Zdravlje

Subota, 17.08.2013.

18:06

Zašto sve više ima "gigantskih" beba?

Čini se da svake nedelje u novine dospe po jedna beba čuvena po svojoj, za novorođenče, neverovatnoj težini.

Izvor: Daily Mail

Default images

Nedavna studija objavljena u Lansetu (The Lancer), potvrđuje da je broj gojaznih novorođenčadi zaista u porastu.

Studija je zaključila da razvijene zemlje imaju od 15 do 25% beba koje imaju više od standardnih 3.600 grama.

Broj beba koje imaju makrozomiju (stanje kada beba ima previše veliku težinu u toku razvoja u stomaku. Ovo može zakomplikovati porođaj i otežati prolazak bebe kroz porođajni kanal) je u porastu u zemljama od Alžira do Kine.

U Alžiru, gde je trećina majki gojazna, broj "gigantskih" beba je veći za 15 posto.

Zašto na svet dolazi sve više gojazne dece je nejasno, ali eksperti kažu da to može biti u vezi sa porastom gojaznih majki ali i njihovom lošom ishranom.

Četrdesetogodišnja Britanka Maksim Marin rodila je Španiji djevojčicu tešku 6,2 kilograma, što je najteža beba koja je u ovoj zemlji rođena prirodnim putem

Najteža beba rođena u Srbiji imala je 7.2 kg i rodila se prirodnim putem pre 25 godina u GAK "Narodni front".

Podaci Zavoda za javno zdravlje „Batut" pokazuju da je u poslednjih desetak godina sve više beba težih od 3,5 kilograma, koliki je srpski prosek. Stručnjaci, međutim, objašnjavaju da krupna beba ne mora da izraste u krupno dete, niti napreduje brže od novorođenčadi rođene sa manjom kilažom.

Beba teška više od pet kilograma i dugačka više od pola metra rođena je 3. januara u karlovačkom porodilištu u Hrvatskoj.

Jedna Kineskinja rodila je bebu tešku 7,04 kilograma, što je najverovatnije najteže novorođenče od osnivanja moderne Kine 1949. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: