Zdravlje

Utorak, 04.10.2011.

20:30

Prirodni šećer može biti opasan

Voćni šećer ne bi trebalo da ima bilo kakve štetne efekte po zdravlje. Međutim, nova istraživanja su pokazala da je istina o njemu prilično "gorka".

Izvor: tportal.hr

Default images

Fruktoza se preporučuje umesto belog šećera i dodaje hrani kao zdrava namirnica, ali naučnici tvrde da prirodni šećer krije zamku.

Fruktozu povezuju s bolestima srca i bubrega, hipertenzijom ili rakom, pa čak i demencijom. Najnovije istraživanje ukazuje na to da veće količine prirodnih sokova čak mogu podstaći razvoj raka debelog creva.

Naučnici ističu da se dobre stvari iz fruktoze poput vlakana, vitamina C i ostalih antioksidanata potpuno izgube u procesu.

Uz to, početkom godine, stručnjaci sa Univerziteta Bangor otkrili su da u jednoj čaši svežeg isceđenog soka ima čak pet čajnih kašičica šećera, a to može dovesti do nakupljanja viška kilograma. Zbog toga se ne preporučuje više od 150 mililitara svežeg soka na dan.

Osim toga, naučnici upozoravaju da se fruktoza nalazi u raznoj hrani pa je lako nakupiti višak i treba dobro proučiti deklaraciju na pakovanju pre kupovine.

Osim pomenutih bolesti, fruktoza može naškoditi jetri jer je velika količina preopterećuje. Takođe, previše prirodnog šećera povezuje se s nakupljanjem proteina beta-amiloida u mozgu za koje se veruje da uzrokuju Alchajmerovu bolest.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: