Zdravlje

Utorak, 23.04.2013.

11:44

Lečenje dece: Vreme da se i država probudi

Humanitarne akcije, koje su prethodnih nedelja probudile Srbiju, možda neće više biti jedino rešenje za bolesnu decu kojoj je neophodno lečenje u inostranstvu. Na sastanku u kancelariji ombudsmana napravljen je prvi korak ka rešavanju tog velikog problema.

Izvor: B92

Default images

"Postignut je dogovor o načinu rešavanja problema lečenja dece u inostranstvu", naveo je na Tviteru predsednik skupštinskog Odbora za zdravlje i porodicu profesor dr Dušan Milisavljević.

On je naveo da su osim ombudsmana Saše Jankovića i njega, na sastanku bili i ministarka zdravlja Slavica Đukić-Dejanović, direktor Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Momčilo Babić i direktorka Agencije za borbu protiv korupcije Tatjana Babić.

Milisavljević je ukratko na Tviteru objavio da je dogovoreno sledeće:
  1. Promena pravilnika o lečenju dece u inostranstvu
  2. Stručna komisija će praviti rang listu
  3. Potpisaće se ugovor sa nekom klinikom u inostranstvu za slanje dece
  4. Početak transplantacije u Srbiji


Milisavljević je, istakvaši da je zbog toga što se srpsko društvo probudilo u slučajevima Tijane Ognjanović i Ljubice Adamić, sada trenutak za reakciju države i predložio formiranje stručne komisije od eminentnih profesora, predstavnika Ministarstva zdravlja i Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja, koja bi odlučivala o prioritetima i o deci koju će slati u inostranstvo o trošku države.

On je naveo da sada država ne prepoznaje potrebe bolesne dece.

"Stručna komisija bi uspostavljala kontakt sa referentnim ustanovama u svetu gde bi naša deca sa teškim oboljenjima bila upućivana na lečenje o trošku države. Nedopustivo je da roditelji koji se bore za život svoje dece, budu primorani da mole ili prose za novac, a da država ne reaguje", rekao je ranije Milisavljević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Region

Iz prodaje se povlači pašteta

Agencija za kontrolu hrane BiH potvrdila je danas da se iz prodaje povlači "Argeta kokošija pašteta" čiji rok trajanja ističe 10. septembra 2027. godine, zbog moguće nadutosti ambalaže.

17:01

22.10.2024.

1 d

Podeli: