Zdravlje

Sreda, 25.09.2013.

10:49

Adolescencija sada traje do 25. godine

Adolescencija se više ne završava u 18. godini života, kažu dečji psiholozi iz Velike Britanije.

Izvor: BBC

Default images

Britanski dečji psiholozi pokrenuli su inicijativu da rade sa osobama do 25. godine starosti, kako bi se sprečilo naglo okončavanje detinjstva i pritisak da se važne životne odluke ranije donesu.

“Postajemo sve svesniji važnosti razvoja posle 18. godine i mislim da je ovo odlična inicijativa”, kaže dečji psiholog Lavern Antrobas iz londonske Tavistock klinike.

Sada postoje tri stepena adolescencije – rana adolescencija (između 12. i 14. godine), srednja adolescencija (od 15. do 17. godine) i kasna (od 18. godine).

Ova inicijativa pokrenuta je zato što istraživanja pokazuju da mozak nastavlja da se razvija i posle tinejdžerskih dana.

Tokom adolescencije, svi podaci se u mozgu obrađuju mnogo drugačije, nego u zrelom dobu ili u detinjstvu. Naime, mozak se tada “reorganizuje”, a hormoni se menjaju.

“Neki adolescenti žele duže da ostanu sa porodicama, jer im je potrebna podrška tokom godina razvoja i važno je da roditelji shvate da svi mladi ljudi ne sazrevaju istom brzinom”, kaže Antrobas.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Region

Totalni preokret: Sneg

Hrvatski Državni hidrometeorološki zavod objavio da ovog vikenda sledi oproštaj od paklenog leta i da u tu zemlju stiže ozbiljno zahlađenje.

11:30

6.9.2024.

1 d

Podeli: