Zdravlje

Petak, 28.06.2013.

11:03

VB: Bebe iz epruvete imaće tri roditelja

Prva beba sa tri roditelja mogla bi da se rodi već 2015. pošto je Velika Britanija donela odluku da odobri ovaj kontroverzni genetički tretman.

Izvor: Daily Mail

Default images

Britanija će verovatno postati prva zemlja koja će dozvoliti stvaranje ljudskog života od tri genetska roditelja, uprkos strahovima da to može dovesti do “dizajniranja beba”.

Vlada će objaviti nacrt propisa kasnije ove godine i tako napraviti korak ka iskorenjivanju naslednih bolesti.

Tehnika uključuje zamenu defektne DNK u majčinoj jajnoj ćeliji materijalom iz jajašca donora.

Tako dobijeno dete bi efektivno imalo dve majke i oca.

Profesor Dejm Seli Dejvis kaže da takva promena ne menja fundamentalno DNK u smislu da osnovne telesne karakteristike ostaju nepromenjene.

Ona je uporedila novu tehniku menjanjem “pokvarene baterije” u ćeliji.

“Naučnici su razvili novu proceduru koja može sprečiti prenošenje bolesti i doneti nadu mnogim porodicama u kojima postoje nasledna oboljenja”, kaže ona.

Ako Parlament odobri zakon krajem sledeće godine, prvi pacijenti mogu biti podvrgnuti proceduri do 2015. To znači da bi svake godine moglo da bude rođeno između pet i deset zdravih beba svake godine, koje bi se inače prerano umirale.

U ovim slučajevima, zdravo dete nasledilo bi osnovni DNK roditelja uz mitohondrijski DNK od donora.

U Velikoj Britaniji 6.500 beba pogođeno je mitohondrijskim poremećajima koji dovode do gubitka sluha i vida, problema sa jetrom, plućima i crevima. U toj zemlji 12.000 ljudi živi s tim bolestima.

Nacrt zakona dozvoliće klinikama za vantelesnu oplodnju da ponude ženama sa istorijom mitohondrijskih bolesti u porodici ovaj novi tretman.

Džozefin Kvintavale iz grupe za Reproduktivnu etiku kaže da je predlog već izazvao brigu širom sveta.

“Ova kontroverzna objava predstavljena prosto kao inovativni genski tretman zapravo utiče na duboke promene ljudskog embriona. Sada se okrećemo Parlamentu i nadamo da će predlog biti odbijen”, kaže ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Region

Totalni preokret: Sneg

Hrvatski Državni hidrometeorološki zavod objavio da ovog vikenda sledi oproštaj od paklenog leta i da u tu zemlju stiže ozbiljno zahlađenje.

11:30

6.9.2024.

1 d

Podeli: