Utorak, 19.03.2013.

15:23

Dokumentarni film o jakni

Šanel jakna je, pored čuvene male crne haljine, bez sumnje jedan od odevnih komada koji ima najdužu istoriju!

Izvor: sml.rs

Default images

Sada je ova čuvena jakna postala zvezda dokumentarnog filma. U pitanju je zapravo četvrti nastavak serije "Inside Chanel", koji prati putovanje jakne, od trenutka kada je nastala prva skica do današnjeg dana. Ova interesantna retrospektiva prikazuje ključne momente kada je u pitanju modna kuća Šanel.

Na nedavno održanoj Šanelovoj modnoj reviji u Parizu bilo je mnogo poznatih zvanica, među kojima i Mila Jovović, koja je za ovu priliku upravo obukla čuvenu Šanel jaknu.
Koko Šanel je davne 1925. godine dizajnirala svoju prvu mekanu jaknu koja je odgovarala ženskoj figuri i nije ometala kretanje. Iako većina ljudi zna osnovne stvari o Koko Šanel i njenom putu do slave, postoji mnogo zanimjivih podataka koji su manje poznati.

Delikatna svila, komotna ramena i uski rukavi su bili prava mala modna revolucija u odnosu na jakne koje su do tada bile veoma strogog kroja, od grubog materijala i čak neprijatne za nošenje.

Od tada je ovaj komad doživeo brojne varijacije na temu, sve do Karla Lagerfelda, koji je predstavio svoju varijantu. Kuća Šanel je čak, u oktobru prošle godine, posvetila ovom komadu odeće izložbu fotografija.
Izložba koju su realizovali kreator kuće Karl Lagerfeld i modna urednica Karin Roitfeld održana je u Sači galeriji u Londonu, zatim u Tokiju, Njujorku i Hong Kongu.

Izložbu prati i knjiga koja sadrži 113 fotografije na kojima su prijatelji kuće - manekeni, dizajneri, glumci i muzičari. Svi oni nose malu crnu jaknu na različite načine. Ovaj bezvremeni odevni komad fotografisao je lično Karl Lagerfeld.

Izvor: sml.rs
Foto: Beta/AP, screenshot/YouTube

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

1 d

Svet

Oboreni borbeni avioni

Vazdušno-kosmičke snage Rusije oborile su dva ukrajinska borbena aviona "Su-27" u poslednja 24 časa, saopšteno je iz ruskog Ministarstva odbrane.

17:13

15.9.2024.

1 d

Podeli: