Nemoguć izbor

Otkako se pojavio Android OS, trka je uglavno bila usmerena na ponudu telefona sa što većim ekranom, dok su manji modeli prolazili kao jeftina varijanta. Sony Ericsson svojom ponudom to menja...

Marko Herman

Tehnopolis

Izvor: B92

Petak, 17.09.2010.

11:57

Default images

Svoju Android priču Sony Ericsson je započeo modelom Xperia X10i. Uređaj nadprosečnih dimenzija i s ekranom dijagonale 4 inča nije za svakoga. Zbog toga su par meseci kasnije stigli modeli X10 mini i mini pro.

Već je iz naziva jasno da se išlo na što manje dimenzije, pa je tako u oba modela ugrađen ekran dijagonale 2,55 inča. Na prvi pogled premalo, ali nakon svega par sati korišćenja (uglavnom) sasvim dovoljno. Ekran rezolucije 240x320 piksela je vrlo precizan pa i softverska qwerty tastatura u uspravnom položaju može ugodno da se koristi, ali je tekst ipak sitniji nego što prija u svim situacijama. A ljudima s većom šakom može smetati sitan grč u palcu tokom skrolovanja web sadržaja, makar dok se šaka ne navikne na taj položaj.

Hardverske razlike

Oba modela koriste Qualcommov procesor na 600 MHz, što je sasvim dovoljno za sve poslove. Imaju i po 128 MB ugrađene memorije, te podršku za microSD kartice (2 GB stiže u paketu). Dimnezije i masa (83x50x16mm@88g; 90x52x17mm@120g) upućuju na lako nošenje u džepu farmerica, s tendencijom da ni ne osetite da je telefon u džepu. Pritom "običan" mini naravno ima delimičnu prednost.
Xperia X10 mini pro
Jedina bitna razlika bitna razlika između standardne i pro verzije je u postojanju fizičke qwerty tastature. Ona je vrlo zgodna za kucanje, svakako zgodnija od sitne qwerty softverske tastature, a prilikom izvlačenja orijentacija ekrana se automatski menja. Radi ugradnje tastature došlo je i do delimičnih konstrukcijskih izmena tako da je raspored konektora i tastera po obodu kućišta drugačiji na dva telefona.

Iako su na modelu mini SE projektanti mogli da ih slobodnije razmeste, nama je više odgovarao razmeštaj na verziji pro. Naime, USB port je otvoren (bez gumenog poklopca) pa se lakše koristi, a veći razmak između klackalice za pojačavanje/stišavanje i fototastera olakšava pravljenje snimaka. A fotoaparat ima standardnih 5 megapiksela i LED lampicu koja omogućava pravljenje fotografija solidnog kvaliteta.

Softverske dobre i loše strane

Na žalost, svi postojeći Sony Ericsson Android modeli, kao i najavljeni X8 (verzija s ekranom od 3 inča), imaju OS verzije 1.6.
Xperia X10 mini pro
To znači da ekrani koji prikazuju 16 miliona boja i mogu se koristiti za multitouch kontrolu, ne ispunjavaju svoj puni kapacitet zbog softverskog ograničenja. Po našem iskustvu Android 1.6 radi i sporije od novijih verzija i brže troši bateriju.

To znači da se svi vlasnici tri različita X10 modela spreme za ažuriranje čim bude moguće; što bi prema trenutnim najavama trebalo da se desi do kraja septembra.

Najveća razlika između SE Androida i konkurencije jeste posebno korisničko okruženje. Oni koji su probali standardni Android interfejs ili HTC-ove Sense, suočiće se sa prilično drugačijim konceptom. Umesto virtuelnih desktopa po kojima se razmeštaju ikonice i vidžeti, te fioke u kojoj su abecednim redom sortirane prečice ka svim instaliranim programima, Sony Ericsson uvodi koncept koji se najlakše opisuje kao - svaki desktop je vidžet.
Xperia X10 mini
Naime, kad god dodate vidžet on će se pojaviti u sredini osnovnog ekrana, a prevlačenjem levo-desno krećete između njih. Na osnovnom ekranu se u uglovima nalaze prečice ka najčešće korišćenim funkcijama: poruke, multimedija, telefon i imenik. A "ispod" vidžeta su fioke s ikonicama ka programima. Raspored ikonica, kao i redosled vidžeta, se može menjati, a svaka fioka sadrži po 9 prečica ka programima.

Teško je reći koji je koncept korisničkog okruženja bolji, ali ideja Sony Ericssona je vrlo interesantna i laka za korišćenje. Ono gde njihov softverski doprinos nije toliko dobar je Timescape. Iako na zgodan način prikazuje šta vam rade kontakti na Twitteru i Facebooku, uz spisak primljenih SMS-ova i propuštenih poziva, Timescape nije dovoljno integrisan s navedenim društvenim mrežama.

Umesto da, na primer, status na Facebooku otvori u posebnom prozoru Timescape ili Facebook aplikacije (koja dolazi unapred instalirana), ona uvek vodi na FB sajt. Ista je situacija i sa Twitterom.

Pored toga, Mediascape, koji je jedan od aduta "velikog" X10 modela, na manjim verzijama ne postoji, a podrazumevana softverska tastatura kopira "troklik" modele klasičnih telefona, dok punu qwerty tastaturu morate instalirati iz Android Marketa.

Na sreću, pa tako možete doći i do verzija s našim slovima.

Sa ili bez tastature

Teško odlučiti koji je mali X10 bolji. Mini je sitniji, lakše se nosi i sasvim je dovoljan za većinu stvari za koje je Android namenjen: uvek ćete biti na Gmailu, moći da surfujete netom i budete u kontakaktu s prijateljima na različite načine.

Ipak, kada treba otkucati bilo šta, fizička qwerty tastatura je bolja od bilo koje softverske varijante. Izbor se na kraju svodi na pitanje: koliko ćete pisati preko telefona?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: