Da li bi Džordž Orvel danas lajkovao i šerovao?

Džordž Orvel je u čuvenom romanu "1984" prikazao kako bi tehnologija, na zlokoban način, mogla da se koristi u budućnosti. A šta bi danas rekao?

Tehnopolis

Izvor: B92

Sreda, 10.03.2021.

11:40

Da li bi Džordž Orvel danas lajkovao i šerovao?
Foto: Profimedia

Zanimljiv prilog televizije BBC daje nam (hipotetički) odgovor na pitanje da li bi Džordž Orvel koristio savremenu tehnologiju.

"On je rođen kao Erik Bler. Ime 'Džordž Orvel' je smišljeno kako bi bilo 'što engleskije moguće'. Orvel je reka u Safolku, a Džordž je staro englesko ime. Moglo bi se reći da je Džordž Orvel zapravo napravio 'verziju sebe', kojom potpisuje sva dela", kaže Adam Stok, sa Jork St. Džon Univerziteta.

Na neki način, dodaje Stok, lik Džordža Orvela je sličan onome kako mi "pravimo" svoj identitet, odnosno kako se predstavljamo, posebno na društvenim mrežama.

"Kao i većina ljudi tog doba, Orvel je bio fasciniran tehnologijom i njenim mogućnostima, bez ikakve ideje kako zapravo radi. Orvelova 1984. je puna primera kako bi tehnologija mogla da pomogne opresivnim režimima i sistemima", ističe D. Dž. Tejlor, biograf Džordža Orvela

Kako je Adam Stok ipak objasnio, razlika između knjige "1984" i sadašnjeg vremena je u tome što je, u romanu, sva tehnologija pod vlasništvom države, što danas ipak nije slučaj.
Iz filma "1984". Foto: Profimedia/COLLECTION CHRISTOPHEL/Holiday Film Productions Ltd
"I mi možemo da učestvujemo u korišćenju tehnologije. Njemu bi, verovatno, smetalo kako laži mogu brzo da se prošire internetom", smatra Stok.

Sa druge strane, Tejlor naglašava Orvelovu opsednutost time kako će svet izgledati u budućnosti.

"Sasvim je moguće da bi Džordž Orvel danas imao naloge na društvenim mrežama u pokušaju da napiše neki esej o tome kako rade, isto kao što je pisao i eseje o časopisima koje tinejdžeri njegovog doba čitaju", zaključuje Tejlor.

Na osnovu svega ovoga, mogli bismo reći da bi Džordž Orvel verovatno "skrolovao", "lajkovao" i "šerovao", da je živ u današnje vreme. Kakvo je vaše mišljenje? Pišite nam u komentarima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: