Sreda, 10.03.2021.

20:15

Hvala za sve: Preminuo Lu Otens, tvorac audio-kasete

Izvor: B92

Hvala za sve: Preminuo Lu Otens, tvorac audio-kasete IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

31 Komentari

Sortiraj po:

Rade

pre 3 godine

Možete da lupate minuse koliko hoćete na moju prethodnu objavu ali čipovi su nastali bar deceniju nakon tranzistora. Tako da je Matsushita mogla da ih ima 50 godina pre ostalih, samo u zemlji Nedođiji. Sve ostalo što sam naveo o Panasonic-u piše na njihovom zvaničnom sajtu .

neutralni felš

pre 3 godine

Nikada nisu izmislili kasetofon koji okreće sam i svira dve strane kasete jednu iza druge. CD iako je bolji od ploča nema nikada šarm i snagu ploče. Plastika je neuništiva i izgleda da će potrajati. Uostalom još se vrte ploče proizvedene pa recimo 1971 godine, dakle pre 50 godina i sviraju kao zmaj !
(Pink Floyd kaseta Animals Jugoton, 10. mart 2021 22:08)


1. jos kad su izmisili kasetofon i kaset dek koji "okrece sam" - to jest ne okrece kasetu bukvalno ali moze da svira dve strane kasete - tzv. autoreverse... kretanje trake pri reprodukciji ima 2 smera, a magnetna glava se pomeri u poziciju čitanja A ili B strane.

2. cd jeste bio i ostao najbolji nosač zvuka. šta znaci najbolji? potrebno je manje ulaganja za solidan hi-fi zvuk u odnosu na kasetu i naročito vinil. prosecno kvalitetan cd player je skoro uvek bio jeftiniji od prosecnog kaset-deka ili narocito gramofona - znači, za manje novca kupio bi dobar zvuk.

zakljucak: vinil mozda jeste najbolji ali u idealnim uslovima: da bi po kvalitetu zvuka parirao cd-playeru i kaset-deku treba nam prvoklasni gramofon i prvoklasno pojacalo sa phono sekcijom (ili po mogućnosti lapaško) - dakle, sve u svemu, skupo i malo praktično u odnosu na (tadasnju) konkurenciju.

Rade

pre 3 godine

Nalupeta se ovaj u vezi Matsushite i osta živ. Kako je mogla Matsushita da ima čip pre tranzistora ? Na ZVANIČNOM sajtu Panasonic a ne piše da su oni napravili walkman niti cd, a misliš li da bi oni ćutali da im je Sony pokrao silne patente i na osnovu njih se obogatio ? Panasonic je počeo sa kućnim aparatima. Sijalice, ,pegle,frižideri, veš mašine, itd. Da bi malo napredovali, sklopili su partnerstvo sa Filipsom koje je trajalo 40 godina. Gde je bio Panasonic kad je Sony ovladao robotikom 1999 ? Trinitron ? Minidisc ? PlayStation ?

Nebojsa

pre 3 godine

1) Evo zasto.Magnetni zapis je vecit,stopostotno identican kao i izvorni zapis,a ako to uradite sa kasetnim dekom koji ima 15 Hz-25 KHz frekventni opseg koji nemaju master trake (primera radi Technics RSB-100 ima frekventni opseg od 15 Hz do 25 KHz)),sa kalibracijom,finim bijasom,i uz dolby systemom,dobijete bolji zvuk nego izvorni.Vrhunski snimljene ploce 80-tih su bile blizu ovoga,ali ako tu istu plocu snimite na vrhunsku kasetu,vrhunskog proizvodjaca na vrhunskom kasetnom deku - zvuk je bolji nego izvorni - sa ploce.O ovome,da li je bolji zvuk sa ploce,kasete,Cd-a ili magnetofonske trake imate na JuTjubu vise od milion klipova vrhunskih strucnjaka,tjs. poznavaoca zvuka,onih najeminentnijih u svetu.Svi se slazu u jednom:Zvuk i njegov kvalitet se meri u 19 parametara.Kaseta je najbolja u 14 parametara,u 4 ploca a samo u jednom parametru CD im "bezi" a to je "Prostorna sirina zvuka".CD ima linearan,tjs. "ravan" zvuk,nema tu dinamike,nema obojenosti zvuka,sve je nekako zategnuto,suplji basovi...To kazu svetski najpriznatiji poznavaoci zvuka.2) Najstarija elektronska kompanija koja je osnovana je Matshushita electronic Company,Osaka,Japan,1918.Dok je ceo svet baratao sa tranzistorima,ovi su baratali sa cupovima,bili 50 godina ispred svih.U zvanicnim dokumentima stoji da je ova kompanija prva osmislila,magnetofonsku traku,kasetu,CD,DV,wokmen,kasetofon i jos preko 1300 patenata.Sve ovo su pokrali Sony.Nadjite na netu kada i zasto i koliko i kome su platili da to budu "oni".

Nebojsa

pre 3 godine

Kako vreme odmice,sve se manje zna istina.Za 100 godina ce pricati da je prvo na trziste izasao CD,pa tek onda ploca ili kaseta...Zato poslusajte cika-Nesu sada.Ice komentar iz dva dela jer ima dosta teksta...

1) Ne postoji kvalitetniji snimak od profesionalnog snimka na vrhunsku cr02 ili metal kasetu vrhunskog proizvodjaca snimljeno na vrhunskom kasetnom deku.
2) Kasetu nije patentirao ovaj gospodin.Nego Matshishita Electronic Company - Osaka,Japan,6 godina pre njega.Dakle 1957.godine.Poznati proizvodjac poznatih brendova kao sto su bili Technics,Panasonic i National.
Zasto je to tako pod tackom 1 i 2?

Sledi drugi deo teksta...

Duki

pre 3 godine

Snimci do 1990 godine najbolje zvuce na gramofonskim plocama jer je za njih i radjen master snimak i direktno urezan u vinil. Sa svim puckanjem i sumom, ali i dalje mom uhu prijaju bas ti snimci, digitalni snimak za mene ima onaj cuvenu "metalnu primesu" na koju se zale svi kokji su imali prilike da muziku slusaju sa razlicitih formata u prosloti.
(Lajavi Krelac, 10. mart 2021 21:01)

Druže, ne zvuče najbolje na gramofonskoj ploči, i nije snimak direktno urezan u vinil, nego je na direktno na master traci, a za vinil se posebno tonski obrađuje zbog tehničkih specifičnosti vinila, manje dinamike itd. Na master trakama 15"/s je original zvuk, ploča je u odnosu na to već znatna degradacija zvuka zbog svojih nesavršenosti. Problem je i u tome što je jako mali broj ljudi, ikad čuo profesionalne master trake, i nema sa čim to magično iskustvo da uporedi.

Petar Prvi

pre 3 godine

Postovanje za kasetu i njenog konstruktora. U mojoj kolekciju kasetofona, pored ostalog, su snovi iz 80tih: Nakamichi 1000, Nakamichi 700, Tandberg TCD 330, tu je i Philips N2506 iz 1970, Telex 300 tape duplicator, niz visekanalnih Tascama na celu sa 6800... Pozdrav.

AutoReverse

pre 3 godine

"... Nikada nisu izmislili kasetofon koji okreće sam i svira dve strane kasete jednu iza druge....." - nije tačno, pogledaj AutoReverse Play

Рајко Четник

pre 3 godine

Слава му, овај производ је обележио моју младост. Имао са дупли касеташ са могућношћу директног преснимаваља то је тада био хит и жељена "играчка". Комшије су луделе од прегласног рок.н.рола али Боже мој и то је било боље од данашње буке саобраћаја.

Duki

pre 3 godine

Za modernije vrste muzike kaseta je imala prihvatljiv, ili čak sjajan kvalitet zvuka u zavisnosti od uređaja, dok je za akustiku, klasiku, kamernu muziku kaseta bila dosta loša. Ne treba zaboraviti ni to da velika većina nije imala HiFi uređaje već loše gramofone i kasetaše, pa je za njih i mp3 bio napredak u odnosu na ono što su imali, a kamo li CD.

Pink Floyd kaseta Animals Jugoton

pre 3 godine

stadoše 93 Otensove godine u pola novinskog stupca ! Čovek počeo 1952 prodje otada skoro 70 leta a kao da je juče bilo kada se zavrtela prva kaseta !
ja sam ipak više voleo ploče koje su se vratile na velika vrata u novoj eri ! Tehnologija se razvija isuviše brzo. Ne fali ništa da ustaneš i okrenes kasetu ili ploču! Nikada nisu izmislili kasetofon koji okreće sam i svira dve strane kasete jednu iza druge. CD iako je bolji od ploča nema nikada šarm i snagu ploče. Plastika je neuništiva i izgleda da će potrajati. Uostalom još se vrte ploče proizvedene pa recimo 1971 godine, dakle pre 50 godina i sviraju kao zmaj !

Shamu

pre 3 godine

Neki od najsrecnijih trenutaka u mom zivotu su vezani za izraze tipa TDK SA 90, TDK D 60 (kad se nije imalo para), ali i Sony HF 90, Maxell UR 90
Kao i za opskurnog proizvodjaca audio opreme Loewe Opta cija mini linija (kupljena na konsignaciji u Knez Mihajlovoj) i dalje krasi dnevnu sobu mojih roditelja ...

Ivana

pre 3 godine

kad se setim,svaka exkurzija, skijanje ja napunim ranac kassetama da ne može ništa više da mi stane pa sam uvek teglila jednu torbu samo za kasete, drugu za odeću i hranu.i dan-danas imam dosta kaseta koje s'ljubavlju čuvam.

Lajavi Krelac

pre 3 godine

Zavisi.

Realno sve sto je snimljeno posle 1990 godine, kada je digitalno snimanje uzelo maha, superiornije zvuci na CD-u ili kao digitalnni master download nego na kaseti i vinilu. To su one cuvene oznake ako se secate AAD, ADD, DDD. Jedino DDD ima smisla jer su AAD i ADD snimci zapravo snimci sa master (magnetofonskih traka) pretvoreni u nule i jedinice, pa da bi se svirali opet iz plejera moraju da se konvertuju u audio signal.

Snimci do 1990 godine najbolje zvuce na gramofonskim plocama jer je za njih i radjen master snimak i direktno urezan u vinil. Sa svim puckanjem i sumom, ali i dalje mom uhu prijaju bas ti snimci, digitalni snimak za mene ima onaj cuvenu "metalnu primesu" na koju se zale svi kokji su imali prilike da muziku slusaju sa razlicitih formata u prosloti.

Problem je u tome sto se muzika u studiju snima u idelanim uslovima (gluva soba) a skoro nikad se ne slusa u takvim uslovima.

A da, u kuci jos uvek imam preko 700 kaseta i 2 troglava kaset deka i i dalje ih slusam sa velikim zadovoljstvom.

Čarobni prašak

pre 3 godine

Jeste da je kaseta sa mukom dostizala hi-fi kvalitet i da je realno ostala najslabiji analogni medij od tri koja sam koristio (gramofon, magnetofon, kasetofon), mogu samo reći - veliko hvala za detinjstvo i mladost punu snimanja na kasetaš, razmenjivanja muzike sa drugarima, nošenja tih kaseta i kasetofona/vokmena svugde - na putovanja, na žurke...ionako mi do neke 15. godine nije bilo ni bitno da li je to neki poseban kvalitet, već samo da se čuje.

1t cr0wd

pre 3 godine

Nisam stigao da se vežem za ploče, tako da su kasete bile i ostale moja nostalgija. Dobijanje prve linije sa dve kasete je bila revolucija u mom životu tada.

Arch

pre 3 godine

Možda ne može da bude bolje od zvuka sa CD-a ali je taj format delom uništio slušanje muzike. Nikako nisam mogao da održim koncentraciju duže od 45 minuta a gomila metal bendova je CD doživela kao šansu da snima albume duže od 60 minuta. Tako smo dobili situaciju da se uglavnom većina ljudi seća prve tri, četiri pesme a poslednju retko ko pamti. Kod ploča i kaseta je drugačiji primer. Poslednja pesma je uglavnom bila najveći hit ili npr. pesma B1 jer vam tu koncentracija bude na visokom nivou zbog toga što morate da ustanete i okrenete stranu pa se razmrdate, sam nosač zvuka vas drži budnim. O roku trajanja MC i LP u odnosu na CD je suludo govoriti.

Počivaj u miru i hvala za MC, uz njih je siva stvarnost 90-ih bila prijatnija.

1t cr0wd

pre 3 godine

Nisam stigao da se vežem za ploče, tako da su kasete bile i ostale moja nostalgija. Dobijanje prve linije sa dve kasete je bila revolucija u mom životu tada.

Arch

pre 3 godine

Možda ne može da bude bolje od zvuka sa CD-a ali je taj format delom uništio slušanje muzike. Nikako nisam mogao da održim koncentraciju duže od 45 minuta a gomila metal bendova je CD doživela kao šansu da snima albume duže od 60 minuta. Tako smo dobili situaciju da se uglavnom većina ljudi seća prve tri, četiri pesme a poslednju retko ko pamti. Kod ploča i kaseta je drugačiji primer. Poslednja pesma je uglavnom bila najveći hit ili npr. pesma B1 jer vam tu koncentracija bude na visokom nivou zbog toga što morate da ustanete i okrenete stranu pa se razmrdate, sam nosač zvuka vas drži budnim. O roku trajanja MC i LP u odnosu na CD je suludo govoriti.

Počivaj u miru i hvala za MC, uz njih je siva stvarnost 90-ih bila prijatnija.

Рајко Четник

pre 3 godine

Слава му, овај производ је обележио моју младост. Имао са дупли касеташ са могућношћу директног преснимаваља то је тада био хит и жељена "играчка". Комшије су луделе од прегласног рок.н.рола али Боже мој и то је било боље од данашње буке саобраћаја.

Čarobni prašak

pre 3 godine

Jeste da je kaseta sa mukom dostizala hi-fi kvalitet i da je realno ostala najslabiji analogni medij od tri koja sam koristio (gramofon, magnetofon, kasetofon), mogu samo reći - veliko hvala za detinjstvo i mladost punu snimanja na kasetaš, razmenjivanja muzike sa drugarima, nošenja tih kaseta i kasetofona/vokmena svugde - na putovanja, na žurke...ionako mi do neke 15. godine nije bilo ni bitno da li je to neki poseban kvalitet, već samo da se čuje.

AutoReverse

pre 3 godine

"... Nikada nisu izmislili kasetofon koji okreće sam i svira dve strane kasete jednu iza druge....." - nije tačno, pogledaj AutoReverse Play

Ivana

pre 3 godine

kad se setim,svaka exkurzija, skijanje ja napunim ranac kassetama da ne može ništa više da mi stane pa sam uvek teglila jednu torbu samo za kasete, drugu za odeću i hranu.i dan-danas imam dosta kaseta koje s'ljubavlju čuvam.

Shamu

pre 3 godine

Neki od najsrecnijih trenutaka u mom zivotu su vezani za izraze tipa TDK SA 90, TDK D 60 (kad se nije imalo para), ali i Sony HF 90, Maxell UR 90
Kao i za opskurnog proizvodjaca audio opreme Loewe Opta cija mini linija (kupljena na konsignaciji u Knez Mihajlovoj) i dalje krasi dnevnu sobu mojih roditelja ...

Duki

pre 3 godine

Snimci do 1990 godine najbolje zvuce na gramofonskim plocama jer je za njih i radjen master snimak i direktno urezan u vinil. Sa svim puckanjem i sumom, ali i dalje mom uhu prijaju bas ti snimci, digitalni snimak za mene ima onaj cuvenu "metalnu primesu" na koju se zale svi kokji su imali prilike da muziku slusaju sa razlicitih formata u prosloti.
(Lajavi Krelac, 10. mart 2021 21:01)

Druže, ne zvuče najbolje na gramofonskoj ploči, i nije snimak direktno urezan u vinil, nego je na direktno na master traci, a za vinil se posebno tonski obrađuje zbog tehničkih specifičnosti vinila, manje dinamike itd. Na master trakama 15"/s je original zvuk, ploča je u odnosu na to već znatna degradacija zvuka zbog svojih nesavršenosti. Problem je i u tome što je jako mali broj ljudi, ikad čuo profesionalne master trake, i nema sa čim to magično iskustvo da uporedi.

Petar Prvi

pre 3 godine

Postovanje za kasetu i njenog konstruktora. U mojoj kolekciju kasetofona, pored ostalog, su snovi iz 80tih: Nakamichi 1000, Nakamichi 700, Tandberg TCD 330, tu je i Philips N2506 iz 1970, Telex 300 tape duplicator, niz visekanalnih Tascama na celu sa 6800... Pozdrav.

Duki

pre 3 godine

Za modernije vrste muzike kaseta je imala prihvatljiv, ili čak sjajan kvalitet zvuka u zavisnosti od uređaja, dok je za akustiku, klasiku, kamernu muziku kaseta bila dosta loša. Ne treba zaboraviti ni to da velika većina nije imala HiFi uređaje već loše gramofone i kasetaše, pa je za njih i mp3 bio napredak u odnosu na ono što su imali, a kamo li CD.

Nebojsa

pre 3 godine

1) Evo zasto.Magnetni zapis je vecit,stopostotno identican kao i izvorni zapis,a ako to uradite sa kasetnim dekom koji ima 15 Hz-25 KHz frekventni opseg koji nemaju master trake (primera radi Technics RSB-100 ima frekventni opseg od 15 Hz do 25 KHz)),sa kalibracijom,finim bijasom,i uz dolby systemom,dobijete bolji zvuk nego izvorni.Vrhunski snimljene ploce 80-tih su bile blizu ovoga,ali ako tu istu plocu snimite na vrhunsku kasetu,vrhunskog proizvodjaca na vrhunskom kasetnom deku - zvuk je bolji nego izvorni - sa ploce.O ovome,da li je bolji zvuk sa ploce,kasete,Cd-a ili magnetofonske trake imate na JuTjubu vise od milion klipova vrhunskih strucnjaka,tjs. poznavaoca zvuka,onih najeminentnijih u svetu.Svi se slazu u jednom:Zvuk i njegov kvalitet se meri u 19 parametara.Kaseta je najbolja u 14 parametara,u 4 ploca a samo u jednom parametru CD im "bezi" a to je "Prostorna sirina zvuka".CD ima linearan,tjs. "ravan" zvuk,nema tu dinamike,nema obojenosti zvuka,sve je nekako zategnuto,suplji basovi...To kazu svetski najpriznatiji poznavaoci zvuka.2) Najstarija elektronska kompanija koja je osnovana je Matshushita electronic Company,Osaka,Japan,1918.Dok je ceo svet baratao sa tranzistorima,ovi su baratali sa cupovima,bili 50 godina ispred svih.U zvanicnim dokumentima stoji da je ova kompanija prva osmislila,magnetofonsku traku,kasetu,CD,DV,wokmen,kasetofon i jos preko 1300 patenata.Sve ovo su pokrali Sony.Nadjite na netu kada i zasto i koliko i kome su platili da to budu "oni".

Nebojsa

pre 3 godine

Kako vreme odmice,sve se manje zna istina.Za 100 godina ce pricati da je prvo na trziste izasao CD,pa tek onda ploca ili kaseta...Zato poslusajte cika-Nesu sada.Ice komentar iz dva dela jer ima dosta teksta...

1) Ne postoji kvalitetniji snimak od profesionalnog snimka na vrhunsku cr02 ili metal kasetu vrhunskog proizvodjaca snimljeno na vrhunskom kasetnom deku.
2) Kasetu nije patentirao ovaj gospodin.Nego Matshishita Electronic Company - Osaka,Japan,6 godina pre njega.Dakle 1957.godine.Poznati proizvodjac poznatih brendova kao sto su bili Technics,Panasonic i National.
Zasto je to tako pod tackom 1 i 2?

Sledi drugi deo teksta...

Lajavi Krelac

pre 3 godine

Zavisi.

Realno sve sto je snimljeno posle 1990 godine, kada je digitalno snimanje uzelo maha, superiornije zvuci na CD-u ili kao digitalnni master download nego na kaseti i vinilu. To su one cuvene oznake ako se secate AAD, ADD, DDD. Jedino DDD ima smisla jer su AAD i ADD snimci zapravo snimci sa master (magnetofonskih traka) pretvoreni u nule i jedinice, pa da bi se svirali opet iz plejera moraju da se konvertuju u audio signal.

Snimci do 1990 godine najbolje zvuce na gramofonskim plocama jer je za njih i radjen master snimak i direktno urezan u vinil. Sa svim puckanjem i sumom, ali i dalje mom uhu prijaju bas ti snimci, digitalni snimak za mene ima onaj cuvenu "metalnu primesu" na koju se zale svi kokji su imali prilike da muziku slusaju sa razlicitih formata u prosloti.

Problem je u tome sto se muzika u studiju snima u idelanim uslovima (gluva soba) a skoro nikad se ne slusa u takvim uslovima.

A da, u kuci jos uvek imam preko 700 kaseta i 2 troglava kaset deka i i dalje ih slusam sa velikim zadovoljstvom.

Pink Floyd kaseta Animals Jugoton

pre 3 godine

stadoše 93 Otensove godine u pola novinskog stupca ! Čovek počeo 1952 prodje otada skoro 70 leta a kao da je juče bilo kada se zavrtela prva kaseta !
ja sam ipak više voleo ploče koje su se vratile na velika vrata u novoj eri ! Tehnologija se razvija isuviše brzo. Ne fali ništa da ustaneš i okrenes kasetu ili ploču! Nikada nisu izmislili kasetofon koji okreće sam i svira dve strane kasete jednu iza druge. CD iako je bolji od ploča nema nikada šarm i snagu ploče. Plastika je neuništiva i izgleda da će potrajati. Uostalom još se vrte ploče proizvedene pa recimo 1971 godine, dakle pre 50 godina i sviraju kao zmaj !

Rade

pre 3 godine

Nalupeta se ovaj u vezi Matsushite i osta živ. Kako je mogla Matsushita da ima čip pre tranzistora ? Na ZVANIČNOM sajtu Panasonic a ne piše da su oni napravili walkman niti cd, a misliš li da bi oni ćutali da im je Sony pokrao silne patente i na osnovu njih se obogatio ? Panasonic je počeo sa kućnim aparatima. Sijalice, ,pegle,frižideri, veš mašine, itd. Da bi malo napredovali, sklopili su partnerstvo sa Filipsom koje je trajalo 40 godina. Gde je bio Panasonic kad je Sony ovladao robotikom 1999 ? Trinitron ? Minidisc ? PlayStation ?

neutralni felš

pre 3 godine

Nikada nisu izmislili kasetofon koji okreće sam i svira dve strane kasete jednu iza druge. CD iako je bolji od ploča nema nikada šarm i snagu ploče. Plastika je neuništiva i izgleda da će potrajati. Uostalom još se vrte ploče proizvedene pa recimo 1971 godine, dakle pre 50 godina i sviraju kao zmaj !
(Pink Floyd kaseta Animals Jugoton, 10. mart 2021 22:08)


1. jos kad su izmisili kasetofon i kaset dek koji "okrece sam" - to jest ne okrece kasetu bukvalno ali moze da svira dve strane kasete - tzv. autoreverse... kretanje trake pri reprodukciji ima 2 smera, a magnetna glava se pomeri u poziciju čitanja A ili B strane.

2. cd jeste bio i ostao najbolji nosač zvuka. šta znaci najbolji? potrebno je manje ulaganja za solidan hi-fi zvuk u odnosu na kasetu i naročito vinil. prosecno kvalitetan cd player je skoro uvek bio jeftiniji od prosecnog kaset-deka ili narocito gramofona - znači, za manje novca kupio bi dobar zvuk.

zakljucak: vinil mozda jeste najbolji ali u idealnim uslovima: da bi po kvalitetu zvuka parirao cd-playeru i kaset-deku treba nam prvoklasni gramofon i prvoklasno pojacalo sa phono sekcijom (ili po mogućnosti lapaško) - dakle, sve u svemu, skupo i malo praktično u odnosu na (tadasnju) konkurenciju.

Rade

pre 3 godine

Možete da lupate minuse koliko hoćete na moju prethodnu objavu ali čipovi su nastali bar deceniju nakon tranzistora. Tako da je Matsushita mogla da ih ima 50 godina pre ostalih, samo u zemlji Nedođiji. Sve ostalo što sam naveo o Panasonic-u piše na njihovom zvaničnom sajtu .

Arch

pre 3 godine

Možda ne može da bude bolje od zvuka sa CD-a ali je taj format delom uništio slušanje muzike. Nikako nisam mogao da održim koncentraciju duže od 45 minuta a gomila metal bendova je CD doživela kao šansu da snima albume duže od 60 minuta. Tako smo dobili situaciju da se uglavnom većina ljudi seća prve tri, četiri pesme a poslednju retko ko pamti. Kod ploča i kaseta je drugačiji primer. Poslednja pesma je uglavnom bila najveći hit ili npr. pesma B1 jer vam tu koncentracija bude na visokom nivou zbog toga što morate da ustanete i okrenete stranu pa se razmrdate, sam nosač zvuka vas drži budnim. O roku trajanja MC i LP u odnosu na CD je suludo govoriti.

Počivaj u miru i hvala za MC, uz njih je siva stvarnost 90-ih bila prijatnija.

Pink Floyd kaseta Animals Jugoton

pre 3 godine

stadoše 93 Otensove godine u pola novinskog stupca ! Čovek počeo 1952 prodje otada skoro 70 leta a kao da je juče bilo kada se zavrtela prva kaseta !
ja sam ipak više voleo ploče koje su se vratile na velika vrata u novoj eri ! Tehnologija se razvija isuviše brzo. Ne fali ništa da ustaneš i okrenes kasetu ili ploču! Nikada nisu izmislili kasetofon koji okreće sam i svira dve strane kasete jednu iza druge. CD iako je bolji od ploča nema nikada šarm i snagu ploče. Plastika je neuništiva i izgleda da će potrajati. Uostalom još se vrte ploče proizvedene pa recimo 1971 godine, dakle pre 50 godina i sviraju kao zmaj !

Rade

pre 3 godine

Nalupeta se ovaj u vezi Matsushite i osta živ. Kako je mogla Matsushita da ima čip pre tranzistora ? Na ZVANIČNOM sajtu Panasonic a ne piše da su oni napravili walkman niti cd, a misliš li da bi oni ćutali da im je Sony pokrao silne patente i na osnovu njih se obogatio ? Panasonic je počeo sa kućnim aparatima. Sijalice, ,pegle,frižideri, veš mašine, itd. Da bi malo napredovali, sklopili su partnerstvo sa Filipsom koje je trajalo 40 godina. Gde je bio Panasonic kad je Sony ovladao robotikom 1999 ? Trinitron ? Minidisc ? PlayStation ?

Rade

pre 3 godine

Možete da lupate minuse koliko hoćete na moju prethodnu objavu ali čipovi su nastali bar deceniju nakon tranzistora. Tako da je Matsushita mogla da ih ima 50 godina pre ostalih, samo u zemlji Nedođiji. Sve ostalo što sam naveo o Panasonic-u piše na njihovom zvaničnom sajtu .

Lajavi Krelac

pre 3 godine

Zavisi.

Realno sve sto je snimljeno posle 1990 godine, kada je digitalno snimanje uzelo maha, superiornije zvuci na CD-u ili kao digitalnni master download nego na kaseti i vinilu. To su one cuvene oznake ako se secate AAD, ADD, DDD. Jedino DDD ima smisla jer su AAD i ADD snimci zapravo snimci sa master (magnetofonskih traka) pretvoreni u nule i jedinice, pa da bi se svirali opet iz plejera moraju da se konvertuju u audio signal.

Snimci do 1990 godine najbolje zvuce na gramofonskim plocama jer je za njih i radjen master snimak i direktno urezan u vinil. Sa svim puckanjem i sumom, ali i dalje mom uhu prijaju bas ti snimci, digitalni snimak za mene ima onaj cuvenu "metalnu primesu" na koju se zale svi kokji su imali prilike da muziku slusaju sa razlicitih formata u prosloti.

Problem je u tome sto se muzika u studiju snima u idelanim uslovima (gluva soba) a skoro nikad se ne slusa u takvim uslovima.

A da, u kuci jos uvek imam preko 700 kaseta i 2 troglava kaset deka i i dalje ih slusam sa velikim zadovoljstvom.

Nebojsa

pre 3 godine

1) Evo zasto.Magnetni zapis je vecit,stopostotno identican kao i izvorni zapis,a ako to uradite sa kasetnim dekom koji ima 15 Hz-25 KHz frekventni opseg koji nemaju master trake (primera radi Technics RSB-100 ima frekventni opseg od 15 Hz do 25 KHz)),sa kalibracijom,finim bijasom,i uz dolby systemom,dobijete bolji zvuk nego izvorni.Vrhunski snimljene ploce 80-tih su bile blizu ovoga,ali ako tu istu plocu snimite na vrhunsku kasetu,vrhunskog proizvodjaca na vrhunskom kasetnom deku - zvuk je bolji nego izvorni - sa ploce.O ovome,da li je bolji zvuk sa ploce,kasete,Cd-a ili magnetofonske trake imate na JuTjubu vise od milion klipova vrhunskih strucnjaka,tjs. poznavaoca zvuka,onih najeminentnijih u svetu.Svi se slazu u jednom:Zvuk i njegov kvalitet se meri u 19 parametara.Kaseta je najbolja u 14 parametara,u 4 ploca a samo u jednom parametru CD im "bezi" a to je "Prostorna sirina zvuka".CD ima linearan,tjs. "ravan" zvuk,nema tu dinamike,nema obojenosti zvuka,sve je nekako zategnuto,suplji basovi...To kazu svetski najpriznatiji poznavaoci zvuka.2) Najstarija elektronska kompanija koja je osnovana je Matshushita electronic Company,Osaka,Japan,1918.Dok je ceo svet baratao sa tranzistorima,ovi su baratali sa cupovima,bili 50 godina ispred svih.U zvanicnim dokumentima stoji da je ova kompanija prva osmislila,magnetofonsku traku,kasetu,CD,DV,wokmen,kasetofon i jos preko 1300 patenata.Sve ovo su pokrali Sony.Nadjite na netu kada i zasto i koliko i kome su platili da to budu "oni".

Duki

pre 3 godine

Za modernije vrste muzike kaseta je imala prihvatljiv, ili čak sjajan kvalitet zvuka u zavisnosti od uređaja, dok je za akustiku, klasiku, kamernu muziku kaseta bila dosta loša. Ne treba zaboraviti ni to da velika većina nije imala HiFi uređaje već loše gramofone i kasetaše, pa je za njih i mp3 bio napredak u odnosu na ono što su imali, a kamo li CD.

Duki

pre 3 godine

Snimci do 1990 godine najbolje zvuce na gramofonskim plocama jer je za njih i radjen master snimak i direktno urezan u vinil. Sa svim puckanjem i sumom, ali i dalje mom uhu prijaju bas ti snimci, digitalni snimak za mene ima onaj cuvenu "metalnu primesu" na koju se zale svi kokji su imali prilike da muziku slusaju sa razlicitih formata u prosloti.
(Lajavi Krelac, 10. mart 2021 21:01)

Druže, ne zvuče najbolje na gramofonskoj ploči, i nije snimak direktno urezan u vinil, nego je na direktno na master traci, a za vinil se posebno tonski obrađuje zbog tehničkih specifičnosti vinila, manje dinamike itd. Na master trakama 15"/s je original zvuk, ploča je u odnosu na to već znatna degradacija zvuka zbog svojih nesavršenosti. Problem je i u tome što je jako mali broj ljudi, ikad čuo profesionalne master trake, i nema sa čim to magično iskustvo da uporedi.

Nebojsa

pre 3 godine

Kako vreme odmice,sve se manje zna istina.Za 100 godina ce pricati da je prvo na trziste izasao CD,pa tek onda ploca ili kaseta...Zato poslusajte cika-Nesu sada.Ice komentar iz dva dela jer ima dosta teksta...

1) Ne postoji kvalitetniji snimak od profesionalnog snimka na vrhunsku cr02 ili metal kasetu vrhunskog proizvodjaca snimljeno na vrhunskom kasetnom deku.
2) Kasetu nije patentirao ovaj gospodin.Nego Matshishita Electronic Company - Osaka,Japan,6 godina pre njega.Dakle 1957.godine.Poznati proizvodjac poznatih brendova kao sto su bili Technics,Panasonic i National.
Zasto je to tako pod tackom 1 i 2?

Sledi drugi deo teksta...

1t cr0wd

pre 3 godine

Nisam stigao da se vežem za ploče, tako da su kasete bile i ostale moja nostalgija. Dobijanje prve linije sa dve kasete je bila revolucija u mom životu tada.

Ivana

pre 3 godine

kad se setim,svaka exkurzija, skijanje ja napunim ranac kassetama da ne može ništa više da mi stane pa sam uvek teglila jednu torbu samo za kasete, drugu za odeću i hranu.i dan-danas imam dosta kaseta koje s'ljubavlju čuvam.

Čarobni prašak

pre 3 godine

Jeste da je kaseta sa mukom dostizala hi-fi kvalitet i da je realno ostala najslabiji analogni medij od tri koja sam koristio (gramofon, magnetofon, kasetofon), mogu samo reći - veliko hvala za detinjstvo i mladost punu snimanja na kasetaš, razmenjivanja muzike sa drugarima, nošenja tih kaseta i kasetofona/vokmena svugde - na putovanja, na žurke...ionako mi do neke 15. godine nije bilo ni bitno da li je to neki poseban kvalitet, već samo da se čuje.

Рајко Четник

pre 3 godine

Слава му, овај производ је обележио моју младост. Имао са дупли касеташ са могућношћу директног преснимаваља то је тада био хит и жељена "играчка". Комшије су луделе од прегласног рок.н.рола али Боже мој и то је било боље од данашње буке саобраћаја.

Shamu

pre 3 godine

Neki od najsrecnijih trenutaka u mom zivotu su vezani za izraze tipa TDK SA 90, TDK D 60 (kad se nije imalo para), ali i Sony HF 90, Maxell UR 90
Kao i za opskurnog proizvodjaca audio opreme Loewe Opta cija mini linija (kupljena na konsignaciji u Knez Mihajlovoj) i dalje krasi dnevnu sobu mojih roditelja ...

Petar Prvi

pre 3 godine

Postovanje za kasetu i njenog konstruktora. U mojoj kolekciju kasetofona, pored ostalog, su snovi iz 80tih: Nakamichi 1000, Nakamichi 700, Tandberg TCD 330, tu je i Philips N2506 iz 1970, Telex 300 tape duplicator, niz visekanalnih Tascama na celu sa 6800... Pozdrav.

AutoReverse

pre 3 godine

"... Nikada nisu izmislili kasetofon koji okreće sam i svira dve strane kasete jednu iza druge....." - nije tačno, pogledaj AutoReverse Play

neutralni felš

pre 3 godine

Nikada nisu izmislili kasetofon koji okreće sam i svira dve strane kasete jednu iza druge. CD iako je bolji od ploča nema nikada šarm i snagu ploče. Plastika je neuništiva i izgleda da će potrajati. Uostalom još se vrte ploče proizvedene pa recimo 1971 godine, dakle pre 50 godina i sviraju kao zmaj !
(Pink Floyd kaseta Animals Jugoton, 10. mart 2021 22:08)


1. jos kad su izmisili kasetofon i kaset dek koji "okrece sam" - to jest ne okrece kasetu bukvalno ali moze da svira dve strane kasete - tzv. autoreverse... kretanje trake pri reprodukciji ima 2 smera, a magnetna glava se pomeri u poziciju čitanja A ili B strane.

2. cd jeste bio i ostao najbolji nosač zvuka. šta znaci najbolji? potrebno je manje ulaganja za solidan hi-fi zvuk u odnosu na kasetu i naročito vinil. prosecno kvalitetan cd player je skoro uvek bio jeftiniji od prosecnog kaset-deka ili narocito gramofona - znači, za manje novca kupio bi dobar zvuk.

zakljucak: vinil mozda jeste najbolji ali u idealnim uslovima: da bi po kvalitetu zvuka parirao cd-playeru i kaset-deku treba nam prvoklasni gramofon i prvoklasno pojacalo sa phono sekcijom (ili po mogućnosti lapaško) - dakle, sve u svemu, skupo i malo praktično u odnosu na (tadasnju) konkurenciju.