili bi i njega. Tu se svaka dalja priča o Tesli kao Hrvatu završava.

Dalje, budalaština o vlaškim Srbima je izmišljotina Austrougarske koja je vekovima ovim teritorijama vladala izmišljajući i potom negujući razlike između stanovnika Balkana. Želela je da pokaže kako mi svi nismo Srbi, a Krajišnike po mogućstvu odvoji od njihovog nacionalnog nasleđa. Srećom da je Austrougarska propala: to je grobnica Slovenskih naroda i Slovenske/Srpske nacionalne svesti na ovim prostorima zbog čega se i danas svađamo i koljemo: Austriji nikako ne bi odgovarala velika Slovenska/Srpska država na Balkanu koja bi je ugrožavala. Od Dušanovog carstva i Rim nikako nije želeo ponovno kreiranje takve bogate i opasne države.

A tek komentari o DNK, kao Srbi su 30% Hrvati i šta znam… Genije koji je to napisao mora da bude svestan da su Srbi i Hrvati genetski identični i razlike između nas postoje koliko između dve hrvatske porodice koje žive u susednim zgradama u Zagrebu (ili srpske, svejedno).

A da Hrvati najbolje čuvaju srpski jezik, to je tačno. Mi smo preuzeli mnogo tuđica jer smo morali (posebno Srbi muslimani) i mislim da je SANU takođe objavio da moramo naš jezik učiniti bližim hrvatskom da se ne bi Hrvati pod uticajem katoličkog i drugih političkih lobija zaista trajno odvojili.

Po meni, realan politički cilj Hrvata i Srba treba da bude spajanje u jednu državu i jedan narod, ponovo, ali će, na žalost, preduslov za to morati biti izmirenje dve crkve i spajanje u jednu. Kad se spoje, a moraće da se spoje da bi se oduprle islamu, više neće biti razloga da i dalje budemo dva naroda, samo ćemo morati da smislimo neko zajedničko ime. Do tada se treba odupreti pokušajima stranih elita da nas dele, a mi smo, za sada, dovoljno glupi da sledimo lažne “naučnike” i “istoričare” koji izmišljaju i veličaju razlike između nas po sistemu “divide et imperum” (zavadi pa vladaj) i to uspešno rade vekovima.

Usijane hrvatske glave moraju znati da su ljudi u Srbiji odavno prevazišli fazu da “mrze” Hrvate, iako su im mnogo zla naneli, već ih samo žale što se ponašaju kako se ponašaju prema rođenoj braći zavedeni sjajem Vatkana i slepi kod očiju.

Nešto?

pre 2 godine

Ima li Srbija nekoga ili nešto da je baš s područja Srbije? Pa nemoguće je da vam svi sve kradu, a da vi nemate baš ništa iz Srbije? Čovjek bi pomislio da vi kradete iz okolnih zemalja?
Dajte nabrojite nekoga da je rodjen u Srbiji? Nešto povijesno da je baš u Srbiji starije od 19. stoljeć? Dajte neko književno djelo napisano na tom srpskom baš u Srbiji? Neku operu? Dramu?

Mc

pre 2 godine

Mljevenik...Ovde svi Srbi pišu hrvatskom latinicom i odbacili vizantijsku ćirilicu? Hoće li odbaciti i njenu podelu i mržnju, to krivoslavno, harlotsko zlo? Da se vrate papi i braći svojoj, svojim korenima, zajedništvu i slozi...?
Hrvati jedini od Južnih Slovena imaju baš sva narečja, ekavicu i jekavicu i ijekavicu i čakavicu i štokavicu i kajkavicu i to ti jasno dokazuje da su svi južnoslovenski jezici hrvatski. Analiza gena ti isto dokazuje da su baš Hrvati taj najstariji južnoslovenski narod jer taj gen imaju u najveći odsto u Evropi šta znači da su svi Južni Sloveni zapravo Hrvati. Zato je Hrvate trebalo smanjiti ili skroz izbrisati ili staviti u starateljstvo jer jedino sa tom istinom mogu ti južni Sloveni da se ujedine a to je opasnost posle za italijane i germane i francuze... Stvore zajedničku državu svih Južnih Slovena i ne nazovu je Srbija da se ne sramote pred istorijom i ne dozvole da se zove Hrvatska i nazovu je veštačkim imenom Jugoslavija.
@(Slaven Horvat, 5. februar 2022 12:10)




Zanimljiva logika po kojoj je ćirilica "vizantijsko" pismo, a latinica je hrvatsko pismo samo se eto slučajno zove latinica kao oni stari Latini,
hahahaha

Boga mi kako ste kranuli, vi ćete na kraju prisvojiti ne samo Teslu, nego i celo latinsko Rimsko carstvo, samo da vas papa ne čuje hahahaha,
Za početak nađite grobove hrvatskih kraljeva, inače smešni ste

Ljubisa Livac

pre 2 godine

Masakriras coveku citavu porodicu samo i jedino zbog nacionalne pripadnosti i onda mu stavis lik na kovanicu. To mogu samo Hrvati. Kakva iskrivljena logika. Niti je rodjen u Hrvatskoj, vec geografski u Austrougarskoj, niti se iznasnjavao kao Hrvat vec iskljicivo kao Srbin. Po njihovoj logici i Ban Jelacic im je Srbin jer je rodjen u Petrovaradinu, jel' te?

Miloš CH

pre 2 godine

„1000 puta izgovorena laz postaje istina“…
Hrvati se vode time i za sve iz EU koji drze hrvatski novac sa Teslinim likom bice prva asocijacija da je bio Hrvat. A najgore u svemu je sto mi ti nista ne mozemo da ucinimo, osim da gledamo kako nam se na lukav i podmukao nacin menja istorija…

Irina

pre 2 godine

Jako je bedno staviti na novcanicu pripadnika naroda nad kojim si izvrsio genocid i etnicko ciscenje u pokusaju da ga prisvojis. Jos bednije je sto nemaju nikog svog koga mogu da stave. Hrvati su nacija bez srama...

glineni golubovi

pre 2 godine

Samo su svemir i glupost hrvatskih botova na srpskim sajtovima večni.

Kako se pojavi neka vest o Tesli stiže navala bot brigada iz kolindinovaca, lako ih je prepoznati, uvek isti komentari samo copy paste, geni, more, EU, nebitno što nema veze sa temom. Izgleda da su HDZ sendviči na ceni, čim se toliko trude, ali...

Uzalud vam trud svirači. Srbija je obnovila svoju državnost na Berlinskom kongresu 1878., nađite mi datum kada je to uradila Hrvatska. Ništa do 1991.? Pa kako je onda Tesla rođen u "kraljevini Hrvatskoj" kada ista nije bila međunarodno priznata od bilo koje druge države niti na nekom takvom kongresu velikih sila?

Pa i Srbija je bila kneževina posle drugog srpskog ustanka 1815., ali nije bila priznata kao samostalna država sve do 1878. i berlinskog kongresa. Kada je "kraljevina Hrvatska" priznata kao samostalna država? Zašto onda evropska istorija, ne izmišljena vaša domoljubna "povijest", pominje jedino AU monarhiju kao državu na tim prostorima u to vreme do kraja 1. svetskog rata?

Zašto posle 1. svetskog rata niste proglasili samostalnu "kraljevinu Hrvatsku" i zašto vas niko živi tada nije priznavao od velikih sila kao zasebnu državu? Nije valjda da su im pravoslavni Srbi bili draži od najvećih katolika posle Pape?

Možete da botujete ovde do sutra, jedino ste uspeli da priznate da ste kao deo AU monarhije izvršili agresiju na kraljevinu Srbiju i iz tog agresorskog rata izašli ste kao PORAŽENI.

miki

pre 2 godine

@Bljuzgo Drpović, mozda je Tesla morao otici u Ameriku da bi uspeo, ali Srbija je ta koja mu je placala hotel do kraja zivota, kao i dzeparac i sahranu. Hrvati su mu, sa druge strane, popalili selo, pobili familiju i pokusali zatreti seme. Stvarno su najhrabriji narod - ne zato sto se niceg ne place, vec zato sto se niceg ne stide.

Mirko Kojotovski

pre 2 godine

Jasno je da Srbijom kao i ovim medijima vlada ustaško fasisticko komunistički klan.
Patrijarsija srpske pravoslavne crkve je na udaru vec od 1878.
Jednostavan odgovor zasto
Pa ona upravo pokazuje prave granice stare Srbije.
Slovenacki mađarski rumunski bugarski do Turske manastiri pripadaju srpskoj patrijarsiji.
Hilandar je jedinstven dokaz tome.
Jedren(Jadran) danasnji Edirne je Turskoj prodan od Bugara koji su izdali Srbe.
Na hiljade topomina po Turskoj Grckoj dokazuju dokle su Srbi živeli.
Ovo danas ili bolje receno od 1878 je rat koji traje.
Trajace jos dugo dok Srbija i Vatikan postoje.
Ovi klinci balavci sto ovo komentarisu su samo produkt te tisucljetne demokracije stvarane na ubijanju krvi zlocinu smrti...
Nikola Tesla Srbin američkog pasoša rođen u okupiranoj Krajini od Austrije

kaokakao

pre 2 godine

Po ovoj logici, Tesla je Austrougarin
(kaokakao, 5. februar 2022 10:26)..... Uvijek se preskačem da je Hrvatska u carevini imala svoj grb, zastavu, jezik i Sabor..Hr. Grb je bio i u sklopu simbola carevini.. Modernim rječnikom, nešto kao federalnu jedinica. I niko u Hr. ne spori da je Tesla etnički Srbin. Proći će nekoliko evolucijskih ciklusa dok se na Balkanu ne ukapira razlika državljanstvo-nacionalnost.
(Konfeder i EU, 5. februar 2022 11:01)




Možeš da imaš i 100 grbova, kad nemaš svoju zakonodavnu, sudsku i izvršnu vlast, kad nemaš svoju vojsku, svoju teritoriju i u ono vreme svoju vladarsku dinastiju, onda su pod okupacijom, batali se zastava i grbova, Srbi su u vreme Osmanlija imali i svoje kneževa, pa opet ništa od navedenog ne može da negira okupaciju ako nemaš osnovne elemente državnosti, a vi ste pod okupacijom bili bezmalo 1000 godina, ako ste uopšte i postojali tada, niko toliko dugo nije bio pod nekim podređen i potčinjen i za sve to vreme nijedan rat, velika sramota.

glineni golubovi

pre 2 godine

Samo su svemir i glupost hrvatskih botova na srpskim sajtovima večni.

Kako se pojavi neka vest o Tesli stiže navala bot brigada iz kolindinovaca, lako ih je prepoznati, uvek isti komentari samo copy paste, geni, more, EU, nebitno što nema veze sa temom. Izgleda da su HDZ sendviči na ceni, čim se toliko trude, ali...

Uzalud vam trud svirači. Srbija je obnovila svoju državnost na Berlinskom kongresu 1878., nađite mi datum kada je to uradila Hrvatska. Ništa do 1991.? Pa kako je onda Tesla rođen u "kraljevini Hrvatskoj" kada ista nije bila međunarodno priznata od bilo koje druge države niti na nekom takvom kongresu velikih sila?

Pa i Srbija je bila kneževina posle drugog srpskog ustanka 1815., ali nije bila priznata kao samostalna država sve do 1878. i berlinskog kongresa. Kada je "kraljevina Hrvatska" priznata kao samostalna država? Zašto onda evropska istorija, ne izmišljena vaša domoljubna "povijest", pominje jedino AU monarhiju kao državu na tim prostorima u to vreme do kraja 1. svetskog rata?

Zašto posle 1. svetskog rata niste proglasili samostalnu "kraljevinu Hrvatsku" i zašto vas niko živi tada nije priznavao od velikih sila kao zasebnu državu? Nije valjda da su im pravoslavni Srbi bili draži od najvećih katolika posle Pape?

Možete da botujete ovde do sutra, jedino ste uspeli da priznate da ste kao deo AU monarhije izvršili agresiju na kraljevinu Srbiju i iz tog agresorskog rata izašli ste kao PORAŽENI.

Matori englez

pre 2 godine

Tesla je Hrvat vlaškog porijekla. Na prostore današnje Hrvatske su se Turcima naselila vlaška plemena.
(Marko, 05. februar 2022 09:42)

Ma šta mi napriča.

Slaven Horvat

pre 2 godine

Mljevenik...Ovde svi Srbi pišu hrvatskom latinicom i odbacili vizantijsku ćirilicu? Hoće li odbaciti i njenu podelu i mržnju, to krivoslavno, harlotsko zlo? Da se vrate papi i braći svojoj, svojim korenima, zajedništvu i slozi...?
Hrvati jedini od Južnih Slovena imaju baš sva narečja, ekavicu i jekavicu i ijekavicu i čakavicu i štokavicu i kajkavicu i to ti jasno dokazuje da su svi južnoslovenski jezici hrvatski. Analiza gena ti isto dokazuje da su baš Hrvati taj najstariji južnoslovenski narod jer taj gen imaju u najveći odsto u Evropi šta znači da su svi Južni Sloveni zapravo Hrvati. Zato je Hrvate trebalo smanjiti ili skroz izbrisati ili staviti u starateljstvo jer jedino sa tom istinom mogu ti južni Sloveni da se ujedine a to je opasnost posle za italijane i germane i francuze... Stvore zajedničku državu svih Južnih Slovena i ne nazovu je Srbija da se ne sramote pred istorijom i ne dozvole da se zove Hrvatska i nazovu je veštačkim imenom Jugoslavija.

Igorsulic

pre 2 godine

Citajte malo. Jos 830 godine hrvatski velikas Ljudevit Posavski napravio je vojnu i dosao do raske, gdje se pleme Rasljana bilo odvojilo od hrvatske matice i sebe pocelo nazivati "Rasljani "!
Tu je pocelo razhrvacivanje srba. Sto se vjere tice-Stefan Nemanja i Dusan Silni bili su krsteni, sto??Pa katolici, naravno..

VUK

pre 2 godine

A na papirnoj novčanici bi mogli sa jedne strane da oslikaju likove Tesline porodice koje su ustaše poklale 1941-1944 , a na dugoj strani npr. slika srušenog spomenika Tesli koju su izveli hrabri borci poslednjeg Domovinskog rata u trenutku kada je najbliže vozilo vojske Srba bilo kod Dervente.

Magdeburška katedrala

pre 2 godine

Cela srpska istorija je laž, Šešelj vas u huškanju 90ih lagao ali BAŠ ZA SVE! Novinari HRT-a su bili u katedrali u Magdeburgu i ptali su sveštenika, da li je na ulazu u katedralu pisalo "čuvaj nas Bože od kuge i Hrvata". On im je u šoku odgovorio, da li vi stvarno mislite da na katedrali može pisati nešto tako protiv nekog naroda, to je laž! Istraživanjem dalje se došlo do Nemačkih protestantskih knjiga, u kojima piše da su Hrvati ratovali protiv njih na strani Pape, u Tridesetogodišnjem ratu. Ali, piše da zločine nisu radili oni, nego njihovi plaćenici-sluge koje su za njih ratovale, verovali vi ili ne SRBI i Vlasi(Rumuni), a zbog njihovih zločina ih švedski kralj Gustav, isto protestant, zove "Novim plemićima đavola". To je još jedan primer kako je Šešelj istinu samo izokrenuo, i 1000puta ponavljao Srbima... Njemačka knjiga "CARSKI HERETICI I HRVATI” tiskana nakon Velikog rata 1918. otkriva da su Srbi kao vojne sluge Hrvata činili zločine u Tridesetogodišnjem ratu!

mario

pre 2 godine

Masakriras coveku citavu porodicu samo i jedino zbog nacionalne pripadnosti i onda mu stavis lik na kovanicu. To mogu samo Hrvati. Kakva iskrivljena logika. Niti je rodjen u Hrvatskoj, vec geografski u Austrougarskoj, niti se iznasnjavao kao Hrvat vec iskljicivo kao Srbin. Po njihovoj logici i Ban Jelacic im je Srbin jer je rodjen u Petrovaradinu, jel' te?
(Ljubisa Livac, 05. februar 2022 09:45)
Rođen je na tlu današnje Hrvatske školovao se u Hrvatskoj, Češkoj i Austriji, a Srbija mu nije dala ništa i bio je u Srbiji čak 24 sata toliko o tome.

VUK

pre 2 godine

Ima li Srbija nekoga ili nešto da je baš s područja Srbije? Pa nemoguće je da vam svi sve kradu, a da vi nemate baš ništa iz Srbije? Čovjek bi pomislio da vi kradete iz okolnih zemalja?
Dajte nabrojite nekoga da je rodjen u Srbiji? Nešto povijesno da je baš u Srbiji starije od 19. stoljeć? Dajte neko književno djelo napisano na tom srpskom baš u Srbiji? Neku operu? Dramu?
(Nešto?, 05. februar 2022 10:33) Evo stariji od XIX stoljeća Srbin je Knez Pavle Karađorđević koji je prvi zagovornik da se1918 godine ispred Skupštine Srbije , kasnije Jugoslavije , iz pobacanih stegova, barjaka i zastava poraženih divizija Austrougarske vojske u I sv.ratu, izdvoje zastave naše braće preko Drine, Une ,Kupe ,Dunava,Dinare . Eto on je sa istomišljenicima ubio dve Kraljevine .Srbiju i Crnu Goru. Stvorio Jugoslaviju i kasnije sve uradio da decentralizuje banovine na teritoriji koja je danas Hrvstska. Kada je dolazio u Zagreb nije mu trebalo obezbeđenje. Iako je tada Zagrebom harao Pavelić sa svojim pokretom. Više je doprineo taj Srbijanac da danas imate državu ,nego i jedan Hrvat u povjesti. I nema spomenik u Zagrebu !?!? Nemoj pisati po portalima. Pitaj nekog povjesnig znanstvenika u Hrvatskoj .

Svi smo mi HORVATI

pre 2 godine

-Najčešće prezime među Slavenskim narodima je Horvat (Horwath), a i hrvatsko prezime Novak, dok Srb ili Srbić nema niko, u Srbiji ga jedva ima.
-Analiza gena je pokazala da je najveći odsto južnoslovenskog gena u Evropi eto baš kod Hrvata, a svi o tome ćute.
-Poljski kardinal i učenjak Stanislav Hojus u 16 veku piše da je hrvatski jezik MAJKA SVIH SLAVENSKIH JEZIKA.
-Legenda o ČEHU LEHU MEHU govori o tome da su Česi i Slovaci i Poljaci nastali od Hrvata koji su došli iz Hrvatske.
-Konstanrin Porfirogenet piše da reč Hrvati znači "zemljovlasnici - oni koji imaju mnoge zemlje".
-Možete li zamisliti šta bi srpski mediji pisali, ma kakvo bi to ludilo bilo, da je prezime Srb namesto Horvat najčešće Slavensko prezime... Croativ.net FASCINANTNO!? Ovo HRVATSKO PREZIME broj 1 je i u – još tri države!

21VEK

pre 2 godine

U knjizi rođenih u Gospiću (Glavna opština) piše da je imenom Nikolaj Tesla, rođen u Kkraljevini Hrvatskoj i Slavoniji, vera Grčko istočna, a nacionalnosti nema jer se tada nije ni pisala...niti jedan srpski portal o tome nije pisao. ZAŠTO?

Baja

pre 2 godine

Znači ovi Hrvati su neverovatni. Nivo njihovog laganja je zrelo za stručno preispitivanje od strane najpoznatijih svetskih psihijatara.
Pazi, oni stave lik čoveka kod koga su se svojski trudili da mu pobiju i zatru svakoga ko je imao bilo kakvu vezu sa njegovim prezimenom na svoje kovanice???. Ej bre!!!
Peoglašavaju čoveka kome su i otac čistokrvni Srbin (pravoslavni sveštenik) i majka čistokrvna Srpkinja (njen otac takođe pravoslavni sveštenik) Hrvatom.
Nema dalje.

Nemanja

pre 2 godine

Ne samo da su stavili najvećeg Srbina na kovanici od 1 evra već su stavili celu srpsku Jadransku obalu na kovanicu od 2 evra. Nemaju nikakva srama.

Baranjac

pre 2 godine

Nagradno pitanje za Hrvate:
S obzirom da Šokci u Slavoniji govore ikavski, Zagorci i Međimurci ekavski, Istrani ikavski, Dalmatinci ikavski - u kojim delovima Hrvatske Hrvati izvorno govore ijekavski?

Fenomen

pre 2 godine

Trebalo je da na kovanicu bude i slika porušenog Teslinog spomenika...radi balansa. Tesla nije rođen u Hrvatskoj nego u Austrougarskoj, ali kad nemaš svoje moraš krasti tuđe.

Joca

pre 2 godine

Ako ikad udete u eu i budete imali svoj euro vi stavite cistog srbina sto nema ni 0.0001% veze sa hrvatskom ni na koji nacin. Eto tesla npr nema nista sa hr, pa andric, pa mozete vojnike slavne srpske vojske krlezu i stepinca,pa dokovica on je 100% cist i tako ima ih koliko oces.

MIRO

pre 2 godine

crni@ A to su oni hrabri đenerali što su pobegli 1000 kilometara od bojišta i ostavili svoj jadni goloruki narod da se neprijatelj iživljava nad njima! A oni su i započeli taj kako ti kažeš WW1. Što bi rekao jedan veliki pesnik Vojvođanin: Pevaju u slavu noževa, pevaju pa ondak begaju....

Baranjac

pre 2 godine

Nagradno pitanje za Hrvate:
S obzirom da Šokci u Slavoniji govore ikavski, Zagorci i Međimurci ekavski, Istrani ikavski, Dalmatinci ikavski - u kojim delovima Hrvatske Hrvati izvorno govore ijekavski?

zg232

pre 2 godine

Ima li Srbija nekoga ili nešto da je baš s područja Srbije? Pa nemoguće je da vam svi sve kradu, a da vi nemate baš ništa iz Srbije? Čovjek bi pomislio da vi kradete iz okolnih zemalja?
Dajte nabrojite nekoga da je rodjen u Srbiji? Nešto povijesno da je baš u Srbiji starije od 19. stoljeć? Dajte neko književno djelo napisano na tom srpskom baš u Srbiji? Neku operu? Dramu?
(Nešto?, 5. februar 2022 10:33)


Kako da ne. Rođena su 2 Josipa, 2 hrvatska velikana svako u svom području Josip Pančić i hrvatski ban Josip Jelačić. Starije od 19. stoljeća imaju turski simbol ropstva Ćele kulu, Beograd je bio mađarski grad prije turskog osvajanja. Književnici 19. stoljeća Branislav Nušić, cincar, i Branko Radičević, koji je napisao odu Hrvatima.

Srbija u 20. i 21. stoljeću nema političare i vladare rođene u Srbiji, a ne barem 2 generacije. Karađorđe, crnogorsko-albanske nacije, Obrenovići i Karađorđevići miješani s drugim nacijama, poznati po ubojstvima vlastitih dinastija. Koliko im je mala Crna Gora dala vladara, kao i BH, Srbija bi se mogla zvati Herceg Bosanska Crna Srbija.
Možda imaju pravo neki povjesničari da su Srbi nastali od otpadnika susjednih naroda.

Servia

pre 2 godine

Nemački arheolozi su (oko 2015g) našli jedan rimski mač, a pored njega kramp (pijuk), na tom krampu je pisalo SERVE. Nemci zato staviše senzacionalan naslov, o kojem i danas ćuti cela Srbija: NAŠLI SMO SRBE SA RIMLJANIMA U NEMAČKOJ! To samo potvrđuje da reč srbi dolazi od reči sluge - servantes, serve, serbe, serbus, srbi...Rimski mač goni robove Serve sa krampom na mukotrpan rad...jer to su robovi Rimskog carstva, koje su Iliri(Hrvati) primili i prihvatili ko svoje i na svoje zlo, a koje je posle Vizantija iskoristila protiv njih. Hrvate sa tim imenom i tom istorijom je lako odvojila i popravoslavila i stvorila novi pravoslavni narod, Srbe. Osmanlije isto tako uradiše sa Bošnjacima...ali svi znamo i analiza gena nam to potvrđuje, da su svi Južni Sloveni zapravo Hrvati.

se

pre 2 godine

@EU prva hidroelektrana jeste podignuta tamo, ali tesla nije imao veze sa njom, a cak i da jeste nekoliko godina pre toga je pomogao da beograd medju prvima dobije naizmeničnu struju i termoelektranu. tako da hrvati iskulirajte sa vasim fantazijama.

crni

pre 2 godine

nesto se 90-tih miste brinuli za te "hrvatske srbe " danas ih nazivate"e srbin" intersuje me dali ce na proslavi biti pozvani potomci od Tesle ili ce ga Tompson opjevati sada ,stvarno su hrabar narod

Moram reci

pre 2 godine

Treba da stave na jednu novcanicu Jasenovac,i to je poznato u Hrvatskoj. To su kompleksi malih nacija,pripajanje tudjeg,laziranje istorije. Mozete stavit i Dublin,jos malo ce vas vise biti u Dublinu nego u Zagrebu bedo bedna.

Guns N Roses

pre 2 godine

Rođen je na tlu današnje Hrvatske školovao se u Hrvatskoj, Češkoj i Austriji, a Srbija mu nije dala ništa i bio je u Srbiji čak 24 sata toliko o tome.
(mario, 5. februar 2022 10:22)

Srbija mu je plaćala školovanje i boravak u Americi, nije to sigurno radila Hrvatska država koja tada nije ni postojala.

Pijani zlotvor

pre 2 godine

Tesla nije hrvat i zato ga nismo trebali stavit na kovanicu. No s obzirom na to da srbi kradu dubrovacku knjizevnost, ivu andrica itd ovo mu dodje kao neka poetska pravda.
Da se mene pitalo, stavio bih fausta vrancica, krlezu ili nasa 3 nobelovaca.
Dnevni podsjetnik da niti jedan narod iz sfrj nema nobelovce osim hrvata.
Analizirao sam broj nobelovaca iz zemalja u okruzenju i shvatio da bugari imaju jednog nobelovca ali je zidov; svi rumunjski nobelovci su nijemci ili zidovi. Grcka ima samo 2 nobelovca. Cesi imaju 5-6, ni jedan nije etnicki ceh. Slovacka 0 bodova. Madjari imaju 13, no 10 su zidovi/svabe. Znaci, brutalno dominiramo nad zemljama u siroj regiji srednja europa-balkan.

Rode

pre 2 godine

Da li je Tesla bio srbin, bugarin ili austrougarin...najbolje da se pogleda njegov pasos...na pasosu pise da je putovnica, a ne pasos, i na toj putovnici pise da se izaje u ime Franje Josipa cesara austrijanskog, kralja ugarskog, dalmatinskog, hrvatskog i slavonskog...zasto to pise ako nije postojalo? Dakle, madjarsko kraljevstvo je postojalo, a sve ovo dalje navedeno nije, ali pise uz ugarsko kraljevstvo? Lol Zasto je ta ista hrvatska imala bana i sabor, ako nije postojala? Znaci bolje je bit pod turcima i nemati bana i sabor, to onda znaci da imas vecu drzavnost lol
Slican dokument ne mozemo naci za srbiju u vreme osmanskog carstva, da pise pasos i kraljevina srbija lol

Ahab

pre 2 godine

@mlin
Tipican si skolarac falsifikovanja istorije.
To je ona stara skola izmisljotina tipa prvi kralj Tomislav (nepostojeci), knez Viseslav "iz Nina" i ostale nebuloze.
Ali koliko god se trudio, genetika je vec rekla svoje a svakim danom samo potvrdjuje da su Srbi i najdominantniji i najduze na ovim prostorima.
Veroispovest je jedino sto pravi razliku izmedju Srba, Hrvata i bosnjaka, jer su neki Srbi menjali veru zbog raznoraznih razloga, a uglavnom zbog spasavanja glave i porodice.
Mozda i nemamo mnogo veze sa vincanskom i kulturom Lepenskog vira, ali u zadnjih 14 vekova su Srbi i meso i mirodjija u svakoj corbi na Balkanu :)

omniameamecumporto

pre 2 godine

Kažeš, Srbija mu plaćala školovanje i boravak u Americi....smiješno istina je da ste odbili stipendiju koju je tražio,to je jedino tražio od vas i nije dobio ta mantra da ste mu vi plaćali život je smiješna. Pa nije on bio balavac bez novca, on stvarao tamo. Ali pošto nije bio mešetar mnogi su ga preveslali i završio je u siromaštvu ali i tada živio je od svojih patenata koje se je prodavao bud za što a ne od neke Srbije koja nije imala sluha niti za stipendiju. I da vam je zamjerio jeste kad ste mu odbili novac za školovanje sagradio je prvu elektranu na svijetu na Krki kod Šibenika a ne na Drini ili Moravi.

bruder

pre 2 godine

I to je ta tisuceljetnja kultura, od svih velikih rvata stave Srbina cije su selo spalili do temelja i pobili skoro celu rodbinu koja se tu zatekla. Au covece sta se desava u ovoj dimenziji, strasno. Ja ne znam kako oni mogu da zive sami sa sobom.

johnny bee

pre 2 godine

Mogli su da stave kralja Tomislava... Mogli da je postojao.. Nije.. Tesla jeste,samo što nije njihov.. A rođen je.. Tada austro-ugarskoj..Tada hrvatske nije bilo ni u mašti...

Cicvara

pre 2 godine

Tesla je rođen u Hrvatskoj, živio, radio i smrt dočekao u SAD čiji je bio državljanin. Srbijanci su dvolični kao i uvijek, sve što je u Srbiji je srpsko a što je u Hrvatskoj e onda ne može, pa može, vidite da može.

KRAJ

pre 2 godine

Odmah posle Oluje 95 godine, a da su pre toga digli u vazduh spomenik da opruže Hrvate, kreće očajnička propaganda Beograda da otme Teslu, jer nisu uspeli da Hrvatima uzmu ništa, a ne njegove Smiljne. Sad je napokon došlo vreme da Evropa i svet pa i Srbi, u svojim rukama jasno vide čije je Tesla, a i kakve je sve velikane i heroje svetu dala jedna mala Hrvatska. Da ne govorimo o potencijalu u turizmu....

21VEK

pre 2 godine

Nema laganja i mitova i teorija sada u 21veku pored jasne i egzaktne analize gena, a Evropska analiza (82 evropska instituta za genetiku po uzorku krvi građana) od 2009- 2013g je uništila sve srpske laži. Pokazala je da Srbi nisu narod jer imaju najšareniju kartu gena u Evropi, a po genima su 33% Južnosloveni-Hrvati(plavo) i 13% Severnosloveni(žuto) i zamislite vi to ČAK 20% Grci(svetlocrvena), a to je očito i razlog zašto su oni odvojeni pravoslavci sa Vizantijom dok su Hrvati i dalje ostali katolici sa Papom... Srpska karta gena je najšarenija na svetu, to je đubrište gena od svih osvajača kroz istoriju... brilliantmaps.com/the-genetic-map-of-europe/
Šta vi mislite, kako bi sada bilo da se nije desio raskol Crkve u 11veku, da smo i dalje svi ostali braća i papini katolici, ma pitate li se vi to nekada? Svi su ovde zapravo Hrvati i katolici, neki poturčeno Hrvatsko cvijeće, a neki popravoslavljeno Vizantijsko smeće? Bez uvrede, samo neko mora i istinu napisati.

Nemoj da lažaš

pre 2 godine

Hrvati su nacija bez srama...
(Irina

Nemoj da lažeš. Vi stavite opanak i rijec LAŽ na euro. Svi ce biti ugodno iznenadeni kako originalno i bit cete prepoznati u svijetu.

mr.wolf

pre 2 godine

Dali ste ime aerodromu po hrvatskom izumitelju iz Smiljana, a mogli ste ga komotno nazvati Brus Li jer i on ima veze sa Srbijom koliko i Tesla. Ma jeste Zoki komunjara, ali vam ga sa tom izjavom uterao, ono. Istorijski. Hajde se stavi na mesto bilo kojeg turista koji dođe u Beograd i pita gde je rođen taj Tesla, gde mu je kuća, gde je prvi put imao vizije, a prvi Srbin mu odgovori da je to u drugoj državi, u Hrvatskoj, u Smiljane...Kad se Tesla rodio Srbija nije postajala jer je bila Tursko carstvo, Hrvatska je u Austrougarskoj imala svoju autonomiju i Sabor i bana i zvala se Kraljevina Hrvatska i Slavonija a posle i Trodelna kraljevina Hrvatska imali su i svoje hrvatskougarske kraljeve...problem je u tome šta se to u Srbiji ne sme pisati. Toliko je Srbin da je Hrvatima izgradio prvu hidroelektranu u Everopi i to u Šibeniku? Samo ta činjenica je dovoljna da EU zatvori usta Srpskoj banci koja priča o srpskom nasleđu kojeg NEMA, a ne vidi tamo hrvatsko nasleđe... Srbi kad uzmu Evro stavljaju jednu nacrtanu kap-suzu vekovnog srpskog mora, da ga imaju bar na kovanici, jer im ga maestralno izbiše iz glave 95g. Tesla i Smiljani su hrvatski jer je Oluja oduvala plan da budu srpski i.
(Smiljan, 05. februar 2022 09:05)

Ma, kakavi, jos u Rimskom carstvu ste imali svoje pokrajne i svog kralja. Mada, neki kazu da ste jednu piramidu vi napravili zajedno sa Egipcanima.Je u to vec ne verujem. A u sve ostalo verujem.... Rvacka najjace Carstvo !

petrovic petar

pre 2 godine

ode im ustaška kuna. zar su se za to borili. c,c,c.
a tesla na centima, baš se to zagleda. da je na 50 evra pa ajde. hrvatijanci si zabili samogol (autogol).

žungul

pre 2 godine

Svim Srbima kojima smeta Tesla sa šahovnicom na kovanici,neka je se demonstrativno odreknu i uplate za neku dobrotvornu svrhu.Pokazate i ponos i dobro srce.Osim ako im mrski euro nije draži od toliko deklariranog ddomoljublja.I moji Hrvati su isti, licemjerje na kub.

glineni golubovi

pre 2 godine

MEMORIJALNI CENTAR NIKOLA TESLA 2019g je imao preko 100.000 posetioca, a ša mislite koliko će ih imati, kad turisti vide Teslu na hrvatskom evru i giglaju i vide da im je tu blizu, pored vekovne hrvatske obale?
(Smiljan, 5. februar 2022 13:17)

Zamisli da moraš 100.000 puta da objašnjavaš turistima kako se na hrvatskom evru nalazi mrski vam Srbin, a vi protiv tih Srba ratovali. Ako bude neki provokator pa pita kada ćete da vratite "vekovno more" Italijanima, biće nezgodno...

Još ako pitaju kako to da Srbija već godinama ima aerodrom Nikola Tesla gde je promet preko 6.000.000 putnika godišnje, i da li je istina da ste Tesli celu familiju pobili 1941., a srušili spomenik i kuću zapalili 90-ih, biće baš, baš nezgodno.

I tako 100.000 puta...

Teška priča.

mario

pre 2 godine

Hrvati su 35% srbi, 45 % italijani, ostalo je mix turaka i madjara!
Jezik stavraju godinama samo da odbace srpski, ima u srpskom jeziku puno turcizama, a ima i u hrvatskom puno nemackih, engleskih, italijanskih reci!
Narod ko narod, drago mi je sto na kraju sami shvataju da bez srba nema ni njih, Tesla je jedan od dokaza za to!
(Milos Grzoni, 05. februar 2022 09:54)
A vi ste onda 85% turci pošto vas veže 500 godina prijateljstva.
Kako nema nas bez vas, a svi su pobjegli od vas toliko ste bitni.

Vera

pre 2 godine

Milos Gozni...Vuk ti je stvoeio srpaki jezik tako da ga orwpisao od Hrvata j prvom sepako, bukvaru i jasan ostavio sve turcizme da se razlikuje od Hrvata koji i danas štite svoj jezik i glagoljicu čak? A za gene imaš Evropsku kartu gena koja ti uništila sve srpske laži pa se o njoj niti ne sme posati; brilliantmaps.com/the-genetic-map-of-europe/

S1pac

pre 2 godine

Ovim su riješene sve dileme čiji je tesla.
(let 3, 05. februar 2022 08:58)

Šta tu ima da se rešava? Ko donosi rešenje i u čije ime? Šta se otimate za nešto što ste terali pa sad na tome želite graditi nacionalni identitet u koji ste nesigurni i koji vam manjka?! Koliko god da ga svojatate vi ste svesni ko je i šta je Tesla…

Biblija

pre 2 godine

Reče Isus, Petru: Ti si Petar stena na kojoj ću izgraditi Crkvu svoju, da je ni vrata paklena neće nadvladati… Zato su, Vizantiju koja je podelila Isusovu crkvu u 11veku, Osmanlije ne samo nadvladale nego i izbrisale sa lica zemlje, koju pretvoriše u Tursku. Samo su muslimani spas od tog vizantijskog i harlotskog i krivoslavnog zla, jer mira je ionako na Balaknu bilo samo tih 500g dok su oni to zlo držali u ropstvu da miruje, a posle njih je pokrenulo sve Balkanske i Svetske ratove i genocide. Neki katolički fratri su, još u 16veku dok je cela južna-pravoslavna Evropa bila u ropstvu, pisali da su Osmanlije samo "Mač Božji", koji je očistio "Bizantsko zlo" sa ovoga sveta. Neće na Balkanu biti mira sve dok ne dođe sultan Erdogan sa vojskom, da dignu minarete i na Savin hram u Beograd?

NS

pre 2 godine

Pa što si vređate Stepinca? Zar ne zaslužuje da ga turite na novčić? Gotovina? Tuđman? Žaba krastača umesto kune? Kakvo razočarenje od ovih mladih kroata..

Hammer

pre 2 godine

Baranjac...zvanični-službeni hrvatski jezik u celoj zemlji ti je ijekavica i on je iz centralne Hrvatske iz Zagreba i okolice. I tako si plantu svega, jer Hrvati jedini od Južnih Slovena imaju baš sva narečja, ekavicu i jekavicu i ijekavicu i čakavicu i štokavicu i kajkavicu i to ti jasno dokazuje da su svi južnoslovenski jezici hrvatski...znaš to i sam bez lažnog nika?

@(Mikizg, 5. februar 2022 10:54)







Ekavica, ijekavica i ikavica NISU narečja, nego DIJALEKTI, a narečja su: štokavica, čakavica i ijekavica, eto ustvari koliko ti je validan ovaj tvoj komentar i koliko ti ustvari znaš nešto o jeziku kojim se koristiš, da ne kažem da nemaš pojma! Dijalekti se dalje dele na subdijalekte, pa cela šema jednog jezika otprilike izgleda ovako: narečje > dijalekt > subdijalekt!

Drugo, različita narečja su obavezno i različiti jezici, jer je u lingvistici slovenskih jezika granica između dva različita jezika njihovo narečje, tako da jedan jezik nikako ne može u sebi da ima dva ili više narečja, da bi ti bilo jasnije, narečje shvati kao sinonim za jezik ili uprošćeno i matematički gledano to otprilike izgleda ovako: jedan jezik = jedno narečje!

Vi se danas dominantno koristite štokavskim narečjem, odnosno štokavskim jezikom i to vam je čak i književni jezik, a štokavica je po svim istorijskim i lingvističkim parametrima srpski jezik, bez obzira na dijalekt, tako da kad god se koristite štokavicom vi govorite srpski jezik.

Iswinite akosam ne pisnem

pre 2 godine

Ja hrvate ne razumem. Ratovali da budu samostalni, a trcali sto brze u savez EU i uvedu € gde EZB diktira finansisku politiku. Ima li jedan hrvat da mi to obijasni?

EU

pre 2 godine

Šta niste tužili Evropskoj Komisiji, da Hrvati svojataju svog građanina iz Smiljana, da i to čujemo? Evropi ćutite, a po svim srpskim medijima širite mržnju i svojatate hrvatskog izumitelja?
Da je Tesla srpski izumitelj EU ne bi dozvolila da bude na hrvatskom evru, ali on je hrvatski izumitelj i nema nikakve veze sa Srbijom i.

Boris

pre 2 godine

Tesla je bio svoj i svetski.
Žalosne su sve te prepirke koje uglavnom služe da onima koji nemaju nikakva svoja dostignuća bude bolje. Kao oni su nešto jer i istom narodu se rodio takav genije.
A oni su i dalje isto tako glupi i/ili neobrazovani i ta činjenica neće ništa promeniti. Primeti se da što je čovek veća neznalica, slabijeg kapaciteta ili jednostavno neostvaren to sa većim žarom priča o takvim ljudima sa kojima zaista nema zajedničke tačke. Niti mentalni kapacitet da pojmi njegova ostvarenja.
Tako da, drago mi je da se Teslin rad i njegova dostignuća prepoznaju. Ali za to nikakve zasluge nema obični Perica bez obzira da li je iz istočnog ili zapadnog plemena.

Futog

pre 2 godine

To mogu samo Srbi ! Kaze hrvatski sportski komentator hahaha
Inace mogli su Severinu staviti, njen video je pogledalo pola planete a ne pricam o muzici !
Po meni ona je najpoznatiji hrvat u njihovoj bednoj istoriji, posle nje zna se pavelic, pa tudjman i svi veliki bolesni umovi !

EU

pre 2 godine

Šta niste tužili Evropskoj Komisiji, da Hrvati svojataju svog građanina iz Smiljana, da i to čujemo? Evropi ćutite, a po svim srpskim medijima širite mržnju i svojatate hrvatskog izumitelja?
Da je Tesla srpski izumitelj EU ne bi dozvolila da bude na hrvatskom evru, ali on je hrvatski izumitelj i nema nikakve veze sa Srbijom i.

Orbiter

pre 2 godine

Od svih tolikih velikih Croata oni izabrali izabrali najvećeg Srbina ?
(станарчић, 05. februar 2022 08:59)

i jos ga stavili na šahovnicu....valjda se tako Tesla ugodnije osjeca....

Orbiter

pre 2 godine

A zasto bas Tesla, zasto ne Dioklecijana. Mozda stvarno bez aSrbina nema ni Hrvata!
(Goca, 05. februar 2022 09:02)

tako je Goca....sad ces gledati Teslu na šahovnici i jos ih u dzepovima imati.....

iskvarena verzija austrijskog

pre 2 godine

Ocekujem protest na kreativan nacin. Svaku novcanicu sa Teslom da se označava sa 4C i da se poseca ne genocid koji su hrvati počinili na srpskom narodu tako i Teslima...

Vera

pre 2 godine

Max...Harlot - odvojena crkva, kurva, bludnica, koja će obmanjivati narod da ga odvoji od Boga, tako da dočekaju antihrista. Svi smo se mi pokatoličili iz Slovenskog višebožja sa Perunom u tada jedino Papino hrišćanstvo u 7-8 veku ali pitaš li se ti koliko je posle Srba prodalo veru za večeru i odvojilo se od Hrvata i Pape i popravoslavilo se kad se Crkva cepala u 11veku i kad im je Vizantija u 13 veku sa Savom davala sve i Srbiju na tri mora, a onda im Bog dao kaznu ropstvo 500g a Vizantiju izbrisao i očistio i dao je Turcima? Rimski Papa kruniše prvog srpskog kralja 1217g a Sava huška i obrće narod po nalogu Vizantije koja odmah 1219g autokefiše SPC... Sava ti nije svetac, on je vizantijski huškač i delitelj, šizmatik!

Ljubisa Livac

pre 2 godine

@mario

Hahhaah. I Konstantin Veliki je rodjen na tlu danasnje Srbije. Jel on onda srpski ili rimski car? Shvatas li koliko nema logike to sto pises?

crni

pre 2 godine

@aleksander veliki vidi se da nikad nusi nista procitao kada je bila parada u New York povodom kraja WW1 raspitaj se čije je generale primio i poklounu se Tesla sigurno ne sa Hrvatskim izvinjavam se nije ni postojala tj Dmonobranima sigurno ne njima

Beogradjanin

pre 2 godine

Tesla je Hrvat vlaškog porijekla. Na prostore današnje Hrvatske su se Turcima naselila vlaška plemena. Kasnije za vrijeme Austrije su Vlasi dobili i svoj statut STATUTO VALAHORUM. Austrja ih je popisala i dala im prezimena. Tek krajem devetnaestog vijeka oni su se posrbili. Takozvani Neslovenski Srbi porijeklom uglavnom iz Rumunije.
(Marko, 05. februar 2022 09:42)
Pomešao si...ovo gore je o Hrvatima...Prvo pominjanje Hrvata je u 18 veku,uglavnom Srba koji su prešli iz Pravoslavlja u Katoličanstvo.

glineni golubovi

pre 2 godine

Probali su prvo da poture ovde da je Hrvat - nije prošlo. Tesla je Srbin.

Probali su sa "vlah", "Hrvat pravoslavac" - nije prošlo. Tesla je Srbin.

Probali su sa "rođen je u kraljevini Hrvatskoj" - nije prošlo. Tesla je rođen u AU monarhiji, Hrvatske tada nije bilo ni na mapi. Jedina međunarodno priznata država na tom prostoru kad se Tesla rodio je bila AU monarhija. "Kraljevina Hrvatska" je postojala jedino tamo gde su postojali i grobovi "hrvatskih kraljeva" - u njihovim glavama.

Kad su sve probali i pukli, ostalo im je samo da pominju da je Tesla sagradio HE kod Šibenika. Nije Tesla sagradio istu, već je pomenuta HE sagrađena po njegovim nacrtima, isto kao što je po njegovim nacrtima sagrađena HE kod Užica 1900.

Razlika je samo što je u prvom slučaju po Teslinim nacrtima sagrađena HE u AU monarhiji kod Šibenika, dok je u drugom slučaju sagrađena u međunarodno priznatoj kraljevini Srbiji kod Užica. Velika razlika, baš velika. Šta da vam radimo kad vas niko živi nije priznavao sve do 1991. Pomenuta HE kod Šibenika sagrađena je da služi i Hrvatima i Srbima kojih je bio priličan broj u tim krajevima.

Najveća razlika je što su se Srbi za pomenutu HE kod Užica zahvalili lepom pločom na kojo piše čijom zaslugom je napravljena HE, a Hrvati su se zahvalili tako što su mu familiju pobili 1941., celo rodno mesto satrli, a spomenik i kuću zapalili 90-ih, da pokažu do kraja svoju zahvalnost.

Lepo kaže Dučić - stvarno se ničega ne stidite.

glineni golubovi

pre 2 godine

Probali su prvo da poture ovde da je Hrvat - nije prošlo. Tesla je Srbin.

Probali su sa "vlah", "Hrvat pravoslavac" - nije prošlo. Tesla je Srbin.

Probali su sa "rođen je u kraljevini Hrvatskoj" - nije prošlo. Tesla je rođen u AU monarhiji, Hrvatske tada nije bilo ni na mapi. Jedina međunarodno priznata država na tom prostoru kad se Tesla rodio je bila AU monarhija. "Kraljevina Hrvatska" je postojala jedino tamo gde su postojali i grobovi "hrvatskih kraljeva" - u njihovim glavama.

Kad su sve probali i pukli, ostalo im je samo da pominju da je Tesla sagradio HE kod Šibenika. Nije Tesla sagradio istu, već je pomenuta HE sagrađena po njegovim nacrtima, isto kao što je po njegovim nacrtima sagrađena HE kod Užica 1900.

Razlika je samo što je u prvom slučaju po Teslinim nacrtima sagrađena HE u AU monarhiji kod Šibenika, dok je u drugom slučaju sagrađena u međunarodno priznatoj kraljevini Srbiji kod Užica. Velika razlika, baš velika. Šta da vam radimo kad vas niko živi nije priznavao sve do 1991. Pomenuta HE kod Šibenika sagrađena je da služi i Hrvatima i Srbima kojih je bio priličan broj u tim krajevima.

Najveća razlika je što su se Srbi za pomenutu HE kod Užica zahvalili lepom pločom na kojo piše čijom zaslugom je napravljena HE, a Hrvati su se zahvalili tako što su mu familiju pobili 1941., celo rodno mesto satrli, a spomenik i kuću zapalili 90-ih, da pokažu do kraja svoju zahvalnost.

Lepo kaže Dučić - stvarno se ničega ne stidite.

Nostradamus

pre 2 godine

Opet je tema Nikola Tesla i vecita dilema cini je, he, he, he?. Tesla je Srbin, a ja znam Jos najmanje tri velika Srbina, a to su Ivo Andric, Mesa Selimovic i Emir Kusturica. Svi oni su u prelqznom roku presli kod nas i sada igraju za nas tim. Imamo problema sa Einsteinom, jer nece da zaigra kod nas, a legao bi nam kao „kec na desetku“. Lep,pozdrav svima i samo mirno nastavite da se svadjate jer ionako nemate sta drugo da radite.

miki

pre 2 godine

Nikola Tesla je sin pravoslavnog Srbina, dakle Srbin koji je otisao u Ameriku, a rođen je u tadašnjoj Austrougarskoj. XrvaCka se tu nigde ne slominje

crni

pre 2 godine

@aleksander veliki vidi se da nikad nusi nista procitao kada je bila parada u New York povodom kraja WW1 raspitaj se čije je generale primio i poklounu se Tesla sigurno ne sa Hrvatskim izvinjavam se nije ni postojala već Dmonobranima sigurno ne njima

Koren

pre 2 godine

"Srbi su otkinuti dio hrvatskog katoličkog stabla"!
Definicija Srbina: Prevareni i obamnjeni i zatrovani Hrvat, kojeg su Vizantija i Sava odvojili od Pape i braće Hrvata kad se Crkva cepala i popravoslavili ga, a onda ih Bog toliko pravoslavne kaznio sa 500g ropstva i Vizantiju pretvorio u muslimansku Tursku! A celo to vreme se punio sa mržnjom prema toj braći Hrvatima, zato jer su ostali i dalje katolici sa Papom i Gospom pa zato i ostali nepokoreni! A posle i on krenuo na tu svoju braću i od njih napravio ubice i koljače, da se od njega brane dok sa tim Vizantijskim krivoslavnim zlom podele i mržnje izbija na to njihovo, vekovno hrvatsko katoličko more, šta braća katolici sprečiše i 40ih sa Ustašama i 90ih sa Braniteljima...
"Srbima je svetac Sava koji ih odvajo od Pape a Hrvatima je svetac Stepinac koji je i život dao samo da to ne uradi".

Marko Jugovski

pre 2 godine

Glagoljica nije Abeceda već Azbuka. Az Buki Vedi Glagol, to znači ABVG a ne ABCD... Ćirilica jeste glagoljica ali ispisana grčkim slovima i nekoliko iz glagoljice, ali eto hvala puno EU jer je to Makedonska azbuka.

Nova sreća

pre 2 godine

MIRO, 05. februar 2022 09:45
teško takvu nelogičnost možete prodati Srbima. Vidite, za sve te cenjene ljude koje ste nabrojali u arhivama stoji da su za sebe rekli da su Srbi, da imaju srpske korene, pravoslavne ili katoličke. A zanimljivo je da ne znate šta je napisano u Srbiji i na srpskom jeziku pre Vuka Stefanovića Karadžića, to govori samo koliko su Vaši argumenti respektabilan

Guns N Roses

pre 2 godine

Ako je osoba rodjena u Smiljanu Hrvat, bez obzira ko su otac i majka, koje je nacionalnosti osoba rodjena u avionu, tokom leta?
(pfff, 5. februar 2022 11:16)

I Vojvoda Djujic je znaci Hrvat?

Smiljan

pre 2 godine

MEMORIJALNI CENTAR NIKOLA TESLA 2019g je imao preko 100.000 posetioca, a ša mislite koliko će ih imati, kad turisti vide Teslu na hrvatskom evru i giglaju i vide da im je tu blizu, pored vekovne hrvatske obale?

Svinjar

pre 2 godine

Tesla je toliki Srbin da je u Hrvatskoj, a ne u Srbiji, izgradio prvu hidroelektranu u Evropi. Tako je doveo struju u prvom gradu Evrope, u hrvatskom Šibeniku....to se ne sme pisati u Srbiji? Na osnovu čega ga Srbija svojata, koja ostavština?
(EU, 05. februar 2022 13:22)

Ne budi smešan.
Prva hidroelektrana u evropi a druga u svetu se nalazi u srbiji u uzicu i zaostavstina je Tesle.

oddy

pre 2 godine

A dobro, najlakse je kritizirati kad se nesto novo uvodi a da pritom sam ne dajes nikakav prijedlog. Mi kao susjedi se moramo malo podbadati, vi nas sad za izgled eura, mi cemo vas kad budete uvodili rublju i tako. Svako dobro.

jedna zivotinja

pre 2 godine

strava jedna koliko je ovde ogranicenih ljudi, strava i nista drugo.
da je tesla bolovao kao balkanskim slicna plemena ne bi se dugo patio.

DnK (°~°)

pre 2 godine

Pre neki dan hrvati poludeli sto smo mi neke pisce ubacili u nasu grupu pisaca a ladno uzimaju teslu i koknu ga na 50cts umesto na 2e sram vas bilo ,o tome da li je srbin pravoslavac po korenima a po nacionalnosti austrougar pa jugosloven pa hrvat i srbin to cemo da vodimo bitku jos vekovima

Mojnilo

pre 2 godine

Tesla, šahovnica, glagoljica, Kuna, himna slobodi....
ŠTA DA SRBI STAVE NA SVOJ EVRO A DA JE ČISTO SRPSKI SIMBOL?
(Mali Vuk, 5. februar 2022 09:19)

Dobricua Ćosić na prednju stranu a na suprotnu riječ "laž"

mario

pre 2 godine

Netko je napisao da mu je Srbija plaćala školovanje eto koja je to laž i lažni mit, a Srbija ga nije htjela primiti ni u SANU i odbijala mu je dati bilo što ,ali to se ne objavljuje.
Zato je i bio u Srbiji 24 sata samo, a eto Hrvatsku nije volio, pa je zato u Šibeniku izgradio prvu hidroelektranu to vam ne govore u Srbiji.

cros

pre 2 godine

Bravo za hrvate.Staviti najvećeg Srbina na svoju kovanicu je za aplauz.Mislim da naše kovanice ne bi mogli krasiti hrvati.
(KoleCZ, 5. februar 2022 08:56)

Stavite Andrica

Марко

pre 2 godine

Зар Србија није хтјела уложити жалбу? Гдје су толики српски савезници унутар ЕУ попут Грчке, Мађарске, Словачке, Чешке који су могли уложити вето на њихов одабир? Само једна једина чланица је то могла зауставити.

Mikizg

pre 2 godine

Baranjac...zvanični-službeni hrvatski jezik u celoj zemlji ti je ijekavica i on je iz centralne Hrvatske iz Zagreba i okolice. I tako si plantu svega, jer Hrvati jedini od Južnih Slovena imaju baš sva narečja, ekavicu i jekavicu i ijekavicu i čakavicu i štokavicu i kajkavicu i to ti jasno dokazuje da su svi južnoslovenski jezici hrvatski...znaš to i sam bez lažnog nika?

MALI MARINKO

pre 2 godine

Propustena je prilika da se na Euro stavi i Hrvat Josip Broz Tito...uz Teslu jedina osoba svjetskog znacaja sa svih ovih južnoslavenskih prostora....Dobio je u glasanju hrvatskih građana za prijedlog izgleda Eura drugi najveći broj glasova, odmah iza Tesle....
Autoput Zagreb-Split nazvati po Nikoli Tesli i milijunima turista koji tu prolaze kroz njegovu rodnu Liku biti ce sve jasno....

Mljevenik

pre 2 godine

.....Vuk Karadžić, u predgovoru svojemu "Srpskom bukvaru" iz 1818g je napisao: "Već ima blizu iljada godina kako Srblji imaju svoja slova i pismo, a do danas još ni u kakvoj knjizi nemaju pravoga svog jezika!".

Moje mišljenje ne smrdi samo meni

pre 2 godine

Koliko je EU projekat u stvari projekat šeme svetske banke, koja je objedinila EU kao bankarski lobi, plasirajući svoje naštampane kredite, globalno, držeći EU kao dobar piramidalni blok. Dom je čitav sistem sa evropskim parlamentom, pretvoren u jednu konformističku političku horsku "pesma" predivnih idealnih želja... Najpovoljnije finansijske odluke stizale "odozgo", a parlament bio dosadna skupština savršenih eksperata, koji su toliko savršeni da nisu morali ni da debatuju, nego samo dođu limuzinama, svojim vozačima, odsednu u luksuznim hotelima, igraju tenis, golf, uz masaže, poslovne ručakove, večere, skupe dnevnice i luksuzne nekretnine, uz najbitniji osećaj diplomatske važnosti. Dok ne ustade mali Najdžel Faranž i popljuva taj parlament od svilene paučine, pa do Bregzita.
Ovaj EU projekat jedino poštuje inerciju ogromnog kapitala, kojim poput mašinerije instalira svoje kreditirane konglomerate po svim zemljama članicama, i one koje bi da se asimiliraju u tu mašineriju. Tu kultura tradicija, istorija mogu da opstanu kao autentični začini i arome, ako je domorocima baš do njih toliko stalo, da ih neguju... Niko ne utvrđuje istinu, gaze se sva kulturna i nacionalna dobra, favorizujući one koji bespogovorno koformistički prihvataju € srebrnjake...
Marginalizujući one koji se odupiru ili postavljaju neka istorijska nepotrebna pitanja, usporavajući i osporavajući projektovani "napredak".
Dolazimo do toga da akademici i istoričari sa ovih prostora ne mogu da dokažu pravu istinu... Da je ta beskrupulozna keš mašinerija, jača od istine i argumenata, da ne postoji sud koji tu istinu može u ime nacionalbe svesti i kulture da odbrani?
Dame i gospodo intelektualci uzmite šaku Tesla srebrnjaka, i ostanite intelektualci rodoljubi, parltriote, naučnici...

Konfeder i EU

pre 2 godine

Po ovoj logici, Tesla je Austrougarin
(kaokakao, 5. februar 2022 10:26)..... Uvijek se preskačem da je Hrvatska u carevini imala svoj grb, zastavu, jezik i Sabor..Hr. Grb je bio i u sklopu simbola carevini.. Modernim rječnikom, nešto kao federalnu jedinica. I niko u Hr. ne spori da je Tesla etnički Srbin. Proći će nekoliko evolucijskih ciklusa dok se na Balkanu ne ukapira razlika državljanstvo-nacionalnost.

Kler Frejzer

pre 2 godine

A evo tu su Mario i Vera da nam objasne koliko su Hrvati posten i hrabar narod cija istorija ima veci znacaj od srpske i koji su se uvek borili na strani pravednika. I oni ne kraju poreklo Tesle. Cekaj, a da...

Tesla

pre 2 godine

Jel moguće da ste toliko ograničeni?Pola srbije zivi u Nemačkoj i deca koja se tamo radjaju su Nemci??? Kako da ne,imate i poštansku marku koju je Tesla primio u čast za Serbian aamerican genius.Da je bio hrvat rekao bi napištie Hrvatsko Američki genije.Moj drug se rodio i živi u Australiji ali je Srbin.

Vera

pre 2 godine

pseoudonim... znači drago ti je šta će EU i svet, pored tolike srpske propagande kd 95 godine, da u svojim rukama vide čiji je Tesla, ovako na hrvatskom evru, preko hrvatske šahovnice, gde pored njega piše HRVATSKA? Srpska banka pokušala da kuka Evropi, ali je brzo odustala da se ne sramoti?

PARE

pre 2 godine

DRUGA OLUJA pišu neki rvatski komentatori! Uterali smo ga četnicima da pored njihove propagande od 96g ceo svet u svojim rukama vidi čiji je Tesla. A tek kad to turisti skontaju i vide koliko su Smiljani blizu mora imaće milone od Teslinog imena...

Ostoja

pre 2 godine

Hvala komšiama na ovako lepom gestu. Ja kao zvezdaš bih se odužio stavljanjem lika Roberta Prosinečkog na neku od budućih kovanica dinara.

Dalmatinac

pre 2 godine

Dok je bio ziv za Teslu se nisu grabili,ni Srbija ni Hrvatska.A sad ga svojataju.To je kao da polemišu ko može sunce da stavi na novcanicu.Tesla je svetski covek.
(Bljuzgo Drpović)

Prvi grad u svijetu osvijetljen Teslinom izmjeničnom strujom je Šibenik. prije Buffala, iako je hidroelektrana na rijeci Niagari izgrađena prije one na rijeci Krki kod Šibenika.

miki

pre 2 godine

Mogli su i Svetog Savu ili Stefana Nemanju da stave na kovanicu. Dodje mu na isto.
(Max, 5. februar 2022 09:46)

Stefana Nemanju su i mogli prije nego Teslu, on i jeste bio katolik, kako vi kazete Hrvat. A sto se tice Tesle, mislim da on nije bio uopste opterecen kojem stadu pripada i ko mu je coban...

Beogradjanin

pre 2 godine

(MIRO, 05. februar 2022 09:45)
Uh, al si se raspisao...ako Srbin Tesla ,kaže sa je Srbin, a rodjen u AU, jel treba da mu ne verujemo...nemoj o kradji,jel svi narodi iz bivše Jugoslavije baštine Srpsku istoriju...Rudjer Bošković se sam iznjašnjavao kao Srbin,ja mu moram verovati.

Nikola

pre 2 godine

Зар Србија није хтјела уложити жалбу? Гдје су толики српски савезници унутар ЕУ попут Грчке, Мађарске, Словачке, Чешке који су могли уложити вето на њихов одабир? Само једна једина чланица је то могла зауставити.
(Марко, 5. februar 2022 09:36)

Decko, clanice EU su saveznici medjusobno. I Grcka, Madjarska, Slovacka, Ceska su veci saveznici sa Hrvatskom nego Srbijom. Srbija nije EU, ende! Zar je tako tesko shvatiti koncept EU..

Darko

pre 2 godine

Drago nam je da su hrvati stavili naseg srbina na euro, e sada ako gledamo nacionalasnost po tome, gde je ko ziveo ili rodjen je totalna glupost.Vazno je samo kako se taj covek izjasnjava.Mislim da Tesla nikad nije rekao da je hrvat vec srbin.U Srbiji zivi puno bosnjaka i niko nece reci da je srbin , i ako svi imaju srpski pasos.

нс бој

pre 2 godine

Јој значи сви Срби,Хрвати који су рођени у Немачкој сад су Немци.Тесла је рођен у Аустроугарској,данашњој Хрватској као и 700.000 Срба убијених у ндх и као 700.000 Срба протераних 90их.
Кад смо ми својатали Модрића ко ви Ђоковића никад,рецимо Дражену и Аци Петровић је отац Србин,никад их нисмо називали Србима,они се изјаснили као Хрвати и ето им.Отац Николе Тесле Милутин( није Анте) био је српски свештеник у Српској Православној Цркви,Никола је крштен у Српској Православној Цркви.Не знам потребу лагања самог себе.Мислим да су га ставили на кованици зато што је највећи научник са њихових простора,имају право,никако га нису ставили што је Хрват,тиме се не залуђују.

Tesla

pre 2 godine

"Drago mi je što me i Hrvati smatraju svojim jer su moji preci hrvatski koljenovići Draganići iz Zadra. Kao hrvatski plemići u 16. stoljeću došli su u Liku i tu ostali. U Liku su moji prepreci došli preko Novog Vinodola. Preci moje majke, Kalinići, također su hrvatski plemići iz Novog Vinodola. Moj pradjed stjecajem okolnosti morao je otići u Bosansku krajinu (turska Hrvatska) i tamo se oženio pravoslavnom djevojkom i prešao na pravoslavlje. On je imao isturene prednje zube pa ga je narod prozvao Tesla prema alatki kojom se obrađuje drvo i otud i moje sadašnje prezime Tesla. To je zapravo nadimak. Moj djed je bio časnik u ličkoj regimenti, a moj otac pravoslavni prota!“

nnn

pre 2 godine

Jasno je da Srbijom kao i ovim medijima vlada ustaško fasisticko komunistički klan.
Patrijarsija srpske pravoslavne crkve je na udaru vec od 1878.
Jednostavan odgovor zasto
Pa ona upravo pokazuje prave granice stare Srbije.
Slovenacki mađarski rumunski bugarski do Turske manastiri pripadaju srpskoj patrijarsiji.
Hilandar je jedinstven dokaz tome.
Jedren(Jadran) danasnji Edirne je Turskoj prodan od Bugara koji su izdali Srbe.
Na hiljade topomina po Turskoj Grckoj dokazuju dokle su Srbi živeli.
Ovo danas ili bolje receno od 1878 je rat koji traje.
Trajace jos dugo dok Srbija i Vatikan postoje.
Ovi klinci balavci sto ovo komentarisu su samo produkt te tisucljetne demokracije stvarane na ubijanju krvi zlocinu smrti...
Nikola Tesla Srbin američkog pasoša rođen u okupiranoj Krajini od Austrije
(Mirko Kojotovski, 05. februar 2022 11:41)


dakle kad Srbi negdje žive to mora biti da je od vajkada a ako neko drugi tu živi mora biti da je to oteo? Jel ima šanse da ste tokom istorije nešto osvojili pa se onda tu naselili i izgradili crkve? Znaš li da se može i obratno desiti, tu istu teritoriju neko zauzme pa on tu dovede svoj narod?

Ljubisa Livac

pre 2 godine

@mario

Niti je Cosic "otac nacije" niti je to napisao u licno ime. To je odlomak iz romana koji ima sasvim drugi kontekst i koji kazuje jedan od negativnih likova. Ali vi to spinujete vec duze vreme.

dača

pre 2 godine

Sad može i Nemačka da stavi Ajnštajna na kovanicu i pored njega gvozdeni krst i orla. A Srbija jednog dana može da stavi Bana Jelačića sa bradom i kokardom na kovanicu.

Horvat

pre 2 godine

Hrvatska država od osamostanjelja u samo 30 godina ostvarila je sve svoje strateške nacionalne ciljeve. Sve! Sad se možemo zabavljati sa slatkim detaljima poput stavljanja lika svjetskog izumitelja Tesle na kovanicu Eura. Zato jer to možemo.

Bruka

pre 2 godine

Šokiran sam.
Tesla na kovanici baš lići na Teslu.
Kuna na kovanici ista kuna u prirodi.
Teritorija Hrvatske ista kao na politićkoj karti.
Šahirano polje isto kao na grbu.

Isto tako na kunama mrki medo isto kao u prirodi, kukuruz, maslina, tuna, duvan, hrast sve isto kao u prirodi.
Nema tu nikakvog dizajna.

Toraxx

pre 2 godine

Zamislite vi zagorelog četnika, kad uzme hrvatski evro sa šahovnicom i Teslom? REZAT ĆE ŽILE?
(Evo ti Tesla na dlanu, 05. februar 2022 12:30)

Kako znaš da se zove Žile?

Beogradjanin

pre 2 godine

(Mljevenik, 05. februar 2022 09:00)
Hrvati kao i obično pišu o Srpskoj istoriji, jer njihova stane u dve prosto proširene rečenice.Jeste li primetili da svaka rasprava ili svadja na internetu , je rasprava oko Srpske istorije,nikada oko Hrvatske.

Zoran Knezevic

pre 2 godine

Cast je da na hrvatskoj kovanici evra bude jedan veliki Srbin, koji je, da se ne lazemo, u najvecem delu hrvatskog pucanstva, i to u pricentu od barem 90%, obican cetnik, kao i svi Srbi, uostalom. Srbe ne nervira pokusaj da se Hrvatska okiti i predstavi u nekom drugacijem svetlu pomocu jednog Srbina. Postoji jedna srpska izreka koja kaze da, "Za dobru svinju nema losih pomija". Prema tome moramo shvatiti njihov oportunizam, koji ih tera da uzmu nesto i od onih koje najvise mrze. Nama je cudno, i nelogicno, zasto su tokom rata pobili stotinak clanova familije Tesla, zasto su rusili njegov spomenik, Pravoslavnu crkvu u kojn je svestenik bio njegov otac i u kojoj je Nikola krsten, zasto su spalili njegovu kucu u Smiljanu?! Cudi nas i to sto su to sve isto ponovili i tokom 90. u Hrvatskoj?! Siguran sam da bi i Nikola Tesla, da se zadesio u Hrvatskoj 1941 godine zavrsio u nekoj od bezbrojnih jama. Ubili bi ga kao i Savu Sumanovica, uostalom.

Милош Радунковић

pre 2 godine

Разумем да желе да прикажу државу као нацију која је изнедрила великана као што је Никола Тесла, али молим вас. Тесла није живео пре хиљаду година тако да се не знају детаљи о његовој породици и пореклу. И отац и мајка Срби. Чак штавише, отац је био православни свештеник. У то доба држава у којој се родио била је под другим именом, и све Ово није било довољно да се одустане од овакве лакрдије. Заиста, Хрвати су се са овим веома обрукали.

Oftalmolog

pre 2 godine

Tesla je toliki Srbin da je u Hrvatskoj, a ne u Srbiji, izgradio prvu hidroelektranu u Evropi. Tako je doveo struju u prvom gradu Evrope, u hrvatskom Šibeniku....to se ne sme pisati u Srbiji? Na osnovu čega ga Srbija svojata, koja ostavština?
(EU, 05. februar 2022 13:22)

Nije u Hrvatskoj, nego u Austrougarskoj. I moj đed je živeo u Austrougarskoj, i krajina je bila "vojna krajina Austrougarske" koja je branila carstvo od Otomanskog carstva. To koliku historiju vi Hrvati imate, i to koliko ste kvalitetnih ljudi dali čovečanstvu, najbolje govori to što na svojim glavnim novčanicama stoje Srbi... Nikola Tesla, Ruđer Bošković..itd. I treba da stoje, nemam ništa protiv, to sve govori o vama. Tesla je Srbin, sin pravoslavnog sveštenika, u srodstvu sa svim Teslama pobijenim u Jasenovcu, čovek koji je na svoju želju sahranjen uz "Tamo daleko"...itd.
A ti srama nemaš, ni srama ni obraza, ali ništa čudno, ti si Hrvat.

Mislav

pre 2 godine

Bravo za hrvate.Staviti najvećeg Srbina na svoju kovanicu je za aplauz.Mislim da naše kovanice ne bi mogli krasiti hrvati.
(KoleCZ, 05. februar 2022 08:56)

Zašto ne npr Ivo Andrić, Josip Pančić itd?
Mnogi Hrvati su ostavili trag u Srbiji?
Od jednog Bobeka pa evo bila je vijest neki dan da je umro tvorac plazma keksa (prije toga i domaćice).Dva najbolja keksa na ovim prostorima

DnK (°~°)

pre 2 godine

Evo vam Teslin izvod iz maticne knjige naravno na cirilici https://fr.m.wikipedia.org/wiki/Fichier:Nikola_Tesla_birth_certificate.png

aco

pre 2 godine

@Mljevenik
Српски речник има преко 100 000 речи, а око 4 000 речи су турског порекла, а у употреби је далеко мање. Око 35% речи у српском језику су турског порекла?! Наведите извор за такву бесмислицу. Српски језик има више речи страног порекла него хрватски, али ни приближно као нпр. енглески језик.

Марко

pre 2 godine

Ништа, ми да ставимо Бана Јелачића. Место рођења му је Петроварадин… дакле…

Prle

pre 2 godine

Karadjordjevici su od usta odvajali da bi pomogli Tesli a Mira Markovic i
Slobodan Milosevic su gladovali da bi pomogli Novaku to i vrapci znaju. Naravno ne treba zaboraviti ni nesebicnu pomoc SPC.

Igorsulic

pre 2 godine

Zasluzeno!A konkurencija je ogromna-Mazuranic, Krleza,Drzic, Ujevic Matos Senoa, Gundulic, Getaldic (ghetaldus optika) , nobelovci Ruzicka, Prelog , Izumitelj kemijske Penkala, .....Ma bezbroj naucnika, pisaca, pronalazaca....Ali eto, Tesla je pobijedio...Iduci je Ruder Boskovic..

Arheo

pre 2 godine

PREPORUKA REDAKCIJI!
Znate li da u Izraelu na svakom koraku imate reč Horvat na svim arheološkim lokalitetima, jer Horvat na hebrejskom znači ruševina i ne zna se da li su to Hrvatske ruševine ili su ih Hrvati rušili, ali kako je moguće da se o tome ćuti jer neke su stare i oko 9000g?
Horvat Kur
Horvat Uza
Horvat Qarta
Horvat Burgin

Слободан Миливојевић

pre 2 godine

Па могли су и Саву Шумановића, он је рођен у Винковцима а како је и где и зашто окончао свој живот?!?

kolovrat

pre 2 godine

ovde se vidi koliko su zapravo slovenski narodi gluplji od germana i ostalih, oni se i nakon 200 godina prepifu ciji je tesla a ameri za to vreme koriste njegovu tehnologiju, dok je najvece dostignuce slovena da ispecu prase i rakiju hahahahaha

Nikola

pre 2 godine

Nagradno pitanje za Hrvate:
S obzirom da Šokci u Slavoniji govore ikavski, Zagorci i Međimurci ekavski, Istrani ikavski, Dalmatinci ikavski - u kojim delovima Hrvatske Hrvati izvorno govore ijekavski?
(Baranjac, 5. februar 2022 10:25)

Ako si nekada čitao nešto od Vuka Karadžića, mogao se primijetiti da piše isključivo ijekavskim narječjem

Nikola

pre 2 godine

Nagradno pitanje za Hrvate:
S obzirom da Šokci u Slavoniji govore ikavski, Zagorci i Međimurci ekavski, Istrani ikavski, Dalmatinci ikavski - u kojim delovima Hrvatske Hrvati izvorno govore ijekavski?
(Baranjac, 5. februar 2022 10:25)

Ako si nekada čitao nešto od Vuka Karadžića, mogao se primijetiti da piše isključivo ijekavskim narječjem

Hoce, kako da nece

pre 2 godine

Vuk Karadžić, u predgovoru svojemu "Srpskom bukvaru" iz 1818g je napisao: "Već ima blizu iljada godina kako Srblji imaju svoja slova i pismo, a do danas još ni u kakvoj knjizi nemaju pravoga svog jezika!".
(Mljevenik, 5. februar 2022 13:14)

Ali zato sad ti isti Srblji nastoje ispraviti cega se Vuk nije sjetio. Prisvojiti Marina Drzica i Ivana Gundulica. Stotine godina pod Turcima koje su ih lisile humanizma, renesanse i baroka ce potezom pera ispraviti prisvajajuci tudje i svrstati se uz bok europskog knjizevnog naslijedja.

Sabo

pre 2 godine

"Svi smo mi jedno. Ljudi su međusobno povezani nevidljivim silama"

Rece Nikola Tesla, covjek koji je cio zivot radio za dobrobit covjecanstva
a ne za novac i kao takav nije mogao biti ni Srbin ni Hrvat a pogotovo
Amer. Ono gore citirano govori ko je bio a mi se upinjemo da je bio nas.
Jos nisam cuo da neko besplatno radi a on je radio. Dakle...

Линия жизни

pre 2 godine

Hrvatska uvodi euro 10 godina nakon ulaska u EU. Znači da će na kovanici eura iz Srbije možda biti izumitelj letećeg automobila ili slično ..
Medo

da, a mozda i "cacanska rana;)

@sve kurbate ove

pre 2 godine

Stepen vaše jadnosti i napacenosti, jednom recju jadosti se najbolje ogleda vašim konstantnim prisustvom ovde i lajanjem, posto ni za šta drugo niste sposobni, hiljadugodišnji kmetovi i sluge dok vam Srbi nisu dali i doneli slobodu.. hrani pašče da te ugrize!
А браћо Срби не комуницирајте са овим хрваћанским опскурним појавама јер има она наша народна која нам говори у шта се не дира!

lol

pre 2 godine

Cekaj, jel moguce da srbi pisu o jeziku?
Prvi srpski roman napisan je u 19 stoljecu. Gramatike i rjecnici takodjer.
Usporedjivati hr knjizevnost sa srpskom je nebuloza u rangu usporedbe hr i srpskog nogometa ili turizma: niste ni blizu.

Cak i jezicni utjecaj- u hrvatskoj ne postoje rijeci koje su nastale u srbiji ali vi svakog dana govorite kroatizme koje su izmislili hr jezikoslovci kao toplomjer, kisobran, sladoled, racunovodstvo, velegrad, kosarka, rukomet itd itd.

Umjesto da se pokrijete usima i sutite jer vam povijest knjizevnosti stane na list toalet papira i zato sto ste se opismenili tek u 20 stoljecu, vi se ovdje bahatite i glumite baje.
Ne na nasoj strazi.

Srdjan

pre 2 godine

Na zalost, za Teslu nije uradio niko nista dobro. Srbija nista, Hrvatska nije ni postojala. Sada ga svi svojataju. Covek bi trebalo da bude na americkom dolaru jer je tamo uradio sve.

Paja

pre 2 godine

Mene bih bilo sramota da sam hrvat. Sva idtorija se zasniva na laganju,prikrivanju,falsifikovanju,evo sad i prisvajanju tudjeg. I ja sam rodjen u Cro i ne mogu nikad biti hrvat. Lav moze da se rodi i u zoloskom vrtu ali i dalje je lav. Stavite Jasenovac to je vas ponos.

Srbimir

pre 2 godine

A onda pokatolicenim Srbima smeta sto Tesla nije "Srbijanac"..
A koliko Jevreja nikad nije videlo Izraela pa im nije smetalo da celog zivota budu i ostanu Jevreji?!

Mitropolit Jovan

pre 2 godine

Mi smo neverovatni a šta je sa Ruđerom Boškovićem, Ivom Andrićem, Stanislavom Biničkim, Josifom Pančićem.... u ostalom i da je Tesla Srbin pa zar se niko nikada ne zapita a gde je Tesla rođen u Valjevu, gde je Pupin rođen u Čačku gde nam je Marin Držić iz Leskovca gde nam je JEDNO, JEDNOOOO književno delo nastalo na prostoru Srbije pre 19.veka ej 19. veka pa to je u istorijskom smislu bilo juče! Aman gde nam je jedna crkva sagrađena pre skoro druge polovine 19.veka! Mi smo ti koji nemamo ništa svoje a ne drugi mi smo ti što krademo tuđe a niko ne krade od nas i mi smo ti koji se kitimo tuđim perjem!
(MIRO, 5. februar 2022 09:45)
-------------
Mesto rodjenja nema nikakve veze. Mozes se roditi kao rimski impetrator u Srbiji, podici velelepna zdanja pa ces opet biti Rimljanin. Mozes se roditi i u stali ali, neces biti bik ili konj vec ono sto su ti otac i majka. Ako se zena porodi u avionu, verujte to dete nece meti da leti kao ptica. Hrvati su unistili familiju Tesle u Smiljanu zato sto su Srbi. Poru[ili su spomenik Nikoli Tesli i spalili mu spomen kucu i 1941 i 1991 godine, zato sto je Srbin. Sada, ne mogu da razumem kakav je to narod koji ga posle svega stavlja na svoje novcanice i slavi kao Hrvata?! Miro, da li je u pitanju tipicno hrvatsko licemerje ili, nesto jos nize i gore?

Istoricar

pre 2 godine

Nikola Tesla nije bio samo inteligentan pronalazac (naucnik), vec i VIZIONAR!
Zasto, zato, jer je predpostavljao sta bi se dogodilo s njim da je ostao u NDH,
kao i njegovim mnogim pripadnicima Srpske nacionalnosti. Zato je pravovremeno
otisao u Ameriku, da nebi dozivio istu strasnu sudbinu u logoru Jasenovac,
kao i ostali Srbi rodjeni u NDH.

Da je bio SRBIN vidi se iz mnogih citata u nemackom googlu, a onaj ko zna
nemacki jezik sve ce razumeti.

"Nikola Tesla wurde als viertes von fünf Kindern serbischstämmiger Eltern in dem Dorf Smiljan geboren".
"Nein Nikola Tesla ist kein Kroate, sondern Serbe..."

Medo

pre 2 godine

Hrvatska uvodi euro 10 godina nakon ulaska u EU. Znači da će na kovanici eura iz Srbije možda biti izumitelj letećeg automobila ili slično ..

Guns N Roses

pre 2 godine

(omniameamecumporto, 5. februar 2022 13:19)

O cemu ti to? pa sam je redovno pisao pisma u kojima je molio prvo Obrenovice pa zatim Karadjordjevice da mu finansijski pomognu, sto su i jedni i drugi uradili. Tesla je vrlo malo zaradio tokom zivota bez obzira sto je velike stvari postigao.

Na kraju krajeva njegovi posmrtni ostaci su u Beogradu.

uskok

pre 2 godine

@MIRO

Kako misliš da se mi kitimo tuđim perjem? kad kažeš ''Mi'', misliš na Srbe, Hrvate, Bošnjake...?
Tuđim perjem se kite , pre svega , SAD. Svim podesnim imigrantima su se okitili, među njima bijaše i Tesla.
Što se tiče istorije Balkana, a da je vredno pomena, je Grčka/Vizantija i tursko osvajanje. U ostalim istorijsko-povijesnim događajima i zbivanjima uči ukupno 10 sholastičara u Evropi, dakle nebitno potpuno.
Ovo što je nama ovde ovako, to smo si sami krivi, niti su nam krivi Turci, niti Srbi, ni Hrvati...sami smo sebi zakuvali čorbu a jedina stvar koja nas je mogla dovesti u red je bila Jugoslavija, od kraljevine pa do njenog logičkog sleda-republike. Kako ni to nismo znali sačuvati i unaprediti, zar je je zaista bitno što je Selimović govorio da je Srbin, što je Ruđer bio katolik ili što je Tesla rođen na teritoriji današnje Hrvatske. Mogli smo pred svet izići sa tim imenima ponosno, umesto da se sada koljemo oko njihovog nasleđa kao bedne rodbinske krvopije....

Evo ti Tesla na dlanu

pre 2 godine

Slavite ili kukajte, kako vam paše, ali Evropa i svet će imati, na dlanu,dokaze o tome da je Tesla hrvatski izumitelj.
Jednim potezom uništena srpska propaganda od 95g....

Aleksandar veliki

pre 2 godine

Srbija mu je plaćala školovanje i boravak u Americi, nije to sigurno radila Hrvatska država koja tada nije ni postojala.
(Guns N Roses, 05. februar 2022 10:55)

Preporučujem ti da pročitaš jednu od Teslinih Biografija, sve jedno iz koje zemlje sveta osim Srbije. Tako ćeš imat priliku da čitaš nešto bez cenzure i da vidiš šta je istina.

Sendvič

pre 2 godine

Karadjordjevici su od usta odvajali da bi pomogli Tesli a Mira Markovic i
Slobodan Milosevic su gladovali da bi pomogli Novaku to i vrapci znaju. Naravno ne treba zaboraviti ni nesebicnu pomoc SPC.
(Prle, 5. februar 2022 20:39) # Link komentara
Kad pises sarkasticno moras na kraju staviti smiley :-) jer ce pola naroda misliti da stvarno tako mislis.

Bogda

pre 2 godine

Мислим да би "комшијама " требало захвалити зато научника и сина православног свештеника и Србина величају и стављају на кованице....
Можда сутрадан буду у избору за жиг на кованицама Новак Ђоковић ,Никола Јокић...

Nestorovic

pre 2 godine

Bio on srbin ili aboridzin dolazio iz gruzije ili nikaragve ima da bude da hrvatskom euru a sta to znaci i kako ce ga svijet dozivljavat rodjaci nemojte da vam moram crtat. Dzabe vam vas aerodrom nikola tesla kad tamo placas sa evropskom monetom na kojoj su Tesla na sahovnici planetarno prepoznatljivom uzorku - Hrvatskom ! Malo se cvrljite sad a? Ma i vi cete placat sa nasim Teslom sta se sekirate. A zamislite kad odete u njemacku pa tamo vam vrati kusur na kiosku a ono sahovnica i Tesla! Vama ce suza da krene momentalno kako vam se smili.

Nikola

pre 2 godine

EU prva hidroelektrana jeste podignuta tamo, ali tesla nije imao veze sa njom, a cak i da jeste nekoliko godina pre toga je pomogao da beograd medju prvima dobije naizmeničnu struju i termoelektranu. tako da hrvati iskulirajte sa vasim fantazijama.
(se, 5. februar 2022 19:09)

Napravljena je prema njegovim patentima, a s nekakvim termoelektranama Tesla nije imao veze. Iskuliraj ili pati!

mario

pre 2 godine

prva hidroelektrana jeste podignuta tamo, ali tesla nije imao veze sa njom, a cak i da jeste nekoliko godina pre toga je pomogao da beograd medju prvima dobije naizmeničnu struju i termoelektranu. tako da hrvati iskulirajte sa vasim fantazijama.
(se, 5. februar 2022 19:09)
Kada se piše tek toliko da se nešto napiše.
A kada si već pisao onda si mogao prvo savladati gramatiku,pa ne bi Tesla napisao tesla ili Beograd beograd.
Sedi jedan.

Zoran

pre 2 godine

Prvo pominjanje Hrvata je u 18 veku,uglavnom Srba koji su prešli iz Pravoslavlja u Katoličanstvo.
(Beogradjanin, 5. februar 2022 15:33)

Svjetske enciklopedije kažu da je Bartol Kašić 1599. napisao hrvatsko-talijanski rječnik. Izgleda da je on bio vizonar kad je pisao o nečemu što će se pojaviti 200 godina kasnije. :-) Ne smatram to važnim u životu normalnih ljudi, niti to govori je li jedan narod bolji ili lošiji od drugog, ali, za tvoju informaciju, to je ipak puno prije od Vukove gramatike.

volim istinu

pre 2 godine

Putovnica (Pasos) Nikole Tesle (1883)
Путовница (пасош) Николе Тесле (1883):

https://de.wikipedia.org/wiki/Nikola_Tesla#/media/Datei:Putovnica_Nikola_Tesla_01082.JPG

Милева

pre 2 godine

Само желим да похвалим комшије, ово је велика прекратница у њиховој историји. Чињеница да су грађани Хрватске изабрали Николу Теслу је само потврда да напокон после доста векова, по први пут мирно, прихватају и интернационално промовишу своје српско порекло. Верујем да би пре гласали за Јосипа Броза - Тита да је био у понуди и он је рођен у Хрватској. А ово са крађом фотографије куне, најбоље описује каква сте сада нација и колико цените што сте држава чланица ЕУ.
Све похвале, само тако наставите!!!