Kuba na korak do vakcine protiv koronavirusa? Trebaće tri doze

Kuba razvija pet potencijalnih vakcina protiv koronavirusa - soberanu 1 i 2, abdala, mambisa, soberana plus, a najdalje se otišlo u istraživanju vakcine soberana 2, gde vlasti očekuju da će do kraja godine biti proizvedeno 100 miliona doza.

Zdravlje

Izvor: Tanjug

Sreda, 10.03.2021.

14:17

Kuba na korak do vakcine protiv koronavirusa? Trebaće tri doze
Foto: shutterstock/Natalia Tretiakova

Ambasador Kube u Srbiji Gustavo Trista del Todo kaže da se najdalje otišlo sa ispitivanjem kandidata za vakcinu soberana 2, da je od 1. marta počela treća faza kliničkih ispitivanja.

"To je prva vakcina u Latinskoj Americi koja je došla do te faze. U ispitivanju učestvuje 44.000 ljudi, koje se sprovodi na više od 38 kliničkih lokacija i 48 centara za vakcinaciju", rekao je Del Todo na Ambasadorskom forumu koji je organizovao Institut za međunarodnu politiku i privredu.

On je pojasnio da će treća fazi istraživanja trajati tri meseca, da je reč o konjugovanoj vakcini koja se daje u tri doze.

Napominje da do sada nije bilo ozbiljnijih neželjenih efekata, da su volonteri koji su se prijavili i učestvuju u istraživanju prijavili blag bol na mestu uboda u prva 24 sata nakon davanja vakcine, opštu malaksalost kod pojedinaca.

"Nije bilo sistemskih reakcija, kao što je reakcija kao temperatura, malaksalost da otežava rad, nije bilo hospitalizacija zbog vakcine", rekao je on.

Očekuje se da će ove godine biti proizvedeno 100 miliona doza soberana 2, za vakcinaciju cele populacije na Kubi od 11 miliona stanovnika.
Foto: shutterstock, akturer
Za sada je Kuba, ističe, potpisala sporazum za klinička ispitanja sa Iranom u saradnji sa Pasterovim institutom iz te zemlje, dok su Jamajka, Venecuela, Vijetnam iskazali interesovanje za dobijanje vakcine kada prođe testove efikasnosti. Očekuje se izvoz krajem godine.

Ambasador kaže da se ovih dana očekuje da počne treća faza ispitivanja i za vakcinu abdala, da će je u prvim danima primiti 42 ispitanika.

Navodi da je situacija na Kubi, što se tiče broja zaraženih koronom, bolja od ostatka sveta.

Podseća da je do sada bilo 56.566 slučajeva zaraze, da imaju 4.451 aktivan slučaj, 51.709 oporavljenih i 350 preminulih od kovid a19.

Preduzimaju se mere za sprečavanje širenja zaraze - nošenje maski, distanca, higijena i očekuje da će biti moguća imunizacija stanovništva do kraja godine.

"Turistička aktivnost na Kubi je ograničena. Putnici se smeštaju u ol inkluziv hotele, odlaze samo na organizovane ekskurzije. Za dolazak na Kubu potreban je negativan PCR test, koji ne sme biti stariji od 72 sata. Pri sletanju na aerodrom sprovodi se PCR testiranje, koje se ponavlja nakon pet dana", rekao je Del Todo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

11 h

Podeli: