Tehnopolis

Utorak, 10.09.2013.

19:18

Predstavljeni iPhone 5S i 5C, spreman je iOS 7

Kao što je i bilo očekivano Apple je odlučio da zameni iPhone 5 i predstavi dva nova dizajna - iPhone 5C i 5S. Oba telefona biće dostupna kupcima od 20. septembra.

Izvor: B92

Default images

Prvi telefon koji je Apple predstavio jeste iPhone 5S koji je dostupan i u zlatnoj boji (ili boji šampanjca), a tu su još crni i srebrni.

iPhone 5S je napravljen od aluminijuma, a pokretaće ga 64-bitni A7 čip – prvi te vrste ikada, a iOS je takođe unapređen za ovo. U Appleu tvrde da je procesor duplo brži, kao i grafika a CPU performanse su 56 puta brže nego što je to bio slučaj sa prvim iPhoneom.

Nova kamera ima 15 odsto veći prostor aktivnog senzora i poseduje Appleov objektiv sa f/2.2 blendom a poseduje i digitalnu stabilizaciju slike.

Apple je predstavio i novi blic nazvan "True Tone" koji rešava problem “sudaranja” različitih temperatura boja. Kada je baterija u pitanju, Apple kaže da može da izdrži 10 časova LTE surfovanja internetom ili 250 časova u standby modu ili 10 časova 3G razgovora.

Uz A7 dolazi i novi deo nazvan M7 – u pitanju je ko-procesor pokreta. On sve vreme meri podatke uz pomoć akcelerometra, žiroskopa i podrške za kompas.

Apple je potvrdio i senzor otiska prsta na modelu 5S koji je direktno ugrađen u "home" dugme i poseduje čelični prsten za detekciju tako da nije potrebno čak ni pritiskati dugme jer može da detektuje da je prst nad njim. Ovaj sistem predstavlja idealnu zamenu za šifre na telefonu i duboko je integrisan u iOS 7. A dobre vesti su i informacija da otisci nikada neće biti uskladišteni na Appleovim serverima ili iCloudu.

Cena iPhonea 5S iznosi 199 dolara za 16GB verziju, 299 dolara za 32GB verziju i 399 dolara za 64GB verziju ukoliko se uzima preko ugovora.

iPhone 4 8GB će ostati u ponudi potpuno besplatno uz ugovor kod operatora.
Beta/AP Photo/Marcio Jose Sanchez
Drugi je iPhone 5C.

iPhone 5C u sebi sadrži svu tehnologiju zbog koje su ljudi voleli iPhone 5 ali poseduje i novi dizajn kao i nove boje – zelena, žuta, plava, bela i crvena.

Prednja, zadnja kao i bočne strane kućišta napravljene su iz jednog dela. Kućišta su izrađena iz polikarbonata dok je unutrašnjost pravljena uz pomoć novog metoda konstrukcije koji koristi strukturu od ojačanog čelika.

iPhone 5C će posedovati 4-inčni Retina displej, prednju kameru od 8 megapiksela a pogoniće ga A6 procesor.

Cena u Americi će se kretati od 99 dolara za 16Gb verziju do 199 dolara za 32GB verziju uz dvogodišnji ugovor.

Oba uređaja biće dostupna u prodaji od 20. septembra, a ovo je i prvi put da će Kina odmah po predstavljanju dobiti nove modele a do decembra bi trebalo da budu dostupni u preko 100 zemalja.
Beta/AP Photo/Marcio Jose Sanchez
Pored iOS-a 7 i Siri je doživela određena unapređenja i sada je moguće izabrati i muški glas kojim će vam se obraćati.

Kada su fotografije u pitanju, njih će korisnici sada moći da grupišu po trenucima u zavisnosti od njihove lokacije i vremena kada su načinjene.

iOS 7 sa sobom donosi i novo muzičko iskustvo u vidu iTunes Radija.

iOS 7 će korisnicima biti dostupan od 18. septembra, a njegove prednosti moći će da koriste vlasnici iPhonea 4+, iPada 2+, iPada Mini kao i vlasnici pete generacije iPod Toucha.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

176 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: