Zdravlje

Nedelja, 14.12.2014.

11:22

UNICEF: 93 odsto roditelja protiv kažnjavanja dece

Prema istraživanju, 93 odsto roditelja u Srbiji smatra da fizičko kažnjavanje nije potrebno primenjivati u disciplinovanju dece, ali je 43 odsto dece ipak doživelo da budu fizički kažnjeni.

Izvor: Beta

Default images

Republički zavod za statistiku i UNICEF su 01. februara počeli nacionalno Istraživanje višestrukih pokazatelja položaja žena i dece u Srbiji (MICS), a finalni rezultati Istraživanja biće predstavljeni 18. decembra, saopštio je danas UNICEF.

Dodaje se da, kažnjavanje bilo koje vrste krši prava deteta na dostojanstvo, telesni integritet, kao i pravo na nediskriminaciju i jednaku zaštitu pred zakonom i UNICEF pozdravlja nameru Ministarstva za rad da uvede zabranu fizičkog kažnjavanja dece.

Podseća se, da Konvencija o pravima deteta zahteva od država da zaštite decu od "svih oblika fizičkog i mentalnog nasilja", dok je pod brigom roditelja i drugih.

U saopštenju UNICEF-a se dodaje da mnogi stručnjaci veruju da telesno kažnjavanje nije oblik nasilja i da zbog toga nije u suprotnosti sa Konvencijom.

Navodi se da je Komitet za prava deteta izdao mšljenje o toj temi kojim se potvrđuje da telesno kažnjavanje jeste oblik nasilja i poziva sve države članice da uvedu zakonske zabrane fizičkog kažnjavanja.

"Fizičko kažnjavanje boli i ponižavajuće je i negativno utiče na detetov osečaj samopoštovanja i ne ostavlja prostor za objašnjenje zašto je neko ponašanje neprihvatljivo".

Više nego na bilo koji drugi način, deca uče tako što imitiraju druge. Deca uče da budu nasilna ili nenasilna - ona uče od ljudi koje poštuju i najviše vole, a to su uglavnom njihovi roditelji", stoji u saopštenju.

Dodaje se da fizičko kažnjavanje nosi poruku da se sporovi i neslaganja mogu rešiti nasiljem.

Istraživanja koja su sprovodena u zemljama koje su uvele zakonske zabrane fizičkog kažnjavanja su pokazala da sve više roditelja veruje da je fizičko kažnjavanje pogrešno i da ne tuku svoju decu.

Društva u kojima je uvedena zabrana fizičkog kažnjavanja postaju manje tolerantna prema ozbiljnim slučajevima nasilja nad decom i postoji večha verovatnoć́a da će prijaviti takve slučajeve.

Stav UNICEF-a je da uvođenje zakonske zabrane fizičkog kažnjavanja treba da bude podržano informacijama i savetima o pozitivnom roditeljstvu i efektivnim alternativnim metodama disciplinovanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Doneta odluka – gotovo je: Kino, šta ćeš sad?

Evropska komisija (EK) objavila je danas da je u skladu sa najavom iz juna uvela privremene više carine na uvoz električnih vozila (EV) iz Kine, istovremeno naglasivši da razgovori sa Pekingom o rešenju cele situacije i dalje traju.

16:53

4.7.2024.

18 h

Svet

Sprema se haos? Ukrajina odbija

Ukrajina neće produžavati gasni sporazum sa Rusijom izjavio je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski i dodao da su u toku pregovori o slanju prirodnog gasa iz Azerbejdžana u Evropsku uniju.

9:39

4.7.2024.

1 d

Podeli: