Koliko su vakcine protiv kovida sigurne za ljude sa reumatskim bolestima?

Naučnici sugerišu da su vakcine protiv koronavirusa sigurne za osobe sa reumatskim i mišićno-koštanim bolestima, a verovatnoća da će izazvati napade, naglo pogoršanje simptoma osnovne bolesti, manja je od 5 odsto.

Zdravlje

Izvor: B92

Petak, 04.02.2022.

09:23

Koliko su vakcine protiv kovida sigurne za ljude sa reumatskim bolestima?
Foto: Profimedia

Nalazi se temelje na podacima o 5.121 pacijentu u 30 zemalja.

Kod manje od jedan odsto pacijenata nakon vakcinisanja javili su se ozbiljni napadi osnovne bolesti, utvrdili su naučnici.

Generalno, verovatnije je da će se pogoršanja simptoma pojaviti kod pacijenata s aktivnom bolešću, prema izveštaju objavljenom u časopisu "Annals of the Rheumatic Diseases".

"Važno je napomenuti da se pogoršanja bolesti mogu pojaviti kao deo bolesti, a uočeni postoci pogoršanja osnovne bolesti kompatibilni su s prirodnom istorijom bolesti, a ne nužno uzrokovani vakcinama protiv virusa SARS-CoV-2", rekao je dr Pedro Mašado sa Univerziteta "College London".

Većina ispitanika primila Fajzer

Prosečna starost učesnika istraživanja bila je 72 godine, a većina su bile žene.

Mnogi su imali upalne bolesti zglobova, bolesti vezivnog tkiva ili vaskulitis i primali su različite kombinacije antireumatskih lekova, imunosupresiva i drugih lekova.

Većina njih je primila vakcinu Fajzer/Bajontek (70 odsto), a prate ih AstraZeneka (17 odsto) i Moderna (8 odsto).

"Naši nalazi bi trebalo da pruže sigurnost reumatolozima, drugim zdravstvenim radnicima i onima koji primaju vakcinu i da promovišu poverenje u sigurnost vakcinisanja protiv koronavirusa kod ljudi sa upalnim reumatskim bolestima", rekao je dr Mašado.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: