Projekat obavijen velom misterije: Na čemu tačno radi više od 800 ljudi?

Još pre četiri godine, osnivač Amazona Džef Bezos kao jedan od prioriteta kompanije označio je razvoj posebnog kućnog robota interno nazvanog Vesta.

Tehnopolis

Izvor: B92

Sreda, 10.03.2021.

15:10

Projekat obavijen velom misterije: Na čemu tačno radi više od 800 ljudi?
EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Za Vestu je trebalo da bude zadužena ekipa iz odseka Labs126 - oni su napravili i Amazon Kindle, Echo pametne zvučnike, kao i Alexu, glasovnog asistenta. Neko vreme, bilo je informacija o Vesti, ali i dalje nema nikakvih zvaničnih informacija.

Ipak, zahvaljujući ljudima koji rade na projektu, a koji su (u potpunoj anonimnosti naravno) podelili neke informacije novinarima, napokon imamo nove detalje o Vesti.

Na primer, do sada nismo znali da na Vesti radi više od 800 ljudi, kao ni da će to biti robot "veličine otprilike dve mačke". Imaće ekran, kamere i senzore zahvaljujući kojima će da izbegne sudaranje sa ljudima i stvarima po kući, prenosi Zimo.

Podržavaće, naravno, rad sa Alexom, a zanimljivo je da se još uvek ne zna čemu će tačno da služi. Poznato je da će na neki način da pomaže ljudima, ali nepoznato je na koji način tačno će to da radi.

Prema informacijama koje su zaposleni otkrili, čelnici Amazona strahuju da Vesta možda neće privući korisnike, jer im neće izgledati naročito korisno.

Navodno, strategija u vezi sa ovim robotom je nekoliko puta promenjena, a velika količina novca je data u njegov razvoj, pa zato i ne čudi što se Amazonu ne rastaje od Veste tako lako.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: