Sve što treba da znate o piluli za kontracepciju

Mislite da znate sve o kontracepcijskim pilulama? Proverite još jednom svoje znanje, jer dobro je upoznati se i sa manje poznatim činjenicama.

Zdravlje

Izvor: B92

Nedelja, 21.07.2013.

08:50

Default images

Kontracepcijske pilule među ženskom populacijom najpopularnija su metoda protiv začeća i to već godinama. Međutim, uprkos tome, ima još stvari o pilulama koje žene ne znaju.

Vreme je da upotpunite znanje.

Nedoslednost je veliki problem

Kod dve trećine žena koje koriste pilule dosledno i ispravno, pojavljuje se oko pet odsto neželjenih trudnoća, pokazuje izveštaj instituta Gutmaher. Sa druge strane, 19 odsto žena koje koriste kontracepciju nedosledno, javlja se čak 43 odsto neželjenih trudnoća.

Žene veruju da je pilula gotovo stopostotno učinkovita, ali zaboravljaju da veliku ulogu u tome igra i doslednost.

Obratite pažnju na sporedne pojave

Sve vrste pilula jednako su učinkovite u sprečavanju trudnoće, ali to ne znači da su sve podjednako dobro prilagođene za vas i vaše telo.

Ginekolozi u dobroj meri propisuju ono što misle da je najbolje za vas, ali vi ipak najbolje znate da li vam nešto odgovara ili ne.

Osluškujte svoje telo. Ukoliko negde osećate bolove ili neugodnosti recite ginekologu kako bi zajedno pronašli pilule koje su najbolje za vas.

Kontracepcijske pilule ipak ne debljaju

Rane verzije pilula za kontracepciju imale su veće doze hormona što je kod mnogih žene uzrokovalo debljanje.

Međutim, najnovije pilule napravljene su tako da ne izazivaju takve posledice. Iako neke žene i danas tvrde da ih pilule debljaju, istraživanja takve navode na potvrđuju.

Sa druge strane, pilule mogu izazvati nadutost i nakupljanje vode u telu, pa se to može činiti kao debljanje.

Nemojte ignorisati kombinaciju sa drugim lekovima

Postoji razlog zašto vas lekar pita da li pijete još neke lekove kada dođete po recept za pilule.

Neki lekovi ne mogu da se mešaju sa drugima jer to može izazvati ozbiljne probleme u organizmu. Kada dođete na razgovor sa ginekologom, obavezno mu recite koje sve lekove uzimate pa čak i one koje biste možda najradije prećutali.

Svakako spomenite i prirodne dodatke ishrani jer i oni mogu biti u suprotnosti sa pilulom.

Pilula može prouzrokovati spontani pobačaj?

u prošlosti su lekari mislili da žena može doživeti sponatni pobačaj ako zatrudni odmah nakon prestanka uzimanja pilule. Međutim, to nije tačno.

Nijedno istraživanje još nije potvrdilo takva verovanja.

Hormoni iz pilula ne zadržavaju se beskonačno u organizmu da bi mogli da prave probleme.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: