Najviše transplantacija po glavi stanovnika, najmanje donora

Uprkos najvećem broju transplantacija srca po glavi stanovnika u svetu, manje od 0,5 odsto Slovenaca ima donorske kartice, saopštila je Slovenija Transplant koja vodi nacionalni registar davalaca tkiva u toj zemlji.

Zdravlje

Izvor: B92

Ponedeljak, 14.10.2019.

14:04

Najviše transplantacija po glavi stanovnika, najmanje donora
Foto: cancerus/depositphotos

Slovenija transplant je saopštila da je u nacionalnom registru donatora oko 9.500 ljudi, prenosi agencija STA.

Trenutno na listi čekanja ima 255 imena, a najviše njih čeka novi bubreg, potom srce i jetru. Prosečno vreme čekanja je 247 dana za srce, odnosno 50 dana ako se transplantacija srca smatra hitnom, dok je za dobijanje bubrega potrebno 300 dana i 15 dana za jetru.

U Sloveniji se u proseku svake godine izvrši oko 100 transplantacija. Krajem septembra ove godine brojka je dostigla 66, od čega 27 transplantacija bubrega, 17 srca, 15 jetre, 6 transplantacija pluća i jedna pankreasa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: