Uređenje doma

Danas je Dan majki

Prvi Dan majki je proslavljen 1908. u crkvi u kojoj je majka Ane Džarvis, osnivača praznika, svake nedelje učila decu. Ipak, Ana je kasnije, zgrožena komercijalizacijom, postala veliki borac protiv njega...

Nedelja, 12.05.2013.

13:19

Izvor: B92

Default images

Podeli:

Danas je Dan majki Osnivacica Dana majki, Ana Dzarvis uspela je da svojim fantasticnim pismima i ucescem u promotivnim kampanjama po celom svetu uspostavi ovaj dan. Dzarvis nije odustala ni nakon sto je nekoliko senatora ismejalo njenu ideju i zelju prema kojoj bi Dan majki postao stvarnost, pa je 1914. godine njen predlog prosao na Kongresu s vrlo malo protivljenja. Tokom americkog Gradjanskog rata, Anina majka brinula je za ranjenike bez obzira na kojoj strani sukoba su se nalazili, a kada je preminula 1905. godine, njena cerka bila je toliko tuzna da je po ceo dan citala brojna pisma saucesca i podvlacila sve reci koje su hvalile njenu majku. Prvi Dan majki proslavljen je 1908. godine u crkvi u kojoj je majka Ane Dzarvis svake nedelje ucila decu, a kako nije mogla biti tamo, Ana je poslala 500 belih karanfila, koje je njena majka posebno volela. Godinama nakon sto je Ana Dzarvis osnovala ovaj dan, dok je rucala u restoranu u Filadelfiji, videla je u meniju salatu „Majcin dan”, narucila ju je i tek kada joj je konobar posluzio jelo, bacila je salatu na pod, platila i ljutito izasla iz restorana. Nije mogla da podnese cinjenicu da je izgubila kontrolu nad praznikom kojem je toliko pomogla u nastajanju, a dotukla ju je komercijalizacija koja unistava Dan majki. Ana Dzarvis je, s druge strane, zelela da ovaj praznik bude “dan za izrazavanje osecaja, a ne zaradu”. Pocetkom 1920. savetovala je ljudima da prestanu da kupuju cvece i druge poklone svojim majkama i na taj nacin je okrenula ledja ljudima koji su joj pruzali finansijsku podrsku. Posebno se okomila na cvecare, proizvodjace razglednica i cestitki koje je nazvala “sarlatanima, banditima i termitima koji svojom pohlepom potkopavaju jedan od najplemenitijih praznika“. Borila se i protiv dobrotvornih organizacija koje su koristile Dan majki za skupljanje novcanih sredstava, a cesto su je izbacivali sa sastanaka i raznih svecanosti, dok ju je i nekoliko puta uhapsila policija kad je pokusala da zaustavi prodaju karanfila. Stoga, iskoristite ovaj dan da pokazete svoje emocije majkama i onima koje imaju tu ulogu u vasem zivotu. sxc.hu index.hr Prvi Dan majki je proslavljen 1908. u crkvi u kojoj je majka Ane Dzarvis, osnivaca praznika, svake nedelje ucila decu. Ipak, Ana je kasnije, zgrozena komercijalizacijom, postala veliki borac protiv njega... Prvi Dan majki je proslavljen 1908. u crkvi u kojoj je majka Ane Dzarvis, osnivaca praznika, svake nedelje ucila decu.

Osnivačica Dana majki, Ana Džarvis uspela je da svojim fantastičnim pismima i učešćem u promotivnim kampanjama po celom svetu uspostavi ovaj dan. Džarvis nije odustala ni nakon što je nekoliko senatora ismejalo njenu ideju i želju prema kojoj bi Dan majki postao stvarnost, pa je 1914. godine njen predlog prošao na Kongresu s vrlo malo protivljenja.

Tokom američkog Građanskog rata, Anina majka brinula je za ranjenike bez obzira na kojoj strani sukoba su se nalazili, a kada je preminula 1905. godine, njena ćerka bila je toliko tužna da je po ceo dan čitala brojna pisma saučešća i podvlačila sve reči koje su hvalile njenu majku.

Prvi Dan majki proslavljen je 1908. godine u crkvi u kojoj je majka Ane Džarvis svake nedelje učila decu, a kako nije mogla biti tamo, Ana je poslala 500 belih karanfila, koje je njena majka posebno volela.

Godinama nakon što je Ana Džarvis osnovala ovaj dan, dok je ručala u restoranu u Filadelfiji, videla je u meniju salatu „Majčin dan”, naručila ju je i tek kada joj je konobar poslužio jelo, bacila je salatu na pod, platila i ljutito izašla iz restorana. Nije mogla da podnese činjenicu da je izgubila kontrolu nad praznikom kojem je toliko pomogla u nastajanju, a dotukla ju je komercijalizacija koja uništava Dan majki.

Ana Džarvis je, s druge strane, želela da ovaj praznik bude “dan za izražavanje osećaja, a ne zaradu”.

Početkom 1920. savetovala je ljudima da prestanu da kupuju cveće i druge poklone svojim majkama i na taj način je okrenula leđa ljudima koji su joj pružali finansijsku podršku.

Posebno se okomila na cvećare, proizvođače razglednica i čestitki koje je nazvala “šarlatanima, banditima i termitima koji svojom pohlepom potkopavaju jedan od najplemenitijih praznika“.

Borila se i protiv dobrotvornih organizacija koje su koristile Dan majki za skupljanje novčanih sredstava, a često su je izbacivali sa sastanaka i raznih svečanosti, dok ju je i nekoliko puta uhapsila policija kad je pokušala da zaustavi prodaju karanfila.

Stoga, iskoristite ovaj dan da pokažete svoje emocije majkama i onima koje imaju tu ulogu u vašem životu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare