Trudnice ne bi trebalo da "jedu za dvoje"

Neke buduće mame koriste trudnoću kao izgovor da jedu više bez osećaja krivice, međutim, tako povećavaju rizik da njihovo dete kasnije pati od gojaznosti, tvrdi se u novom istraživanju.

Zdravlje

Izvor: Tportal

Ponedeljak, 22.07.2013.

08:50

Default images

Bebe čije su majke dobile previše kilograma u trudnoći imale su gotovo tri puta veću verovatnoću da budu veće, teže i imaju više masnog tkiva.

Dr Mardž Davenport, koja je vodila istraživanje u klinici u Ontariju, kaže da su rezultati studije upozorenje kako prejedanje i nekontrolisano hranjenje mogu imati uticaj na dugoročno zdravlje dece.

„Bebe koje su veće prilikom rođenja imaju tendenciju da budu jača deca tako da su izložene riziku da kao deca i odrasle osobe pate od gojaznosti“, rekla je Davenportova.

Njen rad, objavljen u žurnalu „Obstetrics & Gynecology”, utvrdio je da je više od polovine trudnica imalo prekomernu težinu tokom trudnoće, uprkos zdravstvenim savetima i režimu vežbanja.

Mame koje su dobile na težini u prvoj polovini trudnoće imale su 2,7 veću verovatnoću da rode veće i teže bebe s više od 14 odsto telesne masnoće.

Mnoge majke bukvalno shvataju frazu “jedem za dvoje”, ali lekari upozoravaju da trudnoća nije dopuštenje da jedu koliko žele.

Prekomerna težina u trudnoći može dovesti i do komplikacija pri porođaju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: