Nova vest
Tenis

Utorak, 29.03.2016.

22:50

Izazivač savladan: Novak slomio hrabrog Tima

Novak Đoković pobedio je Dominika Tima sa 6:3, 6:4 u četvrtom kolu turnira u Majamiju.

Izvor: SO

Autor: SO

Izazivač savladan: Novak slomio hrabrog Tima
Getty Images

Đoković će u četvrtfinalu igrati sa Tomašom Berdihom, koji je u tri seta savladao Rišara Gaskea.

Mladi, 22-godišnji Austrijanac pokazao je da će biti ozbiljna pretnja u budućnosti, konačan rezultat ne odslikava realno koliko je meč bio neizvestan. Novak jeste igrao znatno ispod svog nivoa, ali ga je jednim delom i Tim naterao na to svojom agresivnom igrom.

Đoković je veoma loše servirao, čak devet duplih grešaka, od toga jednu na brejk lopti u drugom setu – bio je to jedini brejk Tima na meču, a imao je čak 15 prilika (0/8 u prvom setu).

Novaka servisa uistinu nije služio, ali ne računajući spomenutu brejk loptu, uglavnom je odlično servirao na brejk loptama – ukupno se na Đokovićev servis igralo čak 43 poena više, ali on je uspeo da završi meč u dva seta.

I u drugom setu Novak je prvi stigao do brejka, imao je priliku i za dupli brejk, ali nije je iskoristio. Potom je Tim napokon napravio brejk i izjednačio na 3:3, samo da bi sa četiri neiznuđene greške vratio Novaku brejk prednosti.

Tu nije bio kraj drame, pošto je poslednji gem ujedno bio i najduži na meču – smenjivale su se greške i briljantni potezi obojice, Tim je propustio četiri brejk lopte, a Đoković je snažnim forhendom realizovao četvrtu meč loptu i došao do pobede za sat i 49 minuta igre.

Novak je upisao samo 6 vinera i 34 neiznuđene greške, dok je Tim imao 15 direktnih poena i 40 grešaka.

Đoković u četvrtfinalu sa Berdihom igra u sredu na četvrtak od 3.00 po srednjoevropskom vremenu, a Čeha je dobio u 22 od 24 međusobna okršaja, uključujući i jedini ovogodišnji u Dohi.

Tok meča:

Austrijanac je bio nervozan na početku, na 15:15 napravio je duplu grešku poslavši drugi servis metar u aut, a onda je odlično izgradio poen, samo da bi volej poslao u aut. Nova greška Tima i Novak je odmah napravio brejk – 2:0.

Činilo se na 30:0 u sledećem gemu da će Đoković lako potvrditi brejk, ali je Tim poslao nekoliko dubokih bekhenda, da bi na 30:30 Novak odservirao duplu grešku.

Spasao ju je savršenom bekhend paralelom, zatim je sledeću spasao asom, a na trećoj je Đoković odigrao spektakularno braneći se od neverovatnih napada, uključujući i munjevit forhend, da bi na kraju dočekao grešku rivala u 24. udarcu u poenu.

Usledio je servis-viner, a onda i sjajan kik iz drugog servisa za vođstvo 3:0.

Iznerviran time što nije nagrađen za dobru igru, Tim je naredni gem odigrao perfektno i smanjio na 3:1, a onda je Đoković i treći put u nizu prokockao 40:15, sada je vezao dve greške.

Tim je jako udarao, ali je Novak još bolje odgovarao i ipak je očuvao brejk. Austrijanac je sada lakše osvajao svoje gemove – ponovo je bez izgubljenog poena uzeo gem, sada za 4:2, a onda je Đokovića čekao novi težak gem.

Đoković je propustio set loptu u sledećem gemu, onda je na 5:3 došao do 30:0 dobrim servisima i bio je nadomak vođstva u setovima. Međutim, dva preduga forhenda, a onda i volej u mrežu dali su Timu novu brejk šansu.

Spasao ju je servis-vinerom, usledila je nova greška iz forhenda, a posle pasinga Tima već je proglašen brejk i Novak je seo na stolicu tražeći čelendž. Loptica je ipak bila u autu, igrači su se vratili na teren i igra je dostigla vrhunac na obe strane – Austrijanac je bacio sve što je imao na Novaka, i jake forhende i izlaske napred, ali još dve brejk lopte otišle su u nepovrat.

Usledio je servis-viner za drugu set loptu, prvu na svoj servis, a onda i još jedan za 6:3.

Dupla greška, nedovoljno dobar smeč, a onda i izvrstan bekhend Tima za novu brejk loptu – međutim, Đoković je ponovo pribegao svom kik servisu, koji ga je izvukao iz nevolje, a zatim je poveo sa 5:2 posle greške Tima u razmeni s osnovne linije.

Izvanrednim riternima Đoković je već u prvom gemu drugog seta stigao do brejk lopte, ali je u razmeni poslao forhend u aut, da bi Tim servisima došao do 1:0.

Ono što nije tada, Đoković je učinio u trećem gemu – ponovo je ritern bio ključni faktor, nekoliko ih je završilo prilično duboko u terenu, uključujući i onaj na brejk lopti, posle kojeg je Tim poslao lopticu forhendom u aut. Đoković je glasno uzviknuo i poveo sa 2:1.

Posle fantastične forhend dijagonale u sledećem gemu Tim je prvi put imao dve vezane brejk lopte, ali ni to mu nije bilo dovoljno. Usledila je Novakova neverovatna skraćena forhend dijagonala, potom i servis-viner, da bi zatim osvojio i taj gem za 3:1.

Slično se dogodilo i u sledećem gemu, samo u obrnutim ulogama – izuzetno dubokim riternom Novak je došao do brejk lopte, ali sjajnim servisom, a zatim i agresivnom igrom, Tim je smanjio na 3:2.

Austrijanac se nije predavao i snažnom forhend dijagonalom došao je do nove brejk lopte, a onda je Đoković odservirao novu duplu grešku i Tim je napokon napravio brejk – 3:3.

Tima je mnogo istrošilo to dok je konačno napravio brejk, pa mu je sedmi gem bio verovatno i najgori u meču – četiri neiznuđene greške i poklonjen brejk, 4:3 za Novaka.

Sledeća dva gema završena su brzo, a onda smo videli najduži gem u meču u kojem su se smenjivale greške i briljantni potezi obojice – Tim je propustio četiri brejk lopte, a Đoković je snažnim forhendom realizovao četvrtu meč loptu i došao do pobede za sat i 49 minuta igre.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

252 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve