Oktobar je, počinje sezona gripa

Dolaskom jeseni jedna od reči koju najčešće čujemo je "grip". Dolazi naglo, brzo se širi, a u kontakt sa virusom gripa mogu doći svi, nezavisno od starosne dobi.

Zdravlje

Izvor: PR

Ponedeljak, 14.10.2019.

15:48

Default images
Foto: Sanofi Pasteur

Zbog naglog skoka temperature, osećaja da nas bole sve, pa i najmanje kosti u telu, malaksalosti, promuklosti, bola u grlu, suvog kašlja i kijavice, lako ga prepoznajemo. Opšta malaksalost praćena je bolom u mišićima i glavoboljom. Verovatno nema čoveka na planeti koji se u životu nije sreo sa simptomima gripa. Deo populacije čak pripada i rizičnoj grupi kod koje, usled komplikacija, može doći i do smrtnog ishoda.

Naš narod kaže: “Ako grip lečiš traje sedam dana, ako ga ne lečiš traje nedelju dana”. Međutim, kada tih nedelju dana dođe, gotovo da nema osobe koja tako “šaljivo” prihvata svoje stanje. Uostalom, zar svako od nas ne bi radije sedam dana života proveo uživajući, umesto boreći se sa neprijatnim simptomima koje donosi grip?

Kako je jesen stigla, a ljudi koje svakodnevno srećemo već sada se bore sa kijavicom, kašljem i glavoboljama, pravo je vreme da razmislimo o prevenciji. Šta uopšte znači prevencija od gripa? Da li je dovoljno pojačati unos vitamina, minerala, tečnosti? Da li treba izbegavati mesta masovnih okupljanja? Da li posegnuti za zaštitnim maskama tokom boravka u gradskom prevozu?

Medicina je otišla mnogo dalje od alternativnih metoda prevencije i kreirala vakcinu koja obezbeđuje imunitet protiv gripa. S obzirom da grip ima pandemijski potencijal, Svetska zdravstvena organizacija kontinuirano prati tipove gripa koji cirkulišu hemisferom i dva puta godišnje daje preporuku onih sojeva čiji antigeni treba da uđu u sastav sezonske vakcine protiv gripa. Iako se u našoj zemlji već godinama unazad sprovodi edukacija o važnosti pravovremene vakcinacacije protiv gripa, još uvek je jako mali procenat onih koji se zaista i vakcinišu.

Ako se pitate kome je namenjena ova vakcina, odgovor može da glasi – svim osobama starijim od 6 meseci, koje nisu alergične na jaja i nisu imale alergijsku reakciju na prethodnu dozu vakcine protiv gripa. Ukoliko ne spadate u ove tri kategorije nema prepreka da u ovu “sezonu gripa” uđete zaštićeni adekvatnom vakcinom.

Imunizacija je posebno važna takozvanim “rizičnim” grupama u koje spadaju deca, trudnice, hronični bolesnci, dijabetičari, osobe starije od 65 godina, kao i svi zaposleni u zdravstvenim ustanovama. U Republici Srbiji do sada je bilo moguće vakcinisati se isključivo trovalentnim inaktivisanim vakcinama koje su sadržale antigene tipa A (H1N1), tipa A (H3N2) i jednu liniju tipa B, a od ove godine se Srbija pridružila većini zemalja sveta koje prevenciju protiv gripa sprovode najsavremenijim četvorovalentim vakcinama protiv gripa koje pored oba tipa antigena A, sadrži i obe linije tipa B. Zbog činjenice da štite od obe linije virusa gripa tipa B, posebno decu, adolecenate i omladinu, upravo četvorovalentne vakcine postepeno su zamenile trovalentnu vakcinu u kalendarima vakcinacije mnogih svetskih zemalјa,

Vakcinu protiv gripa najbolje je primiti počev od kraja oktobra meseca, dok virus još uvek nije uzeo maha. To naravno ne znači da se vakcinacija ne može obaviti i kasnije, ali treba imati na umu da je za stvaranje imunog odgovora potrebno minimum dve nedelje od dana primanja vakcine, tokom kojih vakcinisana osoba još uvek nema razvijen imunitet protiv gripa. Kada dve nedelje prođu zaštitćeni ste od 6 do 8 meseci. Zbog promena aktivnih sojeva gripa kao i dužine trajanja perioda imunizacije preporučuje se da se vakcinacija protiv gripa sprovodi jednom godišnje.

Neželjene reakcije nakon primene ove vakcine su izuzetno blage, kratkotrajne i bez posledica po zdravlje. Najčešće su u pitanju lokalne rekacije poput bola, crvenila i otoka na mestu uboda. Retko se javlja blago povišena temperatura i malaksalost ili blaga alergijska reakcija na neku od komponenti vakcine. Ozbiljne neželjene reakcije izuzetno su retke.

Zato, preduhitrite grip! Brinite o sebi i tako ujedno čuvajte i druge.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: