Zdravlje

Ponedeljak, 31.12.2012.

18:30

Norovirus – „Ferari“ među virusima

Norovirus ove godine napada ranije i snažnije nego u prethodnim zimskim sezonama, upozorili su svetski stručnjaci.

Izvor: Tanjug

Default images

Zbog brzine širenja zaraze, norovirus je među epidemiolozima nazvan i „ferari među virusima“. Prvi put se pojavio 1968. u američkom gradu Norvoku (po kojem je i dobio ime), u Ohaju.

U Britaniji je, prema podacima Agencije za zaštitu zdravlja te zemlje (HPA), od početka zimske sezone više od milion ljudi propatilo od teških povraćanja i dijareja koje norovirus izaziva, prenosi Rojters.

Osim u Evropi, virus je trenutno izuzetno aktivan i u Japanu gde su zabeleženi i smrtni slučajevi među starijim stanovništvom. Virus je bio aktivan i u Australiji tokom tamošnje zime, ali se ta aktivnost produžila više nego obično - sve do australijskog leta.

Prema podacima američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), u SAD svake godine od norovirusa oboli 21 milion osoba, od kojih oko 70.000 mora da zatraži pomoć u bolnici, dok oko 800 umire.

Simptomi zaraze ovim virusom su iznenadni napadi tako jakog povraćanja da je dobilo naziv "projektilsko", kao i produžene, često vodenaste dijareje. Neki oboleli pate i od groznice, glavobolje i stomačnih grčeva.

Norovirus je često otporan na dezinfekciona sredstva koja se normalno upotrebljavaju u domaćinstvu, a van ljudskog tela može dugo da preživi - na tvrdoj podlozi do 12 sati, a na materijalima kao što su tepisi i mebl štofovi i 12 dana. Procenjuje se da u stajaćim vodama ovaj virus može da proživi mesecima, možda i godinama.
Beta/AP
Tokom dve nedelje do 23. decembra, u Britaniji je prijavljeno izbijanje zaraze norovirusom u 70 bolnica, a ovih dana je jedan kruzer koji plovi od Njujorka do Sautemptona morao da se ukotvi na Karibima jer je bilo zaraženo oko 200 putnika.

Dobra vest je da nisu svi podložni zarazi norovirusom. Procenjuje se da oko 20 odsto stanovnika Evrope ima izvesnu mutaciju gena pod nazivom FUT2, koja ih čini otpornim na norovirus.

Ostali moraju da sačekaju da se pojavi uspešna vakcina protiv dotičnog virusa ili neki antiviralni lek, na čcemu radi više timova naučnika širom sveta.

Pronalaženje vakcine ili leka za ovaj virus otežava činjenica da se on menja velikom brzinom. Loše je i to što je imunološki odgovor organizma na norovirus kratkog veka, pa ista osoba može ponovo da bude zaražena u roku od samo godinu dana.

Za sada je jedini savet lekara da se izbegava kontakt s obolelima, kao i da se ruke češće peru i to dovoljno dugo - bar dok se u sebi ne izbroji do 15. Nakon pranja ruke treba da se brišu dok ne budu potpuno suve.

Foto 1: FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: