Nova vest
Vaterpolo

Subota, 01.08.2009.

21:13

Srbija svetski šampion!

Vaterpolisti Srbije novi su prvaci sveta, pošto su sa peteraca pobedili Španiju. U regularnom toku bilo je 6:6, posle produžetaka 7:7, petercima 7:6 za Srbiju.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Srbija je do pobede došla posle jednipočasovne drame na kompleksu Foro Italiko u Rimu. Naša selekcija vodila je tokom gotovo celog meča, imala i peterac za pobedu u petoj seriji, a na kraju je presudio peterac Milana Aleksića. Prva tri gola za Srbiju dao je Vanja Udovičić, sledeća dva Filip Filipović, a po jedan Pijetlović i Rađen, za 3:2, 0:0, 1:2, 2:2, 1:1, 0:0.

Soro je zatim odbranio dva peterca špancima uz jednu prečku, Gocić je imao šut za pobedu u petoj seriji, ali je promašio, ali je u devetoj seriji Aleksić postigao pobedonosni gol.

Vaterpolisti su tako zaokružili učinak Srbije na Svetskom prvenstvu na četiri medalje - tri zlata (Čavić i Higl) i jedno srebro (Čavić), što je najuspešniji skor jedne naše selekcije na 13 do sada održanih šampionata sveta u vodenim sportovima.

U duelu dve trofejne nacije Srbija je osvojila četvrto zlato (Milanovićev gol doneo je titulu u Madridu 1986, pet godina kasnije u Pertu Srbija je slavila bez igrača iz Hrvatske, a pre četiri godine u Montrealu stigla do titule pod imenom SCG) i devetu medalju u istoriji. Španci, šampioni iz Perta 1998. i Fukuoke 2001. godine do srebra su stigli treći put, a ovo im je šesta medalja. Naša selekcija sada je uverljivo najuspešnija u istoriji svetskih prvenstava (4-1-4 na 13 prvenstava), Španci su se izdvojili na trećem mestu večne liste (2-3-1).

Srbija je igrala mnogo bolje na startu meča i već polovinom prve četvrtine povela je 3:1, zahvaljujući raspucanom Vanji Udovičiću. Gol Havijera Garsije u poslednjoj sekundi prve četvrtine nagovestio je dve stvari - veliku borbu i sjajnu partiju Garsije, koji je sa pet golova sâm držao Furiju u igri.

Druga četvrtina protekla je bez golova, uz prečku i stativu za Španiju, a treći period pripao je rivalima. Oni su uspeli da izjednače, a iako je Filipović atraktivnim lobom vratio prednost na našu stranu, Srbija propušta da ponovo stekne veliku prednost - samo što je Srbija dobila priliku da napadne sa igračem više, Španci oduzimaju loptu i posle kontre Molina donosi izjednačenje.

Srbija u poslednja tri minuta ulazi sa 6:4, posle još jednog gola Filipovića, a zatim i njegove asistencije za Pijetlovića. Srbija tada popušta, ne uspeva da postigne gol u narednih osam minuta, a Garsija uzima stvari u svoje ruke i najpre smanjuje, a zatim donosi produžetak - poslednjem minutu Soro je odbranio zicer Peresu sa igračem manje, ali su Španci uhvatili loptu u napadu i na kraju akcije, 11 sekundi pre kraja i sekund pred povratak isključenog igrača, igrač utakmice izjednačuje.

Na startu produžetka Španci osvajaju loptu, dolaze do igrača više i vode drugim golom Moline. Bilo je to prvo vođstvo za Furiju, koja zatim propušta kontru kojom bi prelomila meč.

Flipović ponovo asistira Rađenu za izjednačenje, a u poslednja četiri minuta nije bilo golova. Usledili su peterci.

Peterci
Prva serija: Soro brani Martinu, Filipović pogađa - 1:0 Srbija.
Druga serija: Garsija pogađa, Udovičić pogađa - 2:1 Srbija.
Treća serija: Espanjol pogađa, Inaki brani Prlainoviću - 2:2.
Četvrta serija: Maljarać u prečku, Aleksić pogađa - 3:2 Srbija.
Peta serija: Perone pogađa, Inaki brani Gociću - 3:3.
Šesta serija: Molina pogađa, Filipović pogađa - 4:4.
Sedma serija: Garsija pogađa, Udovičić pogađa - 5:5.
Osma serija: Espanjol pogađa, Prlainović pogađa - 6:6.
Deveta serija: Soro brani Martinu, Aleksić gol - 7:6 Srbija.
Srbija je šampion sveta!

Srbija je do titule stigla iako je posle prvog meča ostala sa 12 igrača, a do trofeja je došla težim putem - posle pobede, poraza i remija u grupi morala je ne samo da igra meč više, nego je u eliminacijama pobedila domaćina (Italiju), olimpijskog prvaka (Mađarsku) i branioca titule (Hrvatsku).

Na kraju, Srbija je uzvratila Španiji za startni poraz, a Furija je ostala bez zlata iako nije izgubila u igri nijedan meč na šampionatu.

Bronza na SP pripada selekciji Hrvatske.

Svetski šampioni za 2009. su:
Slobodan Soro
Marko Avramović
Živko Gocić
Vanja Udovičić
Slavko Gak
Duško Pijetlović
Slobodan Nikić
Milan Aleksić
Nikola Rađen
Filip Filipović
Andrija Prlainović
Stefan Mitrović
Gojko Pijetlović

Stručni štab: Dejan Udovičić (selektor), Vladimir Pavlović, Dejan Stanojević (treneri), Nebojša Jeremić (lekar), Goran Golubović (fizioterapeut), Miloš Ćirić (snimatelj), Nikola Kuljača (tim lider) i Nenad Manojlović.

Pored njih, na treninzima su bili Branislav Mitrović i Petar Filipović.

Šampioni sveta u Beograd sleću u nedelju u 11.05. Titula šampiona biće proslavljena u ponedeljak uveče ispred Skupštine grada, kada će se na balkonu zajedno naći najbolji svetski vaterpolisti i plivači.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

657 Komentari

Podeli:

Vaterpolo

Vidi sve
Vaterpolo

"Nije laka situacija" VIDEO

Vaterpolisti Novog Beograda igraće u petak od 19.45 na bazenu Sportskog centra "11. april" protiv Jadrana meč prvog kola Grupe A druge faze Lige šampiona.

Tanjug

9:00

11 d

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Miracolo

Za sve one koji nisu pratili protekle noći okršaj Novaka Đokovića i Luke Nardija u Kalifornijskoj pustinji desilo se – čudo!

Zoran Kecman

12:35

6 d