Zdravlje

Četvrtak, 13.06.2013.

13:46

“Superlepkom” spasli bebin život

Hirurzi Univerzitetske bolnice u Kanzasu napravili su svojevrsni medicinski superlepak kojim su spasli život malene Ešlin Džulijan, rođene 16. maja.

Izvor: B92

Default images

Ešlin Džulijan, koja je napunila svega mesec dana, rođena je sa veoma retkom bolešću. Odmah po rođenju, lekari u Kanzasu uočili su aneurizmu u osnovi njenog mozga, što je prava retkost kada su tek rođene bebe u piranju.

S obzirom na to da je aneurizma smeštena u središnjem delu mozga, bilo je nemoguće ukloniti je standardnim hirurškim elementima. Za tako delikatan hirurški zahvat ne postoje dovoljno mali instrumenti, a opasnost od izlivanja krvi bila je sve veća.

Zbog toga je tim lekara odlučio da uz pomoć tanke cevi u mozak bebe ubrizga smesu nalik superlepku koja može uspešno da zaustavi krvarenje.

Kada je zahvat izveden sa velikim uspehom, a beba nastavila da živi znatno kvalitetnije, devojčicina majka Đina priznala je medijima da tek sada, prvi put nakon nekoliko sedmica, može mirnije da spava.

PROČITAJTE: Superlepak koji leči aneurizmu?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Region

Totalni preokret: Sneg

Hrvatski Državni hidrometeorološki zavod objavio da ovog vikenda sledi oproštaj od paklenog leta i da u tu zemlju stiže ozbiljno zahlađenje.

11:30

6.9.2024.

1 d

Podeli: