Ovo je jedan od najčešćih razloga zbog koga smo gojazni

Zbog obaveza i stresa većina ljudi spava manje nego što bi trebalo.

Zdravlje

Izvor: novosti.rs

Ponedeljak, 14.10.2019.

20:30

Default images
Ilustracija / Foto: Depositphotos/oocoskun

A samo četiri noći lošeg sna mogu da povećaju rizik od gojaznosti, pokazali su rezultati novog istraživanja koje je sproveo tim stručnjaka sa Univerziteta u Pensilvaniji.

Ispitanici, koji nisu bili naspavani, osećali su se manje zadovoljno posle visokokaloričnog obroka, nego kada su bili odmorni.

Naučnici su otkrili i da konzumiranje visokokalorične hrane posle nedovoljno sna, dovodi do povećanja nivoa insulina i bržeg sagorevanja masti koje se skladište u organizmu i to dovodi do gojaznosti.

Stručnjaci tvrde da ova otkrića daju dodatne dokaze zašto je nedostatak sna štetan i da lekari moraju da edukuju pacijente o zdravim navikama spavanja. Odraslima se tokom noći preporučuje da spavaju između sedam i devet sati.

Istraživanje Centra za kontrolu i prevenciju bolesti iz 2015. godine ustanovilo je da oko 50 odsto odraslih Amerikanaca spava manje od preporučenih sati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: