Tehnopolis

Sreda, 14.01.2009.

21:56

Televizori kojima se upravlja gestikulacijom

Na CES-u Toshiba i Hitachi su pokazali inovativni način kontrole televizora.

Izvor: Mikro

Izvor: B92

Default images

Može li televizor da se uključi mahanjem umesto pritiskom na dugme? Hitachi i Toshiba su na CES-u pokazali da bi to moglo postati stvarnost kroz dve godine. Obe kompanije demonstrirale su televizore kadre da izvrše brojne komande izdate gestikulacijama.

I jedna i druga opremile su svoje aparate senzorima infracrvenih zraka postavljenim uz ekran. Senzori prate kako korisnik pokreće ruke i pretvaraju te pokrete u upravljačke komande.

Hitachijev prototip omogućava korisnicima da uključe i isključe televizor talasastim pokretima ruke, promene kanale pomeranjem ruku levo-desno i regulišu glasnoću kružnim pokretima.

Toshibin TV koristi trodimenzionalne gestikulacije za upravljanje snimljenim video sadržajima. Međusobnim primicanjem i odmicanjem ruku može se zumirati sadržaj ekrana popunjenog sličicama video snimaka, a potom izabrati snimak i izdati komanda za reprodukciju, kao i brzo premotavanje unapred ili unazad.

Toshiba je izjavila da zapravo radi na tehnologiji koju bi koristio njen televizor zasnovan na procesoru Cell. Televizor će se pojaviti na japanskom tržištu ove godine, ali prikazana tehnologija za upravljanje pokretima verovatno neće biti ugrađena u prvi model.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: