Tehnopolis

Sreda, 15.07.2009.

15:53

Let na Mesec uživo na vebu

Pre tačno četrdeset godina ljudi su sedeli pred svojim crno-belim televizorima i gledali kako Nil Armstrong pravi prve korake na Mesecu, a sada će celu misiju moći da prate u realnom vremenu na vebu.

Izvor: Mikro

Izvor: B92

Default images

Preko Twittera će se prenositi poruke koje su astronauti razmenjivali s kontrolom leta a elektronskom poštom će se dobiti poruka kad mesečev modul treba da sleti.

Sve ovo je deo nove veb lokacije koju je opremila Predsednička biblioteka i muzej Džona Kenedija radi obeležavanja četrdesete godišnjice misije koja je odvela prve ljude na Mesec.

Lokacija Izabrali smo mesec počinje da radi u četvrtak 15. jula u 8.02 pre podne po lokalnom vremenu (14.02 u Srbiji), 90 minuta pre četrdesetogodšnjice lansiranja rakete Apollo 11 iz Kejp Kanaverala u Floridi. Na njoj će se pratiti putovanje svemirske kapsule do Meseca, sletanje i Armstrongovi prvi koraci – u realnom vremenu, ali 40 godina kasnije.

Posetioci ove lokacije moći će da vide animirane verzije ključnih događaja ove misije, uključujući ulazak Apolla 11 u mesečevu orbitu i odvajanje mesečevog modula od komandnog. Tu će naći i brojne video snimke i fotografije, a moći će da čuju i radio prenose između astronauta i kontrolora leta. Naravno, tu su i hiperveze ka Kenediju i njegovom govoru kojim je zacrtao cilj misije. Naslov lokacije zapravo je deo iz jednog njegovog govora iz 1962.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: