Zdravlje

Subota, 14.12.2013.

21:37

"Nema povezanosti između raka i pasivnog pušenja"

Ne postoji „jasna veza“ između pasivnog pušenja i raka pluća, tvrdi studija koju su sproveli istraživači sa Unievrziteta Stenford.

Izvor: Independent

Default images

Nakon studije koja je trajala 10 godina i pratila preko 76.000 žena, istraživači su zaključili da iako postoji veza između pušenja i raka pluća, ne postoji značajni odnos između raka i pasivnog pušenja.

Studija objavljena u žurnalu Nacionalnog instituta za rak otkrila je da je među trenutnim pušačima rak pluća 13 puta uobičajeniji nego kod osoba koje ne puše, a skoro je 4 puta učestaliji kod bivših pušača.

Međutim, kod žena koje nikada nisu pušile, istraživači su otkrili da izloženost pasivnom pušenju nije značajno povećala rizik za dobijanje raka pluća.

U grupi žena koje su živele sa partnerom koji puši duže od 30 godina ili više, studija je zaključila da postoji veza između „graničnog statističkog značaja“ između izloženosti pasivnom dimu i raka pluća.

Foto: Image courtesy of hinnamsaisuy / FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: