Nova vest
Tenis

Nedelja, 07.06.2015.

14:00

Bolan poraz, Novak bez istorije u Parizu

Najbolji teniser sveta Novak Đoković nije uspeo da osvoji titulu na Rolan Garosu, pošto je u finalu poražen od Švajcarca Stana Vavrinke.

Izvor: ĐN

Autor: ĐN

Default images
Photo by Clive Brunskill/Getty Images

Đoković je posle više od tri sata i 10 minuta igre poražen od Vavrinke rezultatom 4:6, 6:4, 6:3, 6:4 i ostao bez jedine Gren slem titule koja mu nedostaje.

Srbin ima osam Gren slem titula, ali nijednu u Parizu, pa će na kompletiranje Gren slema morati da sačeka neki drugi put.

Nole je posle dva poraza od Nadala u finalima doživeo i treći neuspeh, a od navijača je ponovo dobio višeminutni aplauz na ceremoniji dodele pehara. Tako će samo Fred Peri, Don Badž, Rod Lejver, Roj Emerson, Andre Agasi, Rodžer Federer i Rafa Nadal ostati jedini teniseri koji su kompletirali Gren slem tokom karijere.

Vavrinka je osvojio svoj drugi trofej na najvećim turnirima u tenisu, posle pehara na Australijan openu 2014. godine.

Iako je u četvrtfinalu i polufinalu savladao najveće rivale, Rafaela Nadala i Endija Marija, Novak nije uspeo da bude na nivou u najvažnijem meču, delom i zbog iscrpljujućeg prethodnog duela koji je trajao dva dana.

Ovo je bio tek treći poraz srpskog predstavnika ove sezone, ali bez sumnje najbolniji, pošto je ostao bez glavnog cilja za ovu sezone. U 21. međusobnom susretu Vavrinka je pobedio četvrti put, pa će od Guge Kuertena dobiti pehar.

I pored svih simpatija mora se reći da je momak iz Ženeve potpuno zasluženo trijumfovao – do poslednjeg meča eliminisao je Ilhana, Lajovića, Džonsona, Simona, Federera i Congu. U finalnom susretu bio je potpuno superioran – fenomenalno je servirao, procenti su mu bili izrazito visoki i na kraju je završio sa „samo“ 9 asova.

Nije se libio da napad ni u jednoj situaciji, oba osnovna udarca slušala su ga savršeno i na kraju je uspeo da protiv jednog Novaka Đokovića zabeleži 60 čistih vinera. Imao je 45 neiznuđenih grešaka, dok je kod Đokovića taj odnos bio 30:41.

Meč na stadionu 'Filip Šatrije' počeo je u mirnom ritmu i serveri su držali servis sve do sedmog gema kada je Vavrinka odigrao očajan gem i Novak je bez izgubljenog poena napravio brejk. Stečenu prednost sigurno je održao do kraja seta i poveo sa 1-0.

Početkom drugog dela igre Srbin je propustio brejk šansu na servis protivnika i usledio je pad u njegovoj igri. Nekoliko puta se izvlačio, spasavao prilike protivnika, ali je bilo jasno da nije na dovoljno visokom nivou.

Uspeo je da da preživi i peti gem u nizu u kojem se suočavao sa brejk loptama, ali već u sledećem nije i 'Stanimal' je brejkom izjednačio na 1-1.

Držao se najbolji sportista sveta sve do 3:2 kada je usledio magičan gem protivnika – Vavrinka je na servis Đokovića pogodio nestvarna tri vinera i četvrtim stigao do potpuno zasluženog brejka i vođstva od 2:4. Tada je potpuno okrenuo publiku na svoju stranu, a to mu je bilo dovoljno da povede u setovima.

Početkom četvrtog dela igre Novak je poveo sa 3:0 i činilo se da polako podiže nivo igre, pre nego što je ponovo pao. Vavrinka je to iskoristio, izjednačio, a onda bekhendima došao na korak do titule. Uspeo je da neutrališe novu šansu Đokovića, a onda i vinerom iz bekhenda po paraleli zaokruži savršen meč.

Tok meča:

Finalni meč svojim servisom otvorio je Stan Vavrinka i odmah pokazao svoja najjača oružja. Pogodio je dva odlična prva servisa – prvo je izašao na mrežu, a onda i pogodio forhend viner. Đoković je uzvratio vinerom iz bekhenda po paraleli, a onda i odličnim riternom za 30:30. Stan je pogodio as, potom se igralo na izjednačenje, a Vavrinka je greškom omogućio brejk loptu. Ipak, spasao je dobrim servisom, a onda posle razmene od 39 udaraca došao do prednosti. Udarao je iz sve snage, potegao je sjajan forhend po paraleli i pogodio viner za 0:1.

Svoj prvi servis gem srpski igrač počeo je dobrim početnim udarcem, ali je onda zamalo promašio forhend paralelu. Drop šot doneo mu je novi poen, a onda je i upisao prvi as. Malu neizvesnost uneo je u gem greškom iz forhenda, pre nego što je servisom izjednačio na 1:1.

Identično kao i prvi, Švajcarac je počeo i drugi gem – dva sigurna poena posle kojih je zabeležio novi as udarac. Još jednom je njegov servis bio neodbranjih za 1:2.

Prvi problemi viđeni su već u četvrtom gemu koji je Srbin počeo greškama – po jednom sa forhend i bekhend strane. Imao je sreće u sledećem poenu kada je protivnik promašio, a onda je napao iz forhenda i došao do 30:30. Potpuni preokret u gemu zaokružio je dobrim servisima za 2:2.

I Vavrinka je počeo više da greši, pa je prva dva udarca smestio u mrežu za prvu polupriku Đokovića. Ipak, tada je ponovo počeo da pogađa fenomenalne udarce, pre nego što je Novak bekhendom iznudio novu brejk šansu. Uz mnogo sreće spasao je pogađajući liniju ramom reketa, a onda se servisima izvukao na 2:3.

Mnogo lakši gem imao je Đoković – pogodio je pet prvih servisa, izgubio jedan poen posle dobrog riterna, a obično je poene završavao drugim udarcem i brzo izjednačio na 3:3.

Često odlučujuči sedmi gem doneo je nove velike probleme za momka iz Ženeve koji ovoga puta nije uspeo da se izvuče. Početni udarac mu je stao, napravio je tri neiznuđene greške iz bekhenda, a onda i duplom servis greškom poklonio brejk Đokoviću za 4:3.

Najvažniji gem od početka meča počeo je dugom razmenom i greškom Stana, pre nego što je Đoković požurio pri napadu forhendom. Ipak, opet su na red došli dobri servisi za potvrdu brejka – 5:3.

Zahvaljujući snažnim udarcima Vavrinka je diktirao tempo u devetom gemu pre nego što je fenomenalnom kontrom iz forhenda smanjio na 5:4.

Poslednji gem u prvom setu bio je veoma dramatičan, a počeo je odličnim napadom Đokovića sa forhend strane, ali je već u sledećem poenu istom merom uzvratio i rival. Vavrinka je vezao dve greške i time Đokoviću dao dve uzastopne set lopte. Kod prve je Novak imao dobijen poen, ali je odigrao katastrofalan volej i Stan je pogodio pasing. Na drugoj se odlučio da skrati lopticu, međutim i tada je bio veoma loš na mreži. To se odrazilo na njegovu igru, pa je lošim bekhendom dozvolio protivniku brejk šansu. Ipak, spasao je dobrim servisom, a onda i dobio još dva kvalitetna poena za vođstvo u setovima – 6:4.

Kao što je bilo očekivano deveti teniser planete nesigurno je počeo gem posle pasing šota Novaka pod noge. Pogodio je direktan poen forhendom, ali je onda dva puta pogrešio i dao Srbinu brejk šansu. Ipak, spasao je asom, a onda kvalitetno napao i izvukao prvi gem – 0:1.

Đoković je brzo uzvratio u drugom setu – napao je bekhendom, a onda i asom produžio seriju poena. Agresivnom igrom dobio je još dva poena i izjednačio na 1:1.

Istom merom uzvratio je i Švajcarac najviše zahvaljujući tome što je pogađao servise od preko 200 kilometara na čas. Tada je usledio novi maratonski gem koji je počeo razmenjenim poenima. Novak je dobro izašao na mrežu pre još jednog vinera protivnika, koji se potom izborio i za brejk loptu. Ipak, i nju, i sledeće dve koje su usledile propustio je greškama iz bekhenda, pa je Đoković nekako izjednačio na 2:2.

To nije sprečilo Švajcarca da još jednom povede u setu – odlično je servirao, ali mu je i Đoković pomogao sa nekoliko grešaka i na semaforu je osvanulo 2:3.

Vavrinka je drastično podigao nivo igre u odnosu na prvi set, a šesti gem počeo je strašnom paralelom iz forhenda. Napadao je slabiji servis Đokovića i došao do brejk šanse. Ipak, Nole je hrabro spasao, asom došao do prednosti, a onda se neverovatno odbranio i naterao Stana da promaši smeč – 3:3.

Propuštene prilike nisu omele Švajcarca koji je nastavio sa bombama iz servisa i brzo došao do 40:0. Tada je odlučio da izađe na mrežu, ali ga je Novak pročitao i pogodio viner iz pasinga. Time je unervozio protivnika koji je napravio dve greške, ali je potom vezao dva snažna poena i poveo sa 3:4.

Novak je i u osmom gemu „spasavao živu glavu“ jer ne deluje previše sigurno na terenu. Ponovo se suočavao sa brejk loptom, ali ju je neutralisao relativno dobrim servisom. Tada je pogodio dva savršena drop šota i izjednačio na 4:4 posle čega je usledila burna reakcija Vavrinke koja se nije dopala publici.

Vidno nervozan počeo je deveti gem greškom iz bekhenda, pre nego što se stabilizovao i počeo ponovo da napada. Forhend viner, servis viner, pa još jedan forhend za 4:5.

Ono što je Đoković do sada uspevao da čini u desetom gemu nije uspeo. Očigledno je da prolazi kroz krizu koje je Vavrinka koristio. Novaku je opao ritam, slabije je udarao lopticu, a sada ni servisa nije bilo. Bekhendom je poklonio set loptu rivalu, a istim udarcem izbacio je lopticu u aut i Švajcarac je izjednačio u setovima – 4:6.

Novak je dobro počeo treći set, konačno je pogodio viner bekhendom, imao i 15:30, ali je u sledećem poenu zatajio ritern i Vavrinka je zabeležio viner. Usledio je novi as, a onda i agresivan poen za 0:1.

Srbin nije imao rešenja za upornog Švajcarca – na 15:15 je promašio zicer forhendom, a onda i bekhendom poklonio dve vezane brejk prilike protivniku. To je bio peti uzastopni gem u kojem se prvi nosilac susreće sa brejk šansama. Obe je spasao izutetno kvalitetnim poenima koje je završavao volejima na mreži, ali je Stan bekhend paralelom došao do nove. Prvog servisa ponovo nije bilo, ali je i posle drugog usledio kvalitetan napad forhendom. Sačekao je jednu od retkih grešaka rivala i izjednačio na 1:1.

Ni te propuštene prilike ne utiču na za sada sjajnog Švajcarca koji odlično servira. Izgubio je tek jedan poen u trećem gemu i silovito otišao na 1:2.

Četvrti gem trećeg seta počeo je odličnim drop šotom Novaka koji je onda odigrao i jedan veoma loš. Posle još po jednog razmenjenog poena srpski predstavnik je konačno pogodio prvi servis i dobio prednost. Usledilo je nekoliko dubokih loptica i prekinuta serija gemova sa brejk loptom – 2:2.

Međutim, problem je što se na drugoj strani mreže nalazi igrač koji bukvalno „leti“ po terenu – Švajcarac pogađa četiri servisa, isto toliko puta sigurno napada i za manje od minut dolazi do 2:3.

Tada je usledio možda i najbolji gem nekog igrača na celom turniru – Vavrinka je na servis Đokovića pogodio nestvarna tri vinera i četvrtim stigao do potpuno zasluženog brejka i vođstva od 2:4. Tada je potpuno okrenuo publiku na svoju stranu, iako ona često navija za igrače koji zaostaju.

Činilo se da će se unervoziti u finišu sledećeg gema kada je Đoković izborio izjednačenje, a onda i sačekao grešku Stana za brejk loptu. Međutim, ponovo je krenula kanonada iz servisa, tri su bila dovoljna za novi korak ka vođstvu u setovima – 2:5.

U tim trenucima Švajcarac je igrao nestvarno, verovatno najbolje na Turu od Novakove 2011. godine. Izuzetnim vinerom iz bekhenda pored mreže došao je do 0:30 i činilo se da će tada završiti gem. To se nije desilo – Novak je vezao nekoliko vinera i smanjio na 3:5.

Mnogi su se nadali da će u trenucima u kojima servira za vođstvo u setovima Vavrinka popustiti, ali se to nije desilo. Ponovo je zahvaljujući servisima sa 'nulom' dobio gem i set sa 3:6.

Uspeo je Đoković da izdrži nalet protivnika u uvodnom gemu četvrtog seta i posle 15:15 veže nekoliko dobrih poena za 1:0.

Iako u poslednjih sat i po vremena više liči da Srbin igra protiv Nadala iz najslavnijih dana, Đoković je nekako uspevao da ostane u poenima. Vavrinka je sve vraćao u teren, došao do 30:15, ali je Novak osetio da je protivnik malo nervozniji. Stan je izbacio nekoliko loptica u aut i dozvolio brejk – 2:0.

Treći gem četvrtog seta počeo je dobrim napadom prvog igrača planete, ali je onda ponovo krenuo da „izmišlja“ drop šotovima. Na 30:30 imao je mnogo sreće pre nego što je pogodio insajd in forhend viner, a onda još jednim napadom istim udarcem potvrdio stečenu prednost – 3:0.

Videlo se da je osmi nosilac u blagom padu, napravio je šest grešaka u prva tri gema četvrog seta, ali je uspeo da se upiše na semafor. Najviše zahvaljujući trima Novakovim greškama – 3:1.

Opet je Vavrinka krenuo da napada, ostao je u poenu posle servisa, a onda u penjanju poklopio forhend. Đoković je uzvratio bekhendom. Sada je bio red na Stana da odapne jednoručni, pre nego što je Novak izbacio forhend u aut za dve brejk šanse. Usledio je dug poen u kojem je morao mnogo ranije da izađe na mrežu – kada je to propustio, usledila je greška i 3:2.

Posle izgubljenog brejka osetan je bio novi pad u Noletovoj igri. Prvo je loše reagovao na ne baš kvalitetan drop šot rivala, a onda i ramom izbacio lopticu u tribine. Dve neiznuđene greške forhendom „odvojio“ je vinerom iz riterna što nije bilo dovoljno da se izbegne 3:3.

Sedmi gem počeo je asom, ali je onda opet stao. Pogrešio je forhendom, pre nego što je Švajarac dva puta poene završavao forhend vinerima. Stigao je do dve brejk prilike kada je Đoković pokazao izuzetnu hrabrost. Dva puta je gradio poene, dva puta izlazio na mrežu i poene završavao volejima. Posebno je težak bio onaj na drugoj brejk šansi, kada je pokupio izuzetno težak udarac. Sada je on okrenuo publiku na svoju stranu i servisima došao do 4:3.

Posle propuštenih velikih prilika da povede 'Stanimal' je veoma nervozno počeo osmi gem četvrtog seta. Vezao je tri velike greške i Đoković je dobio isto toliko prilika za brejk. Međutim, kao i mnogo puta u dosadašnjem toku meča Vavrinka je bio hrabar i oslanjao se na servis i forhend. Jednu od tri je spasao bekhendom, konstantno napadao i izjednačio na 4:4.

Dobro je počelo u sledećem gemu sigurnim servisom, ali je Đoković bio van ritma. Loše je reagovao na drop šot protivnika, a onda je Vavrinka pogodio bekhend paralelu za 15:30. Išao je na sve ili ništa riternom, promašio, ali je u sledećem pogodio novi bekhend i došao do brejk šanse. Nju je srpski igrač spasao servis-volej igrom koju je pokušao i u sledeća dva poena. Nije uspelo, Vavrinka je sve pogađao bekhendom i napravio brejk – 4:5.

Poslednji gem na meču počeo je lošim riternom Đokovića, ali se Vavrinka unervozio i dva puta pogrešio. Potom je on vezao dva dobra poena i stigao do prve meč lopte, kada je Novak uzvratio i uspeo da se odbrani. Imao je Srbin i brejk šansu koju je propustio greškom iz forhenda, pre nego što je Vavrinka dobro odservirao, a onda i savršen meč zaokružio vinerom iz bekhenda po paraleli, za najveći trijumf u karijeri, rezultatom 4:6, 6:4, 6:3, 6:4.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

1259 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve