HTC telefoni na ispitivanju

Američka komisija za međunarodnu trgovinu odlučila je da sprovede istragu zbog Appleovih tvrdnji da je tajvanska kompanija HTC zloupotrebila njene patente.

Izvor: Mikro

Tehnopolis

Izvor: B92

Ponedeljak, 05.04.2010.

10:51

Default images

Apple je početkom marta podneo tužbu ITC-u, ali i okružnom sudu u američkoj saveznoj državi Delaver, zbog nezakonitog korišćenja patenata. U žalbi se spominje Android, Googleov operativni sistem koji se nalazi u mnogim telefonima kompanije HTC. Iz Applea tvrde da je u tim proizvodima zloupotrebljeno 20 patenata, koji se odnose na korisnički interfejs iPhonea, kao i na hardver.

Kompanija Apple je u svojoj tužbi zatražila od Komisije da zabrani prodaju HTC-ovih telefona u SAD.

Predstavnici Komisije su u sredu izjavili da će jedan od sudija upravnog prava održati saslušanje radi izvođenja dokaza u ovom procesu. Komisija ima 45 dana da odredi tačan datum kada će završtiti istragu.

Kompanija HTC je odbacila tvrdnje o nezakonitom korišćenju Appleovih patenata, a iz Googlea su poručili da će podržati svoje partnere. Iz Applea su upozorili da iPhone koristi na stotine registrovanih patenata i da će ta kompanija agresivno odgovoriti na njihovu nedozvoljenu upotrebu.

Iako je od pojavljivanja iPhonea 2007. godine, bilo dosta slučajeva nezakonitog korišćenja Appleovih patenata, broj tužbi je ostao mali. Mnogi analitičari se pitaju zbog čega se Apple odlučio da tuži HTC, i spekulišu da su tužbe zapravo okrenute ka kompaniji Google, koja ima sve nategnutije odnose sa Appleom. Te dve kompanije ranije nisu bili konkurenti, ali je predstavljanjem Androida Google direktno započeo takmičenje protiv iPhonea.

Apple odranije već vodi sličan spor oko kršenja patentnih prava sa kompanijom Nokia, najvećim svetskim proizvođačem mobilnih telefona. U ovom slučaju Apple se nalazi u ulozi optuženog, jer je Nokia u oktobru prošle godine podnela tužbu protiv Applea.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

22 h

Podeli: