Zdravlje

Sreda, 15.06.2011.

09:32

Super lepak koji leči aneurizmu?

Ejmi Bečtold je bila poručnik i stručnjak u Vazduhoplovnoj jedinici JAG Corps skoro 3 decenije. Služila je u Bosni i Avganistanu.

Izvor: B92

Default images

Dolazila je u brojne rizične situacije, ali jedan mali krvni sud u mozgu je zamalo koštao života. Na svu sreći, znala je da ima sklonost ka aneurizmi (krvni sudovi se rastežu i ponekad pucaju) – jer je njen otac bolovao od aortne aneurizme pre nekoliko godina.

Javila se lekaru čim je osetila zujanje u ušima i dijagnostikovana joj je aneurizma iza optičkog nerva. Hitno je morala da bude operisana. Ali, srećom po nju, postoji jedan novi tretman, vrsta super lepka za telo koji spasava živote.

Major Kristofer Kebe, neurohirurg, objasnio je aneurizmu kao plik ili ispupčenje na zidu arterije. Opasnost kod ove bolesti je to što može izazvati prekid i obilnan izliv krvi u mozak. U tom slučaju postoji 50 ili 60% šanse da pacijet ne preživi ili pretrpi teške posledice.

Ranije se ovaj probelm rešavao teškom operacijom na otvorenom mozgu. Sada je nova tečnost poput super lepka, nazvana Oniks, prilično olakšala lečenje.

Tokom ovog zahvata napravi se mali rez na bedrenoj arteriji u zoni prepona, a zatim se sprovede kateter do moždane šupljine i zatim u arteriju. Onog trenutka kada se tečnost susretne sa krvlju, zgušnjava se.

“Imati intervenciju na mozgu i otići kući sutradan, skoro je neverovatno,” rekla je Ejmi Bečtold. Ona je na zvaničnom odsustvu od 30 dana, ali planira da se vrati na posao što je pre moguće.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

1 d

Podeli: