Zdravlje žene

Koliko znate o svom hormonalnom ciklusu?

Menstrualni ciklus žena je složena stvar, reći će mnoge dame. Zbog nivoa hormona koji se menja zavisno od dana ciklusa, žene mogu proći kroz nekoliko osećanja i stanja, što ostavlja traga na njima i fizički i mentalno. Saznajte koje je najbolje vreme u mesecu za određene stvari…

Ponedeljak, 19.08.2013.

13:00

Izvor: B92

Default images

Podeli:

Koliko znate o svom hormonalnom ciklusu? Hormonalni ciklus zapocinje prvog dana menstruacije, ali vazno je imati na umu da se ovi zakljucci temelje na istrazivanja odredjenog uzorka zena i ne mogu se uzeti kao opste pravilo. Dakle, dani mogu varirati kod zena. 1-9. dana: Probajte novi nacin vezbanja Novi nacin vezbanja ili sporta najbolje je isprobati u ovom periodu, kada ste najmanje skloni nezgodama, tvrde strucnjaci. Naime, upravo su u ovo vreme zene imale najmanji broj povreda kolena, sve zahvaljujuci nizem nivou estrogena. 7-8. dana: Vreme je za mamografiju Sedmog i osmog dana hormonalnog ciklusa nivo estrogena i progesterona je najnizi, a to znaci da je tkivo dojki manje nabubreno i samim time idealno za mamografiju. U ovom periodu se lakse mogu uociti ciste i tumori. 10-13. dana: Argumenti su na vasoj strani U ova tri dana ciklusa nivo hormona estrogena i progesterona se povecava, a zenama daje dodatno samopouzdanje i bistrinu uma. Ovo je pravo vreme za rasprave, jer cete ih sigurno dobiti. 17.-18. dana: Stres vam ne moze nista Ako ste odlagali neku stresnu situaciju, slobodno se sada njome mozete pozabaviti, jer je nivo progesterona najvisi 17. i 18. dan ciklusa. To znaci da ste opusteniji i lezerniji. 19. do 21. dana: otporne na bol Nivo estrogena ovih dana pada i telo postaje manje osetljivo na bol. Ovo je idealno vreme za depilaciju, uredjivanje obrva i slicne bolne tretmane. Izvor: ordinacija.hr Foto: adamr/FreeDigitalPhotos.net ordinacija.hr Menstrualni ciklus zena je slozena stvar, reci ce mnoge dame. Zbog nivoa hormona koji se menja zavisno od dana ciklusa, zene mogu proci kroz nekoliko osecanja i stanja, sto ostavlja traga na njima i fizicki i mentalno. Saznajte koje je najbolje vreme u mesecu za odredjene stvari… Znate li koji je dan najbolji za dobijanje rasprave? Kada bi trebalo da odete na mamografiju? Kada na depilaciju?

Hormonalni ciklus započinje prvog dana menstruacije, ali važno je imati na umu da se ovi zaključci temelje na istraživanja određenog uzorka žena i ne mogu se uzeti kao opšte pravilo. Dakle, dani mogu varirati kod žena.

1-9. dana: Probajte novi način vežbanja

Novi način vežbanja ili sporta najbolje je isprobati u ovom periodu, kada ste najmanje skloni nezgodama, tvrde stručnjaci. Naime, upravo su u ovo vreme žene imale najmanji broj povreda kolena, sve zahvaljujući nižem nivou estrogena.

7-8. dana: Vreme je za mamografiju

Sedmog i osmog dana hormonalnog ciklusa nivo estrogena i progesterona je najniži, a to znači da je tkivo dojki manje nabubreno i samim time idealno za mamografiju. U ovom periodu se lakše mogu uočiti ciste i tumori.

10-13. dana: Argumenti su na vašoj strani

U ova tri dana ciklusa nivo hormona estrogena i progesterona se povećava, a ženama daje dodatno samopouzdanje i bistrinu uma. Ovo je pravo vreme za rasprave, jer ćete ih sigurno dobiti.

17.-18. dana: Stres vam ne može ništa

Ako ste odlagali neku stresnu situaciju, slobodno se sada njome možete pozabaviti, jer je nivo progesterona najviši 17. i 18. dan ciklusa. To znači da ste opušteniji i ležerniji.

19. do 21. dana: otporne na bol

Nivo estrogena ovih dana pada i telo postaje manje osetljivo na bol. Ovo je idealno vreme za depilaciju, uređivanje obrva i slične bolne tretmane.

Izvor: ordinacija.hr
Foto: adamr/FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare