Tehnopolis

Utorak, 04.12.2012.

13:11

Vruć doček za papu na Twitteru

Papa Benedikt XVI počeće da tvituje 12. decembra na svom ličnom profilu na engleskom @Pontifex koji već ima skoro 357.000 pratilaca. Međutim, Twitter zajednica iskoristila je ovaj nalog da postavi brojna pitanja koja se tiču kontroverznih tema i skandala i pre nego što je papa postavio svoj prvi post.

Izvor: B92

Default images

Među brojnim pitanjima korisnika ključno mesto zauzimaju skandali crkvenih predstavnika u vezi sa pedofilijom ali i kritika određenih crkvenih stavova i odluka iz prošlosti: poput pitanja da li je crkvi žao zbog svih ljudi koje je pogubila zato što su tvrdili da je Zemlja okrugla, da li će svo zlato iz Vatikana pokloniti siromašnima i gladnima, da li planira da se izvini zbog svega učinjenog u prošlosti, da li papa iskazuje mišljenje svog poslodavca...

Crkveni predstavnik za odnose sa javnošću Greg Burk kazao je na konferenciji za novinare da je papa za svoj profil odabrao ime @Pontifex jer osim što na latinskom znači papa, ovaj izraz takođe predstavlja i izgradnju mostova, što simboliše ujedinjenje vernika.

Papa će ubuduće tvitovati na više jezika, a za sada je potvrđeno tvitovanje na arapskom, engleskom, francuskom, nemačkom, italijanskom, poljskom, portugalskom i španskom.

“Prisustvo na Tviteru je čvrst dokaz njegovog ubeđenja da crkva mora da bude prisutna i na digitalnom polju”, navodi se u saopštenju Vatikana.

Papa Benedikt XVI tvitovao je prošle godine, ali sa zvaničnog profila Vatikana, najavivši tom prilikom informativni servis “Holy See”.

Pogledajte neka od pitanja i opažanja korisnika Twittera upućena papi: Martin S Pribble ‏@MartinPribble
Really you couldn't think of a better twitter handle than @Pontifex? What about @livinginthepast or @centuriesofshame?

God †@Lord_G_Almighty
.@Pontifex You took your time...

Karapandza@karapandza
#askpontifex Dear @Pontifex why don’t you sell all the gold of Vatican and feed the hungry children with that money?

The Daily Show@TheDailyShow
Welcome, @pontifex! Like your church, @Twitter was founded to worship a divine young man with lots of hair. #Bieber

Owen Benjamin@OwenBenjamin
Hey @pontifex are you guys still bummed about all the people you guys killed for thinking the sun was at the center of the solar system?

Edward Keenan@thekeenanwire
So, do the tweets of @pontifex represent the views of his employer?

Martin@woobasher
You are not God's messenger. He doesn't exist. Give the money to the poor and apologise for everything @pontifex #catholic #pope

opie radio ‏@OpieRadio
Pope first tweet! RT @Pontifex thou shall not steal someone else's tweet.

cluedont@cluedont
I see the @Pontifex username and can't help but think that somewhere there's a drum and bass dj wondering why his login no longer works.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: