Suvim kostimom protiv infekcije

Urinarne infekcije su češće tokom leta, naročito su im podložne žene i starije osobe.

Zdravlje

Izvor: A. R.

Subota, 13.07.2013.

08:58

Default images

Kupanje u bazenima i vodama koje nisu proverene, dugotrajno nošenje mokrih kupaćih kostima, oskudno oblačenje noću kada su temperature niže, pogoduju patološkom razmnožavanju klica u urinarnom traktu.

- Urinarnu infekciju mogu da izazovu i grampozitivne i gramnegativne klice, kada se nađu u velikom broju u urinu - kaže dr Stevan Pavlović, nefrolog. - Simptomi infekcije su najčešće nelagodnost pri mokrenju, učestalo mokrenje ponekad i bol pri mokrenju, osećaj napetosti u bešici, neprijatan miris mokraće.

Osim sezonskih uslova koji pogoduju češćem javljanju urinarnih infekcija, niz drugih faktora može da dovede do upale - zastoj mokraće u mokraćnim putevima prouzrokovan opstruktivniim promenama na njima, uvećana prostata kod starijih muškaraca, skleroza vrata mokraćne bešike, stres ikontinencija usled spada bešike kod žena, urođene anomalije.

- Uzrok urinarne infekcije mogu da budu grampozitivne klice poput streptokoka i stafilokoka, ali i gramnegativne bakterije, kao ešerihija koli, koja je u praksi uzrok skoro 40 odsto urinarnih infekcija - dodaje dr Pavlović. - Proteus zauzima značajno mesto u urinarnim infekcijama i može da bude vrlo otporan na sve antibiotike. Zato se ne preporučuje da se daju antibiotici ako pacijent nema subjektivne smetnje.

Doktor Pavlović dodaje da sa upotrebom antibiotika treba biti oprezan, jer i neke druge vrste bakterija poput klebsijele, enterobaktera, seratije se najčešće javljaju posle upotrebe antibiotika i vrlo su otporne na lečenje antibioticima. Proteus i klebsijela često zaostaju u mokraći i posle aktivnog lečenja.

Infekcija se potvrđuje na osnovu otkrivenog broja bakterija u mililitru urina. Ako je njihov broj veći od 100.000 u ml, uz anamnezu i kliničke znake, sa sigurnošću se može reći da postoji patološki proces u mokraćnim organima. Kod prisustva određenog, malog broja klica bez simptoma urinarne infekcije, obično se radi o zagađenje uzorka urina.

- Ako pacijent posle lečenja nema subjektivnih tegoba nikako mu ne treba davati dalje antibiotike, jer se tako stvaraju otporni sojevi ovih klica, već treba koristiti uroseptike - upozorava dr Pavlović.

Više vode

- Povećati mokrenje većim unosom tečnosti, posebno leti, jer se tako „ispiraju“ bubrezi i mokraćni putevi

- Češće prazniti mokraćnu bešiku, posebno kod osoba koje imaju zastoj urina

- Voditi računa da se ne sedi ili hoda po hladnim površinama, adekvatno se oblačiti

- Antibiotike je poželjno davati prema nalazu urinokulture

- Po pravilu, posle smirenja urinarne infekcije predlaže se produženo uzimanje uroseptika.

Izvor: Novosti.rs

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: