Zdravlje

Petak, 23.11.2012.

09:06

Mišićavi mladići žive duže

Vaša mišićavost u tinejdžerskom uzrastu mogla bi da utiče na to koliko dugo ćete živeti.

Izvor: klix.ba

Default images

Švedski eksperti su pratili više od milion tinejdžera tokom 24 godine. Otkrili su da oni sa manjom mišićnom snagom u rukama i nogama imaju veći rizik od prerane smrti.

Tim iza ovog istraživanja veruje da mišićna snaga pokazuje generalno fizičko zdravlje, što bi moglo da objasni vezu. Stručnjaci upozoravaju da rezultati ovog istraživanja ne znače da će ljudi živeti duže ukoliko odluče da se bave bodi bildingom.

Efekt slabe mišićne spremnosti kod ispitanih dečaka tinejdžera je bio sličan onim već poznatim faktorima rizika od prerane smrti, kao što su gojaznost i visok krvni pritisak. Kada su istraživaći uzeli u obzir ove poznatije faktore rizika, veza između prerane smrti i snage mišića je ostala.

Tokom istraživanja, njih 26.145 ili 2,3 odsto je umrlo. Glavni uzrok smrtnih slučajeva su bile slučajne nesreće, a nakon njih na listi su se nalazili samoubistvo, rak, srčana oboljenja i moždani udar.

Tinejdžeri koji su na početku istraživanja klasifikovani kao natprosečno snažni su imali 20 do 35 posto manji rizik od prerane smrti. Takođe su imali i između 20 i 30 posto manji rizik za samoubistvo i 65 posto manju verovatnoću da će im biti dijagnostikovan neki psihološki poremećaj.

U poređenju s njima, mladići između 16 i 19 godina koji su imali snagu ispod prosečne na početku istraživanja su imali najveći rizik od umiranja pre sredine pedesetih godina.

Foto: FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Gotovo je i s ruskim gasom?

Belgija, jedan od najvećih evropskih uvoznika tečnog prirodnog gasa (LNG) iz Rusije, pozvala je EU da zabrani uvoz ruskog goriva, upozoravajući da kompanije ne mogu raskinuti dugoročne ugovore osim ako blok ne uvede sankcije.

14:12

27.9.2024.

1 d

Podeli: