Tehnopolis

Sreda, 02.03.2016.

18:23

Srpska solarno-kinetička svetla osvetljavaju Las Vegas

Srpski start-up EnGoPlanet (ranije Volta Grupa) koji proizvodi urbane mobilijare i pametna ulična svetla koristeći solarnu i kinetičku energiju saopstio je da je sklopio partnerstvo sa gradom Las Vegas o instaliranju njihovih inovativnih EnGoPlanet uličnih svetala na jednoj od najprometnijih lokacija u ovom poznatom američkom gradu.

Izvor: B92

Srpska solarno-kinetička svetla osvetljavaju Las Vegas

EnGoPlanet pametno ulično svetlo napaja se isključivo iz obnovljivih izvora energije i nije povezano za električnu mrežu, sto praktično znači da proizvedena struja ne samo da je "čista" ona je i besplatna. Ovo ulično svetlo dobija energiju koristeci najefikasnije solarne panele i kinetičke ploce koje proizvode energiju svaki put kada neko zgazi na njih. Dobijena energija se skladišti u baterije sto omogućava celom sistemu autonomiju i do 5 dana.

Ovo inovativno rešenje donosi i mnoge korisne funkcije koje nismo mogli da vidimo ranije na uličnim svetlima. EnGoPLANET bandere na sebi će imati instaliranu stanicu za punjenje mobilnih telefona sa 2 USB priključka i opciju za bežično punjenje. Takodje svaka bandera ce biti opremljena sa pamentim senzorima koji ce sakupljati i meriti podatke kao sto su zagadjenost vazduha, temperatura i ambijentalni zvuk. Jedan od najvažnijih senzora je takozvano "Svetlo na Zahtev senzor" koji dimuje svetlo na minimum kada nema nikog u okruženju i time drastično smanjuje utrošak električne energije. Besplatni Wi-Fi i klupa su jos neke nove funkcije koje ovo rešenje donosi.
Ovim povodom Petar Mirović izvršni direktor EnGoPLANET je rekao:

"Veoma smo srećni sto smo uspeli da zaključimo partnerstvo sa gradom Las Vegas. Ovo je prva instalacija naseg novog proizvoda-EnGoPLANET Street Light. Činjenica da je jedan tako važan grad iz SAD prepoznao kvalitet i korisnost nasih proizvoda uliva nam dodatno samopouzdanje da naši proizvodi imaju sjajnu buducnost. Trenutno smo u pregovorima sa još 5 gradova iz celog sveta i verujemo u njihov uspešan zavrsetak."
Zbog boljeg pozicioniranja i pristupa svetskom tržistu ovaj srpski startup je odlucio da svoje sedište izmesti u New York, u vezi stim Mirović je rekao:

"Kako bi imali što bolji pristup svetskom tržistu odlučili smo da naše sedište premestimo u New York-globalnu prestonicu kapitala i biznisa. Medjutim, cela naša proizvodnja i razvoj nalaze se u Srbiji i sa ponosom stavljamo Made in Serbia nalepnicu na sve naše proizvode. U Beogradu smo formirali sjajan i kreativan tim sa kojim želimo da osvojimo svet i budemo lideri u ovoj oblasti." kaže Mirović.
Na pitanje kada cemo videti EnGoPLANET svetla u Srbiji Mirović odgovara:

"Izvoz na inostrana trzista su naš prvi prioritet. Medjutim naravno da hoćemo da vidimo naše proizvode u Beogradu i drugim gradovima Srbije. Naše rešenje za uličnu rasvetu može da se instalira na mnogim lokacijama i putevima u Srbiji što može doneti velike uštede u potrošnji električne energije. Takodje, Srbija se u decembru na Klimatskom Samitu u Parizu obavezala da će drasticno smanjiti emisiju štetnih gasova do 2030. godine. Naši proizvodi predstavljaju korisno orudje koje Srbija može da iskoristi za tu namenu." zakljucuje Mirovic.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Region

Totalni preokret: Sneg

Hrvatski Državni hidrometeorološki zavod objavio da ovog vikenda sledi oproštaj od paklenog leta i da u tu zemlju stiže ozbiljno zahlađenje.

11:30

6.9.2024.

1 d

Podeli: