Hvala za sve: Preminuo Lu Otens, tvorac audio-kasete

Lu Otens, pronalazač audio-kasete i pionir CD tehnologije, preminuo je u 94. godini u svom domu u Holandiji.

Tehnopolis

Izvor: B92

Sreda, 10.03.2021.

20:15

Hvala za sve: Preminuo Lu Otens, tvorac audio-kasete
Profimedia/ANP/JERRY LAMPEN

Otens, koji je studirao za inženjera, počeo je da radi za Philips 1952. godine.

Osam godina kasnije, postao je šef odeljenja za razvoj proizvoda u ovoj kompaniji. U roku od godinu dana, on i njegov tim razvili su prvi prenosni magnetofon, a prodato je više of milion primeraka.

Dve godine kasnije uneo je pravu revoluciju u dotadašnji "sistem traka sa namotajima", izumevši audio-kasetu.

"Nervirao sam se zbog nezgrapnog sistema tolikih kolutova, koji su bili veoma nezgodni za običnog korisnika. Hteo sam da sve bude tako jednostavno", izjavio je Otens u jednom od svojih kasnijih intervjua. Odlučio je da novi nosač zvuka mora da bude dovoljno mali da može stati u džep jakne.

Prva audio-kaseta ugledala je svetlost dana 1963. godine, a predstavljena je na sajmu elektronike pod sloganom "Manja od kutije cigareta!".

Japanci su ubrzo počeli da prave iste takve kasete, ali u različitim veličinama. Otens se sa kompanijom Sony dogovorio da koristi mehanizam koji je patentirao Phillips, kako bi se napravila univerzalna veličina za kasete. Prodato je više od 100 miliona primeraka širom sveta.

Nastavio je da eksperimentiše i radi na novim nosačima zvuka, pa je tako i jedan od najzaslužnijih za to što je nastao kompakt-disk - u narodu poznatiji kao CD.

Povukao se iz industrije (sada već davne) 1986. godine, a kad god su ga pitali da li je ponosan na svoje izume, isticao bi da je u pitanju bio timski rad. Jedini žal Otens je imao zbog toga što je Sony počeo da proizvodi vokmene, a ne Phillips.

Nedavno su ga pitali da li veruje kako će audio-kasete ponovo zaživeti, ali Otens je ipak tvrdio da "ništa ne može da bude bolje od zvuka sa CD-a".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: