Uređenje doma

Danas slavimo Dan majki

Druga nedelja maja dan je kada se širom sveta obeležava Dan Majki, koji slavi sve divne majke širom sveta.

Nedelja, 11.05.2014.

09:52

Izvor: Super žena

Default images

Podeli:

Proslavi Dana majki priključio se i Gugl koji je simpatičnom animacijom želeo da oda počast mama širom sveta, a moguće je poslati i elektronsku čestitku svojoj mami i čestitati joj praznik.

Vekovima se uloga mame slavila se na razne načine, ali od početka 20. veka ustanovljen je najvažniji praznik koji slavi majčinstvo.

Njegova osnivačica, Ana Džarvis uspela je da svojim fantastičnim pismima i učešćem u promotivnim kampanjama po celom svetu uspostavi ovaj dan. Džarvis nije odustala ni nakon što je nekoliko senatora ismejalo njenu ideju i želju prema kojoj bi Dan majki postao stvarnost, pa je 1914. godine njen predlog prošao na Kongresu s vrlo malo protivljenja.

Tokom godina Ani je počela da smeta komercijalizacija praznika čiji je moto trebalo da bude izražavanje osećanja, a ne zarada. Tako je s godinama ona sama postala najveći protivnik Dana majki, a posebno se okomila na cvećare, proizvođače razglednica i čestitki koje je nazivala “šarlatanima, banditima i termitima koji svojom pohlepom potkopavaju jedan od najplemenitijih praznika“.

Ipak, Ana je uspela u svojoj misiji pa se tako skoro više od 100 godina Dan majki slavi širom sveta. Ne propustite priliku da iskoristite današnji dan i prisetite se šta je sve vaša mama uradila za vas, te joj kažete ili priredite nešto lepo.

foto: photostock/freedigitalphotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.